levensduur spaarlamp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Ik heb reeds tientallen spaarlampen aangekocht van verschillende merken Philips, Megaman, Osram etc.. ondanks dat er op de verpakking levensduur van 6000 tot 8000 uur staat heb ik nog nooit een spaarlamp gehad die deze levensduur gehaald heeft.
8000 uren / 24 uur per dag, dat betekent dat deze lamp +- 1 jaar continue moet branden.
Wel mijn lampen branden heus geen 24uur per dag, en ik heb er nog geen gehad die een jaar brand.
Vandaag heb ik een spaarlamp aangekocht 7w E14 deze heeft enkele uren gebrand en dan de geest gegeven, En dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt.
Er gaat geen week voorbij of er is ergens wel een spaarlamp stuk.
Waar zit hier dan de besparing.
PS in mijn garage heb ik twee TL armaturen hangen (4 dikke TL buizen 36W) die reeds 25 Jaar branden zonder vervangen geweest te zijn.
Mvg Johny

Reacties

Stroom al eens nagemeten?

Die ervaring heb ik ook Johny.
Er zit meestal wel garantie opde spaarlamp, maak daar eens aanspraak op.

Overgens heb ik ook al led spots die 50.000 uur beloven al de geest zien geven.
Wat dat aan gaat vermoed ik dat de levensduur bewust of onbewust aan de hoge kant is gesteld.

Als ik nu de enige was met die ervaring is het toeval maar je ziet regelmatig deze klachten verschijnen op diverse fora.

Ruud,

Je bedoelt waarschijnlijk de spanning?
Het is inderdaag zo dat woningen, dichter gelegen tegen de HoogSpanningscabine dan het andere eind van de straat, een paar 100 m verderop, een grotere spanning "binnenkrijgen " dan de verafgelegen. De oudere lamppen waren nog gemaakt voor een maximale spanning van 220 à 230 V, terwijl de netspanning op vele plaatsen in de buurt komt van de 250 V (waarvoor de nieuwere ook ontworpen zijn). Meerdere kennissen van me hebben nu bijvoorbeeld veel minder kapotte lampen (spaar, gloei- en halogeen-) dan vroeger, sinds er een verkaveling bijgekomen is (die de spanning naar omlaag haalt bij voldoende belasting).
Ik heb al 8 jaar overal spaarlampen (een 15-tal), ook "witte producten", en nog maar één moeten vervangen.

Dus, NEEN, het ligt zeker niet alleen aan de lamp.

Ja, ik heb de spanning op het net nagemeten 227 Volt. dat lijkt me een niet te hoge waarde.
Trouwens aan de spanning ligt het volgens mij niet daar de TL Buizen reeds 25 jaar niet vervangen geweest zijn.
Ik begrijp er niets van, volgens mijn produceren ze deze lampen zo dat ze niet lang meegaan.

hier in nederland hebben we daar ook mee te maken wij hebben , volgens collegae in de bouw, de electriker, geen 220 meer maar 230.
bij piek belasting , het starten of wanneer jij de enige bent in de straat die een lamp ontsteekt,kan de lamp stuk gaan.
hij Zei : de weerstand, daar gaat t om , duwen kun je tegen houden , stoten hou je niet tegen maar die geven een klap. as loodgieter vat ik wat hij bedoelt want een waterleiding geeft ook , bij plots snel dicht draaien ook n 'hamer klap'
mijn spaarlampen begeven het ook te vroeg.
wellicht dat de lampen wel 50000 uur mee kunnen , maar dan zonder telkens aan/uit te doen .
wellicht is in belgie de voltage ook vehoogd

De spaarlamp heeft een elektronische regeling waardoor het niet uitmaakt of je ze voed met 190V of 240V. Daarvan gaan ze niet kapot. Koop goede lampen. Het merk speelt geen rol maar het type. Philips maakt bv rotzooi en goede lampen. Goede lampen vind je niet in een bouwmarkt. Koop ze in een gespecialiseerde zaak die lampen verkoopt.Ze zullen wat duurder zijn maar ze halen hun 9000u.

Bovendien zijn deze lampen niet geschikt om frequent aan en uit te schakelen

Beter is een gebruik van langere periodes van branden , dat komt de levensduur ten goede

Effe de stem van een van de vele tevreden spaarlampgebruikers...

