Dampkap in passief huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe werkt een dampkap in een passief huis? Is het mogelijk de afgezogen lucht aan te sluiten op het ventilatiesysteem?

Reacties

Leen, in een passiefhuis wordt een dampkap niet aangesloten aan de ventilatie( vervuilend voor buizen en unit). Een recirculatiedampkap heeft zijn degelijkheid reeds lang bewezen.
Mon

leen,
gebruik ook gerust de zoekfunctie eens,
over dit onderwerp zijn hier al hele boeken vol geschreven,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

een dampkap waarbij in de afvoerleiding naar buiten een perfect afsluitbare klep zit is ook een mogelijkheid.
Toegegeven, op het moment dat je dampkap werkt is ventilatie niet in balans maar zo dikwijls en dramatisch is dat nu ook weer niet.

Mon,

momenteel hebben wij een recirculatiedampkap maar ze hangt er meer voor sierraad dan dat ze gebruikt wordt. Vind niet dat ze veel effect heeft. Dus wat ons betreft moet die degelijkheid nog bewezen worden.

Peter

Verklaar je nader Peter.
Mon

In een eerder onderwerp al eens aangegeven dat het niet gezond is en dat je met veel vocht in je huis blijft zitten.
En met filtering neem je niet alle vervuilende lucht weg.

Nemen we nu een pasief huis dan speelt er nog een probleem mee.
Wat doe je met de opwarming van je fornuis?
Neem een aantal gebruikte gasbranders die je gebruikt om mee te koken. Ik heb wel eens gelezen dat je met een haarfohn een compleet pasief huis kan verwarmen.
Laat die fohn 1500 watt zijn. Een paar gaspitten geven 4 tot 5000 watt warmte. Met een recirculatiekap zal het lekker warm worden in de keuken. Enkel een wokbrander geeft al gauw 5kw verwarming met zich mee.

Chathanky,

Op een koude mistige winterdag kan een passiefhuis makkelijk 30 Kwh (en meer) ernergie verbruiken voor verwarming.

Moet je al 6 uur aan één stuk voor wokken !!

In de zomer en tussenseizoenen kan je natuurlijk best de dampkap uitlaat (via een by-pass) naar buiten blazen.

dirk

"Chatanky"

"In een eerder onderwerp al eens aangegeven dat het niet gezond is en dat je met veel vocht in je huis blijft zitten.
En met filtering neem je niet alle vervuilende lucht weg."
=> in welk eerder onderwerp? Ik kan me zeker niet herinneren dat er ooit het woord gezond en recirculatie in één zin heeft gestaan (ongezond voor huis of inwoners?). Veel vocht? Daarvoor dient je ventilatie? Wat bedoel je met vervuilende lucht? Veel meer dan geur, vet en vocht produceer je toch niet bij het koken? Aan welke 'vervuilende' lucht denk je dan?
Een beetje balansventilatie zal toch steeds tss 50 en 100m3 lucht per uur afvoeren in de keuken en dat zal wel voldoende zijn om je kookluchten af te voeren op redelijke termijn (1uur?). De vetten blijven achter in de vetfilter.

Walter

Mon,

die recircultatiedampkap wat wij nu hebben haalt nauwelijks de geur en rook uit de lucht. Gevolg: of we nu tijdens het koken die dampkap aan of uit zetten, in bijna heel het huis kan je ruiken (en zien) wat er gekookt/gebakken is. Er staan wel geen deuren tussen de keuken, de living en de hal.

Misschien hebben wij gewoon een slechte recirculatiedampkap. Dat kan ook zijn.

Peter

peter,
heb je wel de juiste recirculatiefilters gemonteerd ?
bij sommige modellen moet je de bestaande filters eruit halen en er andere insteken .
heel wat modellen zijn dual-mode : dit wil zeggen : ze kunnen gebruikt worden als gewone dampkap, met extractie naar buiten, of als recirculatiedampkap . Gewoonlijk moet je dan in het toestel een klep verdraaien , meestal staat dat wel in de handleiding uitgelegd.
het is alleszins niet normaal dat je nog zo'n last hebt van etensgeuren nadat ze door de koostoffilter zijn gepasseerd, denk ik ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Dirk andelhofs:

30kwh warmtebehoefte per 24 uur of per uur.
Geef het eens precies aan hoe die warmtebehoefte zit.

