Bulex thermomaster FAS28E

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zouden graag vloerverwarming combineren met enkele radiatoren. Op één plaats werd ons een Bulex ketel aangeraden. Type: Cond. Gasw.k. Thermomaster FAS28E 5.8-29kW.

Graag kwam ik te weten of dit een goede ketel is?

Alvast bedankt.

Reacties

Ik heb meerdere installateurs al horen zeggen dat Bulex de grootste garantie op problemen is. Radson niet te na gesproken.

Hoi,

Wij hebben al een maand een bulex thermomaster F28E.
Er was mij al opgevallen dat de ketel te veel pendelt.
Hij valt reeds uit ver voor hij zijn laagste modulatiestand heeft bereikt en start terug 8 graden onder zijn setpunt, warmt op tot 2 graden boven zijn setpunt en valt weer uit en doet dit zo continu. Het lukt gemiddeld maar 1 op de tien keer dat hij blijft branden. Eens hij blijft branden doet hij het wel goed en blijft hij uren naar zijn setpunt regelen,totdat hij uitvalt door tapwater af te nemen of omdat er geen warmtevraag is.
Er is hier reeds een technicus van bulex geweest en deze wist ook geen oplossing. Ik weet zeker dat afname van de installatie boven de minimumlast van de ketel licht want als hij na een tiende start toch blijft draaien werkt hij ongeveer op 10 to 12 kw en als ik hem terug reset heeft hij terug minimum 10 pogingen nodig om continu te draaien. Het probleem licht hem bij de modulatie regeling

Hebben er nog mensen dit probleem

Joeri wrote:
> Hallo,
>
> Wij zouden graag vloerverwarming combineren met enkele radiatoren. Op één plaats werd ons een Bulex ketel aangeraden. Type: Cond. Gasw.k. Thermomaster FAS28E 5.8-29kW.
>
> Graag kwam ik te weten of dit een goede ketel is?
>
> Alvast bedankt.

Of het een goede ketel is weet ik niet.
Allezins is hij wel betaalbaar als je maar een klein budget hebt.

Onze installateur raadde hem aan (oud gerenoveerd huis - matig geïsoleerd).

In het begin idem zoals Jeroen, steeds kort opslaan voor 1 à 2 min, pendelen dus.
Installateur kwam terug langs om de codes enzo juist te zetten, waren blijkbaar nog niet goed ingesteld. Stonden volgens hem nog zoals bij de test (volle bak om te zien of alles goed draaide en opwarmde).
Toen ging het wel zoals het moest (hoop ik toch want ik ben totaal een leek hierin).
Toen kwam bulex zelf voor onderhoudscontract enzo.
Kort nadien kwam het vriesweer en kregen we het niet warmer dan 20° in huis.
Terug installateur, bleek dat er weer geprutst was... toen is ook de aanvoertemp verhoogd van 65° naar 75°.
Maar toch nog niet optimaal, 22° was soms moeilijk haalbaar.

Momenteel warmt het wel goed op maar of we het beste rendement er uithalen kan ik dus niet zeggen.

Ik vind het ook spijtig dat ik nooit bij kon zijn wanneer de installateur/bulex kwam om meer uitleg te vragen.
Ik vraag me daarbij af of ze wel zouden luisteren...

Dus geen tips alleen mijn korte ervaring, ketel & radiators geplaatst begin november.

Wat voor een regelsysteem heb je ? Als je nog steeds de klassieke kamerthermostaat (aan/uit) gebruikt, kan dit de reden zijn van het vreemde pendelgedrag. Beter is het om ook een moderne "analoge" thermostaat te gebruiken (met het opne therm protokol). Deze thermostaat geeft aan de ketel door welk vermogen er gevraagd wordt (verschil setpoint en werkelijke temp). Ikzelf heb de thermomaster 24 kW, met een honeywell thermostaat. De ketel vertoont in het geheel geen pendelgedrag. bij dit weer staat hij vrijwel de hele dag op het minimum vermogen te branden.
Een klassieke thermostaat kan alleen maar de boodschap "te koud" of "te warm" door geven aan de ketel !
Dus, als je de ketel vernieuwt moet je ook de thermostaat veranderen !! Een andere optie is een buitenvoeler, maar dit is meer complex om goed in te stellen.

Aan Jan

En op hoeveel graden staat uw ketel?

