Sluimerende ELEKTRICITEITS verbruikers-TIPS graag

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kunnen we hier niet eens TIPS uitwisselen i.v.m. toestellen die continue ingestoken zitten en die nutteloze stroom verbruiken. Dit om ze te VINDEN en om er iets tegen te doen.
Er zijn vele mogelijkheden: UITTREKKEN bij NIET in gebruik, volledig afzetten, speciale toestellen er tussen zetten (tijdklok) enz.

Graag had ik gewone, praktische TIPS van HOE jullie dit doen.

Enkele voorbeelden :

Een modern toestel wat in vele keukens in onze Europese wereld staat, de SENSEO koffiezetmachine.
Ben overigens zeer tevreden hierover en een prima ontwikkeling van de beide merken (toestel + koffie).
Mijn toestel (reeds oud, van de eerste types) verbruikt volgens mijn kleine, simpele ENERGIEMETER een 9 a 11 Watt als het toestel niet in gebruik is.
neem nu 10 Watt aan 24H/365d.
Dit maakt bijna 1kWh per 4 dagen dus een goede 90kWh per jaar. Neem maar 100kWh.

Radio in keuken. Zo'n klein toestel CD, Cassette (oud he) en radio functie met twee luidsprekers.
Met mijn ENERGIEMETER kom ik op 16 Watt verbruik als dit UIT staat. Als de radio speelt, dan verbruikt het 18 Watt.
Kan dan beter de radio ALTIJD laten aan staan !

Lampje in kast. Een HOEK-kleerkast in de slaapkamer heeft een HALO lampje dat aan gaat als je de deur open doet.
Werkt via contact boven aan de deur, via een TRAFO in het stopcontact.
Met mijn ENERGIEMETER kom ik op 16 Watt verbruik als de deur DICHT is (licht UIT !!!) en op een 25 Watt als de deur open is, LICHT in de duisternis.

Zulk een voorbeelden, ervaringen en vooral praktische TIPS zijn zeer interessant om uit te wisselen.

Ik heb dus reeds een schakelaar staan op de stopcontacten van mijn PC.
Wat ik nog niet heb is mijn internet-router, printer e.d. achter een tijdklok oid staan. Allemaal toestellen die ik GRAAG ter beschikking heb als ik ermee werk maar die bijvoorbeeld 's nachts gerust mogen INSLAPEN.

Als laatste 2 TIPS van mij aan jullie (tips mogen breder gaan dan enkel elektriciteitsverbruik):
TIP 1 : De WASMACHINE.
Ik heb mijn gewone (doch moderne en zuinige) wasmachine aangesloten op WARM en KOUD water via een gewone DOUCHE MENGKRAAN. Deze mengkraan staat op de KLIKSTAND van rond de 38 graden. Wasmachine krijgt dus ALTIJD water van die temperatuur (warm water overigens via zonneboiler...). Dit zowel voor te wassen als te spoelen.
METINGEN met mijn energiemeter hebben duidelijk uitgewezen dat ik hiermee een grote besparing doe op gebied van elektriciteit. Heb dit gedurende een maand getest.
Eén maand wassen met de thermostaatkraan op 38 graden en één maand met de thermostaatkraan op KOUD water.
Welnu het verschil in mijn gezin, met onze manier van wassen die op een maand uitgemiddeld is dunkt me geeft een merkelijk verschil.

TIP 2 : waterkraan van wastafel/toilet.
Vele wastafels in een toilet of wasplaats hebben een mengwaterkraan. Indien je die opent gaat het water HARD beginnen stromen. Nog nooit natte kleren gehad als je de handen wil wassen op een openbaar toilet ?
Meestal is de waterdruk en/of het waterdebiet zodanig groot dat het water over de rand van de wasbak vliegt.
==> Gewoon het kraantje onder de wasbak iets DICHT draaien zodat er nog voldoende maar niet overdreven veel water uit de kraan komt.
Werkt echt efficiënt, bij mij toch.
Toen ik dit als een BESPARINGSTIP opgaf bij mijn vorige werkgever heb ik een PEN gekregen als cadeau. Doch men ging het niet uitvoeren daar men dacht dat sommigen die kraantjes TOCH weer zouden OPEN draaien.
Mijn antwoord was toen om KRIMPKOUS over die kleine kraantjes te krimpen. Dan blijven ze er van af en ALS je toch moet veranderen, kan je die gemakkelijk verwijderen.

