eengreepsmengkraan een verborgen verbruiker

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga mijn eengreepsmengkraan in de keuken buitenzwieren: zonder dat je het beseft laat je het warm water stromen om alleen maar de gootsteen uit te spoelen of de handen te wassen en daardoor gaat mijn doorstromer starten en worden de leidingen gevuld met warm water zonder dat men eigenlijk warm water wil nemen. Ik slaag er niet in om mijn kroost hierin op te voeden.

Voor diegenen die nog aan het bouwen zijn: eengreepskranen horen eigenlijk niet thuis in een laag-energie-woning, beter is om een mengkraan met twee separate knoppen waarbij je expliciet aangeeft wat je wil hebben. Gelukkig zijn mijn lavabo's nog uitgerust met dergelijke kranen. Alleen de thermostatische douchekraan lijkt me echt nuttig...

Reacties

Ik heb een kleine berekening gemaakt: 1 maal een warmwaterleiding vullen van 5 meter kost ongeveer 0,05KWh. Dat lijkt niet veel maar hiermee valt toch veel meer energie te besparen dan op het standbyverbruik van electrische toestellen.

Gewoon de kraan in de juiste stand zetten als je koud water wil hebben kan toch niet zo moeilijk aan te leren zijn ?

dirk

Ik geloof zelfs dat ik ooit ééngreepsmengkranen heb gezien die zichzelf altijd
automatisch terug in de koudwaterstand zetten, maar ik weet niet meer waar
dat was...en 't zal hoogstwaarschijnlijk ook weer een pak geld kosten.
Iemand een idee (of heb ik het gedroomd ?)

"Gewoon de kraan in de juiste stand zetten als je koud water wil hebben kan toch niet zo moeilijk aan te leren zijn ?
"
Dacht ik ook, maar bij het minste dat de kraan verkeerd staat start mijn doorstromer en ik merk regelmatig dat de kraan niet helemaal op koud staat.
Een mengkraan nodigt trouwens uit om bv. bij het handen wassen snel eventjes wat warm water erbij te nemen, het vraagt geen extra handeling terwijl de tweegreepskranen eerder ontmoedigend werken, dus vanuit de verbruikerspsychologie lijkt het me niet goed om eengreepskranen te plaatsen (behalve een thermostatische douchekraan).

ik heb eengreeps kranen
maar bij mijn vrouw heb ik ook dat probleem, ik heb al gedacht gewoon de leiding te verwisselen,want zij gebruikt automatich haar linker hand
en het is niet omdat ze persee warm water wil he
ook bij het wassen gebruikt zij veel water zonder het te beseffen,ze gebruikt altijd van die champoos,maar daar heeft men een hoop water voor nodig om een washandje uit te spoelen
zeg ik dat dan is het jamaar dat ruikt lekker,zeg ik zeep ook jamaaar dit blijft langer ruiken,daar ik niet de baas ben gaat het gewoon door
leiding omdraaien helpt mischien

Aan Marcelvm,

Je kan ev. aan je vrouw vragen of ze haar ondergoed ook niet een paar dagen langer aandoet, haar antwoord zou toch maar zijn dat het lekkerder ruikt.
ik bedoel maar...

Aan Marcelvm,

Je kan ev. aan je vrouw vragen of ze haar ondergoed ook niet een paar dagen langer aandoet, haar antwoord zou toch maar zijn dat het lekkerder ruikt.
ik bedoel maar...

Tja, veel mensen zetten de kraan ook steeds in de middenstand omdat dat mooier oogt.

Ik betwijfel of warm en koud verwisselen iets uithaalt.

Persoonlijk heb ik aan de wastafel voor het handenwassen 2 keer koud aangesloten.

dirk

ze draagt bijna geen ondergoed,te veel tijd verlies ge begrijpt het wel
is de nood zo hoog moet ik ze direct kunnen nemen he,moet ik wachten voor het ondergoed uit is, kan het al over zijn
maar los daarvan ik hoor toch meestal dat men vrouwen steeds maar moet stimuleren minder water gebruiken doe het licht uit en zoveel meer
soms zegt ze geword gierig,dan antwoord ik als ik voor een euro iets koop kan ik er van genieten,maar de waterkraan voor een euro weg late lopen heb ik niets
maar het is moeilijk gelijk te krijgen he mannen
maar het is toch een schatje

Probleem met die kranen is dat 45° links is warm 45° rechts is koud. Sommige kranen kan je zonder probleem 45° gedraaid monteren omdat de arm toch bijna volledig rond kan draaien.
Hendel recht vooruit is dan koud, 90° naar links is warm.