@ Jan
Hier staat ook een Honywell kamerthermostaat type CM901.
Je kan tot 6 tijden instellen.
Bij ons staan er 4 ingesteld.
O.a. 's morgens max 21° en 's avonds rond de piek 22°.
Met dit weer draait hij wel niet veel, enkel 's morgens eens en 's avonds, maarja echt koud is het niet.
De aanvoertemp staat wel nog op 75°, retour weet ik niet (ik zou de ketel eens moeten "onderzoeken" maar als totale leek heb ik de neiging om mijn handjes er maar af te houden om erger te voorkomen

Wat is bij de aanvoer- en retourtemp?

Nog mensen met deze ketel die tips kunnen geven?

Beste mensen,

ik werk al jaren op wandketels van het merk Renova Bulex en verschillende andere merken.
De enige informatie die ik tot nu toe ECHT accuraat vond,is dat Bulex een garantie is tot problemen!!!
U zult mij niet horen zeggen dat er een perfect toestel bestaat,vermits we nu eenmaal in een consumptiemaatschappij leven en alles moet opbrengen!
Het feit is wel dat Renova de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft,het is te zeggen:lage prijs dus....

Het model Thermomaster 2HR FAS28E zonder warmwaterproductie is op zich geen slecht toestel in combinatie met modulerende kamerthermostaat EN buitenvoeler.

Dat in combinatie met rationeel energiegebruik(verwarmen tot 21°MAX en dan desnoods pull aandoen) en zonneboiler met dubbele warmtewisselaar en vloerverwarming ipv radiatoren.

Ik ga hier niet beweren dat ik de ultieme technieker ben,maar wel dat er veel,zeeeeer veel installateurs en producenten zijn die enkel naar winst kijken en niet naar het goed installeren/pruduceren.

Wat ik wel weet,is dat(indien goed geïnstalleerd) zulk toestel de gasrekening zou moeten kunnen verlagen.

De cv-leidingen moeten dan wel een voldoende diameter hebben om 28kW te kunnen transporteren,wat meestal NIET het geval is!
Daar beginnen de meeste problemen...ketels aangesloten op diameter 18mm of soms zelfs 16mm(max transport van een goede 2kW warmtevermogen!!!!!!!!)

Als dit het geval is,sorry,maar "no can do"!!

Het probleem begint meestal bij de ketels zelf!!!!!!
Een FAS28E zijn cv-leidingen zijn 18mm dus binnenkant 16 wat overeenkomt met een warmtetransport van MAXIMUM 3kW met een standaard circulator!!!
.........
Volgt u nog???

En dan koopt u als leek een ketel waarvan u denkt dat hij 28kW levert aan uw radiatoren of vloerverwarming of boiler,onder voorwaarde dat er dan nog niet teveel bochten in uw installatie verwerkt zitten!

Condensatieketels en wandketels in het algemeen waren(zogezegd) de oplossing voor de problemen aangaande verbruik en milieu....LAAT MIJ NIET LACHEN!!!

Staande ketels van 28kW hebben aansluitingen van om en bij 32mm BINNENdiameter!!!
Dat trekt er al beter op,denkt u niet?

Maar ja meneer,zo'n ketels wegen zeer veel en nemen veel plaats in beslag...

Ja,maar ze zijn dan wel nog volgens de correcte manier aansluitbaar!

Nu ja,jullie hebben nu eenmaal een wandketel,dus zou ik zeggen:zoek een installateur die er tijd en moeite wil en kan insteken om uw installatie goed af te stellen/installeren.

Veel geluk en misschien tot ziens

Sorry, maar dit vindt ik totale onzin. Eeb leiding met een diameter van 16 kan makkelijk 28 kW transporteren ! De belangrijke parameters hier zijn : Delta T (verschil aanvoer/afvoer), en de watersnelheid door de buis. Daar tegenwoordig steeds pompen gebruikt worden om het water rond te sturen, zijn de snelheden voldoende hoog om behoorlijke vermogens rond te sturen. Volgens uw vuistregel zouden de leidingen voor een 28kW ketel dus een diamter moeten hebben van 60 mm !! (2 kW = 16 mm, 28 kW is 14 keer meer vermogen, oppervlakte buis moet dus ook 14 keer groter.
De formule voor het getransporteerd vermogen :

