balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan iemand mij zeggen welke verdelers er goed zijn en welke niet? En wie er eventueel de beste prijzen heeft Want blijkbaar moet je al betalen om een offerte te laten maken. Is dit normaal?

Reacties

is 70 db veel?

is 70 dB veel ?

Volgens mij wel ja, zeker als die op de toevoer zitten.

Ter vergelijking de Drexel & Weiss Aerosilent Classic (what's in a name ?
volgens specialisten zoals HansDCV alvast dé referentie qua geluidsarm BV-
toestel) vermeldt 35 dB voor de toevoer en 49 dB voor de afvoer.

Is al veel logischer omdat de toevoerruimten de stille plekken van je huis zijn
(slaapkamers, living, bureau) ; in de afvoerruimten (keuken, WC, badkamer)
zal een beetje geruis veel minder storend werken.

Opgepast : 35 dB is dus oneindig veel stiller dan de 70 dB van de Systemair :
dB werkt met een logaritmische schaal waarbij elke stijging met 3 punten een
verdubbeling van het geluidsniveau betekent !!
(als mijn wiskundeknobbel nog een beetje werkt kom je dus aan een niveau
dat 2 tot de 12e macht hoger ligt, dus een slordige 4000x meer geluid...lijkt
mij wel heel veel eigenlijk)

Roover,
Ik heb nu de D&W TOPO:
geluidslast=

stand I 31dB
stand II 32dB
stand III 34dB
Dit toestel staat op de mezanine boven onze slaapkamer.
Het is nauwelijks te horen.
Mon

Ik had toch eens graag de kostprijs geweten van de D&W

In een topic van pakweg anderhalf jaar geleden op het bouwinfo forum
gevonden : 2.700 EUR (ex/in BTW ? ex/in plaatsing ?)
Om zeker te zijn best effe contact opnemen met de eerder vermelde Hans
(http://www.hdcv.be), die verdeelt Drexel & Weiss dacht ik...

ik dacht dat die veel duurder waren

Walter

Is toch al een behoorlijke prijs vind ik

kwestie prijs kwaliteit zou je ook eens kunnen kijken bij Itho (HRU)

http://www.codume.com/pdf/nl/hru.pdf

1100 euro, 95% rendement, bypass en redelijk stil.

Mvg Arnol

laatste werf waar we er een lieten plaatsen deze zomer rekende h..v voor de DenW 3100 zonder plaatsing, daarvoor was het inderdaad 2700
groeten Joost

Jammer dat die itho's enkel te verkrijgen zijn met een prehistorische perilex stekker...
Ik heb enkel gewone stopcontacten op een mono aansluiting, is er een hiervoor een alternatief op de itho ?

Kan iemand me vertellen wat beter is?

Kruisstroom of tegenstroom wisselaar?

Wie levert/plaatst itho?

Kijk maar eens op www.comair.be
Vinck Kris schrijft:
> kan iemand mij zeggen welke verdelers er goed zijn en welke niet? En wie er eventueel de beste prijzen heeft
>
> Want blijkbaar moet je al betalen om een offerte te laten maken. Is dit normaal?

Arnold

De Itho redelijk stil?
Bekijk eens goed de door jou aangehaalde folder:
Toevoer bij 150 m³/h en 80 Pa: geluidsdruk 61 dB(A) tegenover 35 dB(A) bij 160 m³/h en 100 Pa
Uitstraling van de kast bij 150 m³/h en 80 Pa: geluidsdruk 50 dB(A) tegenover 35 dB(A) bij 160 m³/h en 100 Pa
Algemeen wordt aangenomen dat in woonruimte's beneden de 30 dB(A) moet blijven, in slaapkamers je beneden de 25 dB(A).
10 dB(A) dempen, dat lukt nog redelijk, maar 36 dB(A) is een hele opdracht.

