oprit: hoogovenslakken? wa nu?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Wij kochten een huis waarvan de oprit nu gelegd is met (denken wij) hoogovenslakken. Het huis dateert van 52 en ik veronderstel de oprit ook, al zijn we daar niet zeker van.

Op internet vinden we vanalles over deze slakken maar hoe schadelijk zijn ze? Hoe kunnen we ze best verwijderen en waar naartoe?

Verder denken we ook al na over de verharding die we daarna willen gaan leggen. Aangezien we twee kleine kindjes hebben, zou het leuk zijn als ze erop konden fietsen. Het gaat over een hele lengte dus prijs speelt ook een rol....

Iemand suggesties?

Bedankt!

Reacties

niemand?

hoi,

Ik weet dat hoogovenslakken vroeger gebruikt werden als fundering voor autostraden en straten !

Of het schadelijk is weet ik niet maar misschien kan je er asfalt of industrieel beton over storten en zo een mooie oprit maken ?

In hoogovenslakken kan inderdaad van alle 'troep' aanwezig zijn.
Kan je het niet laten uitgraven?
Indien dat niet volledig kan, deels uitgraven, en klinkers op zgn. "stabiliséé" leggen?

Verstuiven van stof kan je misschien tijdelijk tegengaan door opppervlakkig te begieten met een oplossing van calciumchoride (10%-20%) in water maar dat is milieutechnisch ook niet zo proper. Indien het stofferig is dan ademen je kinderen het stof toch (tijdelijk) al niet meer in.

hey

als het echt schadelijk blijkt te zijn, willen we die zeker en vast weg. Maar komt dan de vraag; waar naartoe met de afgegraven grond?

Beste Hans,

Ik denk dat een aannemer in de wegenbouw je wel daar iets meer over kan vertellen. Een beetje groter grondverzet bedrijf heeft een eigen zeef installatie om grond te zeven.

Wij hebben afgelopen voorjaar achter een groot terras met een padgelegd. Gelukkig geen hoogoverslakken gevonden maar wel beton, puin en ander rommel die tijdens de bouw van het huis ('62) zijn achtergebleven. Je bent die spullen dus liever kwijt dan rijk.

Omdat het bij ons om een groot oppervlak ging hebben wij gekozen voor een simpele betontegel. Hier kan ons dochtertje toch op fietsen en tekenen met krijt.
Deze betontegels zijn ongeveer 8,80 euro per vierkante meter en naast de kleine trommelstenen het goedkoopste (nog goedkoper als tweede handse waalklinkers)

Je zou er ook voor kunnen kiezen betonklinkers te pakken (2e handse zijn vaak ook niet duurder dan 10 euro per meter.
Let er in ieder geval wel op dat je voloende ophoogzand gebruikt en voldoende dikke stenen/tegels. Omdat je schrijft dat het voor een oprit is neem ik aan dat je er ook auto's over laat rijden. Een auto rijdt een dunne tegel/steen op gegeven moment kapot. Houdt dus ook hier rekening mee bij de keuze van de tegel.

In jouw geval lijkt grind me niet echt van toepassing.Al hoewel dit wel voor een oprit zeer preventief werkt tegen inbrekers ivm het geluid.

slakken bevatten ongelooflijk veel zware metalen. Misschien is heel uw streek wel met die materialen aangelegd. Zelf afgraven en laten afvoeren gaat u een aardige stuiver kosten (VLAREA ! VLAREBO !). Als je geen groenten teelt naast die oprit, verwacht ik weinig problemen. Handen wassen na spelen of in de tuin werken.
Een groter probleem is asbest : als dat droog wordt, kan het met de wind verstuiven. MAar zo'n slakken zijn toch vrij inert hoor, alleen het grondwater is daar niet altijd zo content mee. Informeer eens bij OVAM of de gemeentelijke milieudienst of er geen gemeenschappelijk saneringsprogramma werd/wordt opgezet.