Dit zijn mijn tips. Nu graag andere
Groeten en dank

Reacties

Ik schakel mijn keukenboiler (elektrisch) enkel aan 20 minuten voor ik ga afwassen. Verder staat hij altijd uit.
Ik heb een usb-modem, dus die schakelt automatisch uit als ik mijn pc (laptop! verbruikt veel minder dan een desktop) uitschakel.
De enige toestellen bij mij in huis die nog stroom verbruiken als ik slaap of uit werken ben zijn de koelkast en de diepvries. Al de rest wordt volledig uitgeschakeld.

tip 1: Mijn warmwaterprogramma op de CV ketel staat op "uit'; als ik warm water nodig heb en het water van de zonneboiler is niet warm genoeg, druk ik op de knop 'warmwater naladen' en heb ik een instelbare tijd warm water via de doorstroomfunctie. Geen(of beperkte) stilstandsverliezen zijn hiervan het resultaat terwijl het 'comfortverlies' minimaal is.
tip 2: de pomp van mijn menggroep draait enkel als er warmtevraag is in 1 van de aangesloten ruimtes EN als de pomp van de ketel zelf draait; hiermee spaar ik ettelijke kWh per jaar mee uit!

de was en afwasmachine hebben een sluipverbruik.

In onze in aanbouw zijnde woning gaan wij voor de wasmachine een stopcontact met geintegreerde schakelaar op +/- 1,2 meter plaatsen zodanig dat wij de stroom volledig kunnen uitschakelen.
Voor de afwasmachine hebben wij het stopcontact verbonden met een schakelaar boven het werkblad.

Voor de computer hebben wij 4 stopcontacten voorzien die met een schakelaar (geplaatst onder de schakelaar van het licht) zonder stroom kunnen zetten. Dus als we het bureau verlaten kunnen we met een schakelaar het sluipverbruik van computer, printer, modem, scherm,.. uitschakelen.

Na het douchen enkele seconden de thermostatische mengkraan helemaal op koud zetten.

Doordat de mengkraan dan snel afkoelt vermindert de kans op kalkaanslag in de kraan (of wordt toch vertraagd).

wil graag mijn telenet-modem en dat ander zwart bakje dat ernaast staat (een signaalverdeler ?) ook uitschakelen door middel van een schakelklok (bvb. uit tussen 23 en 9 uur) maar dit werd mij ten stelligste afgeraden door de installateur (murmelde iet van IP adressen die iedere keer kwijt zouden zijn en foutmeldingen bij telenet als ze hun modems controleren en zo...)
Weet iemand hier iets meer van ?
Mag da of mag da nie??

Senseo is inderdaad een sluipverbruiker. 7W x 2 X 365 = 61.32 kWh/jaar

Onze wasmachine : 17W (ook met knop uit) = 149 kWh/jaar
De TV (met knop op UIT) 6.5W = 57 kWh/jaar

Door eenvoudig na ieder gebruik die toestellen uit te schakelen, bv dmv een prise-block met knop kan dit ee besparing opleveren van 267 kWh. Gerekend aan een gemiddelde prijs van 16€cent/kWh = 42.72€ oftwel 1723 oude belgishe frankskes.

Groeten,

Rik

Rik, je bedoelde toch *24 voor de senseo? Das dus wel wel veel, te meer dat er
geen klok of display opzit ...

Ik wil me ook een energie meter kopen, waar vind je deze ...
Ik heb zelf m'n home netwerk gereduceerd van 1 switch met 2 wifi routers, tot
1 wifi router die ik nu uitzet wanneer niet in gebruik. Ik schat een besparing
van ongeveer 50W.
Zet ook mn desktop uit, niet meer in sluimer, 10w.
Kent iemand het verbruik van telenet digicorder in sluimer en de arris modem
van telenet, heb ik nergens kunnen terug vinden ...

De Senseo:
Wij hebben ook een oud model (geen display, onderaan centrale aan/uit knop, links knop voor 1 kop, rechts de knop voor 2 koppen).
Gemeten sluipverbruik is 0 tot 0,1W: bijna niks dus.

Koffiezet daarentegen verbruikt een paar wat om een klokje met LCD display aan de praat te houden.

dannyvho,
0.1 dat kan ik beter geloven, 7w uit lijkt me echt veel, in standby misschien,
en veel meer als ie moet opwarmen
Bon, vraag blijft open voor digicorder en arris modem ...
Ik schat 15w voor digicorder in sluimer, 10w voor de modem

@ Geert,

Dat lijkt me een flauw argument van de Telenet man. Of je nu een IP adress 1 keer per dag aanvraagt of 100 honderd keer, die modem zal daar niet veel last van hebben.

Trouwens de standaard helpdesk zin bij problemen is: " Zet uw modem 10 sec uit en steek hem dan weer in"

Gewoon doen, ik zet hem ook uit maar dan niet met klokje, maar manueel.

@Yves,

De digicorder weet ik zo niet van verbruik, maar mijn digibox gaat wel uit s'avonds en als ik dan via mijn DVD recorder analoog opneem, heb ik toch een slechte beeld kwaliteit. Iemand een idee waarom?