Behoorlijke prijs? De Itho is inderdaad goedkoper, maar ik daag je graag uit, tel daar de geluidsdempers bij om aan 35 dB(A) in de aanvoer te komen, en je zal al een heel stuk in die richting gaan. En de kast kan je niet dempen, die moet je noodzakelijkerwijze in een goed afgescheiden ruimte zetten. Vooral de lage frequentie's zijn een probleem, want die zijn het moeilijkst te dempen.
En dan de filters. De HRU toestelfilters (G3!) zijn, in tegendeel van de andere nederlandse toestellen (bv Stork, Orcon, +/- 25 euro per stuk) nog relatief goedkoop, een 7 euro. 2 filters om de 3 maanden, of over een periode van 5 jaar een kleine 300 euro. Nog erger bij bv Orcon 21.60 per stuk of 864 euro op 5 jaar.
Ter vergelijk: deze van de aerosilent (G4) kosten 2.60 per stuk, over dezelfde 5 jaar is dat 104 euro.

Herinner je de rel in Nederland naar aanleiding van dat onderzoek naar binnenluchtkwaliteit in Nederlandse woningen met systeem D met WTW? De resultaten waren miserabel!
De belangrijkste redenen? Te lage debieten, omdat de gebruikers de WTW's afwel op minimumstand zetten of uitschakelen (vooral 's nachts) wegens te luidruchtig. En gebrekkig onderhoud van de filters, niet te verwonderen natuurlijk als merken als Orcon en Stork e.a. hun flters zo duur verkopen.

Hans

Als ik het zo zie blijven de rellen nog wel even voort duren.

En kleine aangever: Ik zie heel veel berichten van wtw units en hun specifieke geluidproductie.
Ik denk dat een heel belangreik punt van geluidproductie vergeten wordt, namelijk de toegepaste roosters. die zijn nog veel belangrijker dan die van het toestel.
Het geluid van de wtw unit zal in de loop van het kanaal enigzins dempen 36db aan de wtw unit zegt nog niets over d geluidsdruk aan het uitblaaspunt.

Als je een nette 36 db wtw unit hebt en je plaats daar roosters op die met een x snelheid aan lucht (Of in drukverschil over het rooster) 60 db geluid produceert is het met de silte zowiezo gedaan.

Als je nog at projecten hebt Hans kijk dan eens naar de gegevens van diverse roosters die er in de handel zijn en vergelijk de technische gegevens eens.
Hier is meer winst uit te halen dan uit de wtw unit zelf.

Ik heb zelf een itho geïnstalleerd en heb wel schrik voor het geluid. Een harde demperbocht heb ik al geplaatst, maar ik moet de inblaasventielen nog kopen. Ik ben dan ook geïnteresseerd in meer info hierover. Als leek vraag ik me af waar ik die kan vinden. Chatanky help!!!!

Ik kan even zoeken voor je, eerlijkheidshalve heb ik enkel docu van roosters in de utiliteit omdt dit mijn kant van de job is.

Wat ik wel vernomen heb is dat het voor de woningmarkt droevig gesteld is met exacte meetgegevens van roosters
Waar de utiliteit elk gegeven zowat bekend is geldt niet voor de huis tuin en keuken branche.

Ik ben op zoek naar een balansventilatie. Momenteel heb ik enkel info over ventiline. Indien je een goede reden heb om mij van mening te doen veranderen, laat het me dan weten.

Ik ben zelf ook op zoek naar een balansventilatie maar blijkbaar zijn er twee mogelijkheden passief en actief.
mijn voorkeur gaat nu uit naar het actieve maar ik kan maar erg weinig informatie terug vinden het enige merk dat ik tegen kwam was nilan .Dit zag er alwel veelbelovend uit.

Chathanky

Je hebt gelijk dat ook roosters belangrijk zijn, net als kanelen. Er worden steeds meer flexibels toegepast, wat ook het geluidsniveau niet ten goede komt.

Er zijn toch wel wat fabrikanten die gegevens als drukval, geluidsniveau, worp, enz weergeven, ik denk bv aan Systemair, Fläkt, Halton om er enkele te noemen.

Maar om op het geluidsniveau terug te komen, je zal toch wel heksentoeren moeten uithalen om met een ventiel van 35 naar 50 dB(A) te gaan.
Er is trouwens ook het geluidsniveau van het toestel zelf, en dat staat los van de ventielen. Tenzij je alles zo smoort dat de ventilatoren gaan optoeren natuurlijk. Maar dan ben je flink fout bezig.