Hans,

Ovenslakken zijn niet altijd vol met ZM.
ZM zijn meer een probleem voor het grondwater, groenten en bij direct contact. Als er een ander laagje boven ligt is er al geen contact mogelijk.

Pas op meet hier te idealistisch te willen zijn. Vermoedelijk zijn er zo wel heel veel tuintjes. Bodemsanering kost tot nu toe stukken van mensen. Het basisprincipe is wel dat de vervuiler betaalt.

Maarten

hey allemaal

bedankt voor jullie antwoord
ondertussen liggen deze slakken er dus nog
vandaag een grondwerker op bezoek gehad en deze raadde aan om de slakken gewoon te laten liggen en de oprit daarover te leggen... saneren kost inderdaad hopen geld.

een mogelijkheid was ook om de bovenste meter af te graven en af te voeren...

morgen maar eens bellen met de ovam want we willen hierover toch wel duidelijkheid

verder is er online weinig over te vinden dus als er nog mensen info hebben, is die heel welkom!

Wij hebben ooit een examenvraag gehad in de milieuwetenschappen (postgraduaat opleiding UG).Het ging over een gekantelde treinwagon met hoogovenslakken, de vraag was "hoe ga je dit saneren".

Het antwoord was simpel, er moet infeite niets gebeuren. Hoogovenslakken kunnen inderdaad allerlei smeerlapperij bevatten (zware metalen e.d.) maar die kunnen er niet uit, die slakken zijn immers verglaasd (gesmolten en terug gestold). Ik veronderstel dat er theoretisch gezien ook wel iets van de inhoud zou kunnen uitlogen in het grondwater, maar dan zul je wel een erg gevoelig meettoestel nodig hebben om dat te gaan meten hoor (massaspectrometer of zo).

Ik zou me dus geen zorgen maken, er zal geen gezondheidsrisico bij komen kijken denk ik. Misschien dat het afdekken met een toplaag (oprit erover leggen) niet slecht is. Theoretisch zou je kunnen erosie krijgen van die slakken die over elkaar schuiven bij gebruik van de oprit. Dan zou je een (heel klein) beetje stof kunnen hebben dat vrijkomt. As je er een toplaag over legt kunnen de slakken niet meer bewegen en het stof dat zou kunnen aanwezig zijn kan niet meer vrijkomen.

hallo,

ik heb een collega die ook zo'n slakken heeft liggen en hij heeft hierop nog nooit onkruid gekregen. zo gezond lijkt mij dat ook niet. Ikzelf heb gebroken puin liggen en hierop groeit wel degelijk onkruid.

Beste Forumers.

Best eens bellen naar Ovam afdeling bodemsaneringen. zij zijn een beheersplan en saneringen aan het plannen voor de regio kempen...

Je kan daar eens informeren wat te doen.

Stijn

Hans,

OVAM bellen OK, maar doe dit anoniem, geef geen gegevens van jezelf door. Vraag vooral algemeen info.

Zorg dat je niet in een bodemsaneringsprocedure terecht komt.

Maarten

Dat er geen onkruid op groeit kan ook te maken hebben met het feit dat verglaasde slakken geen goed substraat zijn voor planten.
Aan de ene kant een fysische beperking (onvoldoende zand, stof en bodempartikels tussen de slakken), geen plaats om te wortelen.
En anderzijds een fysiologische beperking, deze ondergrond geeft geen mineralen vrij. Planten moeten immers ook minerale bestanddelen (meststoffen) hebben om te groeien.

Vandaag hebben we contact opgenomen met OVAM. We hebben inderdaad geen adres gegeven...

Geweldig onthaal anders en heel correcte mensen aan de lijn. Buiten dan de eerste die precies nog nooit van die slakken gehoord had!