P = deltaT*warmteinhoud Water*Oppervlakte buis*watersnelheid

@Vé
De honeywell CM901 is een aan/uit thermostaat. Dit is de hoofdoorzaak van het pendelgedrag.
Ikzelf heb de Honeywell T8851. Dit is ook een klokthermostaat met 6 instellingen per dag.
Aanvoer en retour zijn bij mij steeds afhankelijk van het ogenblik. Nu : 37°C aanvoer, retour ca 30°C. Kamertemp 19°C. Ketel staat meestal op minimaal vermogen te branden.
Ik zou zeggen : vervang de thermostaat door een modulerende. Dit kan met de bestaande twee draads verbinding. Kosten : ca 150 €
Voordeel : hoger rendement (meer condensatie bij lage aanvoertemp, beter comfort (minder temp schommelingen), minder of geen pendelgedrag meer.
Ik heb met deze combinatie vorig jaar een besparing gehad van ca 30% gas EN electriciteit ! De oude ketel was wel 25 jaar oud met een pomp die continu draaide ! Ook de zachte winter was natuurlijk van invloed.

Voila zie het bewijs is geleverd:

Werk al 7 jaar met een Bulex ketel (geen condensatieketel) op installatie met leidingen van 18mm hoofdleiding en 15mm aftakkingen naar radiatoren.

Geen problemen om voldoende warmte te hebben in huis, zelfs met keteltemperatuur van max 60°.

Aangezien mijn leidingen slechts een 3Kw kunnen transporteren en de woonruimte toch op 21-22° verwarmd wordt, heb ik dus de facto een LEW.

Niet slecht voor een huis van uit de jaren '30... En dan ging ik nog extra isoleren ook...
Warmteverliesberekening hoeft dus ook al niet meer.

Strange.....heb deze informatie toch gekregen van onze leverantier en Renova zelf....zal eens moeten spreken met ingenieurs daar!

A propos,wat is de watersnelheid in uw leidingen?
Al gemeten of berekend?
Vermits P=deltaT*warmteinhoud Water*Oppervlakte buis*watersnelheid....snelheid?
Ik kan enkel nog meer bijleren!

En ik had mij beter moeten formuleren: buizen 16mm van het type PP of PE.(Multiskin,Henco,Begetube,Giaco,....)
Deze hebben een wanddikte van 2mm tegenover koper maar 1mm.

Ze zouden misschien geen 60mm binnenkant moeten hebben maar u kan toch(na uw berekening)niet beweren dat 16mm buitenkant(binnenkant 12mm)buis voldoende is voor een heel huis te voorzien van cv,of wel?

Het is toch twijfelachtig dat als ik de buisdiameter vergroot naar 28mm binnenkant de problemen plots stoppen.
(geen rekening houdend met condensatie- of gewoon toestel en modulerende of gewone kamerthermostaat)

En voor de eigenaar van een Bulex van 7jaar:proficiat!!!
U hebt blijkbaar geluk gehad(tot nu toe)vermits ik op zowat 16.000 wandketels(jaja,goed gelezen!),samen met enkele collegas,niets anders doe dan stukken vervangen.Meestal circulatoren die na 1jaar op zijn of 3-wegkranen die versleten zijn,of warmtewisselaars die doorgebrand zijn,of overhittingsveiligheden,of printplaten enzovoort...
Allemaal stromingsproblemen.
Merk Renova Bulex tuurlijk,want van de ongeveer 4.000 Junkers-ketels horen we vrijwel NOOIT iets!

Meestal zijn deze ook steeds aangesloten op 32mm,niet 18mm.
En ze hebben maar 24kW vermogen,niets condenserend,reeds jaren(soms zelfs 35jaar!!!) aangesloten op (meegeleverde)modulerende kamerthermostaten.
En een nog lager verbruik hebben ze ook,voor hetzelfde type woning met dezelfde isolatie en hetzelfde comfort,meestal beter zelfs.

Nu ja,deze ketels hebben een prijskaartje(start vanaf ongeveer 1200euro) dat niet iedereen wil geven aan een banale verwarmingsinstallatie.

En nogmaals,de manier van installatie telt natuurlijk ook!!!

Ik denk dat er installaties zijn die niet altijd 100% belast worden door een rationeel gebruik van kamerthermostaat en temperatuurinstelling op de ketel zelf.

Ik heb zelfs klanten die met een NIET-condenserend toestel met gewone radiatoren op depart-temperaturen werken van 45°C bij buitentemperaturen van -5°C zonder een smak geld gegeven te hebben aan isolatie.

In ieder geval,een condeserend toestel van het merk Renova Bulex type FAS28E zonder warmwaterproductie in combinatie met buitenvoeler en modulerende kamerthermostaat is soms een goed oplossing voor mensen die niet te veel willen spenderen aan hun cv-installatie en het niet erg vinden nadien hun installateur regelmatig te moeten bellen(en betalen)voor herstellingswerken.

