Optimale isolatie plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wegens voortdurende insijpelingsproblemen op het plat dak van de keuken (roofing) hebben we besloten deze zomer het dak opnieuw te laten leggen, niettegenstaande de achterbouw er slechts 10j. staat. Deze keer geen roofing meer, maar Derbigum. De huidige vezelplaten onder de roofing worden meteen ook eruit gehaald en vervangen.

Uiteraard grijp ik deze gelegenheid om een optimale isolatie van het dak te voorzien. De dakwerker sprak van 8cm isolatie, ik had echter ruim het dubbele in gedachten -> overisolatie bestaat immers niet.

Welke materialen gebruik ik best om te isoleren? Een dikke laag (20cm) rotswol lijkt een optie, maar ik vraag mij af of er geen waterwerende isolatieplaten bestaan (die de vezelplaten dan meteen vervangen ook) die misschien minder dik zijn, maar een hoge isolatiewaarde hebben?
Verdere tips en ervaringen zijn zeer welkom!

Reacties

Powerdeck plaat (PUR materiaal ...) van eurothane om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde voor een zo dun mogelijke materiaaluitvoering te hebben. Succes !

Als je plaats genoeg hebt op dat dak neem dan minerale wol. Dat is een heel stuk properder (en goedkoper) dan PUR platen. PUR platen neem je als je niet anders kan.

Ik vermoed dat ik genoeg plaats heb ja. Minerale wol, dat is dan zoals rockwool?
In welke dikte zou ik dan gaan?

Rockwool produceerd inderdaad minerale wol en ik zou daar minimaal een 20 cm in steken.

Hou er nog wel rekening mee dat je genoeg opstand hebt aan de rand van het dak en dat je dak moet afhellen naar de afwatering. Ik reken dus 20cm op 't dunste of laagste punt.

Nieuwe vraag:
Wij hebben ons plat dak tussen de keepers laten uitvullen met cellulosevlokken. Op het dak ligt een klassieke roofing. Deze warmt uiteraard fel op door de zon.
Ik zoek naar een oplossing om deze felle opwarming te vermijden (en zo de warmtedoorslag nog te vertragen).
Probleem: berekeningen zouden (ik heb ze niet zelf uitgevoerd) aantonen dat ons dak niet echt veel extra gewicht aankan (houten keepers van 65x180 met een overspanning van 5m; om de 37cm is een keeper geplaatst).
Ik had eerst als oplossing extra isolatieplaten (3cm dik)bovenop de roofing en daarop grind voor de 'verankering'. Die oplossing kan dus niet, want het dak zou die grind niet aankunnen.
Zien jullie een andere oplossing? (isolatie anders bevestigen; roofing wit schilderen; ...) Alvast bedankt!
Stijn

Roofing wit schilderen helpt spectaculair in de zomer tegen de warmte. Maar... het bevuild snel en in de winter heb je er natuurlijk niks aan (tegenover isolatie...).

Aluminiumverf (zilververf) voor zulke toepassing vind ik - mijn persoonlijke mening - een schandalige milieubevuiling.

Weet niemand of er geen witte EPDM bestaat?
Dat zou dan ook een extra oplossing zijn voor Sven. Bv. isolatieplaten bv. harde EPS, EPX, PU of Resol kleven op de bestaande roofing en daarboven een laag EPDM.

Isolatieplaten kan je kleven (of verankeren) op de roofing met Instastic (een kleef-PU-schuim van DOW chemicals).

Volgens hetgeen ik van vakmensen hoor wordt EPDM gekleefd met PU-lijm. Indien die weinig of geen solvent bevat moet die mijn insziens (met wat open tijd) goede kleefkracht op diverse isolatieplaten hebben.

Je kan ook info vragen bij de grote fabricanten van die platen die hebben een heel goede technische dienst (DOW, Kingspan Resol, Kemisol enz. enz.).
Je kan ook info en raad vragen bij enkele bedrijven die EPDM plaatsen, die hebben wellicht ook goede ideeën.

