welke condensatieketel met deze waarden ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen, na dagenlang zoeken op allerhande forums heb ik al veel bijgeleerd (waarvoor dank), maar een ideale ketel heb ik nog niet gevonden.

Even schetsen, onze woning (in aanbouw) is een grote villa (gelijkvloers 160m² (incl garage), 1ste verdieping 160m², 2de verdieping 100m² + klein zoldertje boven garagedeel). We hebben wel serieus geïnvesteerd in extra isolatie (10/15/20cm) en balansventilatie (systeem D). Zodanig komen we op een K-waarde van 30 en E-peil van 81.

Na veel piekeren hebben we geopteerd op (overal) radiatoren. Overal vloerverwarming vonden we te duur en de combinatie van de twee is blijkbaar ook niet ideaal. Hierdoor valt de warmtepomp ook uit de boot
Onze woning is gebouwd uit recuperatie materialen (stenen/pannen), dus zonnepanelen en zonneboiler is zeker geen optie voor ons (jammergenoeg), een old-timer heeft immers ook geen spoiler 

Ik heb tevens een warmteverliesberekening laten maken, afhankelijk van welke inblaastemperatuur komt dit neer tussen de 10,5 en de 11,8KW (ik hou er wel rekening mee dat dit een theoretische berekening is). De studie van onze sanitair-man komt (na veel correcties; was eerst het dubbel) uiteindelijk neer op 17,5KW (hij houdt wel geen rekening met warmtewinsten van aanpalende lokalen, lijkt me ook logisch want het is ook niet altijd 24 graden in de badkamer ??). Als ik die twee berekeningen samenleg, wat veilig reken, nog een beetje overdimensioneer (naar regime 70/50), kom ik op zo’n 20,6KW.
Je ziet dat ik er al een beetje mee bezig ben geweest, ik hoop dat ik juist redeneer.

Nu moeten we een (gascondensatie)ketel kiezen en daar ben ik nu volledig het noorden kwijt.
We zitten wel met 2 badkamers (ouderbadkamer met redelijk bad en inloop-regendouche) dus het warmwaterverbruik kan oplopen (op dit comfort willen we niet inboeten en moet dus zeker voldoende zijn !).
Onze sanitair-man stelt een JUNKERS Cerapur TOP 28-3 ZSB voor in combinatie met een Storacell boiler ST 160-2 EB (149 liter) (ik denk dat ze enkel met JUNKERS werken, ben wel niet zeker). Totale aankooprijs volgens het boekje is ongeveer 3000 euro. Dit zelfde boekje heeft als vermogen aan 6,4 – 27,7 (geen regime vermeld). Ik zit een beetje in met die 6,4KW ondergrens (zal bijna altijd te hoog uitvallen vermoed ik ?). Is het ook niet zo dat dit vermogensbereik moet aangepast worden voor een regime 70/50, dus een nog iets hogere ondergrens ?

Met al onze investeringen zou het jammer zijn als we op dit moment een verkeerde keuze maken. Weet iemand welke ketel (+ boiler) voor ons zou ideaal zijn ? Alvast bedankt voor alle reacties.

Reacties

Een regime is ook niet aan een ketel verbonden.
Je hebt een licht vermogensverschil tussen wel en niet condenserend theoretisch 11% verschil.

Je zou na moeten gaan wat je totale vermogen aan radiatoren is en dan het vermogen gerekend aan je stooktemperatuur van 70/50.
Dit is het minimale vermogen wat je moet installeren.
Het oververmogen is niet zo belangrijk met een modulerende ketel. Als je op elke ruimte waar geen ketelthermostaat aanwezig is voorziet van een thermostaatkraan past de ketel hierop vanzelf het geleverde vermogen aan.
Wat wel aan te raden is om een ketel te kiezen die ver terug kan moduleren. Als er weinig warmtebehoefte is blijft de ketel langer rustig doorbranden.

Wat zeker van groot belang is dat de radiatoren nauwkeurig worden ingeregelt. dit heeft als voordeel dat alle vetrekken gelijkmatig op temperatuur komen en dat je niet ergens wat vermogen te kort aat komen.
Zeket als je de ketel gelijk is aan je geinstalleerd vermogen van je radiatoren zit er geen rek meer in om de te korten op te vangen.

Ga ook niet krap aan je warmteverliesberekening hangen om dit als ketelvermogen en radatorvermogen te zien.
Probleem is dan dat na een verlaging van je temperatuur ( dus bij het opstarten van je cv) het lang duurt voor dat je huis op temperatuur is. Zeker waarneembaar bij koudere dagen.
Dit laatste wordt gauw over het hoofd gezien.