Groetjes,

Peter
www.zonneblog.be

meters te koop bij conrad.be

Peter, Geert,

Ik heb ook Telenet en het heeft o.a. te maken met de garantie op de toestellen.
Telenet (en anderen met kabelmodem?) "pingen" enkele malen per dag om alle modems te checken (werd effectief eenmaal opgebeld toen de modem uitgeschakeld was).

Eigenlijk zijn er veel mensen hypocriet bezig. Men wil EN een breedbandverbinding EN een performant systeem EN een goede service, maar toch heeft men het moeilijk met de voorwaarden van het bedrijf. Ja jongens...

Men kan misschien simpelweg overschakelen naar de goede ouderwetse telefoonmodem (met alle nadelen vandien). Is een digibox echt nodig?

Corrigeer mij indien nodig maar ik geloof niet dat er ergens in de voorwaarden staat dat de Telenet kabelmodem ten allen tijde moet aanstaan.

Anderzijds, in de 'Algemene voorwaarden Telenet internet' staat bvb.
3.4. Na de succesvolle, desgevallend gedeeltelijke, installatie wordt u verondersteld correct aangesloten te zijn op ons Netwerk. Hiervan wordt, behoudens in geval u voor een Self-Starter pakket heeft gekozen, een door beide partijen ondertekend kwaliteitscertificaat opgesteld. Vanaf dat ogenblik bent u de abonnements- en installatievergoeding verschuldigd en gaat tevens het risico van verlies, diefstal of beschadiging van de Telenet Apparatuur op u over.

MAW je bent de pineut maar dan beleefd uitgedrukt...

Mijn ADSL modem/router gaat gewoon uit indien niet in gebruik. Risico van diefstal etc. is ook voor mij maar daar heb ik zelf voor gekozen.

Wel oppassen welk vermogen je afleest!! Je hebt aktief, reactief en schijnbaar vermogen. De simpele toestellen geven enkle het schijnbaar vermogen weer (produkt van UxI). Nochtans betaal je enkel aktief vermogen! Een transfo voor een laptop bijvoorbeeld verbruikt, zonder een laptop eraan gekoppeld, schijnbaar 10 of meer VA (VoltAmpère) maar slechts 0,5W(=UxIx cos fi). Als voorbeeld. En zo zijn er nog vele. Vooral bij toestellen waar een transformator inzit heb je dit fenomeen. Een lamp (weerstand eigenlijk) is zuiver aktief. Een condensator of een spoel is zuiver reactief.
Ik zeg dit omdat ik hier een aantal waarden van toestellen vermeld zie in sluimerstand die mi niet kloppen.

@WALTER:
>>Ik heb dus reeds een schakelaar staan op de stopcontacten van >>mijn PC.
>>Wat ik nog niet heb is mijn internet-router, printer e.d. >>achter een tijdklok oid staan. Allemaal toestellen die ik >>GRAAG ter beschikking heb als ik ermee werk maar die >>bijvoorbeeld 's nachts gerust mogen INSLAPEN.

Ik dacht dat er verdeelstekkers bestaan (met een soort van master-functie) : als de PC - als master - uitgezet wordt, zal de verdeelstekker aan de andere apparaten ook geen stroom meer geven.

Ter info : mijn pelletkachel (Rika RIO) geeft - wanneer ie uit staat ook nog steeds 10W (schijnbaar vermogen). Hij staat wel degelijk uit - en niet in TM, SB of ON - modus.

zelfs al is het schijnbaar vermogen, je moet het niet betalen, maar het moet wel opgewekt en getransporteerd worden. En niets is beter dan iets

Jeroen, reactief vermogen moet inderdaad geproduceerd en verdeeld worden maar het vloeit uiteindelijk ook weer terug naar het net. Buiten de distributieverliezen zijn er hier dus geen bijkomende verliezen. Toch belangrijk om weten vind ik.

Schijnbaar of niet, stroom is stroom en zal weerstand ondervinden en dus warmte produceren in de kabels, een energieverlies die toch ergens moet opgewekt worden ? Of niet?

Peter, Geert, Gunter,

Wat het uitzetten van de Telenet modem betreft:
Mijn buurman z'n internet was op een keer zomaar afgesloten.
Hij heeft toen naar Telenet gebeld en daar gaven ze als reden dat zijn verbinding als 'niet meer actief' geregistreerd was. Volgens hun uitleg sturen ze om de x tijd signalen uit en kijken dan welke modems niet actief zijn. Deze verbindingen worden dan afgesloten.

Toen wij verbouwden en de modem meerdere dagen afgesloten zou zijn hebben wij Telenet daarvan op de hoogte gebracht.
De telefoniste vertelde toen dat ze dit zou registreren en dat we dus niet bang moesten zijn om afgesloten te worden.

Misschien is het wel mogelijk om te laten registreren dat je een gebruiker bent waar de modem vaak uitgeschakeld is. Gewoon eens navragen bij Telenet.

