passief huis in steen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi

kan ik een passief huis bouwen in steen ipv met houtskeletbouw?
hoe zit het dan met lucht isolatie, plaats je dan ook ergens een pro clima of hoeft dit niet?zo ja waar?

alvast bedankt

Reacties

intersante vraag als het kon had ik het algedaan .
groetjes .
wij gaan bouwen en hebben 8 cm recticel 0,23k kwaarde
er komt ook isolerende steen weet niet op hoeveel ik dan kom
maar een grotere spouw dan 8 cm was moeilijk zij de aanemer

Patrick,

de aannemer heeft niks te zeggen over de spouw: het is de architect die moet zeggen hoe dik die moet zijn. De aannemer moet uitvoeren (en naar jou luisteren). De aannemer is niet de eerste man om technische raad te geven.

Het kan zeker een passief huis in "steen". Wel eerder zeldzaam.
kijk hier voor meer uitleg:
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1197921546&replies=10

Zelf snap ik niet zo goed waarom je google niet probeert. Zoek op "passiefhuis in steen" en vond net die vraagstaart...

Walter

Patrick ,

Inderdaad, dan zoek je best een andere aannemer !
En, belangrijker nog , neem effe de tijd om de vraagstaarten te zoeken met je specifieke vragen ... Bijvoorbeeld over spouwhaken van 30 cm en meer ... Als jouw aannemer daar geen spouw mee kan zetten die groter is dan 8 cm ...
Als je zelf al een beetje op de hoogte bent van de do's en don'ts , dan kan je redelijk snel achterhalen of de aannemer in kwestie 'uit-zijn-nek-kletst' .

Walter ,

Passiefhuizen in steen eerder zeldzaam ??? Vergeet Duitsland niet ! Hoeveel huizen zijn daar niet gebouwd met een WDVS van kalkzandsteen en EPS ??

Bart

Bart

De Duitse huizen zijn wel niet met spouwmuur gebouwd, maar met enkelschalige muur met isolatie.

Dat brengt me weer bij de belachelijke constructie van de spouwmuur, een achtehaald en eigenlijk nooit fatsoenlijk ontwerp van buitenmuur tegen regen, en binnenmuur die dan droog blijft. Waar dient die buitenmuur anders voor dan?

passief in steen is perfect mogelijk,...In duitsland veel gebruik: binnenmuur in steen (cellenbeton) en dan isolatie en pleister.
eventueel steen aan buitenzijde,...maar dan heb je speciale spouwhaken nodg.

Zijn die spouwhaken dan zo speciaal?

Ik veronderstel dat ze gewoon langer zijn? Zijn deze moeilijk te vinden op de markt?

Gegroet,

op RTBF is er een reportage geweest over een huis dat met dikke muren en een geisoleerde spouw een PH zou zijn. De enorme steenmassa binnen was gewild om een buffer te vormen en de stenen facade muur moest omwille van het verplichte uiterlijk en karakter...
Stond misschien ook in de beter bouwen
't kan dus zeker.
Het tijdloze en onderhoudsvrije karakter van een mooie facadesteen is natuurlijk een grote troef.
Het maakt het er wel niet simpeler op.

Yannik

bv.
http://www.maison-passive.be

ergens de foto's zoeken en bij foto 99 en 100 is de struktuur te zien. Binnenmuur betonblokken vol beton en betonnen buitensteen. 30 cm plaatisolatie.
Het mooie van een facadesteen ...

Ik ben zelf een passiefhuis aan't bouwen in steen.
Het gaat om een gesloten bebouwing (7m breed). De buitenmuren zijn tot 50cm dik! Een klassieke gevelsteen langs buiten, isolatie, en binnenmuren in massieve blokken silikaatsteen. In eerste instantie was het niet de bedoeling om de passiefhuisnorm te halen, maar wel een zeer laag energiehuis te bouwen (K17). Maar na enkele kleine extra's, en de stimulans van mogelijke subsidies hebben we toch de passiehuisberekeningen gedetailleerd uitgevoerd en blijk dat de officiële norm gehaald wordt.

Het kan dus inderdaad, maar de buitenmuren worden wel bijzonder dik!

En wat betreft die spouwhaken.... Ze moeten niet alleen voldoende lang zijn, ze worden ook dikker. Het is niet eenvoudig om spouwhaken van 40cm lang te vinden. Bovendien zijn ze erg duur. (je vindt ze bvb wel bij www.gb.nl)

een passiefhuis in beton,...jongens jongens,..goed fout bezig.

