Dak in shingels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou mijn dak willen vernieuwen en als dakbedekking voor shingels kiezen (als ik er een bouwvergunning voor krijg tenminste).
Nu is het in dakpannen en ik denk dat het dak te zwaar is voor mijn oud woninkje. Hier en daar zijn wat barsten, zou ook kunnen dat men vroeger teveel lasten heeft gezet op de zolder.
Enfin, zijn shingels aan te raden ?
Bedankt.

Reacties

koen
je kan een dak heel goed met singles geslaan,als loodgieter /dak dekker hebben we dat vaker gedaan. leg wel eerst een onderlaag met vilt [ook bij dakdekker te koop]onder de singles om evt.op geblazen regenwater buiten te houden en het dak moet wel een helling hebben van minimaal 30 graden.
als je het dak ook nog wilt isoleren hou dan wel rekening met condens [ lucht is ALTIJD vochtig]door de iso minimaal 5 cm van het dakbeschot te houden zodat het hout goed kan ventileren en 10 cm dik isolatie is ook wenselijk.
succes.
grt maarten

maarten,
en waar zit jouw (liefst isolerend) onderdak ?
voor amper 10 cm isolatie ben je hier echt aan het verkeerde adres !
graag U-waarde van het dak MAXIMAAL 0.20 W/(m²K), voor de meeste gangbare isolatiematerialen betekent dat ergens rond de 20 cm isolatie (MINIMAAL) .

er is hier al vaker op gewezen dat een luchtspouw tussen onderdak en isolatie nadelig is voor de isolatie en de constructie !
(gebruik dus ook geen onderdaken die dit vereisen)

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

maarten,

ik heb helemaal niets tegen shingles , op voorwaarde dat ze niet van ceder zijn, want dan zijn we weer niet al te milieuvriendelijk bezig natuurlijk .
de (nederlandse NIBE) milieuclassificatie plaatst shingles in klasse 2b (mèt FSC-label) en 3b (standaard bosbouw zonder label) , terwijl bijvoorbeeld betonnen dakpannen in de hoogste klasse 1a zitten !
zo zie je maar, buikgevoel bedriegt soms ...

blijkbaar heb je nog niet zoveel rondgekeken op dit forum ?
Koen hoeft in het ergste geval zijn bestaande dakkepers wat uit te dikken om tot 20 cm te komen, da's een standaard praktijk in renovaties die algemeen probleemloos toegepast wordt .
10 cm isolatie is zelfs volgens de trieste belgische normen niet voldoende, zelfs onze vlaamse overheid raadt in haar eigen brochures een minimum van 15 cm aan .
wat wij hier dan weer ruim onvoldoende en absoluut niet duurzaam of toekomstgericht vinden .
wij vragen een maximale U-waarde van 0.20 W/(m²K), dus minimaal 20 cm isolatie van de 0.040-groep (de meest gangbare) , opdat de isolatie ook in de zomer zijn werk zou kunnen doen, maw jou koel houden, zodat je geen ongelooflijk energieverspillende airco hoeft te installeren .
overigens is op alle projecten die ik de afgelopen 9 jaar onder ogen heb gehad de isolatiedikte tussen de 20 en de 40 cm !!! op vraag van de klant zelf meestal, wel te verstaan .
geen idee hoe het er nu aan toe gaat in nederland, maar je mag gerust zijn dat energiezuinige woningen ook bij jullie een hot item worden (als ze dat al niet zijn !), we kunnen immers niet zo vrolijk blijven doorgaan met energieverspilling .
een groot verschil tussen belgië en nederland is wel dat hier de overweldigende meerderheid van de woningen in privé-handen is, dwz de meeste belgen zijn ook eigenaar van hun woning (of verhuren een woning aan anderen ), in nederland is de woonmarkt eerder in handen van grote woonmaatschappijen, en die geven natuurlijk niet zo om jouw verbruik !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

bart,
ik dacht even dat we het ieder over wat anders hadden, maar nee [geloof ik ].
wij zeggen gewoon singles wijl jij [en koen ] het over shingles hebben . we hebben het wel over het zelfde.
houten singles bestaan maar in nederland nog belgie ooit toegepast gezien [op woningen ].hoe je een dak kunt verhogen /dikker maken weet ik ook al, maar ,waar jij overheen loopt , in b.v. een rijtjes huis kun je niet zomaar je dak verhogen zonder mot of problemen met het dak van je buren.natuurlijk is het makkelijk praten over theorie maar de praktijk .....das toch anders.
dikke isolatie is [bijna]altijd beter maar als ik hier op t forum es rond lees ,wat ik inderdaad pas doe ,hebben veel mensen moeite met de financien en zoeken een midden weg, net als in nederland
heb ik thuis ook gedaan ,de midden weg genomen, in plaats van de binnen of buiten muur te verwijderen , 20 cm isolatie aan te brengen, en de muur weer op te metselen heb ik de spouw laten vullen , 6 c m isolatie . ontzettend dom van mij , weet ik , maar het bespaart mij , jaarlijks toch + - 1500 m3 gas.de spouw was van onder tot boven open,niet afgedekt van boven , zodat de wind vrij spel had.
het dak is geisoleerd met wel 5 !!cm glaswol.jawel !!
ook al zo stom van mij !maar ja t was gratis , wat doe je dan .
de vloer beganegrond ok 5 cm isolatie !
wat ben ik toch n sukkel. nu stook ik nog 350 m3 gas om mee te koken en om te douchen ,verwarmen gaat prima met mijn kleine altech speksteen kacheltje.
geef toe , als ik verder was gegaan met isoleren had ik wellicht moeten gaan koelen ! en dat vreet energie !!
en ,ja , helaas wat de nederlandse wet gevers betreft , ik beken , ze lopen kilometers achter.omdat ik 3200 wp zonpanelen heb moet k bijna gaan bijbetalen omdat ik niets gebruik van het net .
en nog ... wellicht zou koen zelf kunnen reageren in plaats van `bart` ...¨zou dat zijn scherm engel zijn .
zoek opdracht , ik heb op meerderen gereageerd , welke .
mijn vraag teken is nu stuk en andere leestekens ook, excuses.

maarten,
geeft niet hoor van die misverstanden .
nog even over het uitdikken van het dak : bijna altijd gebeurt dat bij ons aan de BINNENKANT van het dak, dus niet naar buiten toe .
je kunt dat wel naar buiten doen, maar ja, dat betekent bij ons ook in principe een bouwaanvraag of -declaratie .
komt dus ook bij ons niet zoveel voor ...

veel zoek- en leesplezier op dit forum,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

vreemd eigenlijk,
Koen vraagt en hoor/lees je vervolgens niet meer.
is het gelukt Koen ?
grt Maarten

Een vraag aan Bart,

over die NIBE quotering van de soorten dakbedekking.

Bij VIBE vind ik helaas tegenstrijdige info, zij zeggen:

eerste keuze: dakbedekking met naturepluslabel, niet beschikbaar (maart 2007)

tweede keuze: natuursteen leien, keramische dakpannen, houten leien uit duurzame bosbouw

derde keuze:betonnen dakpannen, vezelcementplaten of leien

Ik wil voor mijn huis de meest ecologische dakbedekking.
Wie moet ik nu geloven ?

Ik vind op de site van NIBE ook niet direct de betreffende info terug, kan je mij een link geven.