@ Wendy,

ik heb dit inderdaad ook eens meegemaakt met Telenet, maar dan voor telefoon.

De hoorn lag slecht op de haak. Toen we dit merkten legden we de telefoon correct neer, maar bleken niet langer te kunnen bellen. Na contact met Telenet bleek dit inderdaad door hen geregistreerd te zijn, dat de hoorn van de haak lag, en ze hebben dan om ons niet op kosten te jagen de telefoon uitgeschakeld.

Het lijkt me wel vreemd dat je afgesloten zou worden omdat je de modem niet gebruikt? Ik kan me niet voorstellen dat bv de kabeltelevisie wordt afgesloten omdat ik 5 dagen geen televisie kijk? Ik betaal abonnement, maar ik bepaal wel nog graag wanneer ik het ding aanzet.

Juist mijn nederige opinie,

Peter

Allemaal leuk die TELENET conversaties.
Ook ik zet mijn Telenet modem gewoon AF als ik op vakantie ga. Tot nu toe nog geen probleem mee gehad. Afgesloten nu, ander onderwerp.

Ik had graag (haalbare) besparings TIPS ...

Ge hebt gelijk Walter,
tips dat wil ik, en weten wat die digicorder, modem en senseo echt verbruikt
...

=> hier zitten mijn twee printers mee aan de schakelaar van de PC: ook de opladers voor de batterijen van de digitale fototoestellen zitten mee op die schakelaar
=> alles met transfo's ook uitzetten. Bv oplader snoerloze boormachine, gsm lader, batterij laders.
=> ik dacht dat ik alle lampen nu als spaarlampen had hangen. Helaas, mijn dampkap heeft nog 3 halogeen lampen. En die branden eigenlijk zeer veel(blijven dikwijls na koken nog lang branden). Ik ben aan het zien of ik die kan vervangen. Maar zal niet eenvoudig zijn daar die aangesloten zijn op transfo (ze gaan nog gedimd uit...).

En meten is weten....

Walter

Walter, het kan zijn dat die meter, zoals anderen hier al gezegd hebben, kompleet verkeerd meet.
Niet alleen schijnbaar etc, maar lage vermogens meten de meeste heel slecht.

Een veel betere meeting is om even een verdeeldoos te nemen en dan in combinatie met een gewone gloeilamp van bijv 60 Watt de te testen verbruiker uit te meten.
Vermogens mag je optellen, dus als je meter dan naar 62 Watt gaat ipv 60 Watt dan weet je dat het werkelijk verbruik 2 Watt is.

Kan je de test even zo doen en het hier laten weten?

Peter, het signaal van de DVD loopt langs de rf modulator van de digirecorder rond. Als je deze uitschakelt krijg je geen of te zwak signaal op de DVD.

Verbruik digicorder, modem;

http://idtv-forum.telenet-esp.be/archive/index.php/t-164.html
Volgens pdf 10w, 16w gemeten ...

de nieuwe HD digicorder slaagt er zelf in om +/- 30W 'sluipverbruik' te trekken :(. Daarbovenop heb je nog een NIU, modem en switch nodig, elk met 'n extra sluipverbruik