Passief bouwen in steen is perfect mogelijk! Zeker op het vlak van isolatie, al worden de muren dan dikker dan bij een HSB en zijn koudebruggen moeilijker te voorkomen. De ehte moeilijkheid bij een stenen bouw is de luchtdichtheid. Daarom dat houten en betonnen prefabwoningen hier vaak voor gebruikt worden. Ons hout gaat volgende week alvast naar productie. Wij kozen voor hout om de traditaionele voordelen maar vooral om muurdikte en luchtdichtheid. Na een blowdoortest is het niet plezant om een traditionele bouw op te lappen ...

Een HSB is vaak iets duurder, maar denk dat het voor een passif woning niet zal kloppen omwille van dezebijkomende meoeilijkheden bij een traditioele opbouw. Ik kan herin mis zijn.

de luchtdichtheid bij een stenen woning is net makkelijker te realiseren dan bij een HSB.
bij steen zorgt een goede afpleistering en afkitting hiervoor en heb je geen bouwpapier nodig bij alle mogelijke aansluitingen zoals je dat bij een HSB wel nodig hebt.

ik noemde beton een slechte keuze omwille van het milieuonvriendelijke karakter ervan. (baksteen net zo).

ik ben een tegenstander van bouwen met steen: onaanpasbaar, milieuonvriendelijk, te kleine modules, traag,...

Ik denk ook dat een stenen woning gemakkelijker luchtdicht te krijgen is. Alles zit immers al aan elkaar geplakt met cement en beton (goed opvoegen). Daarna heb je nog uw pleisterlaag die over uw stenen komt.

Ik denk dat je bij een HSB al enkele dagen bezig bent met alles af te plakken...

Luchtdicht opvoegen is anders niet van zelfsprekend

daarom dat er wordt afgekit hé steeef

Luchtdicht krijgen lijkt mij ook geen probleem met steen, maar muurdiktes lopen wel serieus op. Minimaal een volle steen + binnenpleistering geeft al 20 cm, daar nog 30 cm MW isolatie tegen om PH norm te halen, + afwerking, zit je al aan ruim een halve meter !

Waarom geen pir of fenol gebruiken als isolatie ? Daarmee kan je dezelfde waarden bereiken als MW , maar met een veel dunnere isolatielaag. Zet daartegen nog een plaat MW of EPS en bepleister het geheel met crépi. Muren van 14 cm plus 20 cm isolatie , en tel daarbij pleisterwerk en crépi van telkens 1,5 cm ; dan kom je aan 37 cm wat toch ook niet overdreven is ?

@ luc en wat is het probleem met dikke muren??

een gewone spouwconstructie die je voldoende isoleert, 15 à 20cm isolatie, is ook al 40-45cm dik,...

ik snap die "schrik" niet voor dikke muren,...diepe venstertabletten zijn net heel praktisch,...

Bij een vrijstaande woning geeft dat idd weinig problemen, maar als je een bestaande rijwoning wil renoveren, is het een ander paar mouwen. Gevel verspringt halve m tov buren, dakgoot hangt niet meer voor maar op gevel, dwarse gevel komt voor raam, verlies van kostbare vierkante meters, etc. Tja, dan maar werken met kunststofplaten, renoveren is dikwijls een compromis tss het ideale en het haalbare.

daarom dat renoveren eigenlijk achterlijk is: je gaat van een slechte situatie een half slechte situatie maken,... De B-architecten stelden het juist: afbreken die handel en opnieuw, en meteen goed, beginnen.

en over dat plaatsverlies: ik raad je aan om Christoffer Alexanders patroon ivm de dikke muur eens te lezen, dan zal je zien dat een dikke muur helemaal geen plaatsverleis hoeft te betekenen.
(boekje: A pattern language)

jimmy,

Als je koudebruggen wilt vermijden, zitten je ramen dieper naar binnen. Dus brede dorpels, heb je binnen niks aan.

Renoveren is soms de enige optie ! Er bestaat ook nog zoiets als historisch erfgoed met prachtige architectuur. Wou je die dan ook allemaal slopen ? Dat lijkt mij pas achterlijk !
De laatste grote sloper in Europa heette ceaucesko, maar daar is het nogal slecht mee afgelopen, zij het om vooral andere redenen.

@ karl: bij het systeem: steen, isolatie,pleister, zitten je ramen net helemaal naar buiten,...

en een andere manier om een passiefhuis in steen te bouwen is er bijna niet (spouwmuren worden niet gebruikt,...)

vergeet mijn laatste post, ik zit fout,..