Maar je kan natuurlijk 50 dB(A) ook dempen naar 35, de vraag is of er dan nog veel verschil zal zijn tussen de zogenaamde duurdere toestellen, en het goedkopere.

Hans

Johan
Wat bedoel jij juist met een aktief of passief systeem? Balansventilatie is m.i. altijd aktief, ik weet niet hoe je op een passieve manier je balans gaat kunnen houden?

Hans

Er is toch meer dan dat Hans, maar niet echt iets om er pagina`s over te gaan schrijven.

Wat betreft de flex buizen, er zijn ook geluidsdempende flexbuizen vekrijgbaar, wellicht een tip voor je als een stille installatie gewenst is.

Er is veel te verkrijgen, maar het werkt dikwijls niet!
De flexibels dempen inderdaad enerzijds het geluid, maar doordat de buizen niet glad zijn, loopt de drukval snel weer op en gaat de ventilator weer optoeren, dus het effect wordt weer teniet gedaan. We hebben dat al een paar keer uitgeprobeerd, en in plaatst van een beter resultaat, werd het alsmaar slechter.
Maar er is voor mij 1 uitzondering, je kan in het laatste stuk voor de ventielen een stukje flexibel inlassen, daar is de snelheid normaliter zeer laag (of zou moeten zijn) en dus ook de drukval, dat kan soms wel zinvol zijn, zowel voor geluidsdemping als om overspraak te vermijden. Maar ik hou het op starre geluidsdempers, wat duurder, maar m.i. een beter resultaat.
Wat ik nog niet geprobeerd heb is de flexibels zwaar te overdimensioneren, de drukval loopt dan zeker terug, maar vermoedelijk ook het dempend vermogen. Maar het kan net zo goed zonder, waarom zou ik het dan proberen?

Hans

Johan
Wat bedoel jij juist met een aktief of passief systeem? Balansventilatie is m.i. altijd aktief, ik weet niet hoe je op een passieve manier je balans gaat kunnen houden?

Hans

het grote verschil en wat mij het meeste bevalt is dat je met een actief systeem (mini warmte pomp) betere resulaten bekomt vooral op gebied van comfort.Bij een passief systeem spreek je alleen maar van een warmte wissel niet ? Maar dan ben je toch zeer weersafhankelijk.Ik er vorige week wat meer informatie overgekregen en vooral de verschillen bij temperaturen .heeft er iemand zo een actief systeem?

Drukval maakt toch niet uit Hans wat je flexbuis verliest compenseer je met de regelkleppen of roosters.
Je moet immers elk rooster inregelen behalve de laatste. (tenminste als je goed bezig bent)
Enkel het laatste punt kan extra drukval optoeren betekenen.
Dan doe degene voor dat laatste rooster iets meer zijn best om de drukval te vermijden.

In tegenstelling wat jezelf aangeeft is er op het eind geen inregeling nodig en zorg je dat het laatste rooster de minste drukval heeft.Elke weerstand in het laatste deel moet door de ventilator opgebracht worden. De tussenliggende delen moeten geknepen worden als de flex hier al deel van uit maakt is dit alleen maar mee genomen.

Slim ontwerpen is echt een kunst Hans.

Dag Johan

Aha, nu begrijp ik wat je bedoelt, maar dan begrijp ik het net niet.
Waarom zou een zogenaamd aktief systeem een beter comfort geven? Waarom zou je in hemelsnaam een WP gebruiken als je voor niets nodig hebt?
Een hogere prijs en een hoger verbruik, dat kan ik wel begrijpen.
En waarom zou een 'passief' systeem weersafhankelijk zijn, en een aktief systeem niet?
Ik denk dat je je door een of andere gladde verkoper iets in je oor hebt laten fluisteren. Graag zou ik de argumenten pro aktief kennen, dan kan ik proberen uit te leggen waarom dat volgens mij niet klopt.

Hans

Wat betreft een actieve wtw ben ik het eens, een wp is minder energetisch dan een pasieve wisselaar.
Ook het onderhoud en mogelijke storingen en reperaties zijn een stuk duurder mag je van uit gaan.