Blaas toch dat sluikverbruik niet zo op, jongens,elk verbruik eidigt als warmte ! Niets gaar verloren je krijgt het altijd terug als warmte.
Electrisch verwarmen is nu wel niet het goedkoopste maar dat is geen zwaar verlies.
Een week de lamp laten branden op zolder of kelder kost veel meer.Eén keer per week minder wassen en alle sluikverbruik is vergeten.Waar is de tijd dat de wasmachine één keer per week draaide ! Bij mijn moeder was dat nog één keer per maand ! Luxe kost geld, maar zit daar dan niet te muggeziften over een verklikkerlampje.
Een diepvriezer van meer dan 10 jaar oud is pas een energieverslinder; nu zijn er de A-A-A toestellen die hun aankoopprijs terugverdienen in minder dan 10 jaar...
WALTER schrijft:
> kunnen we hier niet eens TIPS uitwisselen i.v.m. toestellen die continue ingestoken zitten en die nutteloze stroom verbruiken. Dit om ze te VINDEN en om er iets tegen te doen.
> Er zijn vele mogelijkheden: UITTREKKEN bij NIET in gebruik, volledig afzetten, speciale toestellen er tussen zetten (tijdklok) enz.
>
> Graag had ik gewone, praktische TIPS van HOE jullie dit doen.
>
> Enkele voorbeelden :
>
> Een modern toestel wat in vele keukens in onze Europese wereld staat, de SENSEO koffiezetmachine.
> Ben overigens zeer tevreden hierover en een prima ontwikkeling van de beide merken (toestel + koffie).
> Mijn toestel (reeds oud, van de eerste types) verbruikt volgens mijn kleine, simpele ENERGIEMETER een 9 a 11 Watt als het toestel niet in gebruik is.
> neem nu 10 Watt aan 24H/365d.
> Dit maakt bijna 1kWh per 4 dagen dus een goede 90kWh per jaar. Neem maar 100kWh.
>
> Radio in keuken. Zo'n klein toestel CD, Cassette (oud he) en radio functie met twee luidsprekers.
> Met mijn ENERGIEMETER kom ik op 16 Watt verbruik als dit UIT staat. Als de radio speelt, dan verbruikt het 18 Watt.
> Kan dan beter de radio ALTIJD laten aan staan !
>
> Lampje in kast. Een HOEK-kleerkast in de slaapkamer heeft een HALO lampje dat aan gaat als je de deur open doet.
> Werkt via contact boven aan de deur, via een TRAFO in het stopcontact.
> Met mijn ENERGIEMETER kom ik op 16 Watt verbruik als de deur DICHT is (licht UIT !!!) en op een 25 Watt als de deur open is, LICHT in de duisternis.
>
> Zulk een voorbeelden, ervaringen en vooral praktische TIPS zijn zeer interessant om uit te wisselen.
>
> Ik heb dus reeds een schakelaar staan op de stopcontacten van mijn PC.
> Wat ik nog niet heb is mijn internet-router, printer e.d. achter een tijdklok oid staan. Allemaal toestellen die ik GRAAG ter beschikking heb als ik ermee werk maar die bijvoorbeeld 's nachts gerust mogen INSLAPEN.
>
> Als laatste 2 TIPS van mij aan jullie (tips mogen breder gaan dan enkel elektriciteitsverbruik):
> TIP 1 : De WASMACHINE.
> Ik heb mijn gewone (doch moderne en zuinige) wasmachine aangesloten op WARM en KOUD water via een gewone DOUCHE MENGKRAAN. Deze mengkraan staat op de KLIKSTAND van rond de 38 graden. Wasmachine krijgt dus ALTIJD water van die temperatuur (warm water overigens via zonneboiler...). Dit zowel voor te wassen als te spoelen.
> METINGEN met mijn energiemeter hebben duidelijk uitgewezen dat ik hiermee een grote besparing doe op gebied van elektriciteit. Heb dit gedurende een maand getest.
> Eén maand wassen met de thermostaatkraan op 38 graden en één maand met de thermostaatkraan op KOUD water.
> Welnu het verschil in mijn gezin, met onze manier van wassen die op een maand uitgemiddeld is dunkt me geeft een merkelijk verschil.
>
> TIP 2 : waterkraan van wastafel/toilet.
> Vele wastafels in een toilet of wasplaats hebben een mengwaterkraan. Indien je die opent gaat het water HARD beginnen stromen. Nog nooit natte kleren gehad als je de handen wil wassen op een openbaar toilet ?
> Meestal is de waterdruk en/of het waterdebiet zodanig groot dat het water over de rand van de wasbak vliegt.
> ==> Gewoon het kraantje onder de wasbak iets DICHT draaien zodat er nog voldoende maar niet overdreven veel water uit de kraan komt.
> Werkt echt efficiënt, bij mij toch.
> Toen ik dit als een BESPARINGSTIP opgaf bij mijn vorige werkgever heb ik een PEN gekregen als cadeau. Doch men ging het niet uitvoeren daar men dacht dat sommigen die kraantjes TOCH weer zouden OPEN draaien.
> Mijn antwoord was toen om KRIMPKOUS over die kleine kraantjes te krimpen. Dan blijven ze er van af en ALS je toch moet veranderen, kan je die gemakkelijk verwijderen.
>
> Dit zijn mijn tips. Nu graag andere
> Groeten en dank

Ellie, in de winter wordt het sluipverbruik weliswaar als warmte afgegeven (wel zeer laag rendement) maar in de zomer ook en dan heb ik liefst geen 'verwarming' in huis.
Er moet anderzijds inderdaad niet gefreakt worden op sluipverbruikers maar er zijn zeker wel toestellen die je beter uitschakelt met een schakelaar ipv te laten opstaan. Mijn PC verbruikt bvb 10W in standby (aktief vermogen wel te verstaan). Dat vind ik op jaarbasis toch niet niks.
Nog andere sluipverbruikers? Mensen die vinden dat de hele nacht hun huis moet verlicht worden, al is het met spaarlampen.

Ik krijg regelmatig inzage in energie-audits, en het sluipverbruik (lekverliezen) bedraagt bij veel gezinnen toch snel 6 tot 15% van het totale elektriciteitsverbruik. Niet te minimaliseren dus.

Dat klopt inderdaad Johan. Die 10%-15% worden ineens wel belangrijk op het moment dat je een PV installatie gaat plaatsen: die moet dan meteen ook €1500-€2000 groter gedimensioneerd worden om je jaarverbruik te kunnen dekken.
Of je kan natuurlijk een kleine PV installatie nemen enkel om je sluipverbruik te compenseren...
Het belang van energiezuinige toestellen is natuurlijk ook niet te onderschatten: dat kost dan wel wat meer dan eliminatie van sluipverbruikers.