Als je met een cv ketel aankomt van 30kw dan veklaren ze je onderhand voor gek en nu stel je de warmtebehoefte op 30kwh.
Dit zou betekenen dat er in een pasief huis een 30kw ktel benodigd zou zijn.

Als je het per dag noemt dan is 1500 watt haarfohn toch goed gekozen?

Een keer koken zorgt er voor dat er in een korte tijd veel warmtebelasting in een keuken is die voldoende is om een heel pasief huis enkele uren te verwarmen. dit gaat gepaard met een bloedhete keuken als je aan het koken ben. Normaal zorg je er voor dat de overtollige warmte wordt afgevoerd.

Walter: ik zal de topic opzoeken voor je.

Peter, in een recirculatie dampkap moet je een aktiefkoolfilter steken wil je geur verwijderen. Die moet je ook afhankelijk van het type toestel en frequentie van gebruik ongeveer om de 6tot12 maanden vervangen. En die dingen zijn best zeer duur. Het is de mogelijkheid tot het plaatsen van een koolstoffilter dat een dampkap geschikt (lees verkoopbaar) maakt als recirculatie dampkap of niet.
Daarnaast zit er in een dampkap een vetfilter. Ofwel heb je een vervangbare vetfilter (het type dat je vrij goedkoop in supermarkten vindt), ofwel een afwasbare inox vetfilter.
De dampkapfilters dienen in de eerste plaats om het vet te verwijderen. Want dat hoort niet in je buizen of in je ventilator of waar dan ook. Dat moet er steeds uitgefiltert worden, recirculatie of niet.

Wij werken hier in een open keuken met recirculatie dampkap en balansventilatie en dat gaat perfect. Natuurlijk ruik je wat er gekookt is, maar dat is niet zo erg want wij koken lekker . Maar dat ruik je net zo goed met een ander type dampkap. Een dampkap die alle reuk wegneemt heb ik nog gezien (wat trouwens zonde zou zijn vind ik persoonlijk). In ieder geval is er nog nooit iemand geweest die zich gestoord heeft aan de geuren.
Aan de uitblaasmond van de dampkap is ook geen merkbare vetafscheiding te zien na 2,5 jaar gebruik. Die vetfilter (hier een afwasbare) doet dus best goed zijn werk.
Wij werken nu ook al 1,5 jaar zonder aktiefkool filter en dat werk eigenlijk ook perfect.
Vocht problemen of zo kennen we in ieder geval ook niet. Ik zou eigenlijk ook niet weten op welke manieren we dat zouden moeten merken (de hygrometer geeft hier toch altijd 'normale' waarden aan).
Het enige probleem is als er iemand weer eens brood laat aanbranden in de toaster. Dan duurt het iets langer voordat de brandgeur weg is ivgl met een normale dampkap. Maar daarvoor zou ik de dampkap toch niet vervangen.
Merk op dat wij hier ongeveer dagelijks koken.

Walter

walter, heb je een apparte keuken of een open keuken/living?
Wij gaan een halfopen keuken maken.
dus ben aan het twijfelen of we een actieve koolfilter gaan nemen of niet
op hoeveel tijd heeft de balansventilatie de geur grootendeels weg?

"Een beetje balansventilatie zal toch steeds tss 50 en 100m3 lucht per uur afvoeren in de keuken en dat zal wel voldoende zijn om je kookluchten af te voeren op redelijke termijn (1uur?). De vetten blijven achter in de vetfilter. "

Als het ventilatierendement 100% is zou je bij een ventilatievoud van 1 de ruimte in 1 uur schoon hebben.
Echter 100% wordt nooit gehaald.

De vetafvang heb je ook in een normale kap en de roosters dienen ook geregeld gereinigd te worden, het verschil in vervuiling is er uiteindelijk niet hoeveel vet er in e kanalen blijft hangen.
Het zal met de recirculatiekap iets schoner zijn want de vettigheid ie overblijft heeft de tijd om neer te slaan in de rest van de keuken.