Succes,
Rudy Martens

Je kan er ook een omgekeerd dak van maken met Roofmate panelen van Dow Chemicals (styrofoam)= een isolatielaag van 50mm dikte + een afwerking met een betonlaagje. Je kan deze panelen los op de roofing leggen ( 1 zijde tand en groef).
Mon

er bestaat idd witte roofing

Witte roofing bestaat bij Derbigum
(DebriBrite - heeft in de US het ENERGYSTAR label).
Bij dit product is het mogelijk dat de opp. temp. van het dak in de zomer 35° lager is dan bij een vergelijkbare zwarte roofing.
Misschien zijn er ook andere merken die dit produceren, maar die zijn mij niet bekend.

Alvast bedankt voor de nuttige reacties!

Enkele zinvolle opties zijn wel duur:
De witte roofing van Derbigum: 24euro/m²
De isolatieplaten met betonlaagje: 26euro/m² (die blijven bovendien 25kg/m² wegen).

Een bijkomende vraag bij eventueel verlijmen (als omkeerdak o/d huidige roofing): zijn er isolatiepanelen die tegen zonlicht (dus niet de floormate SL van Dow) en andere weersinvloeden kunnen?

Stijn

waaeschijnlijk te zwaar hier,

maar een groendak kan ook nog

Beste Stijn,
Geen enkel materiaal kan tegen zonlicht, de kunststoffen (petrochemische) zijn in het algemeen slechter bestand tegen zonlicht (zelfs roofing) dan bvb. leien, pannen, ballastkiezel,....
Voor een omgekeerd dak, is de eerste vereiste dat de onderliggende roofing in goede staat is, volgens uw bericht van hierboven is dit al niet meer het geval. Dus de isolatie bovenop de roofing, zal op zich al nieuwe roofing meebrengen.
(omgekeerd dak; isolatie boven op de roofing bij een nieuwe roofing is toch niet aan te raden).

Bij het plaatsen van goede roofing (meestal de duurdere) kom je wel wat langer dan 10 jaar toe (zelfs 30-40 jaar moet haalbaar zijn).

Andere mogelijkheden zijn:
a) plaatsen van zonnepanelen (die houden de instralling op uw plat dak ook tegen, maar ook heel wat extra belasting.
b) Derbigum roofing met wortelwerende laag, daarna groendak laten installeren (helaas dubbel zo duur dan uw 25 EUR/m2), maar wel met subsidies ... dus dat maakt een behoorlijke slok op de borrel ... en idem: behoorlijke gewichtstoename.
c) Aanplanten van bomen die direct zonlicht op het dak wegnemen?

allen,

ik ga een verbouwing doen voor een nieuwe keuken met een plat dak, waarvoor ik hier al heel wat tips heb mogen lezen. Maar toch zie ik nog een probleempje bij de opbouw.

Het wordt een houten spant, Oregeon 20x6, tussenafstand 45cm, met daartussen 20 cm rockwool. De materialen daarbovenop vormen geen probleem voor mij.

Als ik goed begrepen heb, moet onder de balken een vochtgestuurde damprem komen, bvb Pro-Clima papier.

Daaronder dwarse latten als leidingenspouw en daaronder de afwerking.

In de opbouw zie ik echter een probleem, doordat die rockwool toch een zeker gewicht heeft en te zwaar is om op dat dampremmend papier te rusten. Ik dacht dus om een stevige plaat te plaatsen aan de onderkant van de balken, met ertussen die damprem.

Ergens las ik op dit forum dat een OSB-plaat al voldoende is als damprem, maar in een andere vraagstaart werd dit afgeraden wegens te dampdicht. Hoe zit dat nu eigenlijk? Al dan niet OSB met of zonder al dan niet een damprem pro-clima...
Of heeft iemand een alternatief?

Een goede dampoplossing kan belangrijk zijn, want het gaat om een keuken, met een dampkap met recirculatie. Dus bij momenten een nogal vochtige ruimte...

als je tussen de balken wilt isoleren, zijn er enkele absolute voorwaarden :

- de meest performante vochtvariabele damprem gebruiken die je kunt vinden (geen dampscherm !)
- de ruimte perfect vullen met isolatiemateriaal over de volledige hoogte tot tegen de dakbeplanking (hoe ga je dat doen met rotswol in verband met het afschot ?)
- damprem dient volledig luchtdicht aangebracht te worden (luchtdichtingstest uitvoeren)
- vochtbufferend isolatiemateriaal (dus niet rotswol)

in alle andere gevallen ben je veel veiliger van bovenop het dak te isoleren .

hoe kom je erbij dat een dampremmend papier niet stevig genoeg zou zijn voor rotswol ? de druk die ontstaat tijdens het inblazen van cellulose bijvoorbeeld is vele malen groter dan het pluimgewicht van rotswol !

het bekende blauwe dampremmend papier wordt tegenwoordig bij voorkeur NIET meer gebruikt bij platte daken : er zijn NOG beter presterender vochtvariabele dampremmen op de markt, dié gebruik je dan ook beter ...

