plafondisolatie tussen spanten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij plannen een grondige renovatie van ons huis. Daarbij willen we zo dampopen isoleren. Ons dak zal een dampopen onderdak krijgen en 18 cm isofloc. Ik vermoed dat dat op zich al ok is.

Wat we verder willen doen is het houten plafond van het eerste verdiep (dus zoldervloer) isoleren, om wartmeverliezen van beneden zoveel mogelijk te beperken.

We gebruiken hiervoor isovlas, te isoleren tussen de spanten, waarbij we de spanten nog een deel zichtbaar willen houden.

Kunnen jullie mijn volgende redenering beamen of verbeteren?
Zeker in de badkamer is daarbij een damprem nodig.
Ik plaats 8 cm isovlas tussen de spanten en dicht dit met damprem. (proclima? andere materialen?)
Hoe sluit ik dit luchtdicht af tegen de spanten? Gewoon nieten en een panlatje over slaan lijkt me niet echt tochtvrij? Met een tape tegen de houten spant evenmin.
Hoe pak je dit aan?
Tegen het dampscherm zou ik dan houten latjes aanbrengen, zo heb ik een houten, rustieke plafond met nog ongeveer de helft van de spanten vrij.

Is dit een haalbare methode?

In de slaapkamers kan ik wel isoleren zonder damprem vermoed ik? (damprem zit sowieso al op dak).

Het is een boterham, alvast bedankt voor diegenen die me wat info willen bezorgen.

Reacties

het is misschien geen antwoord op je vraag Manu, maar toch even volgende bedenking:

Welke bestemming ga je jouw zolder geven? Gezien je al een goede dakisolatie voorziet denk ik dat dit een leef- of slaapruimte zal worden misschien? Is het dan nodig om de spanten nog zo goed te isoleren?

Recentelijk gingen wij langs bij de milieu-advieswinkel in Gent. Daar vertelden ze ons dat het belangrijk is om de buitenste "schil" van uw woning altijd zo goed mogelijk te isoleren, dus bv. uw dak. Isolatie tussen leefruimten levert soms weinig op, rekening houdende met de investering...

Vorig jaar hebben wij de plafonds van onze eerste verdieping geïsoleerd met 14 cm. rotswol. Nu we binnenkort ons dak gaan vernieuwen en isoleren (is nu nog niet het geval) wordt deze isolatie deels overbodig (aldus de man van de milieu-advieswinkel).

Groeten, Bart

Beste,

zoals ik aangaf opteren we in eerste instantie voor een goede dakisolatie. Deze binnenisolatie op het eerste verdiep is bijkomend (slechts de helft van wat jij hebt), om het warmteverlies van beneden naar de zolderruimte (slaapkamer en berging) zo veel mogelijk te beperken. Dit omdat we willen gaan voor vloerverwarming.
Dit zou nog efficiënter zijn in het plafond van het gelijkvloers (nogal logisch). Maar daar steken ten eerste reeds goede valse plafonds die we niet graag zouden uitbreken, en ten tweede: wartmeverlies van gelijkvloers naar daar beschouwen we omgekeerd als warmtewinst op de slaapkamers (waar we op die manier hopen de radiatoren daar zo veel mogelijk uit te kunnen laten).
Verder is dit ook omwille van geluidsdemping: we hebben immers houten vloeren.

Algemeen begrijp ik uw opvatting wel hoor, of dit nu echt de kost wel waard is. Probleem is dat je als leek uw eigen keuzes moet maken, op basis van de adviezen van verkopers, kennissen en al dan niet zelfverklaarde specialisten...
Niet altijd even makkelijk. Daarom dat ik deze vraag hier ook stel. Hoe meer meningen, hoe doordachter mijn keuze (mag ik hopen )

Heb ook houten vloeren met vloerbalken het is raadzaam deze te isoleren of op zijn minst te inspecteren want ge zou eens versteld kunnen staan van de aanwezige luchtlekken.
overal waar de balken de spouwmuur ingaan blaasde de wind gewoon naar binnen.

Mvg Luc

Luc,

hoe sluit je dit dan best af? eerst goed bezetten tegen de muur? Tussen de spanten? En dan de isolatie aanwerken?

Ik vraag me ook af hoe je dat het best aanpakt. Een schot tussen de balken plaatsen op 20 cm van de muur en de ruimte tussen het schot en de muur opvullen met rotswol of isofloc ? Het schot zou je kunnen snijden of zagen uit harde isolatieplaat. Iedere balk blijft natuurlijk een koudebrug, maar de cirkulatie van warme lucht langsheen de koude binnenmuur is op die manier toch weggewerkt.

vr gr
Pluto

Heb de plaatsen waar er luchtlekken waren eerst ingespoten met pur uit een spuitbus zeker daar waar de balken in de muur gingen tot er geen tocht meer te voelen was,dan verder geisoleerd van muur tot muur tussen de balken met 18 cm glaswol.

Bedankt voor de info.

Ik wil zo veel mogelijk werken met ecologische materialen. Maar ben daar geen 'pur-ist' in.

Is het opspuiten met pur-schuim een noodzakelijk kwaad? Of zijn er kwalitatieve alternatieven?

Ge kunt er mischien ook iets insteken zoals schapenwol ik heb pur gebruikt omdat het snel ging,ben ook wel wat voor het milieu maar moet ook niet te extreem zijn die bus stond in de winkel dus die was al geproduceerd en als het resultaat straks hetzelfde is minder co2 uitstoot dan is toch iedereen tevreden.

Mvg Luc

Manu

Ik ben absoluut geen expert maar met isoleren onder een juist afgewerkte dakisolatie is wel gevaarlijk. Bij het plaatsen van de isolatie tussen je spanten zal de luchtvochtigheid kunnen zorgen voor condens in deze laag. Ik geloof dat het wel kan als je damppunt/dauwpunt maar in de buitenste laag licht. Dit bereik je door een lagere isolatiewarde te nemen. Ik heb me laten wijsmaken dat je bij eenzelfde isolatiewaarde, best maximum de helft van de buitenste isolatie gebruikt. 16 cm isolatie in het dak geeft dan 8cm binnen, bij eenzelfde product. Je zou hier ook de verschillende K-Waardes kunnen gebruiken

Wim

Manu en knapenw,

ik heb hier op het forum al een verhouding 1/3 gelezen: bv 18 cm in het dak, 6 cm binnen

hey knapenw en dany,

zoals ik het nu zou hebben is het een verhouding van 18 in dak en 8 tussen spanten. Ik vermoed dat ik dan wel ok zit.
Er is me ook al verteld om een damprem te plaatsen, net tegen de isolatie. Om zo condens te vermijden.

Vlasisolatie zou de eigenschap moeten hebben te blijven isoleren, ook al heeft het (flink) wat vocht opgenomen. Ik ga er vanuit dat dit mij voldoende garantie biedt tegen condens.