Verwarmen met radiatoren of vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Verwarmen met radiatoren of vloerverwarming: welke zuinigst voor modern gezin?
Bij ons op het werk is er een discussie losgebarsten tussen een aantal bouwers en verbouwers over welk verwarmingssysteem het zuinigst werkt: met radiatoren of met vloerverwarming.

Je kan overal lezen dat vloerverwarming beter presteert: 2°C minder stoken voor hetzelfde warmtegevoel en beter rendement van de condensatieketel tgv lagere temperatuur.
Het tegenargument dat wordt aangehaald is dat muurverwarming eigenlijk de ganse dag moet opstaan terwijl je een modern gezin ’s morgens een uurtje warmte nodig heeft en een uur of 4 ’s avonds. Conclusie met radiatoren kan je de warmte afgeven op het moment dat je het nodig hebt.

Bijkomende vraag: Hoe snel/traag is een vloerverwarming. (graag een #min/°C)
We gaan uit van een nieuwbouw: K45, traditioneel gebouwd: kleistenen binnenmuren, 8cm isolatie, spouw, buitenmuur, voldoende dak en vloerisolatie, alu ramen 1,1.
Vloerverwarming via nat systeem in een chape van 8cm (=aangeraden dikte door de VVW leverancier. Minder zou dikke-voeten-gevoel opwekken, meer zou te traag worden)

Reacties

wij gaan niet uit van een nieuwbouw K45 etc. Dat is gewoon rommel. Zorg in de eerste plaats dat je correct isoleert. Zolang je slecht isoleer (en dus de slechte K45 norm volgt), zal ieder verwarmingssysteem veel verbruiken.
Bouw onder K30 en dan die is ieder verwarmingssysteem zuinig te noemen.
Dus eerst isoleren en dan kan je die discussie met je collega's opnieuw voeren.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze uitleg.

Walter

http://www.senternovem.nl/ltv/10_introductie_ltv/index.asp

Hier heb je een avondje leesvoer wat de mogelijkheden zijn van zuinig stoken op gas, olie of pellets.

Je hebt gelijk dat als je korte momenten warmte wenst een vloerverwaming niet de meest zuinige oplossing is.
Walter gaf al aan dat goed isoleren ook heel goed rendeert.
Tevens bespaart dit grotere kosten voor instaleren van je cv systeem.
Als je goed isoleerd koelt je woning niet snel af en is verlaging van je thermostaat minder interessant. Als het met de tussenposen die je weg bent het huis niet meer dan 2 graden afkoelt kun je ook vloerverwarming verkiezen en geen verlaging toepassen als je dezelfde dag weer thuis komt.
Zo heb je altijd een zeer comfortabel huis ongeacht of je vvw of radiatoren hebt.

Veel succes met lezen.