voltaïsche manelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vandaag beslist om voltaîsche panelen te zetten.
Huidig verbruik elect 7000 kw/jaar
verbruik warm water met wp boiler = 900 kw/jaar
toekomstig verbruik ( 2009 ) warmtepomp geschat op 2.200 kw/jr
totaal ong 10.000kw/u jr
Rond 2009 de kinderen de deur uit ( grootverbruikers)
nieuw geschat verbruik alles vanaf 2009 : 6500 kw/u

Wie raad me wat aan ?
ik dacht aan de connergy photovoltech 167 p
30 panelen 5 kWp = 4.250 kwh/jr met de afwijking ( 93% )
= 4kw. Misschien moet ik nog wat meer zetten ? Maar risico van overproductie bestaat dan ?

Plaats zat op het dak, hogere opbrengst pv zijn duurder,
Ik dacht aan op dak constructie ( hoger rendement ) maar niet zo mooi, hoeveel minder is indak ?

wie geeft goede raad ?
Jean Pierre

Reacties

Ben ver van een expert, maar toch al 2 puntjes.

-Zowiezo niet voor indak gaan. Panelen worden veel warmer met als gevolg dat het rendement daalt.

- Verminderen van die 7000Kw. Kijken waar het grote verbruik zit. En die kids (heb er zelf ook 2 rond lopen) er bewust van maken over energie verbruik. Dan ga je al heel wat besparen. Als ze het nu niet doen, zullen ze het misschien nooit leren ... of enkel indien ze er zelf voor moeten betalen ...

Bedankt,
maar ik kom al terug van 9000kwh.
Die kids zijn al 24 en 21 en brengen soms nog extra douchers mee. Je kan natuurlijk blijven zeuren, maar zoals je stelt, wacht tot ze het zelf moeten gaan betalen.
Zelf zit in de warmtepompsector en zie dagelijks klanten.
Ik weet dat jongeren niet altijd te bewegen zijn tot minder.
Geloof me vrij, mijn " oudere klanten" merken goed wanneer de ids het huis uit zijn. Er zijn er milieuvriendelijke, maar die zijn dun gezaaid. Verkwistende jeugd is van alle tijden.
Douches laten lopen, extra veel was, onterecht gebruik van droogkast ( hebben nu een wamrtepompcondensatiedroogkast in aanieding ) laten vrienden komen in hun gezellige clubkelder die ze dan electrisch verwarmen...Je kan je niet altijd boos maken.

Vraag is eigenlijk hoeveel en voor welk stype en merk moet ik kiezen ?

groetjes,
Jean Pierre

Jean Pierre,
Een gemiddeld huisgezin heeft een verbruik van ongeveer 3500kwh, tel daar het verbruik van je warmtepomp bij en je komt aan ongeveer 5000kwh per jaar. Dit verbruik moet haalbaar zijn zonder de kinderen. Je kan dan in die context pv-amorfe panelen aankopen, deze zijn veel goedkoper dan de andere types. Hun mindere(laatste jaren sterk verbeterd) opbrengst kan je opvangen door er enkele meer te plaatsen aangezien je voldoende plaats hebt.
Mon

Waarom installeer je niet gewoon in functie van de belastingsaftrek ? Dan moet je je geen zorgen maken over te veel produceren. Zelfs niet als je de aftrek spreidt over 2 jaren.
Ik zou dan wel zien dat je je installatie achteraf makkelijk nog kan uitbreiden : bvb. met de lay-out van de metalen profielen (ga toch maar uit van op-dak zoveel lelijker is dat nu ook weer niet, integendeel), de panelen zelf (begin niet in het midden van het dak, zelfs als dit iets mooier zou zijn), plaats laten voor een 2de omvormer, voldoende kabelsectie tussen omvormer en verdeelbord voorzien, zekering van voldoende amperage, etc...

Ja, een gemiddeld huisgezin. Tellen ze daar ook de mensen bij op en klein appartementje of de éénpersoongezinnen of degene die op minimumverbruik staan ? Een mediale berekening lijkt me beter. Natuurlijk moet ik toch wat minder zien te verbruiken. Niet verbruiken is beter dan goedkoop opwekken. Nu heb ik ook niet zo enorm veel plaats, maar mijn dak heeft en vlak van ongeveer 72m² dat ik vrij heb aan 228° tov het noorden en bij een helling van 42,5%Zo'n amorf paneel, is dat ter vervanging van het dak ?
Ik was aan he denken dat ik misschien best eerst mijn pannen vervang ( sneldekpannen van 24 jaar oud) om later nit mijn pannen te moeten vervangen wanneer de panelen er op liggen. Lijkt me een heel gedoe later.
Als ik om het jaar een investering doe van € 10.000 kan ik telkens de belastingaftrek doen, maar in 2009 had ik graag mijn warmtepomp geplaatst om daar ook subsidie van te trekken en bovendien ook nog eens 40% van de vlaamse overheid.( als kleine verdiener )
Probleem is dat het decreet gaat veranderen naar een nieuwe ( lagere ) gewaarborgde certificaatsprijs, naar het schijnt( 32 cent ipv 45)en op termijn nog minder....
dus heb ik nu reeds 10000 betaald en in 2008 nog de rest en ben ik zeker van die 45ct. Al bedankt voor de goede raad, als er nog iemand een duit in het zakje wil doen...ik wacht o jullie advies...

hoi hier mijn dag teller met de helft naar beneden dank zij pv panelen (pas gestart eind juni) en sedert half juni spaarlampen geplaatst waar mogelijk,oude diepvriezer eruit(2,2kwh/dag nodig)en vervangen door een nieuw (1kwh/dag) nodig.pc s vervangen door ne laptop,enz... Heel content dat eerste haljaar.Hopelijk zet het zich voort volgend jaar.
Mijn panelen zijn iets meer naar de weste opgedraaid
zie grafiek PV bezittters belgie op mijn siteje.Heb namelijk heel lang de avondzon nadeel is minder ochtendzon.Maar ja je kan nu eenmaal nie je huis verdraaien.sedert weekend ook een pv bezitter toegvoegd (Geert )zijn systeem staat op ne tracker en die schiet er al uit valt op. Nu te veel om op te noemen kijk ne kee op de site. Zonneboiler en Pv panelen
Groeten stefaan

http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

JP,
Een goede beslissing.
Inderdaad opbouw is te prefereren boven inbouw. In de zomer worden de panelen te warm waardoor ze minder rendement gaan halen indien ze onvoldoende "gekoeld" worden.
Wat betreft het aantal panelen moet je eerst bekijken wat er mogelijk is op uw dak.
Voor een slordige 7000 kWh zit je al snel aan 40 tot 44 panelen (60 à 67m²)en dan hebben we het nog over kwaliteitspanelen die tot 880 kWh/1kWp opbrengen.
Mvg.

Hoi stef hier
reeds data terug te vinden van 15 pv installaties in belgie
de belgen in opmars ???
groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm