Rendement Fotovoltaïsche zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Iedereen, een aantal maanden geleden heb ik 18 panelen van 180 Kwhpiek laten plaatsen op mijn carport. Wat me nu benieuwd is wat de dagelijkse opbrengst is van dergelijke panelen, maar ook de vergelijking met anderen die ook panelen staan hebben en hun dagelijkse opbrengst. Graag wil ik weten wat de implicaties zijn van Z, ZW, ZO richting en invalshoek. Mijn vraag hier is dus houden er mensen (zoals wij) de dagdagelijks produktie bij en zo ja willen jullie die delen om eens te vergelijken. hier gaan we voor ons, met de resultaten van vorige week. 18*180kwhp panelen, richting ZW 35°, hellingsgraad panelen 45° Ma: 4.4 Di: 1.5 Wo: 2.3 Do: 1.8 Vr: 1.9 Za: 4.0 Zo: 1.3 Mvg, Peter

Reacties

Hallo Peter,

Ik kan je niet helpen, maar wil graag iets anders vragen. Ik overweeg om dit soort panelen te laten plaatsen en wil graag informatie hebben over rendement en kosten. Kun je me daarbij helpen, eigen informatie, sites die ik kan raadplegen etc.

Bij voorbaat dank.

Hubert

Als je de zoekfunctie eens gebruikt ga je al veel info vinden.
Kijk oa eens op deze site http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

christophe

Hallo Hubert,

er is inderdaad veel info te vinden in dit forum:

hier een aantal dingen die ik gebruikt heb ( zonder de intentie om volledig te zijn)
http://www.ode.be/ ideaal voor als je gemeente nog geen subsidies geeft. Zij hebben een standaardpakket dat de gemeenteraad zo kan goedkeuren. ( Jammer genoeg niet in Wachtebeke

http://www.energiesparen.be/contact/lijst.php: contact gehad met de verantwoordelijke voor de fotovoltaische cellen

http://www1.premiezoeker.be/premiejager.cgi: tja de naam zegt het hé, waar kan ik centen voor kijgen.

De rest waren producenten, heb er 4 laten komen, prijzen zaten allemaal in dezelfde lijn.

Mvg,

Peter

Peter,

ik hou de realtime-gegevens online bij. Zie resultaten op http://users.telenet.be/riho/PV

in Ekeren: http://home.scarlet.be/francis/
in Wetteren: http://users.pandora.be/fotogallery/pv/

Op http://www.sonnenertrag.eu kan je je registreren en kunnen je opbrengsten ingevuld worden. Hier wordt ook vermeld over welke installatie het gaat, welke orientering en welke hellingsgraad er van toepassing is.

Er zijn reeds een 15tal belgische gebruikers die dit regelmatig (sommige zelfs automatisch) doen. Stef maakt regelmatig een update van de grafiek met alle belgische deelnemers: zie: http://www.zonstraal.net/update%20data/Pv%20belgie%202007.pdf

Groeten,

Rik

een vergelijking van zonnepanelen op de duitse website

<http://www.test.de/themen/umwelt-energie/test/-Photovoltaik/1371581/1371581/1376559/1376517/>

In verband met het belang van een goede richtig van uw zonnepanelen: op onderstaande link kun je berekenen hoeveel renedement per jaar je theoretisch zult halen
afhankelijk van de helling van uw panelen tov uw dak en de richting tov het zuiden.
http://sunbird.jrc.it/pvgis/apps/pvest.php?europe=

Interessant om te doen , want ik heb ondertussen al een paar rare plaatsingen gezien, mijn indruk is dat bepaalde installateurs de plaatsing zo gemakkelijk mogelijk houden en schermen met het belastingsvoordeel en de groenestroomcertificaten.
Moet de hellingshoek op een plat dak niet ongeveer 36 graden zijn en 5 graden west tov het zuiden zijn? Maar ik raad aan om voor uzelf eens de simulatie te doen op bovenstaande site.