Tja en de keuze van de ketel, zoek een ketel uit waar je installateur die hem onderhoud ook bekend is met de ketel.
Handig als er problemen zijn, de monteur heeft de onderdelen vaak op voorraad en kent de makken en nukken van de ketel. Zo zijn de storingen vaak snel onderkent en opgelost.
Verder moet de ketel aan jou wensen voldoen.
Een specifiek merk zal ik daarom ook niet noemen.

Mijn vraag is vooral gesteld voor de ondergrens, die te hooog zl uitvallen vrees ik
De bovengrens zit ik niet mee in.

Welke ketel van +- 20KW kan veel/rap warm water leven EN heeft een lage ondergrens !?

Mijn vraag is vooral gesteld voor de ondergrens, die te hooog zl uitvallen vrees ik
De bovengrens zit ik niet mee in.

Welke ketel van +- 20KW kan veel/rap warm water leven EN heeft een lage ondergrens !?

Wout

het aantal KW bepaalt hoeveel er aan warmte kan geleverd worden. 86l water 10° laten stijgen in 1 uur is 1 KW.
Heb jij een geen boiler dan is de beperking bij een 20KW ketel:
20*860/60= +/- 285, deel dit door de verschiltemp (45-10)=35
en dan bekom je +/- 8l water per minuut op 45°
Of 5,25 l water op 65°
Deze redering gaat op voor alle 20KW ketels of doorstromers.
Vandaar als de hoeveelheid water groter moet zijn dat men een boiler plaatst. Afhankelijk van de tijd van het verbruik van de hoge hoeveelheid tapwater heb je ketels met ingebouwde boiler 5, 10, 30l of een externe boiler tot ettelijke 100 liters (zwembaddouches).
Let wel, bij het opwarmen van de boiler (of bij doorstroomgebruik) wordt enkel warm tapwater gemaakt en is er geen verwarming meer, tenzij je een intelligente regeling voorziet
Wout schrijft:
> Hallo iedereen, na dagenlang zoeken op allerhande forums heb ik al veel bijgeleerd (waarvoor dank), maar een ideale ketel heb ik nog niet gevonden.
>
> Even schetsen, onze woning (in aanbouw) is een grote villa (gelijkvloers 160m² (incl garage), 1ste verdieping 160m², 2de verdieping 100m² + klein zoldertje boven garagedeel). We hebben wel serieus geïnvesteerd in extra isolatie (10/15/20cm) en balansventilatie (systeem D). Zodanig komen we op een K-waarde van 30 en E-peil van 81.
>
> Na veel piekeren hebben we geopteerd op (overal) radiatoren. Overal vloerverwarming vonden we te duur en de combinatie van de twee is blijkbaar ook niet ideaal. Hierdoor valt de warmtepomp ook uit de boot
> Onze woning is gebouwd uit recuperatie materialen (stenen/pannen), dus zonnepanelen en zonneboiler is zeker geen optie voor ons (jammergenoeg), een old-timer heeft immers ook geen spoiler 
>
> Ik heb tevens een warmteverliesberekening laten maken, afhankelijk van welke inblaastemperatuur komt dit neer tussen de 10,5 en de 11,8KW (ik hou er wel rekening mee dat dit een theoretische berekening is). De studie van onze sanitair-man komt (na veel correcties; was eerst het dubbel) uiteindelijk neer op 17,5KW (hij houdt wel geen rekening met warmtewinsten van aanpalende lokalen, lijkt me ook logisch want het is ook niet altijd 24 graden in de badkamer ??). Als ik die twee berekeningen samenleg, wat veilig reken, nog een beetje overdimensioneer (naar regime 70/50), kom ik op zo’n 20,6KW.
> Je ziet dat ik er al een beetje mee bezig ben geweest, ik hoop dat ik juist redeneer.
>
> Nu moeten we een (gascondensatie)ketel kiezen en daar ben ik nu volledig het noorden kwijt.
> We zitten wel met 2 badkamers (ouderbadkamer met redelijk bad en inloop-regendouche) dus het warmwaterverbruik kan oplopen (op dit comfort willen we niet inboeten en moet dus zeker voldoende zijn !).
> Onze sanitair-man stelt een JUNKERS Cerapur TOP 28-3 ZSB voor in combinatie met een Storacell boiler ST 160-2 EB (149 liter) (ik denk dat ze enkel met JUNKERS werken, ben wel niet zeker). Totale aankooprijs volgens het boekje is ongeveer 3000 euro. Dit zelfde boekje heeft als vermogen aan 6,4 – 27,7 (geen regime vermeld). Ik zit een beetje in met die 6,4KW ondergrens (zal bijna altijd te hoog uitvallen vermoed ik ?). Is het ook niet zo dat dit vermogensbereik moet aangepast worden voor een regime 70/50, dus een nog iets hogere ondergrens ?
>
> Met al onze investeringen zou het jammer zijn als we op dit moment een verkeerde keuze maken. Weet iemand welke ketel (+ boiler) voor ons zou ideaal zijn ? Alvast bedankt voor alle reacties.