Niet dat ik zo'n fan ben van de geel-blauwe meubelgigant, maar ik heb nog nooit geen problemen gehad met hun spaarlampen die ik er een jaar of drie kocht (met het uitzicht van gewone gloeilampen, andere probeer ik niet wegens afgrijselijk lelijk), en die zitten bij mij ook op plaatsen waar ze soms snel aan en uit geschakeld worden. Ik weet niet goed waarom er een kunsstof ipv glazen "ballon" rond zit, maar na het recente nieuws van kwikdampen ofzo bij breuk van een spaarlamp, vond ik dat kunststof ballonetje errond wel ok, overigens kun je de lampen met enkel spikkeltjes verf uit een spuitbus wat "bijkleuren"...
"gloeilamplicht", zeer mooie lampen, ook nog nooit geen probleem mee gehad.
Merk en prijs lijken dus niet zo direct relevant, want echt duur waren sie lampen njiet zoals ik mij herinner.
Ik heb er ook echt dure zitten van philips die

Ook ivm met die piekspanning, het zit in het woord zelf dat je dit enkel af en toe eens bereikt, 1 keer nameten zal die theorie dus zeker geen ontkrachtend bewijs kunnen geven.

Ook bij ons lampjes van de bekende zweed. Al meer dan drie jaar geen gloeilamp meer in huis, en nog geen uitval. Wel een kapotte megaman inbouwspot (binnen garantie), en een kapotte philips, maar die zat in mijn 'looplamp', dus die kreeg wel wat klappen te verduren.
Enige nadeel van de zweedse lampjes: het duurt even voor ze op volle kracht branden. Maar in nachtlampjes is dat dan weer een voordeel.

Pieter

Zojuist heb ik een spaarlamp vervangen, volgens de verpakking zou deze tot 6000 uur meegaan. Ik heb er een urenteller aan hangen en de lamp heeft 3116 uur gebrandt.

Sinds een klein jaar een 20-tal spaarlampen van megaman in huis waaronder een aantal dure met ingebouwde dimmer. Toch al 2 stuk waarvan 1 na 10 à 15 branduren. Dacht dat ze 15000 uur moesten meegaan. Heb de afgelopen 15 jaar zelden een halogeenspot of gloeilamp moeten vervangen. Ik weet niet of dit iets over piekspanningen zegt, maar ben zeker teleurgesteld.
15000 is natuurlijk even rap op de verpakking gezet als 5000. Ben eens benieuwd naar de garantie want sommige van die megamans heb ik in duitsland gekocht.

De buis en led zelf zal deze uren wel halen.
Het probleem is meestal de 'simpele' electronica die flest.
Led's zijn supergevoelig voor de stroom die erdoor gaat.

De (lees veel te) dure megaman GU10 lamp in de hal (aan/uit aan/uit .... ) brand na een paar maand beduidend zwakker dan een makro 6 euro led GU10.

Hey, Wij hebben overal spaarlampen hangen, veel van de Zweed (wegens goedkoop en verschillende modellen te verkrijgen), een aantal van Philips en andere merken, en moet zeggen, na anderhalf jaar nog geen enkele vervangen. Wel zat er nog een gloeilamp boven de dampkap, die de geest heeft gegeven, dus hebben we die ook vervangen door een spaarlamp. We hebben ook een spaarlamp in het toilet hangen, die dus regelmatig aan en uit gaat, maar ook dat werkt perfect. We hebben ons laten wijsmaken dat met de spaarlampen van tegenwoordig, je die best ook op zulke plaatsen kunt zetten (tegenover de keuze van een gewone spaarlamp). Verder idd enig minpuntje dat het ong een halve minuut duurt eer de full power wordt bereikt, maar dat hebben wij nog nooit als storend ondervonden. Groetjes, Tania

Johny, Chathanky

Dan heb ik geluk, de spaarlampen die ik jaren geleden gratis gekregen heb doen het nog altijd, en die branden toch minstens 12 uur per dag.
Wat LED's betreft heb ik er een paar recent in gebruik, maar eentje heb ik al en paar jaar en meer dan de helft van de LED's zijn gesneuveld, maar ik weet ook waarom. het gaat om een 12V uitvoering, en ik heb die gebruikt in de plaats van een coolbeam. maar voor een 12V LED heb je een gestabiliseerde voeding nodig, de meeste voedingen voor halogeen geven 13.2 volt om het spanningsverlies te compenseren, zit je dan dicht bij de bron, moeten die LED's eraan.

hans

Onlangs 10tal stuks Megaman ronde platte 7W warmwitte (2700K) gekocht voor o.a. trapspots.