12 Sanyo 215kWp pal op het zuiden, 35° dakhelling, gen schaduw
Dus 2580 kWp in totaal

maandag 7/01/2008 6,4Kwh = 2,5 per 1000kWp
8/01/2008 1,9 = 0,7
9/01/2008 2,8 = 1,1
10/01/2008 1,9 = 0,7
11/01/2008 0,7 = 0,3
12/01/2008 6,8 = 2,6
13/01/2008 1,4 = 0,5

16 Pv installatie toegevoegd op de site

Welkom Peter
Groeten stefaan

http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

@ Peter,

Hier de homepage van "PVGIS" (nieuwe interface):
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/index.htm

Hier de link naar hun berekening waar je kan inzoemen op de kaart:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php

m.v.g.

Francis

Francis,

Ik zie dat de link naar PVGIS met nieuwe interface is en ook dezelfde parameters vraagt als deze die ik vond , maar die van mij stond op een .it site ipv .eu . De italiaanse is blijkbaar de oude interface. Dank voor de link.

Hallo Jan en Francis,

bedankt voor de links. heb mijn rendement berekend en kom op 2600 kw + wat overschot.

Mijn doel met de installatie was 2500, daar is ook de afschrijving op berekend, dus dat zit hopelijk wel snor.

Hebben sommigen onder jullie ook het gevoel dat het rendement echt wel heel onderhevig is aan de lokale weersituatie?

ik vergeleek gisteren een installatie van 4Kwp tov 3.2Kwp en de persoon haalde 6.7 en ik slechts 2.7. terwijl hij vandaag om 13.00 pas op 0.1 zat en ik reeds op 0.2? Daarom lijkt me vergelijken op korte termijn nagenoeg onmogelijk

Mvg,

Peter

Tuurlijk mag je dat niet bekijken op een paar dagen.Om zot van te worden anders.Op langer termijn moet je dat bezien
ik heb hier de bewijzen liggen dat we in de zomer enkel 3 wolkloze dagen hebben gehad.Maar hou wel de tabellen bij van installaties in belgie en zelf daar kan e op zien dat het soms niet gelijk loopt.VEEL is afhankelijk van het weertje dat boven uw paneelkes gebeurt.
Vriendelijke groeten stef
Peter heb uw tabellen nog niet gezien?DRUK

@peter,

die 6,7 kWh was waarschijnlijk van mijne installatie!!

Inderdaad wolken en dergelijke hebben een grote invloed op de opbrengsten. Als je wolkenfoto's wilt zien (over een periode van een paar uur) dan kan je http://www.sat24.nl proberen. Hier kan je dan duidelijk zien of uw of de andere installatie onder de wolken ligt.

Groeten,

Rik

http://users.telenet.be/riho/PV

@Peter,

Het rendement is buiten de azimuth ook sterk afhankelijk van de tilthoek van je PV-installatie. Bij een installatie met een relatief kleine tilthoek zal op een "grijze" dag zoals vandaag het rendement iets hoger liggen uit de diffuse lichtinval vanuit het wolkendek. Een installatie met een grote tilthoek darentegen zal op een zonnige winterdag, met laagstaande zon, een veel groter rendement halen door de directe zonne-instraling onder een meer optimale hoek. De ideale tilthoek op jaarbasis bekeken op 52° NB is ongeveer 36°.
Rendementen van PV-installaties met opgegeven azimuth en tilthoek kan je bekijken op http://www.sonnenertrag.eu/ en http://www.solarlog-home.de/.

m.v.g.

Francis

@ Rik,

was inderdaad jouw site.

@ Francis,

ik sta er reeds op daar:

http://www.sonnenertrag.eu/detail.php?pk=2132

Wat instraling en zo betreft denk ik dat het wel vrij goed zit. heb het even bekeken op die site waar je alles kan checken en mijn invalshoek is 2 % naast wat zij ideaal noemen.

Groetjes,

Peter

in verband met het gegeven Orienierung op www.sonnenertrag.eu: heb ik het juist dat een orientierung van 180graden pal zuid is ? (en een orientierung van 270 graden zou dan pal west zijn).

Er is ook een lijst met de 10 beste. Is dit op de verhouding KWh / Kwp , maw deze installatie die voor een opgegeven KWp het meeste KWh produceert?