Chathanky

Had toch graag een reactie gekregen en jou verklaring waarom drukval in een insyallatie geen rol speelt, ik wil altijd graag iets bijleren als het kan.
Want als je kritiek wil leveren, mag je dat ook wel eens argumenteren.

Hans

hej hans

Wel het leuke aan de actieve wtw is dat je hier afvalwarmte kan aan koppelen zoals bijvoorbeeld de droogkast en zeer vochtige lucht .Ook ben ik voorstander omdat ik in de zomer nogal last heb van de vochtigheid in de lucht .En met deze systemen kan ik een topkoeling bekomen en de vochtigheid verlagen.

Kan ik de vochtigheid ook regelen met een ander systeem ?

groeten johan

"Had toch graag een reactie gekregen en jou verklaring waarom drukval in een insyallatie geen rol speelt, ik wil altijd graag iets bijleren als het kan.
Want als je kritiek wil leveren, mag je dat ook wel eens argumenteren."

Ik dacht dat je dat wel begreep.
Om lucht door een kanaal te stuwen ondervind de lucht een weerstand daar zal je niet aan ontkomen.
Voor de luchtverdeling zal je dus de roosters moeten knijpen om het juiste debiet af te stellen per rooster.
Ipv. het knijpen van het rooster is het geen probleem om flexibele buis toe te passen met meer weerstand. Je kunt zo het rooster wat minder knijpen voor hetzelfde resultaat.
Enkel het laatste rooster is elke bijkomende weerstand ten lasten van de ventilator.
Dus wat ik al eerder zij enkel dat rooster moet je meer zorg besteden dan de voorliggende.

Je zal het debiet zo moeten opschroeven dat het laatste rooster voldoende lucht krijgt. Het teveel aan druk bij de roosters dichter bij de ventilator moet je hoe je het went of keert smoren anders is je systeem niet in ballans en krijgen de eerste roosters te veel lucht en de laatste veel te weinig.

Stel dat je 3 roosters op een kanaallengte hebt.
Je hoofdkanaal is geen flex laat dit duidelijk zijn. (flex is gemaakt voor de aansluiting van je rooster en niet als hoofdkanaal)
Het laatste rooster heeft een drukverschil van 20pa nodig om zijn debiet te halen samen met de 35 pa die je stelt is dat 55 pascal voor de ventilator.

Op 10 meter zit ook een rooster met ook 20 pa nodig heeft.
De drukverlies heb je gesteld op 0.7pa/meter.
7 pa verlies je op die 10 meter en je hebt dus 48 pascal aan het rooster. Hoe smoor je de 28 pa om 20 pa aan het rooster over te houden?
Ik kan me niet voorstellen dat een stuk flex van 1 meter 28pa verliest. zelf zeg je 1.4 pa (2x zo groot)

Dan is het toch geen enkel probleem om je aftakkingen uit te voeren in geluidsisolerende flex?
Het is wellicht nog beter dan aan het begin een demper te plaatsen die wel zorgt voor extra weerstand die de ventilator nodeloos moet opbrengen.
Overgens neemt de luchtweerstand af naarmate de aftakkingen debiet afnemen. (de luchtsnelheid en dus ook het drukverlies)

Voor grote kanalenstelsels in de utilyteit kun je zelfs statische druk terug winnen. Dit is niet interessant voor een woningventilator.

Van een nood een deugd maken doe je met een slim ontwerp Hans.

Ik twijfel tussen de volgende toestellen:
Ventro 400
Recoupaerator 200DX (met warmtewiel)
Systemair VR400 E/EC (met warmtewiel)

De laatste is 1000€ duurder dan de eerste. De tweede is de goekoopste (van USA dus goedkoper dollar).
Is er een reden waarom ik bvb 1000€ meer zou geven voor de Systemair?

Mischien vanwege de spare parts?
Het is vervelend als je wekenlang op je onderdelen moet wachten. Zeker als je afhankelijk bent van de benodigde ventilatie.

Ga eerst eens na of onderdelen voorradig zijn in de omgeving.

