gaskachel tov verwarmingsketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik overweeg om (vooral voor de gezelligheid) een kachel te plaatsen. Aangezien ik niet veel opslagruimte heb, valt de houtkachel al weg. De pelletkachels die ik tot nog toe heb gezien vind ik ook niet zo supermooi (inbouw). Bovendien, weer mits het gebrek aan veel opslagruimte, zou gas het makkelijkste zijn.

Ik heb een hoog-rendementsketel in huis (gasverwarming). Moet ik m'n kachel enkel aanzetten voor de gezelligheid, of moet ik voortaan de cv uit laten en de gashaard altijd aanzetten als ik thuis kom van het werk.

Met andere woorden, wat is het goedkoopste, stoken met de cv of stoken met de gashaard?

(Eigen kanttekening: ik zou denken cv omdat het hoog rendementsketel is, maar langs de andere kant heb je bij een gashaard dan weer rechtstreekse warmte, er gaat niets verloren in buizen etc, en het is ook een warmte die al snel warmer "aanvoelt". Ik zou sowieso een haard met ventilatoren plaatsen zodat de warmte niet de schouw in gaat.)

Wat is het goedkoopste?
Dank bij voorbaat voor de antwoorden.

Reacties

Hallo Peter,

ik denk dat er nog een aantal onbekenden zijn:

Gebruik je de cv nog voor veel andere plaatsen op te warmen?
Het zou kunnen dat je door een betere spreiding van je gebruik de watertemperatuur kunt verlagen.

Heb je een pomp met variabel toerental? Bij een lagere vraag kan die misschien ook lager staan. Dat scheelt in de elektriciteit.

Condenseert je ketel? Je kachel zal dit niet kunnen, maar kan je ketel dit?

Hoe goed is de isolatie van je ketel/leidingen? Misschien verwarm je je stookplaats met de verliezen.

Is er ook nog een boiler op de ketel aangesloten, of kan die in het tussenseizoen uit als je je kachels gebruikt?

Koop je een gezellige gaskachel met een mooi geel vlamspel, of koop je een zuinige kachel met bijna onzichtbare vlam?

En praktisch: als je een kachel zou gebruiken, heb je dan minder warm op het moment van thuiskomen? Met een cv verwarm je vaak lang op voorhand om het comfort te vergroten, een kachel start je meestal zelf op. Ook dat scheelt natuurlijk in de prijs.

Groeten,
Jurgen