Volgens de verpakking: kan tot 600.000 x aan en uitgeschakeld worden

Brandduur: 15000 uur.

Rekening houdend met die factoren zou volgens ons geschat reëel dagelijks gebruik de lampjes een 50-tal jaar moeten meegaan... ik zal binnen 10 jaar al eens een stand van zaken geven...

Als er een levensduur opgegeven wordt door een fabrikant van elektronische of elektrische componenten, dan is dit de gemiddelde levensduur. En de statistische verdeling van de levensduur, gemeten voor een groot aantal, zal volgens een "Gauss" kurve zijn. Dit wil zeggen dat je een zeer klein percentage zal hebben, dat de geest zal geven, na reeds een korte tijd. Dit wordt ook aangeduid als "infant mortality". Maar evenzeer zal je een klein percentage hebben dat veel langer zal meegaan dan de opgegeven levensduur. Het is dus gewoon statistiek. In feite zal jo toch zeker meer dan 90 % van de componenten hebben dat +/- de opgegeven levensduur haalt, de rest zit er boven of onder.

Via welke site kan je lampjes van megaman krijgen ? Groetjes

Gisteren de eerste spaarlamp stuk.
In de keuken, dus dagelijks wel een drie à vier uur in gebruik. Volgens mijn vrouw een jaar of twee, misschien langer, geleden gekregen van Eandis (of was het toen nog Electrabel?)

Hans,
Laat je het licht branden overdag?

Patrick

Hans

Ik dacht eigenlijk dat je overdag gaan werken was, installaties plaatsen enz.
Ik weet trouwens hoe je 'kantoor' er uit ziet, ik ben er al geweest. We hebben toen een paar uur een boompje opgezet over verschillende 'schichtenspeicher'.

Spotje (spaarlamp) van megaman in het toilet geeft ook al een paar maand minder licht (ouderdom een jaar of zo).

Groetjes Patrick

quote: "De spaarlamp heeft een elektronische regeling waardoor het niet uitmaakt of je ze voed met 190V of 240V. Daarvan gaan ze niet kapot. Koop goede lampen. Het merk speelt geen rol maar het type. Philips maakt bv rotzooi en goede lampen. Goede lampen vind je niet in een bouwmarkt. Koop ze in een gespecialiseerde zaak die lampen verkoopt.Ze zullen wat duurder zijn maar ze halen hun 9000u."

wel, ik heb in heel mijn huis de gloeilampen vervangen door dure lampen van philips, rechtstreeks in hun "fabriekswinkel voor werknemers" gekocht. de meeste zijn na minder dan een jaar stuk. en ik denk niet dat philips aan zijn eigen mensen brol verkoopt. bij ons is de spanning eerder 215 V. zou het daaraan kunnen liggen? Het heeft geen zin dat ik per jaar meer dan 100€ moet uitgeven aan spaarlampen omdat ofwel de electriciteitsleverancier mij niet met voldoende spanning kan voorzien ofwel de lampfabrikanten geen robuuste lampen kunnen fabriceren. dus overal terug gloeilampen. ik ben een grote voorstander van energiesparen, maar dan wel met betrouwbare produkten en niet van lev die ook op de groene hype gepsrongen zijn.

thomas

ps: inderdaad die gratis spaarlampen doen het nog wel altijd.

Onderstaande e-mail net naar philips verstuurd!!

Waarom gaan mijn lampen kapot en waar krijg ik mijn garantie.
1x Genie 6 yr 14W
1x Genie 6 yr 18W
Nee ik heb geen aankoopbon meer ik koop die lampen in de supermarkt tijdens het boodschappen doen.
Nee ik heb geen verpakking meer die is in de recycle meegelift naar een nieuw leven.
Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt.
Na niets gehoord te hebben op de vorige e-mail belde ik en kreeg een over het paard getilde yup aan de lijn die alleen met zakelijke klanten wilde praten. Toen ik zei dat ik al jaren zaken deed met Philips, ik ben namelijk gewoon een klant, werd het afgedaan met, ,,als u voor enige duizenden per jaar afneemt mag u van mij een antwoord verwachten" Toen ik dit snobje om zijn naam of nummer vroeg werd er opgelegd. Ik hoop dus echt dat er deze keer een fatsoenlijke regeling met mij wordt getroffen want ik ben er doodziek van dat deze dure lampen gewoon binnen 6 maanden naar de knoppen zijn. ........Nee ze branden niet dag en nacht, het is het ganglicht, goed voor hooguit twee uur per dag.
Deze E-mail wordt bewaard en eventueel bij geen adequaat antwoord verder gestuurd naar mensen die beloven dat ze het wel voor elkaar krijgen garantie te krijgen.
Met vriendelijke groet,
Dennis
Vol verwachting klopt mijn hart!!!