Hey Luc,

Dat is nu pas eens een TIP.
Mijn (simpele) energiemeter is inderdaad niet echt het summum maar het geeft een idee van het verbruik.
Ga dat eens doen met die gewonde gloeilamp aan te sluiten op mijn metertje en dat SAMEN met mijn toestel om het verbruik van het toestel te meten. TOFFE tip.

Aan ELIE,
Als jij de warmte die je transfo's en andere toestellen wil gebruiken om je woning te verwarmen, be my guest.
Maar ik wil dit NIET.
Ik wil absoluut niets inboeten aan comfort. Ben helemaal geen GEITENWOLLEN boer.
Maar verbruik wat niet nodig is, is niet nodig. Als het me (bijna) geen moeite kost om het te voorkomen WIL ik dat doen. Vandaar mijn vraag naar TIPS.
Er zijn altijd mensen met goede ideeen.

Ik heb een domotica systeem in huis. Als ik 's avonds het alarm inschakel (via dit systeem) dan schakel ik automatisch alle lampen uit van zolder, kelder, garage enz... ALS ze nog zouden branden. Dus ik heb een centrale UIT knop als het ware. Dus die lamp op zolder blijft bij mij NIET aan staan.

Diepvries toestel. Ik heb een energieaudit laten doen.
Mijn diepvries toestel is een ZEER dikwandige, super geïsoleerde MAAR ondertussen reeds 25 jaar oud. Welnu het ADVIES was om die buiten te gooien en te vervangen door een nieuwe AAA versie. Nog beter, nog minder verbruik.
Besparing zou een 100 à 150 kWh per jaar zijn.
Welnu, dat WEIGER ik te doen. Hier is mijn motivatie en redenering : Als ik dit toestel buiten gooi en vervang door een nieuw, waar blijf ik er dan mee ? Hoogst waarschijnlijk geef ik dit mee aan de verkoper OF breng ik het naar het containerpark. De eerste VRAAG die zij stellen is, is dit toestel STUK? NEEN, het werkt prima maar het moet de deur uit omdat het ecologisch en financieel te veel verbruikt ivm een goed nieuw toestel.
Welnu wat zal met dat toestel gebeuren, ... dit zal gewoon ELDERS gebruikt worden bij iemand anders. Mogelijks een arm gezin, mogelijks in het buitenland maar het toestel afbreken en vernietigen zullen zij zeker niet doen.
DUS, ... daar gaat die milieu besparing.
Ik heb besloten om te wachten tot het stuk gaat en mijn vlees, groenten en ijs door de kamer zwemmen (SIC...).

TIPS graag en dank.
Walter

Walter en andere spaarmeter testers

Heb net de proef op de som genomen.

Mijn klokradio'tje zou een slordige 7 Watt verbruiken volgens mijn Hubo meter'tje.
Een beetje verdacht vermits het een kubus ding is dat 10cm hoog, breed en diep is.
Als je dan denkt dat het ding dan gloeiend warm zou moeten zijn ben je mis.
4 schroeven en het ding was open. Op de transfo staat 1,5VA wat ongeveer gelijk is aan 1,5Watt, dus max dat het ding aankan.
Een verbruik van 7 Watt kan dan niet echt zonder dat de interne zekering smelt of mijn muren zwart zijn ipv wit.

Dan maar even een stekkerdoos aangesloten op de meter met daaraan een lamp van 100Watt.
Dan een minuut de lamp laten opwarmen tot hij thermisch stabiel is, en dus ook een constant verbruik heeft.
De meter gaf een 97 a 98Watt aan.
Dan even de klokradio eraan en de meter staat nu stabiel op 98Watt wat veel realistischer is.
Maw het ding gaat minder dan 1 Watt gebruiken. (vermogen mag je optellen.

Mijn sluipverbruikers:
- sat ontvanger Humax 5400 : 17 Watt in off stand (en het ding staat effektief warm)
- luidsprekers aan tv met ingebouwde versterker : 19 Watt
- Sony versterker : 8Watt

Die spullen heb ik allemaal de mond gesnoerd met een master slave switch.
Ze gaan allemaal tegelijkertijd aan/uit met de TV.
Je kan die schakelaars kopen op ebay (ongeveer 15 a 20€).

