Omschakelen naar Ecopower ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel hebben wij een 2-voudige teller.

Ecopower maakt echter geen onderscheid tussen dag/nacht.
Wil dit zeggen dat:
- mijn huidige teller vervangen moet/mag worden ?
- de pulsdetector (omschakel dag/nacht) afgekoppeld moet/mag worden, zodat alleen de dagteller nog loopt ?
- de 2 tellers gewoon bij elkaar geteld worden voor de berekening van het verbruik ?

Facturatie gezien zal dit misschien hetzelfde lijken, maar als ik op termijn vb. PV panelen plaats en vb. meer dan 60% (dagratio) van mijn stroom zelf wil produceren, kan dit wel degelijk een effect hebben vermoed ik.
Mijn dagteller zou vb terug kunnen draaien, en naar ik gehoord heb zouden negatieve tellerstanden niet kunnen ingegeven worden, en vermits PV panelen 's nachts en 's avonds na 9u niet veel stroom produceren, zodat ik nooit boven het dagratio zou kunnen komen, zelfs moest ik evenveel produceren als de totale dag+nacht.

Of zie ik dit fout ?

NB: draaien de nieuwe Digitale tellers ook achteruit ?

Reacties

Wij zitten bij Ecopower, en hebben sinds vorige zomer ook PV-panelen. We zitten met dag- en nachttellers, die blijven nu ook nog steeds allebei draaien. En ik denk niet dat we problemen zullen hebben met tellerstanden die onder nul zullen gaan.

Je moet natuurlijk ook rationeel het vermogen van de PV installatie bepalen. Je moet er immers ook rekening mee houden dat je recht hebt op 100 kwh per gezin, verhoogd met 100 kwh per gezinslid. Bij ons is dat dus 600 kwh dat we gratis krijgen. Onze PV-instalatie heeft een piekvemogen van 2900 W, ons jaarlijks verbruik is ongeveer 3200 kwh. we verwachten dat we een jaarlijkse productie zullen hebben tussen 2000 en 2500 kwh.

Natuurlijk is het goed voor het milieu als je meer groene energie produceert, maar ik neem aan dat de meeste geznnen betere dingen kunnen realiseren met zo'n investering.

Als je echt veel gaat produceren met je PV installatie dan moet je het verbruik tijdens de daluren beperken. Dus wassen e.d. overdag, precies het tegenovergestelde van wat je zonder PV zou doen.

Het weekend-verbruik zit nu natuurlijk ook op de nachtteller.
Wij raden de mensen aan om de tellers gewoon te laten staan en de PV-installatie te dimensioneren net onder het huidige verbruik min de gratis kWh-en. Zo hou je de stimulans om minder te gaan verbruiken of ga je de wedstrijd met jezelf aan om met de zon rond te komen.
Maar met dit soort vragen, richt je je altijd het best naar het kantoor van Ecopower: 03 287 37 79.

Met de huidige weekend=nachttarief en werkende mensen zijn overdag niet thuis, zit ik boven de 60% nachtverbruik, zodat zelfs al een 2kWp installatie al tevell kan zijn, als ik dan nog extra probeer te besparen, levert dat me niets meer op, behalve voor mij overtollige DAG-energie te produceren die ikzelf niet kan gebruiken, dus niet echt een goede optie vrees ik.
Kan die 2-voudige teller dus functioneel uitgeschakeld worden, zodat hij alleen dag telt ? Of moet er dan echt een andere teller ?
Of telt Ecopower nacht+(negatieve! dag) ???

Paul,

neem die telefoon zoals Dirk voorstelt (en hij weet waarover hij het heeft) en bel ze even. Zo moeilijk is dan niet.
En zet dan even direct het antwoord hier neer.

Walmter

Ik had vorige week eens contact met hen opgenomen, en men schreef me dat de dag en de nachtteller gewoon werd opgeteld, dus geen nood aan een nieuwe teller...

Ik heb voor dezelfde vraag met Ecopower en Iverlek (onze beheerder) enkele malen gebeld:
Aangezien Ecopower aan de netbeheerder moet betalen voor voor een dag- en nachtteller, kan men enkel de dagteller gebruiken voor de PV-panelen.

Mijn concreet voorbeeld:
3.000 kW/jaar waarvan 1.600 kW dag. Met een jaarproductie van 1.100 kW zit mijn meter dus op 500 kW. Met 4 personen gaat er 500 kW gratis elektriciteit af => 0 kW te betalen.
De 'winst' is dus:
1.100 kW x 0,51 euro (0,45 euro GSC + 0,16 euro elktr.)
Voor alle productie boven de 1.100 kW reken je
x kW x 0,45 euro

Als je je meter laat omschakelen naar een dagteller kan je méér kW aan 0,51 euro rekenen.
Bij ons kost een omschakeling 250 euro. Op minder dan 3 jaar is de omschakeling terugbetaald. De rest is meeropbrengst.

Peter

bedankt voor je informatie. Toch wel beetje verrassend.

Ik heb recent PV-panelen geplaatst (2580Kwp)en dacht ook over te schakelen naar Ecopower.

Maar toch kleine opmerking, de nachtteller draait tijdens het weekend ook terug door mijn PV. Jij trekt je PV-opbrengst enkele van de dagtotalen af.

Krijg je die gratis 500 Kwh ook enkel op je dagteller?

Met vrienelijke groeten

Luc

Bij Iverlek kost het omschakelen inderdaad > 250€ terwijl bij het naburige Iveg dit slechts 50€ kost.
Iemand een idee of dit normaal is, zijn deze prijzen niet vastgelegd door Creg?

Ik dacht trouwens dat weekendverbruik sinds 01/01/07 aan nachttarief werd aangerekend.

Ik heb afgelopen week met iemand van Ecopower gebeld en mij vertelde men dat dag- en nachtverbruik niet samengeteld worden, waardoor je dus inderdaad je overproductie aan dagtarief verloren ziet gaan terwijl je toch moet betalen voor je nachtverbuik. Gratis stroom wordt enkel van dagteller afgetrokken.

Ik heb deze zomer contact opgenomen met VREG en EANDIS om zelfde probleem ook opgelost te krijgen.

sinds invoeren van weekend-tarief is de opbrengst van PV-panelen sterk gedaald (nit in kWh maar in €) omdat 2/7 op rekening van nachtteller komt en deze dus aan een veel lager tarief worden terugbetaald.

Van allebei kreeg ik reactie : niet ons probleem, wij kunnen, mogen er niets aan doen.

Ik heb toen toch niet gekozen om teller te laten vervangen door enkele dagteller, wegens kostprijs

gelukkig zitten wij wel bij Ecopower zodat dit geen verschil uitmaakt voor ons maar wel voor sommige andere mensen.

Stefan

@Petervc,

Het is al sinds 01/01/2007 dat het weekendverbruik op de nachtteller geteld wordt. Zelfs dat was al een jaar later dan oorspronkelijk gepland. Of verschilt de situatie van regio tot regio?