@Jan,

De opgegeven azimuth op deze website is steeds ten opzichte van het noorden op 0° opgegeven. Bij PVGIS ligt het zuiden op 0°.
Bij het vergelijken van het rendement van PV-installaties wordt steeds uitgegaan van een genormeerde waarde uitgedrukt in KWh/KWp. Op de website van sonnenertrag.de zul je merken dat de Spanjaarden koploper zijn maar zij hebben dan ook een opbrengst van 1450 KWh/KWp op 40° NB (in België 850 KWh/KWp op 52° NB).

m.v.g.

Francis

Heeft er hier iemand ervaring met roterende PV panelen ?
Hiermee bedoel ik :
Kan het rendement van een installatie verhoogd worden door de panelen van zonsopgang tot zonsondergang van oost naar west mee te laten roteren (onder een vast invalshoeks van bv. 35 graden)

Alvast bedankt.

Geert heeft zo een installatie http://www.sonnenertrag.eu/detail.php?pk=2036

Is wel een serieuze constructie maar zeker de moeite waard.

christophe
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

@ Bart,

ik heb ook overwogen om een dergelijk installatie te zetten. Het probleem was een beetje de prijs.

Het kwam op 20.000 voor 12 * 180KW panelen. Voor 18.000 heb ik nu 18*180KW die nu meer zouden moeten produceren.

Ten tweede heb je nog het feit van de bouwvergunning, die bij installatie niet nodig is en enkel op gewoon dak bij een oppervlakte die 20% of meer is van het totale dakoppervlak.

Ik ben de, bescheiden, mening toegedaan dat trackers beter renderen in zonnige streken. Ik ben bezig met een blog over onze ervaringen en dat komt daar ook zeker in. voor de nieuwsgierigen http://www.zonneblog.be

Mvg,
Peter

Ik zit met dat andere idee namelijk bolle spiegels
daarmee moet men de zon in de richting sturen naar wens
moet te doen zijn.Heb het al geprobeerd maar mijn opp M²dat ik belichte was niet groot genoeg.
Maar zit te broeden.
stef

http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

@bart,

op mijn website ( http://users.telenet.be/riho/zonneschijn ) kan je onder VERWACHTE OPBRENGSTEN de uitleg vinden hoe je dit voor je locatie kan uit rekenen. Ook kan je een document vinden waar de berekening voor onze locatie uitgevoerd werd ( http://users.telenet.be/riho/zonneschijn/pdfs/PVcalc.pdf ) . Een 2 as systeem zou dan op jaar basis een meeropbrengst van 30% hebben.

Groeten,

Rik

http://users.telenet.be/riho/PV

@rik

hoe verder van de evenaar hoe groter het % meer opbrengst voor een 2 assen zonnevolger.
Op sommige sites wordt, voor onze streek, een 40% naar voor geschoven.

Hetgeen hier wel uit het oog verloren wordt is het rendement van de PV's op zich.

Tevens moet men rekening houden dat ook het verouderen van de systemen aanleiding geeft tot een rendementsverlies 20% over 10 jaar?

Ik mer iets merkwaardig op in het overzicht 19 sites op zonnestraal.net:
installatie 4 5,6KWp installatie 6 1,62KWp.
Deze laatste (6) geeft in de maandtabellen bijna elke keer een hogere opbrengst dan installatie 4 welke 4 keer groter is. Van rendement gesproken, maar spijtig genoeg zal wel een andere verklaring voor handen zijn.

nog even een aanvulling bij wat Marc postte.

Er is namelijk naast het rendementsverlies ook een onderhoudskost. Het is namelijk een motor die de panelen moet doen draaien en die moet ook onderhouden en gereviseerd worden.

Verder heb je nog veel meer kans op pannes met al die bewegende onderdelen.

@Marc,

het is een rendement per 1 KWp dat wordt weergegeven, om voor iedereen een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Dus als je 22 ziet voor een 4 KWp installatie is dat maal 4. Ik schrok ook in het begin

Mvg,

Peter

In de grafieken wordt inderdaad het "genormeerd" vermogen getoond. Dit is het (aantal geproduceerde kWh)/(grootte van Installatie in kWp) Anders kan men niet goed vergelijken.

