onbeschoten dak isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil het onbeschoten dak van een oude woning in duitsland isoleren. (Je kijkt aan de onderkant tegen de dakpannen aan, en er zitten een paar ventilatiepannen hier en daar).
Ruimteverlies is geen bezwaar, dus isoleren hoeft niet tussen de balken.
Wat is de beste methode en welk materiaal is geschikt om dit te gaan isoleren zonder dat de hele boel wegrot na een paar jaar.
Ik vind wel natuurlijk heel veel ifo over het isoleren van een dak, maar het zijn altijd daken die wel beschoten zijn met het één of andere materiaal of hout.
Ik weet wel het één of andere van het isoleren van verschillende situaties, maar dit is voor mij nieuw.
Wie kan me helpen ?

Reacties

opstalan platen ,
dat is 2 platen hout met schuim er tussen.
in nederland veel in de nieuwbouw gebruikt, is zelf dragend.
zie : www.opstalan.nl

Dertig jaren geleden zat ik in dezelfde situatie als jou:
Ik heb alle pannen weggenomen (waren nog van die oude zware betonpannen).
Alle oude panlatten verwijderd maar wel de kepers laten zitten.
Daarna op die kepers van die isolerende platen gemonteerd, type zoals Maarten beschrijft.
(Toen: twee vezelplaten van 5mm met 60 of 80mm isolatieschuim ertussen).

Langs de onderzijde tussen de oude kepers plaatste ik 60mm glaswol met AlU dampscherm (langs de binnenzijde van het dak!).

De buitenzijde van het dak deed ik toen met eternitleien maar daar bestaat nu wel beter (en ecologischer) materiaal voor.

In de huidige contects zou ik je zeker aanraden om de totale isolatiedikte op te drijven tot meer dan 150mm (200 mm of meer...).

Het bijkomend voordeel van het plaatsen van die isolerende dakpanelen langs de bovenzijde van het dak is dat je mits zorgvulgdige plaatsing en afdichting rondomom, zowel een goed regenwaterdicht, maar ook een luchtdicht daksysteem bekomt (om eventueel nog andere systemen zoals bv. een balansventilatie optimum te kunnen laten renderen).