elektronisch kWhmeter op PV-installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn elektronisch kWhmeter op mijn PV-installatie toont niet de werkelijke opbrengst van mijn PV-panelen. Ik kreeg een tip van iemand, die zei dat in veel gevallen de elektronisch kWhmeters te weining kWh opbrengst van de panelen aangeven.
Ik heb deze namiddag op de display van mijn Fronius omvormer de totale opbrengst van mijn installatie opgevraagt. De display toont 494kWh, de elektronische kWh meter toont 452kWh. Dit is dus bijna 10% te weining. Dit betekent dus dat ik 10% te weinig groene stroomcertificaten ga krijgen. Ik ga dus een serieuze som geld niet krijgen.
Mijn installatie is nog maar 3 maanden geplaatst, dus mijn verlies is nog niet zo groot. Kan ik zonder problemen mijn elektronische kWh meter vervangen door een mechanische? Mag ik dat wel doen, de installatie is immers al gekeurd.
Zijn er nog mensen met een gelijkaardige situatie?

Reacties

Wie heeft zegeïnstalleerd?

10 % verschil lijkt mij inderdaad onaanvaardbaar veel.

Bij onze installatie is het verschil tussen meter op de Solarmax-omvormer en de geijkte kWh meter juist 2 %.

De geijkte kWh meter mag je zeker niet meer vervangen. Ik denk ook niet dat het plaatsen van een andere meter een verandering zal geven.

Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn:

- zeer lange afstand tussen omvormer en kWh meter
- te kleine diameter van de kabels tussen omvormer en kWh-meter
- eigen verbruik van de Fronius-omvormer

Ooit aan gedacht dat de FRONIUS misschien niet iets TE OPTIMAAL zou zijn ingesteld.
Beide doen een meting en berekening.
Lijkt me evident dat een ontwikkelaar zijn toestel graag GOED doet voorkomen en eerder een iets positiever resultaat wil laten zien dan een negatiever.
De Kwh berekening van de Fronius is volgens mij NIET geijkt.
Je officiële kWh metertje is een toestelletje dat (eigenlijk toch) een zekere ijking of tenminste afstelling moet hebben. Toleranties zijn hier ZEKER kleiner dan de instellingen van je invertor.

Als ik de gegevens volg, 494 tov 452 is dit bij mij verre van 10% verschil. Het is eerder een kleine afwijking van 8 kWh en dit op drie maanden tijd. Wel dan is dit een 32kWh op één jaar. Dus een 640 kWh op 20 jaar waarbinnen je recht hebt op GSC.
Niet eens het verschil van één GSC op deze 20 jaar. Echt niet om wakker van te liggen dunkt me.

Om je te troosten, ik heb OOK een afwijking op mijn installatie, en die is in de zelfde grootorde denk ik te mogen stellen. Ik heb dan wel een SMA omvormer maar hier is het verhaal volgens mij gelijk.
Niet echt van wakker liggen, gebruik gewoon de gegevens van je officiële kWh meter voor je GSC.

Wat ik doe (gedaan heb) is de TOTALE waarde in mijn invertor AANPASSEN aan de waarde van de officiële kWh meter. Zo blijven ze beter samen. Maar dit is natuurlijk mijn standpunt. De individuele dagresultaten blijven wat ze zijn, als ik die optel dan kom ik vooralsnog aan het IETS betere resultaat van de invertor.

Nog een laatste standpunt aangaande een mogelijk verliesfactor : Als ik verschillende PV installaties in België met mekaar vergelijk kwa opbrengst dan zit er soms wel eens 10% verschil. Een goede aandacht bij de keuze van panelen versus invortor, aandacht bij de plaatsing, orientatie, helling. Kortom een OPTOMALE installatie zal je meer 'WINST' opbrengen dan dit kleine verschil in meterresultaten.
In elk geval proficiat dat je een installatie hebt geplaatst. Groeten

als je de Duitse forums bekijkt is het algemeen bekend dat een Fronius nogal een optimistisch resultaat weer geeft. De geijkte kWh meters zullen wel de juiste resultaten weer geven. Mijn Solarmax geeft een opbrengst aan die 1,8% lager is dan de geijkte meter.

Er moet ook nagezien worden of de kabeldoorsnede naar de zekeringskast wel voldoende groot is. Weet je de doorsnede hiervan? En de lengte?

Groeten,

Rik

Ik heb het omgekeerde fenomeen: Mijn KwH teller geeft méér weer dan de omvormer (SMA sunnyboy). Misschien moet ik een nieuwe omvormer aanvragen? Of zou ik een lager verbruik moeten opgeven dan de kWh teller weergeeft?-deze vragen waren retorisch bedoeld .
Nu in ieder geval, je omvormer is NIET gemaakt om een juiste opbrengst weer te geven maar om de opbrengst te maximaliseren.
Die Kwh meter is in theorie gecertificeerd, werkt binnen een bepaalde foutenmarge en biedt de meest betrouwbare weergave. Daarom ook dat dat ding zo duur is (vergelijk die prijs maar eens met de 10 Euro kWh-teller uit Hubo en consoorten).