Vb voor mijn installatie (Fausto, installatie 2 in de grafieken)

147.8 kWh/4kWp = 36.9 kWhp

Groeten,

Rik

http://users.telenet.be/riho/PV

ZonneVOLGsystemen voor PV installatie.
Ik heb een Duits tijdschrift i.v.m. SOLAR toestanden (PHOTON). Leest dit van voor tot achter en van achter naar voor, kortom helemaal.
Hierin staan veel zulke systemen, vele merken, onlangs nog een OVERZICHT trouwens.

Mijn standpunt i.v.m. dit alles.

Als je een GRONDSTUK, neem 100 op 100 meter zou gebruiken om PV panelen te plaatsen.
Je kan dit doen met een starre opstelling. Technisch zeer SOLID (als je wil toch), technisch gemakkelijk te realiseren, geen technisch onderhoud aan de mechaniek, minder eisen aan de grondverankering enz...
Dan kan je stellen dat als je ze schuin zet onder een bepaalde hoek, dat je 1/3 van de oppervlakte VOL met panelen kan plaatsen. De schaduw die valt op de panelen erachter zorgt ervoor dat je 2/3 ruimte moet over laten.

Welnu die zelfde oppervlakte voorzien van bewegende zonnevolg systemen.
Hier moet de onderlinge afstand, vooral wegens de SCHADUW van het vorige systeem zodanig groot zijn en dat in ALLE richtingen, dat je VEEL minder panelen kan plaatsen.

In het magazine staat duidelijk dat de MEER opbrengst van een volgsysteem tov een star ergens tussen de 25 en de 38% is. Dus ja, tot 38% meer opbrengst met die bewegende systemen. MAAR de extra kostprijs van de mechaniek, de extra kostprijs van de installatie, de extra kostprijs van het onderhoud, het extra (storm) risico enz... geven je gemakkelijk budget om MEER panelen te leggen in je STAR systeem en zodoende OOK die 38% meeropbrengst te realiseren.

Ander argument, er zijn DAKEN genoeg, scholen, boerderijen met GROTE stallen, fabrieksgebouwen met platte daken...
Laten we die eerst vol leggen, dit kost geen extra ruimte.

Dit is mijn standpunt maar uiteraard vatbaar voor discussie.
P.S. Ik heb 4000Ppiek op mijn dak liggen.

dat is heel juist

had dit hier eerder ook al eens geplaatst

reken er ook maar stormschade bij!

bij esso station in zingem nieuw systeem

2 palenen op zijn luifel 3 volgsystemen maar met 1 kantelpunt

een ervan staat nooit juist

weet niet hoe het komt maar installatie pas gemonteeerd en al problemen

raar

hallo, ik heb even een heel andere vraag.
Een vuistregel voor de jaarproductie van 1 m2 zonnepanelen is ongeveer 80 kwh. Wie weet hoeveel dit is voor de 'thin film' panelen zoals bv. de Kaneka 54?

alvast bedankt

Paul

De VUISTREGEL voor België is factor 0,85 voor de standaard referentiewaarden.
Een paneel van 180Wpiek geeft dan 0,85 * 180 Wpiek = 153kWh per jaar elektriciteit

Speek dus nooit over een oppervlakte maar over het vermogen van het paneel.
20 panelen van 200Wpiek/paneel maken samen 4000Wpiek uit.
Dit geeft per jaar 0,85 * 4000 = 3400 kWh

Ik heb de data van de kaneka 54
trouwens data van 2 dunfilms installaties met volledig data van 2007 en voor de rest nog 19 mono en polys instals
zie site
onder data of pv belgie enz..........

2 soorten grafieken 2007 A B

groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Voor meer info over zonnepanelen, energie, soorten energie, en veel meer zie ook:

http://zonnepanelen-energie.be/

Voor meer info over zonnepanelen, energie, soorten energie, en veel meer zie ook:

http://zonnepanelen-energie.be/

Beste,

heb jij die lijst van verschillende merken van zonnepanelen met de jaarlijkse opbrengst.

Heb gelezen dat sharp hierin slecht scoort

heb gekeken op photon.de ook op de link die op deze website staat maar de link werkt niet meer

Dank u

H

 

Beste hubert-1,

Kijk ook eens op zonnepanelen rendement voor meer informatie.