uitstoot condenserende gasbrander

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben recent overgeschakeld naar een condensatiewandketel op gas. De uitstoot gebeurt via een buis die uitmondt op een kleine meter van de ramen van mijn bad- en slaapkamer, die vaak openstaan. Bij westenwind (dus vaak) gaat de uitstoot duidelijk naar/in de ramen. Volgens de installateur kan dat geen kwaad omdat die uitstoot geen schadelijke stoffen bevat. Kan iemand dat bevestigen of probeert hij mij erin te luizen?
alvast bedankt
chris

Reacties

Beste Chris,

Het is verboden een afvoer zo dicht bij een raam te plaatsen

http://aardgas.gasinfo.be/pdf/nl/inforgas/sept06_Inforgas_NL.pdfn welke geopend kan worden.

Bedankt voor de reactie en de link! Nu heb ik iets om mijn installateur onder druk te zetten.
chris

Beste chris,

Het is verboden een afvoer zo dicht bij een raam te plaatsen
welke geopend kan worden.

http://aardgas.gasinfo.be/pdf/nl/inforgas/sept06_Inforgas_NL.pdf

Geachte, sinds meer dan 1 jaar hebben ze naast de reeds gekende minimumafstanden waarmee men moest rekening houden bij plaatsen van de schouw. Ook de verdunningfaktor ingevoerd, dwz dat men moet kijken of de rookgassen zijn voldoende zijn verdunt. Om in orde te zijn met moet de verdunningsfaktor bij aardgas kleine of gelijk aan 0,01 zijn . Deze faktor wordt berekent naargelang de situatie. Deze faktor moet men berekenen voor elke venster(die open gaat), deur, ventilatie lucht inlaat. als er dan in 1 geval niet aan de verdunningsfaktor wordt gedaan mag men daar de schoorsteen niet laten uitmonden. DWZ dat in vele gevallen de geveldoorvoer niet toegestaan is daar er steeds een venter / deur is waarbij aan de verdunningsfaktor niet wordt voldaan. Maar in de praktijk heb je veel slechte installateurs die uit gemakzucht / prijs met deze verdunningsfaktor geen rekening houden. Ze verstoten hier echter aan de normen waaraan je istallatie moet voldoen. En dus als je hierop hun attent maakt, zelfs als er hier voor de rechter wordt gegaan , valt deze installateur steeds fout , hij is de vakman wat ook de klant zegt of etekent heeft. En hij zal dus in principe gratis deze fout moeten rechtzetten, hij had deze werken zo niet mogen uitvoeren. Zelfs als de klant het zo vraagt omdat deze bv de meerkost voor langere schouw niet wil betalen, mag hij het niet doen hij blijft er steeds verantwoordelijk voor dat hij de werken volgens de wettelijke norm maakt. Hij moet als hij het niet kan aan voldoen omdat de klant het niet toelaat, deze werken weigeren; Want zelfs als de klant een papier aftekent waarin staat dat deze dit zo wil en hij de norm overtreed , valt de installateur in fout , hij is de vakman en niet de klant, hij moet de werken gewoon wijgeren op grond dat hij hierdoor niet aan de normen voor gasinstallatie kan voldoen. Dit geld voor elk werk door een vakman uitgevoerd.
Dus in jouw geval hem met een advocaat dreigen als hij de installatie niet in orde brengt volgens norm, en dit is in principe op de kosten van de installateur want als je hem naar de rechtbank roept valt hij fout.