De twee moddellen ondeling kan ik nu niets over kwijt, ik ken ze beide niet.

Beste HAns,

Ik denk dat de Recoupaerator 200 DX niet meer ingevoerd wordt in de Benelux.
Twee jaar geleden zat er nog een firma in België, die deze toestellen verdeelde.
Tot begin dit jaar, was er in Nederland nog een firma die deze toestellen verdeelde.
Maar volgens mij is die er ook mee gestopt.
Indien het je zou interesseren, ik heb nog een unit 200DX staan, die mag weg voor een mooie prijs. Dit toestel heeft een half jaar gewerkt als demo toestel in een LEW woning.

Chathanky,
Beide toestellen hebben een warmtewiel.
Het grote voordeel is de vochtuitwisseling ( latente warmte ).
Op deze manier blijft de lucht in je woning, in de winter vochtiger en in de zomer droger.
Dit beïnvloed de gevoelstemperatuur op een positieve manier.
Alzo kan je kamerthermostaat een graadje lager, verliest je woning minder energie, en voelt de woning nog gezellig warm aan.

Als je het wiel stil legt, dan is er nog wel ventilatie, maar geen warmte-uitwisseling meer.
Dit is dus de bypass functie van de klassieke units.

Deze units vriezen pas dicht bij temperaturen van -20°C.
Met dit toestel heb je geen AWW of BWW nodig, om het dichtvriezen te voorkomen.

Wij hebben zo’n toestel al bijna twee jaar in gebruik, en die hogere luchtvochtigheid in je woning is reuze.

Groeten,

Lucien

Het principe van een warmtewiel is mij bekend Lucien, maar bedankt voor de aanvulling wat de types nu werkelijk mee uitgerust zijn.

Voordeel van een warmtewiel is tevens het zelfreinigende effect door het 180 graden omdraaien van de luchtstroom.
En een vochtiger klimaat in de winter vermindert de kans op virussen, die gedijen beter bij droge lucht.

Lucien,

Hoe zit het met de geluidsproduktie van die 200DX?
Hij is namelijk ruim 1000€ goedkoper dan de Systemair.

ecovisie.nl/ecovisie-wtw-downloads.asp gegevens naar believen Hans.

In het TNO rapport zie je de uiteenzetting van het rendement.

De terugwinning van vocht is niet zo spectaculair.
het scheelt enkele procenten of hij nu wel of geen vocht terug wint.

Hans,

Dit toestel is even luidruchtig als al de andere toestellen.
Behalve de betere spelers op de markt, die zijn een stuk stiller.
Lucht door kanalen blazen kost namelijk energie.
Kleine kanalen vergen meer energie, evenals lange kanalen.
Alleen industriële motoren kunnen tegen een zware belasting.
Deze zijn ook beter akoestisch ingebouwd en steken in een betere akoestische kast.
Deze motoren zijn opgewassen tegen hun taak, en doen dit zonder brommen of trillen.
De 200 DX valt onder de eerste categorie en heeft ook een vergelijkbare prijs.
De Systemair zit in dezelfde prijsklasse als de Paul en de Drexel, maar zijn EC motoren zijn professioneler.
Het prijsvergelijk tussen de 200DX en de Systemair is zeker terecht.

Chathanky,

Wij hebben al een balansventilatie met warmterecuperatie in onze LEW woning ( = K 28 ) sinds 1984.
Indertijd hadden we een platenwarmte wisselaar met een mindergoed rendement.
Tijdens de winter, als we hem het hardst nodig hadden was hij regelmatig dichtgevroren.
De lucht was ook steeds veel te droog in de woning.
En als je echtgenote gevoelig is voor stof, en dus ook droge lucht, dan weet je snel hoe laat het is.
We zijn dan beginnen te zoeken naar een lucht - bevochtigingsysteem en lucht - filteringsystemen.
Langs deze weg zijn we terecht gekomen met de warmtewiel techniek.
Sindsdien hoor ik mijn vrouw niet meer klagen en zeuren over te droge lucht.
Volgens u geeft dit maar een verschil van enkele procenten, volgens mij is dit een wereld van verschil.
Volgens mijn meting geeft dit gemiddeld in de zomer en de winter een verschil van 10 tot 15%.
Want het wiel zorgt ervoor om de luchtvochtigheid in de winter in de woning te houden.
En tevens zorgt deze techniek ervoor om in de zomer de lucht iets droger maken en dus ook iets koeler te houden.
Tevens vervult dit wiel, ook de functie van een bypass.
Leg het wiel gewoon stil, en de bypass staat aan.