Walter

inderdaad mijn fronius tellerke staat ook hoger dan het geijkte tellerke maar is afhankelijk van de installatie op de website van fronius kan men een programmatje downloaden en bekijken welk rendement de omvormer haalt kwestie van aantal pv platen wattage kabel afstanden tss panelen en omvormer en tss omvormer en gsc tellerke(waar de groene elentriek op het net gaat)
maar zou daar ook niet wakker van liggen je verliest al veel meer met die wolken van van de zomer.Ik heb hier de bewijzen dat ik hier 3 dagen en ik zeg 3 dagen compleet wolk loos heb gehad .En zelf daarvan of daaraan kan men niets doen Ik lig er niet wakker van.Je moet dat op lange termijn zien en niet op die paar weken of maanden.
Vogende zomer ne betere en ne hetere en dat is zelf weer niet goed.nemen zoals het komt dunkt me ieder kwh zelf gemaakt is ne gratis kwh

groeten stefaan
http://www.zonstraal.net

Ja de uitlezing van de "groene" KWh-meter (minimum nauwkeurigheidsklasse 2) en de uitlezing op de omvormer kunnen nogal eens grote afwijkingen vertonen. Ik zelf mag hier niet over klagen (afwijking van 0,2%). Als je een datalogger op je omvormer aansluit kan je hier meestal een correctiefactor invoeren zodat de afwijking naar je gelogde data wordt gecorrigeerd.

m.v.g.

Francis

Fre:
Alles geïnstalleerd door Sanisolar uit Gavere.

Matbring:
Ok. Ik vervang de teller dus beter niet.
Afstand tussen omvormer en kWhmeter is minder dan een meter, uitgevoerd met 2,5mm². Dat is dus zeker geen probleem.

Walter:
U heeft gelijk. Het is 10% op een tijdsperiode van 3 maanden.

Wij hebben een Sunnybeam, en die geeft ook een hogere opbrengst aan dan de geijkte teller. Maar het grappige is, als ik op mijn PC de geproduceerde daggegevens van de Sunny-beam in Excell samentel voor de ganse periode. Dan kom ik hetzelfde getal uit als mijn geijkte teller.

Volgens mij ligt het dus ergens aan afrondingen die gebeuren bij het samentellen van de dagopbrengsten.

Ik zou me dus geen zorgen maken.

Bij ons iedem dito, met de sunny beam en de SB3300. Deze geeft ook al 20 of 30Kw meer dan de geijkte teller. Ik weet van anderen dat deze minder aangeven. Psychologisch iets beter zou ik zeggen.

Maar niet om wakker van te liggen. Ik ga van de veronderstelling dat de geijkte teller korrekt is.

heb ook een fronius omvormer ig15 afstand tot de kwh teller 30m met 3x6mm kable ook een lichte verlies das normaal van mij teveel kabel paal met zonnepanelen staan 30m van mijn huis.nu 2maanden werking een verlies van 8kwh.
De display daardloos werkt perfect installatie door sanisolar,één punt erachter zitten daar of je bekomt niks.
systeem 10panelen 195wp op een paal die het felste licht volgt.
Dus zal maar op termijn weten hoe het totale verlies is.
Lig er nu nog niet wakker van.......
Ikkefdv schrijft:
> Mijn elektronisch kWhmeter op mijn PV-installatie toont niet de werkelijke opbrengst van mijn PV-panelen. Ik kreeg een tip van iemand, die zei dat in veel gevallen de elektronisch kWhmeters te weining kWh opbrengst van de panelen aangeven.
> Ik heb deze namiddag op de display van mijn Fronius omvormer de totale opbrengst van mijn installatie opgevraagt. De display toont 494kWh, de elektronische kWh meter toont 452kWh. Dit is dus bijna 10% te weining. Dit betekent dus dat ik 10% te weinig groene stroomcertificaten ga krijgen. Ik ga dus een serieuze som geld niet krijgen.
> Mijn installatie is nog maar 3 maanden geplaatst, dus mijn verlies is nog niet zo groot. Kan ik zonder problemen mijn elektronische kWh meter vervangen door een mechanische? Mag ik dat wel doen, de installatie is immers al gekeurd.
> Zijn er nog mensen met een gelijkaardige situatie?

Ikkefdv schrijft:
> Mijn elektronisch kWhmeter op mijn PV-installatie toont niet de werkelijke opbrengst van mijn PV-panelen. Ik kreeg een tip van iemand, die zei dat in veel gevallen de elektronisch kWhmeters te weining kWh opbrengst van de panelen aangeven.
> Ik heb deze namiddag op de display van mijn Fronius omvormer de totale opbrengst van mijn installatie opgevraagt. De display toont 494kWh, de elektronische kWh meter toont 452kWh. Dit is dus bijna 10% te weining. Dit betekent dus dat ik 10% te weinig groene stroomcertificaten ga krijgen. Ik ga dus een serieuze som geld niet krijgen.
> Mijn installatie is nog maar 3 maanden geplaatst, dus mijn verlies is nog niet zo groot. Kan ik zonder problemen mijn elektronische kWh meter vervangen door een mechanische? Mag ik dat wel doen, de installatie is immers al gekeurd.
> Zijn er nog mensen met een gelijkaardige situatie?