Walter v,

open keuken : zo http://users.telenet.be/zonnewind/13~keukenenvloer/7.html

ik heb geen idee hoe lang de geur echt blijft hangen. Hangt wat van ook wat je kookt. Veel look kan wel enkele uren blijven hangen... Ik kan alleen maar zeggen dat het niet storend is. Wat natuurlijk zeer subjectief is. Bij Siemens, Bosch krijg je de aktiefkoolfilter bij de 'recirculatieombouwset' erbij. Nadien moet je maar zien of je ze nog gebruikt of niet.

Walter

Chathanky,

Ja per etmaal natuurlijk hé

"...Bloedhete keuken... " zo'n vaart loopt het meestal niet hoor.

In de keuken heb je ook een afzuigpunt van de balansventilatie. De warme lucht wordt dus netjes afgezogen, en via de WTW terug binnengevoerd in de woonruimten, en slaapkamers. (de balansventilatie verdeeld de kookwarmte dus over het hele huis)

Oververhitting door koken heb ik hier nog nooit meegemaakt (we hebben wel veel massa in de woning)

dirk

Chathanky, Dirk praat wel over 30kWh over een dag of een 1.5kW per uur.

Walter

Chatanky,

denk je dan dat het verschil maakt in 'gezondheid' tss een dampkap die afvoert aan 200m3/uur gedurende 30minuten of een balansventilatie die continue 25tot50% daarvan afvoert

Walter

nog iets: ik merk wel geen verschil tss met en zonder aktiefkoolfilter in comfort beleving bij het koken.

Walter

Heren,
Reeds 25 jaar is er een ventilatiesysteem in onze woning, de eerste 10 jaar was de dampkap aangesloten aan het ventilatiesysteem geintegreerd in de kleine warmtepomp lucht/lucht. Dit werkte bevredigend ivm. reuk en waterdamp, de vervuiling van de ventilatiebuizen en de warmtepomp was een ramp. Een professionele firma heeft alles proper gemaakt.Na deze periode hebben wij een echte ventilatieunit geinstalleerd niet gekoppeld aan de ventilatie. Een recirculatiedampkap doet zijn werk( vet en reuk). Bij het koken en braden wordt de ventilatie op stand 3 gezet, na 1 uur komt hij automatisch terug op stand 2. Reuk en vochtige lucht zijn afgevoerd via de ventilatie. Dit is de beste oplossing. De ventilatie is winter en zomer in werking. In de winter afwisselend aanzuigen via AWW of SERRE. In de zomer via de AWW. Wat Walter en Dirk hier schrijven is volledig juist, ik zou het niet beter kunnen formuleren. Wij gebruiken de laatste tijd ook geen koostoffilter meer en dat lukt vrij goed.
Mon

"nog iets: ik merk wel geen verschil tss met en zonder aktiefkoolfilter in comfort beleving bij het koken."

Je zegt daarvoor dat de de luchtjes wat langer blijven hangen, dat zou ik toch wel een verschil willen noemen.

Dirk:

Massa helpt zeker wel maar niet als je in korte tijd veel warmte in een ruimte pompt. Nachtventilatie vergt ook uren voordat er een paar graden van je massa onttrokken is.
50m3 afzuiging is niet voldoende om de overdaad aan warmte af te voeren.
Enig voordeel is dat warme lucht aan het plafond blijft hangen.
Het zijn in iedergeval wel aandachtspunten voor verbetering aan het ventileren van een ph.
Daar zijn tegenwoordig mooie simulatiepogramma`s voor om dit inzichtelijk te maken.
In de keukenventilate heb ik vele simulaties gezien.
Daarnaast ook onderzoeken over de schadelijke gevolgen van kookdampen.
Met filtering is niet alles te filteren zeker niet de schadeljke stoffen voor de gezondheid.

Een ieder moet voor zich bepalen waar hij voor kiest, ik geef enkel aan wat ik geleerd heb van de keukenventilatie.
Dit is overgens gebaseert op de grootkeukens en niet voor woningen. Of dat nu wezelijk verschilt van elkaar.

