vermogen convectoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb een technische vraag voor de kenners onder ons.

Ik heb een oude gaswandketel vervangen door een condensatieketel in mijn appartement dat ik recentelijk gekocht heb.

Sinds ik hier woon is het de eerste keer dat het vriest en nu merk ik dat ik maar met veel moeite mijn living op 19 of 20°C krijg.

De verwarming gaat via convectoren en ik heb het vermoeden dat de convectoren die hier geplaatst zijn te licht zijn voor het te verwarmen volume.

Ik heb mijn formules en warmteberekeningen eens bekeken van in de tijd dat ik nog op het VTI zat. Voor mijn living kom ik op zo'n kleine 5kw uit.

De convector die de living moet verwarmen heeft 3 warmtekanalen met fijne plaatjes ertussen, meet 120x20x20cm. De kast afmeting is:B 22cm, L 120cm en H 40cm.

Zou iemand soms weten hoe je het vermogen van zo'n ding berekend of op hoeveel dat ongeveer komt? Ik heb als electricien alléén verstand van elektrische verwarming, vandaar...

Reacties

op hoeveel graden is de ketel ingesteld anders water temperatuur hoger zetten
worden de radiatoren helemaal warm anders eerst ontluchten

De keteltemperatuur staat nu op 75°C, het maximum. Ontluchten heb ik al gedaan en er kwam direct water.

De convectoren komen wel goed warm, vandaar dat ik eerder denk dat ze te licht zijn, of zou de ingangstemperatuur hoger moeten liggen bij convectoren?

Bert,
Een oplossing zonder breekwerk is onder de convector tangentiaal ventilatoren plaatsen. Je dient ze wel zo te plaatsen dat ze naar boven blazen.
Stonden er vroeger geen in?
Is natuurlijk niet de milieuvriendelijste oplossing, maar je bent snel en relatief goedkoop, zonder breekwerk geholpen. Als je er dan nog een klein dimmertje, of een voorschakelweerstand kan op plaatsen, heb je een eenvoudige snelheidsregeling (en lawaairegeling). Pas op met het dimmertje want deze ventilatoren hebben dikwijks zo'n goedkope motortjes (lage cos. phi) dat ze elektronisch zeer slecht regelbaar zijn. Dus best navragen in de winkel.
Google eens op tangentiaalventilator dan kom je er wel pak tegen.

Succes ermee, want met dergelijke vriestemperaturen alijd koud hebben, is ook geen pretje.

Siegfried

marcelvm, het is er sprake van convectoren en niet radiatoren. Convectoren geven alleen warmte door luchtstroming en niet door straling. Dus hooge watertemperatuur, die is er volgens bertvdg, maar die luchtstroming? De convectoren moeten ingepakt zijn gelijk een luchtkanal. Soms kan er geen lucht doorstromen door stof en spinnenweb tussen de kleine plaatjes. Dus neem een stofzuigen en verweider de vuil en let erop, dat die bekleding van de convectoren goed gesloten is. Soms is er de stofzuiger niet genoeg en U moet perslucht gebruiken om de stof te verwijderen.

had het wel gelezen,maar fout geschreven de rest blijft even goed tellen of het een radiator of convectoren zijn , ontluchten en temperatuur

Als vroeger de ruimte wel goed op temperatuur kwam dan zijn de convectoren groot genoeg. Echter vroeger werd er rekening gehouden met 90°C vertrektemperatuur. Het kan dus goed dat zijn dat de watertemperatuur van de ketel te laag staat.
Om te zien of de convectoren goed doorstroomt worden kijk gewoon of de uitgaande leiding van de convector goed warm wordt, bijna hetzelfde als de aanvoer. dan stroomt er voldoende water door en is meestala de watertemperatuur van de ketel te laag.
De condensatie ketel werdt op 75 °C gezet daar bij hoge temperaturen het condensatiebereik van deze ketel niet wordt bereikt. Bij een vertrektemperatuur van 90°C zal de condensatie ketel nog maar een rendament hebben van ongeveer 97% en niet het maximm van ongeveer 107% dit wordt enkel bereik bij retour temperaturen van ongeveer 35°C.