We hebben net een PV-installatie besteld en twijfelen om wel/niet een Sunny Beam erbij te nemen. Kost 250 euro - 40 % belastingsvoordeel s 150 euro.
Welke meerwaarde dit dit toestel (behalve dat ik niet op zolder moet om de cijfers te kennen)?
Is het de moeite waard of is dit een franje waar je in het begin dagelijks naar kijkt en dat na enkele maanden in de kast beland ?

Peter,

na de PV-installatie kijk je inderdaad veel naar de resultaten en nadien vermindert dit. Echter om eventuele defecten te detecteren is en blijft een constante monitoring van belang. Volgens mij is het dus van belang dat er langetermijn logging gebeurt. Zo kan men na altijd vergelijken met de voorbije periodes. Vandaar dat ik voor de solarlog100e gekozen heb. Dit is een toestel dat de gegevens van mijn omvormer leest en verwerkt in een website.Die houdt ook gegevens bij over de DC-spanning. Zo kan er vlug opgemerkt worden of er een defect zonnepaneel tussen zit.

Zie: http://users.telenet.be/riho/PV

Ook vind ik het belangrijk dat we de gegevens van verschillende installaties in Belgie kunnen vergelijken. Enige tijd heb ik een oproep gedaan om minstens maandelijks de gegevens bij te houden in een duitse website: http://www.sonnenertrag.eu. Stefaan maakt hier dan maandelijks een mooi grafiekske van: http://www.zonstraal.net/Totaal%20Belgie_1.htm

Groeten,

Rik

Beste Petervc,

Ook ik heb een sunny beam en zou dit voor geen geld willen missen.
Dit apparaatje staat bij mij op tafel, op de kast, op de tuintafel, ... kortom overal waar ik bezig ben.
Ik kan te allen tijde zien wat de resultaten zijn.
Tevens doet dit een registratie van de gegevens en kan dit alles één maand bijhouden.
Er zit een USB verbinding op die ik met mijn computer kan verbinden om de gegevens uit te lezen.
Uiteraard kan je alles VAST verbinden, je invertor aan een PC. Maar in mijn geval is dit MOBIEL via een draagbare PC.
Ben van mening dat dit gemakkelijk en flexibel is.

Ben tevens van mening zoals Rik meld dat je een installatie constant moet MONITOREN. Constant wil toch zeggen zeer regelmatig. Indien je invertor op zolder staat doe je dit niet genoeg. Als er eens iets zou uitvallen zou je nog niet eens weten dat je GEEN elektricitiet aan het produceren bent op dat moment.

Rik,
Ik heb jullie vraag reeds gezien om alles te registreren via die Duitse site. Ik denk begrepen te hebben dat jij (jullie) een andere datalogger gebruiken dan de Sunny Beam.
Mijn Sunny Beam is in staat om alle gegevens naar een EXCEL file te sturen. Dat heb ik dan ook gedaan.
Tevens stuur ik alles door naar de website van SMA (Sunny Portal site) waar alles geregistreerd staat.
Tot op heden heb ik mijn gegevens nog NIET publiekelijk gezet, dit wil zeggen dat enkel IK daarnaar kan kijken.
Heb op jullie website reeds rondgekeken maar het lijkt me niet gemakkelijk om daar een registratie door te voeren om de gegevens te exporteren naar die site.
Indien je een gemakkelijke oplossing hebt ben ik bereid mijn gegevens ook naar DAAR door te sturen maar ik blijf zeker bij mijn sunny portal ook registreren.
Vergelijken met anderen in België lijkt me inderdaad zeer interessant en zinvol. Je kan me eventueel een MAIL sturen met tips.
Mijn installatie (Hasselt) van 4000W piek staat vandaag op 4204kWh productie.

Groeten, Walter

Beste Walter,

Indien je sunnyreport 1.5 gebruikt dan kan de export naar sonnenertrag automatisch gebeuren.

Zie: http://users.pandora.be/fotogallery/pv/

Sunnyreport voert dagelijks een aanpassing door in het volgend bestand:

http://users.pandora.be/fotogallery/pv/months.js

Daar kan je het volgende zien:

mo[mx++]="23.12.07|51590"
mo[mx++]="30.11.07|70260"

Als je dit bestand dan publiek zet dan kan sonnenertrag die gegevens automatisch komen oppikken.

Als je nog vragen hebt mail me maar. Voor het sunny-gedeelte is het misschien beter om rechtstreeks chris te contacteren: on5cdg@yahoo.com

Groeten,

Rik