Chatanky,

waar heb ik gezegd dat "de luchtjes" wat langer blijven hangen bij met zonder koolstoffilter? Als je dat ergens begrepen hebt is dat zeker niet zo bedoelt.

Walter

Ok, verkeerd begrepen.
Geeft wel aan dat 50 tot 100M3 voor de keuken niet afdoende is om je keuken in een uur volledig te verschnen, anders met een ventilatievoud van 1 zou de keuken na 1 uur schoon moeten zijn. (bij een ventilatierendement van 1/2 halveert de vervuiling elk uur) Ga er maar van uit dat je daar in de buurt komt te zitten.

De koolstoffilter adsorbeert de luchtjes maar niet de thermische vervuiling en het vocht.
Ook de schadelijke deeltjesvervuiling blijft nog uren hangen.

dag mijne heren!

hier een simpel vraagje waar ik graag antwoord op had?
mag ik indien ik niet over een balansventilatie beschik een recirculatie dampkap gebruiken waarvan ik de uitlaat in de garage zou laten uitmonden??
mijn huis is goed geisoleerd maar ik beschik niet over dergelijke balansventilatie
bij voorbaat dank

Ik heb nog een andere vraag. Ik had eens gehoord dat een gasvuur om op te koken niet te combineren valt met een aktief koolstoffilter. Bepaalde verbrandingsgassen zouden reageren met de koolstof. Klopt dat ?

Kookt er iemand op gas onder een recirculatiedampkap met koolstoffilter ?

met dank,
Jan

Stef:

Dit is natuurlijk wel mogelijk maar bedenk wel goed waar je de aanvoer van de verse lucht vandaan gaat halen.
Als je een x aantal m3 onttrekt moeten deze ook weer aangevuld worden,

En voor de garage is de vraag waar je de lucht gaat afvoeren.
Maar als het goed is is de garage al voorzien van een goede verluchting.

Over de luchtkwaliteit in de garage door het afvoeren zie ik wel wat problemen.
Ishet niet de lucht dan is het wel de afvoer van vocht, een onverwarmde garage zal gauw vochtproblemen geven.

Een in een auto te stappen die naar de maaltijd van gisteren ruikt zie ik aak niet als wenselijk.

Jan:
die bewering komt uit de sector van verfspuiterijen waar vroeger bepaalde sneldrogende olieharsen "zo erg reactief" waren met luchtzuurstof dat ze bij ophoping op een koolstoffilter zelfontbranding konden veroorzaken.
(Voor de chemici: dit waren zgn. magere alkydharsen of slecht vertaald uit het Frans: kort-olie-alkydharsen.).

In onze etenswaren kan ik me dit moeilijk voorstellen, dus, Jan, ik zou me daar verder helemaal niet ongerust in maken.

Aan allen:
Zoals sommige forumleden in andere topics reeds schreven heb ik mijn dampkap (met van die speciale metaalfilters) laten uitblazen in de badkamer.
Na vier maanden dagelijks gebruik (en ik kook elke dag) heb ik totaal geen olie of vetaanslag of neerslag op de uitlaat of ergens in mijn badkamer.
Zelfs als ik met mijn hand in de uitlaatbuis ga voelen voel ik totaal geen vettigheid.
(En het is bovendien nog een goedkope damkap van +-130 Euro geweest van de E***).

Geur:
Zelfs na het bakken van vis of frieten is na 15 - 20 minuten bijna niks meer te ruiken (ook in de badkamer).

Rudy, is er een speciale reden om je dampkap te laten uitblazen in de badkamer (omdat het er bv. vochtiger is) of is dit zonder specifieke reden ("de badkamer ligt nu eenmaal dicht bij de keuken")?

Misschien is er geen specifieke reden voor de badkamer en kon het evenwel de garage geweest zijn (of een andere afzuigruimte), maar misschien is er wel een specifieke reden om het niet in de keuken te laten recirculeren...?

Dus als je een goedkope kap met een speciale vetfilters neemt heb je geen last???

Waarom een motorloze kap niet aansluiten op de ballansventilatie dan???