Volgens mij is het een combinatie van spanning en het merk.
Ik heb in dezelfde plaats een lamp van Megaman en een Osram.
Lampen branden ongeveer 8h per nacht en worden verder niet gebruikt. De spanning thuis is 240V.
De lamp van Osram werkt nog steeds, de Megaman heb ik nu al drie keer moeten vervangen. De gemiddelde levensduur van de Megaman is op die plaats ongeveer 600h.
Bij mijn ouders thuis in vergelijkbare omstandigheid maar met lagere spanning werkt de megaman reeds 2400 h.

Een mogelijke oorzaak is warmte. De elektronica in de spaarlamp kan hierdoor snel stukgaan.
In de tertiaire sector worden dan ook meestal spaarlampen met externe ballast gebruikt.

http://sound.westhost.com/articles/incandescent.htm

Ik heb er tientallen van Ectron (3,3 euro 't stuk) gekocht bij Makro, zo'n jaar geleden. Van de 13 spaarlampen in de lusters van de living zijn er al drie vervangen. Het valt wel op dat het die lampen zijn van de luster die het meest aan en uit werd gedaan.

Ik heb er nu gekocht van Megamann en Paulman aan 6 en 9 euro het stuk. Curieus wat die zullen doen.

Vriend van me testte alle spaarlampmerken in zijn kippenleggerij. Zijn 12000 kippen leggen 's nachts met kunstlicht de eieren. Deze branden dus minstens 3000 uren per jaar onder dezelfde omstandigheden. Hij beweert dat de goedkopere merken als Ectron iets minder lang meegaan, maar hun prijs maakt het verschil meer dan goed.

En de kippen worden niet gek van het stroboscoop effect?

De beloofde 50.000 uur van de meeste leds gaan ook voortijdig in rook op. De beloftes zijn mooi maar vele lampen gaan dit zeker niet waar maken.

Goed de bonnetjes bewaren dus. Althans als ze nadien nog leesbaar zijn.

Naar mijn idee en ervaring zijn het vooral de spaarlampen die veelvuldig aan- en uit gedaan worden (voor kortere duur) die kapot gaan.

De fabrikant zet er gelijk wat op: 15000 branduren want de concurrent heeft op zijn verpakking 10000 staan. Kan misschien wel statistiek zijn, maar eerder zoiets van 0,01% haalt de 15000. Samen met het verbod op gloeilampen had europa iets kunnen regelen rond de gegarandeerde levensduur van spaarlampen en leds. Vermoedelijk is een te snel 'opgebrande' spaarlamp een immens veel groter milieuprobleem dan een gloeilamp. Ik kan niet anders dan vaststellen dan dat totnutoe, noch het milieu, noch mijn bankrekening beter geworden zijn van de spaarlampen die ik gekocht heb.

Laat vooral de specialekes achterwege zoals dimbare en bijvoorbeeld de dors-spaarspots van megaman (in stappen dimbaar zonder dimmer). Zeer slechte ervaringen mee.

De eerste spaarlampen die Pillips op de markt bracht waren de monsterachtige jampotten.
De prijs leek wat op de omvang ik geloof dat ik er toendertijd zo'n 25 of 35 nog echte guldens voor betaalde.
Die dingen waren nog voorzien van een conventionele voorschakel spoel en ingebouwde starter.
Ik kraste de aankoopdatum er toendertijd altijd in om te zien hoelang die dingen meegingen.
Dat was geen probleem, ze werden op den duur afgedankt omdat de buis te zwart werd en dus de lichtopbrengst te veel terug liep.
Nu is de prijs op een heel aanvaartbaar nivo gekomen maar ik heb het gevoel dat de levensduur everredig is gedaald.
Van de electronisch geregelde exemplaren heb ik er nog nooit een voortijdig hoeven afdanken omdat hij zwart begon te worden, ze dankten zich tegenwoordig zelf wel voortijdig af.