Voor die weinige andere,koop niet het toestel waar u het meeste reclame van hoort en ziet en een aansteker of bodywarmer(!!!) of hemd van krijgt bij aankoop van uw nieuw toestel.

De ontwerp watersnelheid in een verwarmingsysteem met pomp : buizen kleinder dan DN20 : 0.5 m/s, buizen van DN20 tot DN100 : 1m/s, groter dan DN100 : 1.5 m/s
Voor een koperbuis met binnendiameter 20 mm, een watersnelheid van 1 m/s en een delta T van 20°C heeft dan een transportvermogen van ca 28 kW
Wat betreft de kunsstof leidingen van een vloerverwarming met binnendiameter van 14 mm moet men uitgaan van :
watersnelheid 0.5 m/s, delta T max 5°C (aanvoer vb 35°C retour 30°C). Dan bekomt men inderdaad de waarde van ca 2 kW !!! In die zin heb je wel gelijk, maar de achtergrond hier is de lage delta T !! Per leidingcircuit van zo een vloerverwarming mag men inderdaar maar een 2 kW vermogen verwachten.
De formule : P = Q (m³/h)*1,163 (Wh/°K) * delta T (°K)

Het kan ook zijn dat je pompdebiet te klein is.
20mm binnendiameter wordt veelal probleemloos toegepast dus dit hoeft geen problemen te geven.

Als je aan uit regelt op een modulerede ketel moduleert de ketel enkel op cv temperatuur. De regeling zal de ketel op 20 graden verschil willen houden.
Dit kan hij volhouden totdat het minimum vermogen bereikt is.
Daarna zal de ketel na enkele graden meer verschil afslaan. (dit gebeurt ook als de ingestelde keteltemperatuur bereikt is)
Als de ruimte nog niet op temperatuur is slaat de ketel snel weer aan zora de regeling weer vrij gegeven is.
Dit is als de delta t weer lager dan 20 graden, de antipendeltijd vestreken is en je aanvoertemperatuur lager is dan et setpunt.

Bij te weinig vraag herhaalt dit zich totdat de gewenste temperatuur bereikt is. (dit is in de ovegangsseizoenen vaak het geval.

Als je gebruikers (radiatoren ed.) onder het minimum ketelvermogen zitten krijg je hetzelfde probleem (Je hebt altijd een overschoot aan warm water)
Als de gebruiker ook nog eens te klein is komt je ruimte slecht op temperatuur en heb je wederom een pendelgedrag.

Als de cv pomp te weinig water verplaatst (debiet) dan zal je aanvoertemperatuur blijven stijgen en doe je je afnemers te kort. Gevolg pendelen van de ketel.

Zo zie je dat er vele dingen mee spelen.
De geboden oplossing van de instalateur zijn meer noodgrepen. Als hij graag wil blijven komen moet hij dit volhouden, maar het lijkt mij verstandiger dat hij eens verder gaat kijken.

Wat het precies is kan ik alleen maar mogelijkheden aangeven.
Je hebt in iedergeval wat symtomen van je probleem uitgefiltert. wellicht gaat er een muntje vallen en anders zou ik de installateur nog eens ernstig aanspreken dat het opgelost moet worden.

Een aan/uit thermostaat hoeft het probleem niet te zijn, hoewel ik het eens ben dat een modulerende thermostaat veel beter werkt.

Help! zo technisch, dit gaat mijn petje te boven!!!! (enja ik ben een vrouw . (en mijn man heeft er nog minder verstand van .

Dus ik ben beter af met een modulerende kamerthermostaat!
Hm ik dacht dat ik een goeie had gekocht, ik heb nog getwijfeld aan de draadloze, maar waarschijnlijk is deze ook niet modulerend.
Wat is infeite een modulerende kamerthermostaat? En hoe weet ik dat?

Pfff ik dacht dat ik tamelijk goed ging zitten, en ik heb geen aansteker, hemd of wat dan ook gekregen bij de aankoop van mijn Bulex, ik heb wel de Thermomaster F28E met doorstromer.

Momenteel lijkt alles goed te werken, het enige wat ik nog kan en ga nakijken is mijn gasverbruik per dag.
Dat zal ook wel al een richtlijn geven of ik veel of weinig verbruik.

Misschien moet ik maar eens een opleiding gaan volgen kan ik zelf ketels gaan plaatsen....

