isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb recreatiegrond gekocht in wechelderzande en ga daar binnen dit en 2 jaar beginnen aan de bouw van een woning met de grove maten : 60 m² nokhoogte max.5 meter en het is verplicht om de buitenkant met hout te bekleden.
nu had ik gedacht om met silicaatsteen light blok van 14 dik te bouwen en volle spouwisolatie te gebruiken.
moet ik meer isoleren met houten buitenafwerking of niet en hoe dik moet mijn isolatie zijn????????????

Reacties

Ik ga deze thread nog een keer oprakelen...

Die polystyreen blokken zijn wel een goeie oplossing voor een bewoonde kelder in een passiefhuis. Ondergronds, earth sheltering, is een goeie zaak, gebufferd in zomer en winter, zeker als daar de slaapkamers zitten.

Natuurlijk is je hele huis zo bouwen gewoon idioot, het is tenslotte en petroliumderivaat.
Maar hoe laat je een houskelet aansluiten bovenop zo'n muur zodat luchtdichting en isolatie doorlopen. En wat als je nog bandramen wil vlak boven het maaiveld, m.a.w. tussen keldermuur en houtskelet.

Ik hoop dat ik mijn earth sheltering idee niet moet opbergen omdat een ondergronds verdiep niet mogelijk is in een passiefhuis.

Klopt het trouwens dat er in België een passief huis staat of wordt gebouwd volledig uit zo'n polystyreen blokken?

Groeten
Bart

Hier in de Kempen in Balen staat er blijkbaar één en een collega van mij wil er ook één gaan zetten.

Hij zou graag zoveel mogelijk zelf willen doen.

Gr T

Je beweert uit financiele overwegingen om te gaan bouwen op recreatiegrond want gewone bouwgrond is veel te duur. Dus is het de bedoeling om permanent te gaan wonen op recreatiegrond die daar niet voor bestemd is. Als iedereen die redenering gaat volgen kan is men een echte ezel dat men nog bouwgrond gaat kopen. Men kan voor veel minder geld recratiegrond kopen en daarop gaan bouwen en permanent gaan wonen. Beweren dat men geen enkele overtreding begaat is een regelrechte leugen. Als onze schaarse bossen daarvoor nog moeten gaan wijken zijn we ecologisch goed bezig.

Maar geef toe...bouwgrond is tegenwoordig belachelijk duur!

Welke gewone werkmens kan dat nog betalen? Heeft iedereen dan zo'n dik betaalde job? Mijn pree is niet zoveel omhoog gegaan als dat het vastgoed is gestegen in prijs.

Ik kan goed begrijpen dat mensen naar alternatieven uitkijken, ik keur het echter wel niet goed dat ze zomaar recratiegrond inpalmen om er permanet te wonen...

Voor alle duidelijkheid: permanent wonen in recreatiegebied is een bouwovertreding. Of dat effectief vervolgd wordt weet ik niet.
Er worden zo wie zo bijna geen vorderingen tot "herstel in de vergunde toestand" of "herstel in de vorige toestand" toegestaan door de Hoge Raad voor Herstelbeleid. Deze raad werd door minister van Mechelen geïnstalleerd en doet zijn werk dus "goed" (in zijn optiek althans: zorgen dat er niet meer wordt afgebroken).
Zonder "eensluidend advies" van de Hoge raad kan noch de gewestelijke stedenbouwkundige inspecteur noch de gemeente een herstelvordering indienen bij de rechtbank.
Weet je dat de gemeenten anderzijds verplicht zijn om inschrijving (domicilie) in recreatiegebied te aanvaarden, en zelfs in volledig onvergunde tweede verblijven in natuurgebied? Die onderrichting dateert nog van de tijd dat vader Tobback op Binnenlandse zaken zat.

Wat de hoge grondprijzen betreft kijk ik opnieuw voor een deel naar van Mechelen. Die heeft wel een groot aantal woonuitbreidingsgebieden vrij gegeven voor bebouwing maar laat het volledig over aan het privé-initiatief om die te realiseren.
Gemeentelijke ruimtelijke plannen die een deel van de gronden reserveren voor sociale huisvesting keurt hij niet goed.
Hij werkt ook onteigeningsprocedures tegen door bijvoorbeeld alleen de "gewone onteigening" toe te staan en niet de "hoogdringende".
Het was al vele jaren de gewoonte om alleen nog de procedure bij hoogdringendheid te voeren. Maar vanaf nu wordt het weer de gewone procedure die jarenlang duurt. Allemaal om sociale verkavelingen en sociale huisvesting tegen te werken (in een sociale verkaveling kan iemand die nog geen eigendom heeft en niet te veel verdient voor een schappelijke prijs een lap grond kopen).

groeten
rik

Kan iemand mij vertellen of er een vergunning aangevraagd moet worden voor een caravan op hooiland/recreatiegebied te zetten?

Dankjewel