Resultaat: In de kempen (waar wij dus wonen) gaan ze die slakken systematisch verwijderen. Ze beginnen in de gemeenten het dichtste bij de fabrieken (ik dacht umicore ofzo? In ieder geval ging het over neerpelt, overpelt,...) Daar worden die opritten dus afgegraven op kosten van de overheid.

Aangezien wij wel een eindje van de fabrieken wonen, zal het dus ook langer duren voor ons dorp aan de beurt is. Hoe lang , is onduidelijk.

Onze keuze nu is dus:
- of afwachten tot ze het voor ons komen doen en dus ook niet moeten betalen hiervoor maar dan kunnen we dus ook niet verder met het aanleggen van de tuin en blijven we er (nog) mee zitten. Het beste was wel om nu de zaak dus inderdaad toe te dekken met klinkers, grind,... maar dan moet je dus later weer je oprit laten aanleggen want dat deden ze niet op voorhand.

- of het zelf nu laten verwijderen en afvoeren tegen +/-40 euro/ton maar er dan ook vanaf zijn en de oprit kunnen aanleggen.

We gaan hier dus maar eens aan het tellen gaan en dan bekijken wat voor ons de beste optie is. Vind het echt geen aangenaam idee dat de kinderen hiermee in contact zouden komen bij het buitenspelen.

Bedankt allemaal voor de antwoorden en als je van een onkruidvrije oprit houdt, is dit inderdaad een wondermiddel!
Alleen 'jammer' dat wij het allemaal een beetje 'groen' willen!

Ik wil even reageren op de post van Jan:

Quote: "Wij hebben ooit een examenvraag gehad in de milieuwetenschappen (postgraduaat opleiding UG).Het ging over een gekantelde treinwagon met hoogovenslakken, de vraag was "hoe ga je dit saneren".

Het antwoord was simpel, er moet infeite niets gebeuren."

Dat kan dus niet. Kijk maar naar artikel 13 Wbb (Wet bodembescherming), dan zie je dat sinds 1987 de zorgplicht van toepassing is en dat je de verontreiniging ontstaan in/na 1987 dus gewoon moet opruimen tot de achtergrondwaarde of de streefwaarde.

Als particulier: ik zou zeggen afdekken met worteldoek en grind erop aanbrengen. Dat is denk ik de goedkoopste oplossing. Voorafgaand hieraan monster nemen, uitloogonderzoek verrichten en kijken of er sprake is van uitloging. Daarnaast kijken of er asbest aanwezig is. Kosten partijkeuring met uitloogonderzoek: circa 2500 euro. Let wel op dat specifieke uitloogcomponenten voor hoogovenslakken worden meegenomen.

Voor de Kempen gelden inderdaad specifieke regels, zie ook www.abdk.nl. (actief bodembeheer De Kempen). Succes verder!

(mijn achtergrond: ik ben sinds 1994 werkzaam in de wereld van bodemonderzoek/bodemsanering.

Oh, sorry, ik zie dat ik op een Belgisch forum zit... Jan, mijn verontschuldiging! Artikel 13 Wbb zal bij jullie niet van toepassing zijn denk ik.
Overigens vergat ik te vermelden dat u zich af moet vragen of er sprake is van hoogovenslakken of zinkassen. De fabriek in Budel (NL) en nog een in Belgie zijn beruchte veroorzakers van vervuiling. Ik heb in een breed gebied onderzoek gedaan in Brabant en Limburg voor Rijkswaterstaat en in dit hele gebied is het grondwater sterk verontreinigd met cadmium en zink. Zie ook:

http://www.abdk.nl/html/media/documenten/ABDKCorporateFolder.pdf

Succes!

Groet,
Rene

Hans,

Voorlopig afdekken zodat er geen contact is met de slakken en ook geen opwaaien veroorzaakt lijkt voorlopig een goede oplossing.

Afdekken met iets dat ondoorlatend is voor water is nog net iets beter, zo vermijd je eventueel (lage kans) verontreiniging naar het grondwater toe.

Maarten