Het forum is wel goed maar soms vind een kat haar jongen hier niet terug....
Bij mij werkt het hier zéér traag (ook al heb ik een supersnelle verbinding & pc) en de zoek-functie is niet altijd even duidelijk.

En voor de rest wil ik aan iedereen het beste wensen en vooral een goede gezondheid.

Ik heb ondertussen de meterstanden bijgehouden en bekeken.
Gemiddeld verbruik ik nu 11m³ aardgas per dag.
Dit is volgens mij veel te veel maar ik zou niet weten hoe ik dit omlaag zou kunnen krijgen

Toen de ketel juist geplaatst was heb ik ook het vebruik bijgehouden en toen kwam ik op een gemiddelde van 5m³/dag.
Maar toen pendelde de ketel, kort aanslaan voor enkele minuten (nog geen 5 min).
Dat was in oktober toen het nog niet zo koud was en 20° héél behaaglijk was.
Wij werden enkel een beetje gek van het aan en af slaan van de thermostaat en ketel.

Het enige wat ik kan doen is nog eens overleggen met mijn installateur.

Een simpele test om te zien of je afgenomen vermogen van je installatie groter is dan het kleinste vemogen van je ketel is naar de installatie mode te gaan(een minuut op het handje drukken en dan code 96 ingeven) bij instelparameter 8 (service mode) "0" te veranderen in "1". Zo geef je het bevel aan de ketel 10 minuten op zijn laagste vermogen te werken onafhankelijk het setpunt als de temperatuur van je ketelwater dan zakt of gelijk blijft maar zeker niet stijgt dan ben je zeker van voldoende afname door je installatie en zou de ketel indien je hem weer op automatisch zet continu moeten branden maar dat doet hij bij mij dus niet.
Joeri wrote:
> Hallo,
>
> Wij zouden graag vloerverwarming combineren met enkele radiatoren. Op één plaats werd ons een Bulex ketel aangeraden. Type: Cond. Gasw.k. Thermomaster FAS28E 5.8-29kW.
>
> Graag kwam ik te weten of dit een goede ketel is?
>
> Alvast bedankt.

aan chathanky :
De installatie (oa grootte van radiatoren,...) is doorgaans berekend op een temperatuursverschil aanvoer/retour van 20 graden maar de CV-ketel houdt daar toch geen rekening mee met een aan/uit thermostaat?

Volgens mij gaat met een aan/uit thermostaat de ketel branden tot de temperatuur bereikt is die ingesteld is met de aquastaat (of "doorgegeven" via buitenvoeler). Dit zal gebeuren tot de kamerthermostaat aangeeft dat de ingestelde waarde (bv 20 graden in living) bereikt is.

Ik dacht dat het juist een modulerende thermostaat was die rekening houdt met verschil in aanvoer en retourtemperatuur.

Verbeter me als ik verkeerd ben !

Een modulerende thermostaat kan rekening houden met het verschil van actuele temperatuur en gewenste temperatuur.
De modulerende thermostaat zal een berekening maken aan de hand van dit verschil.
Als deze ver uit elkaar liggen gaat de ketel bij aanvang al meer vermogen leveren.

De 20 graden verschil tussen aanvoer en retour wordtaltijd in de gaten gehouden, ook met een aan/uit thermostaat.
evens wordt zoals eerder vermeld de ingestelde aanvoer in de gaten gehouden.

De ketels worden beschermd tegen een te grote temperatuursverschil, die mag net te groot zijn.

Stel dat de thermostatkranen geknepen staan dan zal de temperatuursverschil toenemen het gemiddelde wat terug komt bij de ketel is het referentiepunt waarop de ketel zijn warmte aanmaakt
Met verschillende retourtemperaturen van diverse radiatoren zal een gemiddelde mengtemperatuur terug komen bij de ketel.
Zijn alle kranen geknepen dan zal de ketel minder warm water aanmaken. De warmteafgifte daalt en zo zal er binnen de grenzen van de ketel een temperatuursverschil van 20 graden gehandhaafd blijven.

Dit zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden.
Een verkeerd ingeregelde installatie zal zo bv nooit op vermogen kunnen komen

Wat een ONZIN wordt hier uitgekraamt!!

Wat mij hindert is dat mensen dingen zeggen waar ze totaal geen verstand van hebben !