OSB is tot op een zekere dikte nog te beschouwen als dampopen, maar in ieder NIET als vochtvariabel ! dus liever niet als damprem bij platte daken gebruiken .

als je een dampkap zonder afvoer geruikt, hoop ik maar dat je in de buurt een afvoerrooster van een (natuurlijke of mechanische) ventilatie hebt staan, of dat je ventilatiestroom goed uitgekiend is, anders vind ik de risico's inderdaad wel aanwezig !
ruimtes horen niet langdurig vochtig te worden ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Beste Bart, hartelijk dank voor deze snelle reactie.

Wat het afschot betreft was ik van plan om op de balken een isolerende houtvezelplaat aan te brengen van 12 mm, Elders in een vraagstaart is er sprake van stroken - ik zou dus volledige platen gebruiken om de rotswol - of cellulose - af te dekken. Op die houtvezel ter hoogte van de balken de spieën aan brengen en daarop een OSB plank, en afdekken met epdm. De ruimte tussen de spieën, dus tussen beide platen zou dus wel hol blijven in geval van rotswol. Ik las ergens dat de isolatiewaarde van cellulose minder goed is dan rotswol... maar dat cellulose weer beter is in de zomer. - of las ik dat niet goed?

Kun je mij verder nog een naam geven van betere vochtvariabele damprem?

Wat vochtafvoer betreft spreekt het voor zich dat ik nog een rooster zal aanbrengen die leidt naar de badkamer, en zo verder naar de zolder naar een balansventilator. Dit om vocht én geuren af te voeren. De verluchting van het aanpalende toilet zal hier ook op aangesloten worden... De inblaas op nauwelijks enkele meters gebeuren om onderdruk te voorkomen.

Groeten!

Beste Dirk,

Als je ruimte gaat openlaten tussen de dakconstructie en de isolatie (bij plat dak) dan heb je een 'koud-dak' constructie, dat eigenlijk niet toegelaten is door het WTCB.
Bij cellulose kun je deze opbouw wel, mits volgende voorwaarden: goed vochtregulerend damprem (vb. Intello) EN luchtdichte aansluiting EN je de volledige ruimte volblaast met isolatie (geen holle ruimtes laten!).
De 'gewapende' versie, Intello+, is er op berekend om het volle gewicht van de cellulose te dragen. Hieronder kan je een spouw laten + gipsvezelplaten als afwerking.
Probleem is niet de vlokken blazen, de damprem of het gewicht van de vlokken, maar de minitieuze luchtdichte aansluitingen die je moet aanbrengen.

Cellulose isoleert minstens evengoed als MW (er zijn vele varianten MW beschikbaar).

Heeft iemand ervaring met opspuiten PUR isolatieschuim op plat dak bedekt met roofing?

Guy,

 

Pur het beste ?

 

Pur is één van de meest schadelijke isolatiematerialen die er bestaan, zeker bij brand.

 

En eu ... nu is het echt wel genoeg geweest met die reclame.

 

Dirk

@ guy Dit zegt toch helemaal niets. Je zou moeten schrijven 15 jaar, op zijn minst, geleden hebben ze bij werken verricht en nog wat reclame. Breng iets op een forum tot nu toe alleen maar dit soort onzin van je gelezen.

mr guy vandenberghe is gewoon elke vraagstaart over daken en isomlatie aan het stalken.  nog erger is dat hij giftige rommel probeert te sluiten op ecobouwers.  hij heeft het duidelijk nog niet begrepen.

 PUR isolatie is de beste manier. Je kan het in vloeibafre vorm spuiten of je kan gewoon PUR isolatie platen gaan kopen. Als het plat dak bedekt is met isolatie dan kun je terug het platte dak gaan bedekken met roofing of epdm. Op mijn plat dak zijn PUR isolatie platen gebruikt.