vochtproblemen groendak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn probleem is als volgt.
Ik heb een schuur (onverwarmd)gebouwd met een plat dak.
Dit dak steekt 2,5 meter uit naar buiten, waar ik in de zomer onder kan zitten als het regent.
Ik heb van het dak een groendak gemaakt. dit ziet geweldig mooi uit. Het gevolg van een groendak is dat het aan de bovenzijde zeer goed isoleert.
De onderzijde van het dak zijn balken van 20 cm dik met daarop houten platen.
Als je van onder tegen de osb-platen kijkt zie je overal zwarte schimmel en vochtplekken tussen de balken op de platen zitten (ook buiten) onder het afdak.
Je zou zeggen beter ventileren. Maar hoe moet je buiten beter ventileren???
Ik hoop dat iemand een oplossing heeft.
zelf denk ik eraan om er maar trespa tegen aan te slaan zodat het vocht niet tussen de balken kan gaan zitten.
Maar kan ik er dan zeker van zijn dat die schimmel wegblijft.
Ik hoop dat er iemand is met een oplossing.
Ik heb ook gelezen dat ik tussen de balken isolatiewol kan stoppen en dan op de balken een dampremend scherm vastzetten.
Ik heb ooit gehoord dat je nooit aan 2 zijde mag isoleren omdat een dak moet ademen. Als ik het nu ook van onder dicht maak en van boven het groedak blijf ik toch een probleem houden.
En wat met al het vocht en schimmel wat er nu al in de platen zit. Moet ik dit er eerst uithalen of op de zomer wachten voordat ik maatregelen neem.

Bij voorbaat dank, Jos

Reacties

Jos,

Trespa is zeker geen oplossing, heeft een vrij grote uitzettingscoëf en moet dus met een duidelijke voeg geplaatst worden, dus je krijgt dit nooit dicht zodat er geen vocht meer bij kan

MVG
Stefan

Dank je wel voor je reactie. Maar is er iemand die hier ervaring mee heeft gehad en mij kan zeggen wat ik moet doen.

groet Jos

Jos,

zit het probleem nu in de schuur of enkel in het dakdeel dat uitsteekt?
Als je over platen spreekt, praat je altijd over OSB-platen?
Zelf ben ik wat verbaasd van OSB platen buiten te zien. Ik dacht dat die niet geschikt waren voor buiten gebruik (wel voor vochtigere ruimtes, maar dat is toch nog iets anders dan buitengebruik).
Probleem kan zijn dat de OSB platen te veel vocht opnemen buiten en daardoor gana schimmelen. Een oplossing zou kunnen zijn de OSB platen in de zomer als ze mooi droog zijn een extra vernis laag te geven. Alleen zal dat nooit 100 perfect zijn omdat je niet helemaal aan de platen meer kan (ze rusten om de balken).
Zit het probleem in de schuur, dan moet je je schuur meer verluchten.

Walter

Volgens mij kan een groendak (op zichzelf) helemaal niet goed isoleren. En omdat er niet verwarmd wordt en het een grote massa betreft, zal de onderkant van het dak zich soms voor langere duur onder het dauwpunt kunnen bevinden. Daardoor kan het hout een blijvend hoge vochtigheidsgraad aannemen. Blijvend vochtig hout is voor vele schimmels een ideale voedingsbodem.

Een grondige behandeling met een geschikt schimmeldodend product lijkt me al zeer noodzakelijk. Misschien kan forumlid Rudy Martens hier goede raad over geven.

Verder vraag ik me af of de verlijming van de OSB platen het zal blijven uithouden onder dergelijke, voortdurend vochtige omstandigheden. Daarvoor moet de leverancier geraadpleegd worden en ik ben bang voor wat die gaat zeggen. Ik ken namelijk geen enkel verlijmd houtproduct dat het blijvend uithoudt bij dergelijke buitenomstandigheden.

Dirk Bauwens

Het probleem zit inderdaad buiten en binnen in de schuur.
Als ik nu isolatiemateriaal tussen de balken zet endaaronder een dampremmende folie, zodat er wijnig damp tegen de koude osb platen aankomt en dus ook geen condensatie. Toch kan er vocht uit de platen weg door de folie omdat dampremmende folie meer vocht laat verdampen dan erin komt.

Groet Jos

een dampremmende folie is zeker niet geschikt voor buiten.

Walter

Jos,

Als er dampremmende folies bestaan die meer damp doorlaten in de ene richting dan in de andere, dan zou dat een oplossing kunnen zijn. Dan moet zo’n folie een A- en een B-kant hebben.

