Alternatieve gezocht voor 12V halogeenspots

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Kent er iemand volwaardige energievriendelijke alternatieven voor 12V halogeenspots ?

dank

Reacties

Ledspots heb je tegenwoordig ook al en passen in de zelfde fittingen, maar goed kijken.

Wat bedoel je precies, Guido?

'k heb zelf al ledspots geprobeerd, maar het licht is onaangenaam koud wit. Ik vind ze voorlopig nergens in warmer wit. Ook geven ze beduidend minder licht dan de normale spots, maar da's waar ik ze voor nodig heb, van minder belang (sfeerverlichting, de spots branden zo goed als constant, maar altijd gedimd).

De man van de dichtsbijzijnde electrowinkel beweert al een jaartje of zo dat hij ze binnenkort gaat binnenkrijgen, tot hiertoe nihil... Weet iemand of de warme witte al bestaan?

Trouwens, weet iemand het antwoord op de vraag of gedimde halogeenspots al dan niet evenveel verbruiken als niet gedimde?

Groet,

Guy

Guy, Gedimde halogeenspots verbruiken kwasie niet veel minder. Dit is al verschillende keren besproken hier. Weet niet precies waar, maar met de zoekfunktie ga je er zeker bij komen.

Kurt, Led verlichting ... daar heb ik wel nog een linkje van in dit forum:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1186310254&replies=9

ledlampen
neem categorie ledlampen op http://olino.org/
je zal allerhande types en resultaten vinden van kwalitatieve onafhankelijke metingen mèt uitleg over het waarom en hoe van de meting

http://www.uniled.nl/?p=productsList&iCategory=42&sName=LED-Spots op bovenstaande link ook alles over led lampen Groeten stefaan zonstraal.net/zonne-energie.htm

heb 12 volt spots vervangen door ledspots met hoek van 60 graden geloof ik
lichtstekte veel minder maar resultaat tevreden

tevens in living ook gedaan en is juist voldoende

heb dit in belgie online besteld en is warm wit

Bedankt voor de tips.

'k heb gevonden wat ik zocht: http://renledlight.be/ (sorry voor de reclame)

Ik ga er enkele uitproberen op lichtsterkte, ik hou jullie op de hoogte
(ik veronderstel/hoop dat er hier geen problemen zijn met duurzaamheid)

Guy

Hallo,

Dank voor de tips. 'k Ga me wat verder gaan verdiepen. Hou jullie zeker niet in om nog verder te reageren.

vriendelijke groeten,
kurt

Als dit 12V inbouw halogeen zijn, kan je deze soms ook vervangen door 220V spaarlampen (GU10 fitting). DIT KAN ALLEEN als elke armatuur een aparte trafo heeft (is meestal wel het geval), die kan je er zo tussenuit halen en dan direct 220V naar het armatuur (indien dit ook 220V aankan), dan een GU10 fitting + spaarlamp als halogeen-vervanger. (let op dat je nergens 12V kabel gebruikt!!!). Ik heb dit bij mezelf zo gedaan en ook bij diverse kennissen en vrienden ... is makkelijk en goede spaarlampen geven een aangenaam licht. Let op! Als je niet goed weet waarmee je bezig bent, kan je er beter vanaf blijven natuurlijk.

Iedereen,

Op de website die ik hoger opgaf staat vermeld dat men moet oppassen met transfo's: als de transfo's berekend zijn op bv 50W zou het niet goed zijn als ze een lagere belasting krijgen (wat gebeurt als je de originele spots vervangt door LEDs).

De directeur van de firma die de website uitgeeft, bevestigde me dit, maar een bevriend electricien zei dat het niet waar was (je mag niet teveel belasten, wel te weinig). Is het misschien iets typisch voor LEDs?

Iemand enige raad hieromtrent? In ons geval heeft elke spot van 50W een eigen transfo (50W, 50-60Hz, ballasttransfo's), kan ik zomaar, zonder enige aanpassing de LEDs aanbrengen? Ook als ik bv 4 of 5 LEDs op 1 transfo aansluit, is de belasting nog veel te laag (10W ipv 50W).
Wat is hier het probleem, gaat de transfo of de LED zelf rapper stuk?

Tenslotte nog een onaangename vasstelling: ik heb al een jaar of wat twee LED spots (gewone, 220V), met elk 15 LEDjes. Ze geven uiteraard zowieso veel minder licht dan de originele spots (ook 50W), maar toen ik ze vandaag bekeek, merkte ik dat in de ene 2 en de andere 3 ledjes gewoon uit zijn(!) 'k ben hier wel wat door teleurgesteld: men heeft altijd de mond vol van de lange duurtijd van LEDs, maar als ze aan dit tempo blijven uitgaan, moet ik ze om de twee jaar vervangen(!)

Groetjes,

Guy

Een collega- energiemeester van onze klimaatwijk is klant bij dit bedrijf http://www.luminar.be/home.htm, en is er blijkbaar tevreden van. Zij verlopen (power)led's met verschillende frequentiebereiken (lichttemperatuur). Je kunt er zelfs led-verlichting kopen waarvan de kleur instelbaar is (vanavond mag het eens groen zijn ....)

Misschien een goede tip?

Zie levensduur spaarlampen.
Reeds meer dan 8 jaar gebruik ik spaarlampen +- 25 totaal in mijn huis, van allerlei merken typen.
Er gaat geen week voorbij of er is ergens wel een defekt.
Als ik de kosten hiervan maak heb ik reeds veel verlies gemaakt.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1200702248

Het probleem is dat de transformators voor halogeenlampen meestal een hogere spanning geven dan 12V dit om zeker te zijn dat deze bij vollast wel 12V zouden geven.
Daar de led lampjes de transformator minder belasten blijft deze spanning hoger.
Led lampjes zijn gevoelig voor overspanning, dus kan je best eerst even de spanning meten alvorens je deze transfo's gebruikt.
Ik heb mijn ringkern transformator van 200VA vervangen (gaf 13.9V) door een kleine transformatortje van 20VA welke nu 11.8V geeft.
Ik had eerst led lampjes uit de doehetzelf geplaatst (ectron MR16 18led's) deze geven het bekende harde wit licht en zijn eigenlijk niet echt geschikt voor gebruik in een leefruimte.
Deze led's heb ik nu vervangen door high power led's (3W warm wit) welke volgens mij wel een volwaardige vervanger kan zijn voor halogeen lampen, de stralingshoek is wel kleiner.
De lichtopbrengst van 4 high powerled's van 3W kan je ongeveer vergelijken met 3 halogeenlampen van 35W.

Johny,

een goede les: houd je garantiebewijzen bij. De meest fabrikanten geven zeer lange garanties op spaarlampen. Als ze zoveel kapot gaan als je zegt, had je er ook al veel gratis terug vervangen (met passend garantiebewijs).

Walter

Kurt,

welke eigenschappen moet een 'volwaardig alternatief' hebben?

Als je bijvoorbeeld absoluut wenst te dimmen, zijn er niet veel alternatieven.

Zelf vind ik dat er voldoende keuzes zijn in spaarlampen om niet te moeten werken met halogeenlampen.

Walter