Bij de Mc donnalds bakken ze de hele dag, vraag eens of je de kanalen eens mag gaan bekijken. Of nem het voorbeeld van de burger king, een van hun panden is na een paar jaar in de brand gevlogen door het aangekoekte vet. Hebben die geen speciale filters?
Als dat niet zo is ligt er een goede toekomst voor je open.
Wordt filterverkoper en ga langs restaurants, je kunt ze metaalfilters verkopen en aandragen dat ze bakken met geld besparen omdat de kanalen niet meer gereinigd hoeven te worden.

4 maanden is ook nog niet zo lang Rudy, je bent nog geen paar jaar verder.
Bij mij gaat dit er echt niet in. Maar goed, dat heb ik wel vaker en dit heeft hier ophet forum al eerder voor verhitte discussies geleid.

mTTs:
om beiden redenen, de keuken staat naast de badkamer en omdat op de badkamer de vochtsensor van de BV staat.

Chathanky:
Ik deed deze constructie omwille van het positieve reactie van één of meerdere forumleden die dit systeem reeds toegepast hadden en er tevreden over waren.
Mc Donnalds... ik denk met de instelling van de meeste forumleden dat ze wel op een andere manier koken dan die keten. Bovendien is de MD een industrieele keuken die uuuren per dag draait.
Wat eender welke 'filter' zelf betreft Chathanky, dan begrijp ik 100% je reactie. Ik heb het zelf trouwens op het forum hier al geschreven, een filter, het woord zegt het zelf laat altijd IETS door m.a.w. is nooit of ter nooit perfect.

Wat die metaalfilters betreft moet ik wel zeggen dat ik zelf verwonderd sta dat die kwalitatief erg goed werken.
Bovendien moet je ze enkel wassen met een heet sopje ipv om de paar weken weeral sysnthetisch materiaal in de vuilbak te moeten gooien en dat geeft me ook al een beter gevoel.

Waar blijft de rest van de lucht die er in overmate in je badkamer wordt geblazen?

Je bv doet een x aantal m3/h maar geen 250 of voor een zwaardere kap 400 of 600m3/h.
Wat is het ventilatievoud in je badkamer? 20 40x. en dan niet met zuivere lucht.

Met de kleinste twijfel gaat het niet de kant op dat het praktisch, veilig en comfortabel je badkamer gebruiken is.

Rudy ,

het ging, dacht ik niet om stoffen die uit de kookpotten verdampen maar om stoffen doe vrijkomen bij de verbranding van aardgas. Onder de pot dus.

Ik ben toch niet helemaal gerustgesteld.

Kunnen de mensen die met een recirculatiedampkap werken ook eens meegeven welk type kookvuur zij gebruiken.

Tientallen mensen die al jaren op gas koken zonder problemen met dergelijke dampkappen, dat zou mij wel gerust stellen.

Jan

Dat recirculeren niet zo gezond is kun je uit deze info wel opmaken dacht ik.

http://tessu.nl/

Mijn repliek stond chronologisch niet op juiste plaats daarom een tweede poging:

Dag Chathanky:

In de eerste link die je opgeeft lees ik:
“Tevens ontstaan er bij het verhitten boven de 250°c zogenaamde pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), ook hiervan is bewezen dat deze kankerverwekkend zijn.”

Mijn eerst opmerking:
Verhitten boven de 250 graden Celsius is totaal abnormaal in een keuken tenzij heel de boel aan het aanbranden of afbranden is.
180 graden Celsius is al abnormaal, en het absolute maximum voor bv. het bakken van frieten.

Tweede opmerking:
Caroteen, de oranje kleurstof in wortelen (pro-vitamine D) is een polycyclische aromaat. Schadelijkheid is dus niet rechtstreeks te linken of iets al of niet een polycyclische armaat is!

In je tweede link merk in de inleiding volgend opmerkelijke zin op:
“Based on the literature review there is no relevant paper
on significance of indoor air quality for productivity in kitchen.”

Het gaat hier ook weer over een industriële keuken en NIET een huishoudelijke keuken zoals wij hier op het forum beogen voor onze privé-woningen!