Maar ik twijfel aan het bestaan van folies die als een diode voor vochttransport kunnen werken. Volgens mij is de dampdoorlaatbaarheid van plastic folies gelijk in beide richtingen (maar ik hoop dat ik ongelijk heb!)

Dirk Bauwens

tik eens pro clima intello in op google. Dan zie je dat deze folies echt bestaan.
Op dit forum wordt er trouwens ook al veel over uitgelegd.
Maar of dit ook bij mijn dak gaat werken, daar moet ik eerst helemaal zeker van zijn aangezien ik ook nog een luifel heb.

gr Jos

Gegroet,

Ik denk niet dat er materialen bestaan die een bepaalde stof in één richting meer doorlaten dan in de andere richting.
Wat de bovenvernoemde damprem zo speciaal maakt is dat deze vochtgestuurd is. In dit geval wilt dat zeggen dat ze meer waterdamp doorlaat als de lucht vochtiger is dan dat ze waterdamp doorlaat wanneer de lucht droger is. Van een A en B kant is echter geen sprake.
Ikzelf denk niet dat deze damprem geschikt is voor buiten maar binnen zou hij een oplossing kunnen bieden indien je de ruimte tussen de balken volledig opvult met isolatie. Waarschijnlijk moet de constructie hier wel eerst droog voor zijn en wordt dit een kostelijke grap.

mvg,
Jonas

Een andere mogelijkheid is misschien het hout in te smeren (of te sproeien?) met witkalk (gebluste kalk opgelost in water). Niet veegvast, maar voor die toepassing is dat ook niet nodig.
Aangezien gebluste kalk een desinfecterende werking heeft (dus schimmelbestrijdend) zou dit kunnen helpen in vochtige omgevingen.

Zoals voordien ook al vermeld, lijkt de thermische massa ook een rol te spelen (groendak blijft langer koud - mogelijk ook door verdamping van water - en dan zit je onderaan nogal vlug aan het dauwpunt als de lucht wat warmer wordt).

Uit uw verhaal kan ik opmaken dat u een stuk ventilatie tussen de underlaymentplaten en de grasmatten mist. De beste oplossing is waarschijnlijk de matten verwijderen en zorgen voor een ventilerende, waterafvoerende laag, daar een laag doek over heen en hier de matten weer op uitrollen.

Antwoord op uw tweede vraag:
U denkt buiten te ventileren maar u heeft de houten plaat van onderen luchtdicht gemaakt door deze geheel af te lakken.
Een ademende verf was correct geweest, evenzo aan de bovenzijde lakken.
Het beste verwijdert u alsnog de laklaag aan de onderzijde.

Trespa aanbrengen kan, maar absoluut zorgen voor voldoende ventilatie!
En niet de plaat rechtstreeks tegen het hout aanbrengen!

Met vriendelijke groet, www.groendak.info

Wat ik mis in dit verhaal is wat er van waterdichting is gebruikt boven op uw dak (onder uw groendak uiteraard). Als je daar een goede waterdichte dakbedekking zitten hebt, kan het probleem niet van het groendak komen. Als je aan de andere kant de schuur niet verwarmd en niet als leefruimte gebruikt, kan er volgens mij ook geen condens ontstaan. Eerder is het dan inderdaad zo dat de OSB platen niet waterafstotend zijn, vochtig worden en beschimmelen. Isoleren of een plaat ervoor aanbrengen zal dan enkel maar het probleem verstoppen, maar niet oplossen. Zoeken achter een middel om de platen voorals nog vochtwerend te maken zou dan de enige (nood) oplossing zijn. Anders, waterbestendig materiaal gebruiken. Maar daar is het nu voor te laat.

Dit nog ter zijde:
Een groendak isoleert in de zomer door de hitte niet in de structuur te laten dringen. M.a.w. het dak zelf warmt niet op. Een gewoon zwart dak kan in de zomer snel tegen de 70 a 80° halen, terwijl dat voor een groendak maximaal 30° is.
In de winter daarin tegen zit je met een nat, met water verzadigd pakket. wat isoleren betreft is dit maar minimaal. Dus geen rekening mee houden in uw thermisch berekeningen. Tenzij je drainageplaten met een opgegeven U-waarde zou gebruiken. Deze zijn dan weer handig in renovatieprojecten om de isolatiewaarde van een gebouw op te krikken en (binnenkort) aan de EPB regelgeving te voldoen.
Akoestisch isoleren doet een groendak altijd.

Belangrijk om te weten is dat een opstelling van fotovoltalische cellen in combinatie met een groendak een meer opbrengst genereert, omdat het rendement van de cellen hoog blijft. Bij hoge dak temperaturen daalt de stroomproductie. Niet met een groendak dus.