dampschermprobleem op gyproc plafond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een slaapkamer met gyproc plafond onder een hellend niet geisooleerd pannendak.
Het plafond van de slaapkamer is geisoleerd met rotswol van 8 cm dikte en een alu-dampscherm aan de gyproc zijde.
Na ca 10 jaar krijg ik nu schimmelvlekken aan binnenzijde van de slaapkamer vanwege kennelijk condens-vocht.
In elk advies zie ik dat het dampscherm geplaats moet worden aan de "warme" zijde van de konstruktie.
Maar dit is in de winter de binnenzijde van de slaapkamer, en in de zomer de zolder-zijde vanwege de snellere opwarming van het pannendak door de zon.
Wat kan ik doen om condens te vermijden ??? Dampscherm verwijderen ??

Reacties

condens/schimmel ontstaat door een combinatie van (te lage) oppervlaktetemperatuur, (te hoge) luchtvochtigheid en (te weinig) ventilatie op die plaats . in jouw geval vermoedelijk : sowieso te weinig isolatie . misschien ventileer je wel redelijk, maar kan de ventilatiestroom niet goed bij de schimmelende plaatsen . vermoedelijk zul je maar weinig kunnen ingrijpen op de vochtproductie in de slaapkamer . dat het dampscherm niet correct aangebracht zou zijn, zou in de eerste plaats andere problemen moeten opleveren, is eerder gevaarlijk voor de dakconsructie zelf . normaliter is er ook geen contact mogelijk tussen gyproc en dampscherm vanwege de dwarse gyproclatten die je (hopelijk) eerst hebt bevestigd, en waarop je de gyproc hebt gemonteerd . wat mij betreft is de boodschap : afbreken en correct + beter (dikker) isoleren, hoe dat moet vind je in extenso op dit forum (zoekfunctie) . tot slot : uitkijen met die schimmel, kan een ernstige impact hebben op je gezondheid ... vriendelije groeten, bart humbeeck

Wat hij aanhaalt met de warme zijde is wel correct, deze is zomer en winter verschillend....moet hiermee rekening gehouden worden?

klopt inderdaad, dit kan tijdelijk (in sommige omstandigheden) in de zomer voor bevochtiging zorgen tegen een dampSCHERM .
bij een dampREM , en bij vochtbufferende isolatie (vlas, cellulose, houtwolplaten, ...) heb je hier veel minder last van .
bij voldoende isolatiedikte geeft dit sowieso weinig problemen.

de veel te beperkte isolatiedikte doet mij denken dat daar de oorzaak van de schimmel niet ligt , bovendien liggen de oppervlaktetemperaturen en de verdamping in de zomer ook wel hoger .