Ik heb sinds kort een Bulex condensatie ketel aangeschaft en moet eerlijk zeggen dat dit een van mijn beste aankopen zijn. Het "pendelen" van de ketel, tja heb je dan liever dat hij zoals de ketels van vroeger heel de dag staat te branden! Deze ketel is milieubewust en modulerend dus zal niet constant branden!
Ook komt Bulex zelf nog eens langs om deze ketel juist op punt te zetten, zogenaamd afstelling.

TOTAAL geen problemen met dit toestel !

Gelukkig, eindelijk iemand die er dan wel verstand van heeft.

Een van de reden waarom een ketel pendelt is dat men steeds de thermostaatkranen, in de ruimte waar de kamerthermostaat staat, dicht draait. Waardoor de ketel op een bepaalt ogenblik zijn warmte niet meer kwijt kan en deze alleen nog over de bypass draait.
Wat betreft het feit dat de temp niet hoger geraakt dan 20graden zal wel gelegen zijn aan het feit dat de radiatoren niet groot genoeg berekent zijn , met een 28kw kan je al heel wat opwarmen.
De temp van van het water op 75 graden zetten is geen optie want een condensatieketel condenseerd niet meer boven de 60graden en heb je geen enkel voordeel meer tenopzichte van een gewone gasketel.
Wat een oplossing is voor de thermostaat is hem behouden en een buitenvoeler plaatsen.maar een opentherm is nog steeds de beste oplossing

Mijn familie heeft al jaren een Bulex staan zonder enig probleem. Zelf ga ik er me ook zo een aanschaffen want gemakkelijk te plaatsen en eenvoudig in onderhoud.

Hallo,

Ik heb een vijver die 0.5 mtr boven de grond uit steekt, met hierin is een glasplaat van 0.5 hoog en 2.5 mtr breed gemonteerd, vanuit mijn woonkamer kan ik mijn koi vissen via de glas plaat in de vijver zien. Nu wil ik van boven de vijver de glasplaat verlichten (dus deze zit niet in het water maar er boven) ik wil dit gaan doen met water dichte SMD strips geeft dit voldoende licht om de glas plaat te verlichten ? daar naast wil ik de bestaande hallogeen die in het water de vijver rest van de vijver verlicht vervangen door led verlichting wat kan ik hier voor gebruiken ? er zit een gu 5.3 fitting in deze
lamp moet dus ver weg schijnen (3 mtr). en welke driver heb ik hier voor nodig?
wie heeft hier voor een oplossing?

Wij hebben zelf een Bulex condensatieketel... sinds iets meer dan drie jaar.
Na zes maanden begonnen de problemen. Voortdurend viel de brander uit.
Minstens driemaal per jaar kwamen de technici langs, weliswaar gratis en zich
uitgebreid verontschuldigend voor de problemen. Maar een uitleg voor de
DIVERSE foutmeldingen hebben we NOOIR gehad. Vorig jaar was de "baas"
van de provincie zelf nog hier. Heeft drie volle dagen aan de brander gewerkt
(o.a. lekkage) ! Amper zes maanden later begonnen de problemen opnieuw.
Met weer andere foutmeldingen. En een gepeperde rekening als gevolg. Want
de "garantie" was verlopen (na drie jaar dus). Tussen haakjes, 's
anderendaags viel de brander weer uit met weer een andere foutmelding.
Kotsbeu weigerde ik deze rekening te betalen. Maar zo zag Bulex dat niet...
want het feit dat de brander niet werkte "was natuurlijk onze fout". INTUSSEN
ZIJN WIJ AAN HET SPAREN VOOR EEN NIEUWE BRANDER, NA AMPER DRIE JAAR.
De ouwe zal ik met plezier bij de volgende Batibouw op hun stand gaan
deponeren ! Ik ben geen technicus en ik wil gewoon dat mijn brander normaal
functioneery. In onze vorige woning hadden wij een mazoutbrander die in de
jaren zestig geïnstalleerd was, en daar hebben we nooit problemen mee
gehad. DUS ALS U ECHT BEDROGEN WIL ZIJN, KOOP DAN EEN BULEX !

pas een bulex f 28 e laten plaatsen de condensatie afvoer
is nog niet aangesloten op de riolering ik heb om de twee
dagen meer dan een halve emmer condensaat water is dat normaal en waar komt dat water vandaan
bij voorbaat veel dank rene

Van da water is volgens mij heel normaal. Aardgas bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit water.

Heb trouwens zelf een bulex hangen al 4 jaar en nog geen probleem gehad.