Bijkomende zitten in deze units standaard een EU7 filter in ( =bijna pollenfilter)
En vriezen ze pas dicht met buitentemperaturen van – 20°C.

Groeten,

Lucien

Dan zal ik maar door de zure appel bijten en voor de Systemair VR400 EC gaan. Ik hoop wel dat het ding niet teveel lawaai maakt. Daar iemand praktijkervaring mee?
Bedankt voor de info alleszins!

Hans,

Door de betere ventilatoren en de geïsoleerde kast, is dit volgens mij het stilste toestel op de markt.
Er zijn toestellen die geen lawaai maken, maar die blazen dan ook geen ( heel weinig ) lucht.
Hoe groter het debiet, de werkdruk, de uitgebreidheid van het leidingennet, zoveel temeer worden de ventilatoren belast, en zoveel de groter de kans op lawaai.
Je moet natuurlijk zien, dat je appelen met appelen vergelijkt.

Let op dat je de systemair VR 400 E /ECof EV/EC neemt.
De 700 reeks kan ook, dit is afhankelijk van het debiet.
De EC staat voor gelijkstroommotoren.
Als je eens wilt gaan luisteren naar zo’n toestel, dan laat je me maar iets weten.
Meer info over deze toestellen kan je vinden op de site www.lage-energiewoning.be

Groeten,

Lucien

Lucien,

De RecoupAerator wordt nog steeds volop geleverd in Europa.

Het topic geluid is ook voor ons een grote uitdaging. Voor de 200DX komt binnenkort een geluid reducerende kit, voor in de kanalen alsook een kast.

www.ecovisie.nl + webwinkel

groeten

André

André,

Dat is fijn om te weten.

Groeten,

Lucien

Die geluidswerende kit voor de reoupaerator van meer 200€ geeft een reductie van 1 tot 2 db(A). Dat lijkt me bijzonder weinig.

De systemair VR 400 zou ook in een horizontale versie bestaan (60cm hoog en in-uitgangen aan de zijkanten), is deze in België ook verkrijgbaar? Uiteraard de versie met de goede ventilatoren.

De horizontale is voor ons veel handiger te plaatsen op zolder, t.o.v. de diverse "muurmodellen".

Hoe is het geluidsniveau binnen t.o.v. een D&W? Graag met cijfers indien mogelijk.

Zijn er bijkomende geluidsdempers om het geluidsniveau zo laag mogelijk te krijgen en zijn deze in praktijk betaalbaar/haalbaar? Wij hebben wel ruimte om dikkere buizen te gebruiken op de meeste plaatsen.

ALLE ANTWOORDEN TE VINDEN OP
www.wtw-onderhoudenreparatie.nl

heb eens zeer vluchtig uwe site gelezen (enkele minuutjes), kom daar enkele dingen tegen die op dit forum niet veel bijval zullen hebben (vooral het 2 de):

• Zorg voor voldoende luchtcirculatie binnen in huis. Dat gaat vanzelf met ventilatieroosters in de deuren of een ruimte van minimaal 2 centimeter onder de deur.

*** volgens wat ik lees op forums is 1 cm dikwijls al genoeg.

Verbeteringen (laten) aanbrengen :
• Sluit een motorloze afzuigkap aan op het systeem; dat verbetert de afzuiging van kookluchtjes.

*** volgens de meesten op het BBL forum is het not done om uw dampkap aan de balansventilatie te koppelen
kan geloven dat jullie onderhoud doen, zo hebben jullie weer wat meer werk!

mr. rozendaal

't zal wel aan mij liggen, maar ik vind de antwoorden op de vorige vragen niet op betreffende website, gewoon een poging om wat klanten te lokken?