Gewoontes veranderen vergt sowieso inspanning zowel voor vrouw als man: probeer maar eens economisch autorijden. Op de autosnelweg aan 90km/h achter de vrachtwagens en je door iedereen laten inhalen.
Het tijdverlies is niet zo erg, dat win elders toch terug (nietwaar Marcel )

onlangs hoorde ik op studiedag dat er in Duitsland dergelijke kranen zijn waar de rechtuitstand (dat fenomeen bestaat, ik vind het persoonlijk ook mooier) het koudste water levert

Stefan

kan je met de meeste Grohe kranen hier (en andere merken trouwens ook doen
eric schrijft:
> Ik ga mijn eengreepsmengkraan in de keuken buitenzwieren: zonder dat je het beseft laat je het warm water stromen om alleen maar de gootsteen uit te spoelen of de handen te wassen en daardoor gaat mijn doorstromer starten en worden de leidingen gevuld met warm water zonder dat men eigenlijk warm water wil nemen. Ik slaag er niet in om mijn kroost hierin op te voeden.
>
> Voor diegenen die nog aan het bouwen zijn: eengreepskranen horen eigenlijk niet thuis in een laag-energie-woning, beter is om een mengkraan met twee separate knoppen waarbij je expliciet aangeeft wat je wil hebben. Gelukkig zijn mijn lavabo's nog uitgerust met dergelijke kranen. Alleen de thermostatische douchekraan lijkt me echt nuttig...

er bestaan ook eengreepsmengkranen die de dorstromer niet laten starten als je ze in de middenstand zet. het nadeel is dat als je de kraan dan naar links gaat het heel snel warm wordt, en dat komt de t°-regeling niet ten goede. vb zijn de kranen van het merk Venlo.

hans

hans, het gaat niet zozeer over wat er technisch mogelijk is, maar meer over de psychologie van de gebruiker: een eengreepsmengkraan nodigt te veel uit om snel eventjes wat warm bij te mengen, zelfs gewoon bij het handen wassen of het uitspoelen van de gootsteen. Bij twee afzonderlijke grepen geef je uitdrukkelijk aan dat je warm water wenst, technisch lijkt er geen verschil maar ergonomisch (en dus ecologisch) is het verschil heel duidelijk.
Dit is trouwens intussen bewezen door mijn kroost die nu met de tweegreepskraan veel zuiniger omspringt met het warme water. Dit verhoogt de levensduur van onze doorstromer en geeft toch een besparing van minstens 1 KWh per dag (in elk geval veel meer dan mijn spaarlampen kunnen besparen).
Neen, ik blijf erbij, eengreepskranen horen niet thuis in een energiezuinige woning...

Eengreepsmengkranen besparen zeker niet in de keuken. Alleen onder de douche en misschien aan de wastafel zouden ze eventueel kunnen besparen, alhoewel ik dat laatste ook sterk in twijfel trek. Eengreepsmengkranen zijn eerder een stylistisch modeverschijnsel met een trendy look...

Linkshandigen zijn nu eenmmaal geneigd om de linkerkant WW open te zetten .t Is nu eenmmaal zo en ik kan het weten.
Laat eens een rechtshandige met links een nagel in een stuk hout kloppen en ge weet genoeg . Hier is het ook iedere keer prijs en het compromis is dan de middenste stand .
Het is wel raar dat dit enkel aan de lavabos het geval is omdat daar nog oudere met "cartouchen"werkende grohe's staan,in de keuken staat er enen met keramische schijven en dat loopt soepeler en is er geen verkeerd gebruik , raar hé

Hans: hoezo zou je met 2 afzonderlijke knoppen geen lauw water kunnen krijgen?
gewoon beide opendraaien,...

ten andere ga ik er volledig mee akkoord dat eengreepsmengkranen vaak niet nuttig zijn.
ik heb geen enkele eengreeps, en merk dat ik nu ook nooit meer warm water neem, waar ik dat vroeger wel deed:

lavabo badkamer: altijd koud water
keuken: altijd alleen maar óf warm (afwas) óf koud uitspoelen gootsteen.

enkel bij het douche mis ik een eengreeps omdat ik nu een beetje moet sukkelen met het opendraaien van warm en koud en dat is wel wat omslachtig, maar toch, leven zonder eengreepsmengkranen maakt je duidelijk dat je voor veel dingen waar je vroeger warm (lauw) water voor gebruikte, dit ook ideaal kan met koud water.