Ik ben benieuwt naar je nieuwe metingen Walter.

mvg,

Luc

Luc,
jouw methode is idd de enige methode om met die prullemetertjes een beetje betrouwbaar resultaat te krijgen. Sluipverbruik van wekkerradios, garagepoortopenaars enz. zijn lachwekkend en onmogelijk hoog volgens die dingen.
Toestellen die meer dan 5W verbruiken worden merkelijk warm, tenzij ze in verhouding zeer groot zijn natuurlijk (wasmachien, ijskast).
Ook een gewone digitale multimeter gaat met dit soort meting flink de mist in, zelfs een thru RMS meter van Fluke.
Volgens die meter verbruikt een onbelast Erea-transfotje van 4VA al 0.018A, x 220V=4W.
Ook hier werkt het trucje met de extra weerstandsbelasting, blijft er nog maar 0.8MA over voor de transfo.

Stekkerblokken zonder aan/uit lampje nemen ipv die met lampje.

Wendy,
het verbruik van zo'n neonlampje is ongeveer 0.1W.
Weegt niet op tegen het voordeel van de indicatie dat ze geven.
Maar als het niet nodig is, is het niet nodig natuurlijk.

Wij hier hebben onze oude diepvries vervangen door ne nieuwe (oude had 2,2kwh/dag nodig en de nieuwe 1kwh/dag)
zo dat is weer goed voor een 365 KWH/jaar
voor de rest spaarlampen waar nodig en mogelijk.
sluip verbruik .terug de zetel uit om de tv uit te schakelen (stekker eruit)lol

groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Stekkerblokken zonder schakelaar, hebben die ook een sluipverbruik? anders vervangen door met schakelaar.

Heb hier nog een paar van die zitten, dus zou wel goed zijn om dat te weten.

Mvg,

Peter

Mijn SENSEO terug gemeten met de TIP van hierboven, via spanningslat en met 60W gloeilamp erbij.
Inderdaad het verschil is groot.
Verbruik van mijn Senseo is nu 2Watt.
Dit maakt een heel verschil tov mijn eerste stelling.

TIPS graag...

Walter,

Heb je het sluipverbruik van je domotica al eens gemeten?

Jef

Beste allen:
Dit is hier de 4e thread over sluimerverbruikers (typ maar eens "safer" in in het zoekvenster. Dan kom je ook uit bij "sluipenergieverbruik en telenet", waar één en ander staat over de "Power safer".
Ik ben er zeer tevreden over en zei er om. het volgende over

"ik begrijp niet waarom dergelijk toestel niet massaal gepromoot en overal verkocht wordt en, ja zelfs, overal standaard ingebouwd wordt. . bij mij hangen er 6 toestellen aan (die ook nog individueel afgeschakeld worden want de dvd hoeft niet in stand-by te staan als ik tv kijk of radio luister bijvoorbeeld). de powersafer reageert op alle 6 afstandsbedieningen en werkt superefficient, behalve met b&o afstandsbedieningen, die werken op een andere frequentie waarop hij niet reageert. NB Ook een DSP-vermogenvesterker is geen probleem (500 Watt)."

Ik heb volgende :

aan PC boven (een recup voor de kinderen) multisteller met aan en uit knop (met ingebouwd lampje)

voor mijzelf : PC vervangen door laptop

idem voor TV + stereo in living

schakelaar in living bediend een stopcontact in de kelder, daar hangt telenet-modem aan en deze gaat altijd uit bij niet gebruik

nu recent probleem met DVD-recorder, deze laadt 's nachts een elektronische TV-gids op, dus zonder stroom zetten is geen optie, alle tips welkom

verlichting : veel TL, spaarlampen en een paar LEDS, geen gloeilampen meer enkel nog een paar spots (halogeen)

MVG
Stefan

Ik merk dat hier regelmatig W en VA nog door elkaar worden gebruikt alsof die hetzelfde zijn. Echt wel oppassen hiermee, zeker met transfo's en dergelijke. Goedkoper meters doen gewoon VxA en geven dus het schijnbaar vermogen in VA weer.
Mijn laptop verbruikt een 50VA maar slechts een kleine 30W. En dat is uiteindelijk hetgeen waarvoor je betaalt.

Mijn domotica heeft uiteraard een verbruik, sluip verbruik zoals jij dat graag wil noemen.
Ik noem dit in mijn geval HOBBY, INTERESSE en GEWOON verbruik.
Sluip verbruik is wat niet moet en wat indien je het toestel kan AF zetten, gewoon niets verbruikt.
Mijn domotica systeem kan ik niet af zetten en is in mijn geval een vast gegeven.
Net zoals mijn balansventilatie systeem. Staat 24 op 24 te draaien op stand 1 en dit is 25Watt.
Maar dan hoef ik ook geen ramen of deuren te openen om te verluchten. Altijd FRISSE lucht in huis, volgens mij toch.
EVEN AFWIJKEN: Totaal ENERGIE verbruik van mijn VRIJSTAANDE redelijk goed geïsoleerde woning, overal thermostaten (op mijn domotica) met zoneverwarming met radiatoren per kamer op een GAScondensatieketel is REDELIJK.
Overal lekker warm, helemaal GEEN kou hier in huis.
Verbruik momenteel een 970m³ GAS op jaarbasis (koken OOK op GAS trouwens).