De eerste week ging hij regelmatig in beveiliging, technieker is langs geweest. Printje vervangen el klaar wasalles. sindsdien geen problemen meer gehad.

dat je zoveel water hebt is een goed teken. De naam van het toestel zegt hetzelf CONDENSATIEketel. Bij een gewoon toestel vliegen de uitlaat gassen door de schouw naar buiten bij een condensatieketel worden die gassen vloeibaar ,vandaar de naam,en de warmte van dit water word hergebruikt in het verwarmingslichaam.wanneer dit gebeurt is loopt het weg via een condens afvoer.

Ik heb een maand geleden een bulex thermomaster F28E laten plaatsen en ben daar zeer zeer zeer tevreden over (prijs/kwaliteit onklopbaar)

Goeienavond iedereen

Ik was net op zoek naar info over de ThermoMaster 28E en ik kwam hier op de site uit.
Graag had ik even gevraagd of iemand van jullie al last gehad heeft van een ketel die HEVIG ronkt- en als ik zeg hevig bedoel ik ook hevig! De ketel heeft dit gedaan van de eerste moment dat hij opgehangen is, installateurs zijn al 6x langsgeweest op 4 jaar tijd, niemand die er ooit van gehoord had en daarbij dus eigenlijk ook niet echt een oplossing hadden.
Iemand die ook dit probleem heeft/gehad heeft en misschien een oplossing weet?

Brientjebe dat geronk is gewoon een slechte afstelling van de ketel.Bij een condensatie ketel moet de mengeling van lucht en gas perfect zijn anders begint dat toestel serieus te ronken.dit heet een co afstelling, Bulex komt dit bij ieder toestel gratis uitvoeren, maarja na 4jaar zal dit niet meer gratis zijn.Dus gewoon een afspraak maken met een bulex technieker.

Ik zou anders niet weten wat het is , ik heb natuurlijk het geronk niet zelf gehoord.Ik heb 7 jaar gewerkt als technieker bij bulex, en het enige wat ik kan denken is dat de gasblok zich telkens terug ontregelt, en dat betekent dat hij moet vervangen worden. Of het zou moeten zijn dat er iets scheelt met de ontspanner in jullie gasmeter waardoor het gasdebiet niet constant is.Dit kan je laten meten door jullie gasleverancier.Ik zou dit eerst eens laten testen.

Kan hier allen maar Jurgen bijtreden. Als het toestel nog steeds ronkt bij opstart of afnamen van warm water moet het toestel terug afgesteld worden. Ze zijn bij u al drie maal geweest, heeft er dan niemand van die techniekers de gasdrukken nagemeten. Als ik bij een toestel van 4 jaar kom dat ronkt zal ik deze terug afstellen en de gasdrukken nameten. Indien deze niet correct zijn zeg ik tegen de klant dat ze gasmaatschappi moeten verwittiggen om de meter te laten controleren. Als deze goed is word er een andere afspraak gemaakt en het gasblok vervangen. Zoals Jurgen als heeft gezegt laat de gasmaatschappij eens langs komen om de de ontspanner te testen indien dit goed is dan zal het gasblok moeten vervangen worden.

BRIENTJEBE

is het probleem al opgelost

ik heb sinds tien maanden een bulex thermomax condensatieketel. Ben hier heel tevreden over. het enige wat mij wat stoort is dat hij sinds een aantal maanden wanneer hij opstart een luid dreunend geluid (soort van resoneren) produceert. na de opstart is dit geluid weg en werkt hij echt fluisterstil.
Iemand een idee?

Hackney
zelfde probleem als brientjebe tech van bulex laten komen toestel is nog in garantie

ik een ketel laten plaatsen door een firma .2 jaar oud ,ik geen manueel .ik krijg altijd fout melding F6 .ik geen flauw idee wat het kan zijn .de firma is over het laatst gesloten voor altijd .nu zit ik wel echt in klos.

Wij hebben sinds bijna 1,5 jaar deze ketel met warmwater. Hij heeft een jaar gewerkt zonder directe problemen. Sinds deze winter maakt hij regelmatig een brullend (daverend, resonnerend) lawaai indien hij terug op temperatuur moet komen! Maar niet altijd! Over 2 weken is er een technieker van bulex langs geweest om alles terug af te regelen. Hij dacht ook aan de gas-lucht verhouding. Ik dacht, alles opgelost! Maar 's nachts hoorden we het gebulder weer een aantal keren. Ik heb teruggebeld, en vandaag is hij terug langs geweest. Hij heeft de retourtemperatuur van 22 op 36°C gezet en de gasdruk gemeten. Deze was 30 en bij afname zakte deze naar 22, maar dat mocht geen probleem zijn. We moesten nog opletten en hopelijk is't opgelost. Indien niet, zou het volgens de technieker aan de zuurstoftoevoer kunnen liggen, maar de ketel hangt in een ruimte van 200m². Iemand nog een idee? Ik hou jullie op de hooge...

