Naverwarming zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Nu de open gasgeiser de deur uitvliegt overweeg ik de plaatsing van een zonneboiler op zolder. Wat is nu de beste naverwarming indien ik steeds snel warm water wil in de badkamer?
De CV-ketel komt m.i. hiervoor niet in aanmerking want die bevindt zich in de kelder en ik ben niet direkt van plan om ketel en cv-leidingen te herlokaliseren. En een gewone boiler in de kelder met lange leidingen naar de badkamer zie ik eigenlijk ook niet zo zitten.
Een zonneboilercapaciteit van 200 liter zou moeten volstaan voor een gezin met twee (kleine) kinderen.
Een gesloten gasgeiser op zolder lijkt me voorlopig de meest logische keuze. Zeker géén elektrische naverwarming.
Andere, betere suggesties?

Nico

Reacties

kijk eens naat onze zonneboiler

ook 200 liter en naverwarming gebeurt door zonneboiler oude cv boiler bij te vullen ipv van met koud water en in de zomer alle svan de zonneboiler
groeten stefaan de zonnegebruiker
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

vragen stuur maar een mailke

Mooie installatie, maar een extra boiler is in mijn situatie geen optie aangezien de CV-ketel zich in de kelder bevindt.

Nico

Nico:
De meeste merken bieden ww-verwarmers aan die 'gevoed' mogen worden met warm water uit een zonne-boiler (wel beveiligd via een driewegskraan om er geen water van 90 graden door te jagen!).
Normaal probeert men hier op de site zo weinig mogelijk merken te noemen maar mijn loodgieter installeerde een Junkers AME-celcius.
Bij de meeste merken kan je ook kiezen voor installatie op het gasnet (of op flessen propaan).
Omdat ik héél weinig bijverwarmen verwacht werk ik met een fles propaan van 18kg.

Wil je buiten sanitair ww ook je huis nog bijverwarmen (vloer of muurverwarming bv.) dan behoef je natuurlijk een zwaarder toestel (en aansluiting op een gasnetwerk).

Ik zou dus besluiten: Info vragen bij een installateur van je keuze.
Succes,
Rudy

zeg net een dankbriefje gehad van Vlaams minister Hilde Crevits
Online te lezen op de site
man ben kik daar content mee

groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

@Rudi: bedankt voor de info. Ik zal het vernoemde apparaat eens nader bekijken. Ik heb sowieso nu al gas in de badkamer, dus de leiding even doortrekken naar de zolder is geen probleem. Liefst géén gasflessen in huis !!!
Vloer- of muurverwarming is hier niet aan de orde, enkel SWW.
Het beste rendement en confort zal ik waarschijnlijk hebben door de zonneboiler zo dicht mogelijk bij de collectoren te plaatsen (achterzijde huis), en de naverwarmer vlakbij (boven) de badkamer (voorzijde huis), met waarschijnlijk zo'n 6m tussen tussen boiler en naverwarmer.

@Stef: proficiat met de verdiende waardering van 'bovenaf'

Nico

@Rudi, heb je als naverwarmer het model van 13l of 17l/min? Kan men een bad vullen zonder een koude douche te krijgen (letterlijk, dan)??? Bedankt.

Nico

Nico:
Mijn toestel is het 13L type.
Dat is méér dan voldoende om te douchen en de vaat te doen.
Ik heb het toestel zelfs ingeschakeld op temperatuurstand 4 op een schaal van 6 omdat het water méér dan voldoende warm is.
Ik ben tegen een bad omdat ik dat een grote energieverslinder vind, maar dat is dan een andere kwestie.
En ik moet ook toegeven dat met kleine kinderen in huis een bad soms geen luxe maar bijna een noodzaak is.

Volgens mijn ervaring kan je met het 13L toetel zonder probleem een bad met warm water vullen maar ik zou wel eens vragen aan jouw installateur of een 17L toestel op grotere debieten niet zuiniger werkt (daar heb ik geen kennis van).

Ter verduidelijking: Propaangasflessen mogen onder geen beding binnen in een woning geinstalleerd worden!
Die van mij staat buiten, en mijn installateur heeft de koperen gasleidingen door de muur naar buiten gebracht.
De propaanfles is daar tussen de ontspanner en de koperen buis aangesloten met een daarvoor goedgekeurde flexible.

Zal een regendouche nog een voldoende hoge waterdruk kunnen geven als men het water van de zonneboiler eerst door een geiser (= verhoogde weerstand) moet jagen?

Nico