OK, terug naar sluimerverbruik.
Die WATT en VA is inderdaad een apart verhaal maar niet echt belangrijk hier.
Ik heb inderdaad een SIMPEL metertje maar tenminste iets wat HANDIG is en gemakkelijk inzetbaar.
Geen DUUR ding dat welliswaar correcter is maar dan zoveel te groter en complexer.
Doe het hier toch maar mee, los van de VA en Watts.

Nog TIPS graag... en dank

Voor mij doet Watt of VA er wél toe want dat kan enorme verschillen geven. Sluipverbruik gaat doorgaans om kleine waarden die je dan best ook zo correct mogelijk meet. Het schijnbaar vermogen kan rustig dubbel zo hoog zijn als het aktieve vermogen.
Voor mij dus belangrijk om correct te meten én juiste conclusies te trekken omtrent sluipverbruikers.

Enkele jaren geleden heb ik het sluipverbruik eens gemeten van verschillende toestellen in mijn huis.
Elektrische bedvering met transfo (2 stuks): 150mA
Klokradio 1: 11 mA
Klokradio 2: 13 mA
Video: 56 mA
TV slaap: 29 mA (af: 8 mA, aan: 200 mA)
Versterker: (zekering meter gesprongen door inschakelpiek)
Voorversterker slaap: 25 mA (aan: 40 mA)
CD-speler:
Tuner aan: 23 mA
Subwoofer: 56 mA
Kruimeldief: 227 mA
TV dochter: 30 mA
Klokradio dochter: 10 mA
Versterker dochter: 60 mA
CD-speler dochter: 37 mA
Cassettespeler dochter: 26 mA
Samen een constante stroom van zo'n 795 mA, het hele jaar door!
Aan de toenmalige prijs van 7,77 Bfr/kWh gaf dit:
(795x230x24x365x7,77)/(1000x1000) = 12 446 Bfr/jaar!
(hoop dat ik goed gerekend heb toen)
U mag gerust zijn dat ik schakelaartjes geplaatst heb!

Qua TV: Naast mijn TV in de hoek heb ik nu een schakelaar staan die 2 stopcontacten bedient: 1 voor de tv en 1 voor de adapter van de digibox. Als we 's avonds tv gaan zien klik ik die schakelaar aan (1 minuutje wachten voor opstarten van de digibox), voor 't slapen terug uit.

De twee grotere telenetkasten blijven (helaas) aan, anders heb ik geen telefoon. Wel af bij reis, e.d.
De switch van de computer (het portefeuille-grootte kastje) heb ik verplaatst naar waar de pc staat (2 ethernetkabels) en die schakel ik slechts in als ik hem nodig heb.

32DB,
die 0.227 A van de kruimeldief zal veronderstel ik wel de laadstroom zijn en niet het sluipverbruik?
vr gr, willy

Vraagje: Hebben jullie enig idee wat een moderne cv-installatie verbruikt aan elektriciteit.

Bij mij staat in de documentatie van de gascondensatieketel:
ketel: 24W + interne pomp = 80W
Met nog erbij: pomp vv = 60W

Als ik kijk op de meter dan is het elek. verbruik van verwarming toch zo'n 3kWh per dag en dat vind ik vrij veel.

Ik dacht eerst dat mijn oude koelkast de grote verbruiker was: cv en koelkast samen = 4kWh per dag. Maar nu blijkt het dus de cv te zijn.

Ik zal toch eens goed de handleiding bestuderen om te zien wat ik mogelijk kan instellen.
De pomp van de vv staat nu in de hoogste stand maar die verlagen naar stand 2 of 1 lijkt mij niet zo'n goed idee.

Hans,

VA óf Wattt, ge hebt waarschijnlijk gelijk dat dit enig verschil uitmaakt of zou kunnen uitmaken (tenminste toch in de portemonee). Het is wél nogal lastig om dit te vatten als leek en dikwijls begin ik ook te twijfelen..
De stroom die het gevolg is van schijnbaar vermogen wordt dus teruggeleverd aan het net, maar wordt niet gemeterd wegens niet in fase met de spanning... OK, maar de stroom zélf is wél reëel!
Wordt die stroom dan wel écht gebruikt om nuttig werk te doen elders in de straat, of wordt die gewoon 'gedumpt' (in ándere schijnvermogens met tegengestelde faseverschuiving) ? ...Het verschijnsel blijft dan wel plaatselijk (met als enige input vanuit de centrale het equivalent van het plaatselijk warmteverlies in de kabels), maar toch niet te onderschatten in een 220 V-net.
Dus schakelaars plaatsen of stekkers uittrekken als remedie tegen sluipverbruik (te betalen of niet) blijft toch zinnig, dacht ik.

vr gr, willy