OK,
Ik geef toe dat het niet het ideaal is van luchtverversing.
Het gaat hier wel over het recupereren van warmte via de balansventilatie die in de woning aanwezig is.

Mijn verse lucht haal ik binnen via de balansventilatie en de warmte van mij dampkap recupereer ik tegelijkertijd.

Typfout:
polycyclische armaat,moet zijn: polycyclische aromaat

Je vergeet het eerste deel te lezen Rudy, het is niet enkel bij verhitten boven de 250 graden.

Maar hoe krijg je je systeem in ballans als je in een ruimte laat zeggen 400M3 lucht toevoert en veel minder afvoert.
In de keukenruimte voer je de m3 van je ballansventilatie + de genoemde 400m3 van je dampkap.

Waar komt die lucht vandaan die je keuken nodig heeft en waar voer je de overtollige lucht af in de badkamer?

Chathanky:

250°C Ok, ik kan het wel ééns zijn met jou voor deze problematiek bij lagere temperaturen, maar dat is dan mogelijk 'voer' voor een nieuw topic.

Mijn dampkap blaast uit in de badkamer en net daarom plaatste ik de vochtsensor (op instructie van de BV-leverancier) zo hoog mogelijk in de badkamer.
Die vochtsensor staat dan bovendien nog een tweetal meter loodrecht op de uitblaasrichting van die dampkap.

Resultaat:
Bij verhoogde luchtvochtigheid gaat de balandventilatie automatisch naar een hogere ventilatieniveau. (Is me op de korte woonperiode van 3 maanden wel erg opgevallen omdat je inneens de BV automatisch naar een hoger niveau hoort gaan).

Dus: Ik zie totaal geen probleem met lucht aan of afvoer.

Nog 1 uitleg wat je nu ongeveer doet in de huidige situatie.

Neem 2 afzuigpunten, de badkamer en de keuken.
Ze zuigen beide zeg eens 75 m3/h af.
Je dampkap doet veel meer dan 150m3/h.
Je blaast bv. (ik ken de gegevens van je kap niet) 400m3/h.
Tijdens dit gebruik blaas je 400m3 kooklucht die enigzins ontvet wordt door je vetfilter de badkamer in.
75m3/h wordt direct (na enige menging van verse badkamerlucht) afgezogen.
Je hebt een overschot van 325m3/h. Die verplaatst zich (als je met je ballansventilator een rooster of kier hebt gemaakt in de deur) terug naar je keuken. Daar zuig je 75m3 van de gemengde kookdamp af.

Er is nu nog een overschot van 250m3 die dus weer door je dampkap heen trekt. Dit kringetje blijft tijdens het gebruik gewoon doorgaan en je concentratie kookdamp neemt toe totdat je klaar bent met koken.
Daarna zullen de afzuigpunten in staat zijn om de vervuilde lucht af te voeren naar buiten.

Met een slimme aanpak had je beter een motorloze afzuigkap kunnen nemen en die op de keukenafzuigpunt moeten aansluiten.
Het voordeel de grote concentratie vervuilde lucht gaat direct naar buiten zonder de badkamer en de keuken te besmetten met je kooklucht (al dan niet slecht voor je gezondheid).

Vandaar mijn betoog doe het rechtstreeks naar buiten of laat dit doen door de ballansventilatie en een motorloze afzuigkap.
Ook met een ballansventilatie is het niet erg als je voor het koken de ballans tijdelijk verstoord. Zet desnoods een raam of deur in de nabijheid open.

De kwaliteit van de kap zelf is heel belangrijk voor het rendement. Je ziet tegenwoordig de meest fraaie kappen, maar de wekzaamheid komt hier vaak in het geding.
Ook de plaatsing op de goede hoogte en de locatie tov. de wand heeft veel invloed opde werkzaamheid.
Met een goede kap van 300m3/h en alles goed geplaatst geeft meer effect dan een slechte kap die slecht geplaatst is en 600m3/h doet.

Voor de geinteresseerden:
De Duitse firma BERBEL heeft een dampkap ontwikkeld die werkt met afvoer rechtstreeks naar buiten en een automatische omschakeling naar recirculatie. Mooie oplossing.
Mon