Johan
Werkt jullie ketel op aardgas?Want voor aardgas is 30mbar toch wat veel.
En wat betreft die ruimte, de ketel zal wel zijn zuurstof daar niet halen, die wordt via een dubbele buis,samen met uitlaat, buiten genomen.Deze buis kan te lang zijn.

johan

1,5 meter mag zeker geen problemen geven.

Vrijdag is er een technieker langs geweest en die heeft mijn ketel opnieuw afgesteld. De ketel werkt terug fluisterstil. Ik heb wel gemerkt dat de temperatuursinstellingen blijkbaar verandert zijn want de ketel verwarmt het water nu tot 73° daar waar hij vroeger niet over de 64° ging... Het opwarmen gebeurt ook veel sneller want na ongeveer een half uur is het water al 73°...
de woning is wel sneller warm nu maar ik betwijfel of dit mijn verbruik ten goede komt....

Inderdaad Hackney dat komt u verbruik niet ten goede, een condensatie ketel die boven de 60gr draait vebruikt zoveel als een gewoon gesloten gastoestel.

Weet er iemand hoe ik de maximum temperatuur dan kan instellen op een bulex thermomax?

voordat mijn ketel terug afgesteld werd ging hij tot max 64°c dacht ik.
Het duurde ook langer eer hij deze temperatuur bereikte.

nu draait hij veel op 75% vermogen zelfs als de gewenste kamertemperatuur bereikt is en hij maar eventjes moet bijverwarmen.
ervoor deed hij dat bijvoorbeeld op 25% vermogen ofzo.

iemand sugesties voor iets dat ik zelf terug kan instellen?

hallo hackney
Bij de thermomax staat er op het display een radiator afgedrukt met plus en min boven daar kan je zelf je max temp instellen op dezelfde manier kan je de warmwater temp instellen.

op onze condensatieketel staat sinds deze morgen de foutmeldeing E02.
Wat wil dit zeggen?

De ketel hangt er nog maar pas, maar we hebben er ook al wat problemen mee gehad...

Blijkbaar is het niet meer mogelijk de temperatuur via mijn ketel te regelen.
De ketel is aangesloten op een modulerende honeywell chronotherm thermostaat...

niemand een idee????

hackney
Als je een opentherm thermostaat hebt moet je alle instellingen veranderen via de thermostaat zelf.
Dus even de handleiding bovenhalen

hackney
wat u ook kan doen is deze thermostaat afkoppelen dan kan u terug in de instellingen van de thermomaster.Deze aanpassen en hem terug aankoppelen .

Dag iedereen,

Een goede raad van tante kaat

Algemeen

Het gaat niet over welk toestel je moeten nemen. Daar zijn mensen voor opgeleid die dat voor u berekenen. (Alhoewel)

Het belangerijkste is dat je weet wat je met je installatie wilt doen en waar het voor moet dienen.
En dan het belangrijkste; de communicatie tussen alle factoren. Als je een type wandketel neemt is het vooral de bedoeling dat je dan een weersafhankelijk neemt met vloerverwarming. Dit blijkt het zuinigste te zijn. Maar als je nu ook nog wilt werken met radiatoren moet het evenzeer werken. Als je de benedenverdieping op vloerverw. wilt laten werken en de bovenverdieping met radiatoren en een externe boiler ook nog wilt laten functioneren, moet dit allemaal met elkaar moeten kunnen communiceren. Daarvoor moet er een fatsoenlijke regeling zijn. Sommige ketels zijn daarvoor voorzien en andere niet.
Dus moraal...
Bekijk het hoe het in deze tijd er aan toe gaat met de evalutie en technieken van alle dingen die bestaan, want je kunt niet gaan vergelijken met dingen die al 5 , 10, 15 , 20 jaar oud zijn met dingen die ze nu op de markt brengen.

Dus.
Als je gaat kijken voor je cv installatie is het belangrijk dat ze u daar niet in zak zetten maar je kent verkopers... ???
Beste is bij iemand langs gaat die er iets van kent theoretisch maar zeker ook praktisch. Dit misschien zeker zo belangrijk dan ne goeie verkoper die het alleen maar kan uitleggen.

greetz