warmte stijgt niet bij vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

althans dat verneem ik via een occasionele verkoper en tal van websites. Los van het feit dat de ene zegt dat het hoofd beter warmer heeft dan de voeten en de andere (veeleer fan van VV) het tegendeel beweert, merk ik toch in de praktijk dat in een feestzaal met VV het op 5 m hoog een 5-tal graden warmer is dan aan de vloer. Hoe verklaart men dan tal van tekeningen en beweringen in publicaties waar de plafondtemperatuur bij VV steeds lager ligt dan beneden. dit druist toch in tegen elke logica en fysica?

Reacties

Jan
vloer- plafond en wandverwarming zijn in princpe stralingswarmtebronnen. Ze zijn niet 100% efficient in het omzetten van warmte in straling zodat ook de lucht wordt opgewarmd. Waarschijnlijk is de ene techniek (opbouw) al efficienter dan de andere.

Jan,

als het aan het plafond idd 5 graden warmer is dan de vloer, heb je een nieuw fysisch fenomeen ontdekt. Hoe kan je een ruimte warmer krijgen dan de warmtebron die je gebruikt?
En als je meting wel juist is moet er een andere warmtebron zijn die meespeelt. Bv de vuren van de keuken, lampen, de mensenmassa....
In ieder geval is het hier thuis op 5 meter van de vloer met vv (in de nok van de vide/mezzanine ) niet warmer.

Walter

"Hoe kan je een ruimte warmer krijgen dan de warmtebron die je gebruikt?"

Doordat warme lucht stijgt , tiens. En die warmte wordt toegevoegd aan de reeds aanwezige, opgehoopte warmte.

Kom maar kijken naar het fenomeen. Geen mens, lamp, keukenvuren in de buurt, jammer. kom maar kijken als je een nieuw fenomeen wenst te voelen.

Walter heeft gelijk met zijn uitspraak. De lucht kan nergens warmer zijn dan de warmtebron. Dat zou in strijd zijn met elementaire regels van de natuurkunde.

Dus wat ik denk dat het kan zijn: dat het om een vloer gaat met (te) weinig meters buis erin. Om toch voldoende warmteafgifte te krijgen, laat men er erg warm water door stromen. Op de plaatsen waar de buis ligt kan de vloer dus erg warm zijn. Die zones zullen de lucht flink opwarmen waardoor flinke convectiestromen kunnen ontstaan.

Dirk Bauwens

Ik zie het zo:

Jan zegt "... warmer dan AAN de vloer"

Walter zegt "... warmer dan de vloer"

Mijn gok: Jan vergelijkt de T° op 5 m hoogte met die op pakweg 20 cm. Kan het niet zijn dat de opgewarmde lucht idd stijgt, aan het plafond blijft hangen, en dat het een aantal cm boven de vloer iets kouder is door instroom van koude lucht?

Guy

Zo zie ik het ook Guy !
Ik wil daarbij nog een gok wagen door te veronderstellen dat er aan één zijde van de zaal een grote glaspartij aanwezig is die uw "instroom van koude lucht" veroorzaakt.

vr gr
Pluto

zoals hierboven gezegd: Jan het je de temperatuur van de vloer gemeten of er 'net' boven?

Walter

Juist Guy.
Aan Walter : net erboven nu ook niet, laat ons zeggen 1 m hoog.
Pluto, nog zo geen ondenkbaar fenomeen die "instroom van koude lucht", echter dan onvoelbaar en zeker geen gevolg van een glaspartij, want die is er niet.

Wel raar: jullie beweren allen dus dat warmte (tgv VV) niet stijgt??? (anders was het fenomeen direct verklaard, maar info op een aantal sites deed mij twijfelen, vandaar deze vraagstaart)

NB heeft iemand van jullie ooit al op een balkon gezeten in een theaterzaal, daar is het toch warmer, niet?

Jan,

Welke temperaturen heb je eigenlijk gemeten? Enig idee wat de vloertemperatuur/water temperatuur is. (hier iets als 30°C aanvoer bij de huidige 0° tot -4°C). En is het een 'oude' zaal (dus hoge vloertemperatuur, hoge water temperatuur wegens slecht geisoleerd)?
Waarom ben zeker dat er geen andere warmtebronnen zijn?
Hier in huis, in de voorbije dagen, In de zon kan de thermometer 28°C aangeven, een metertje ernaast uit de zon krijg je gewoon 22°C, en dan boven op de mezzanine kan het wel een tijdje echt 25°C zijn. En als de zon weg is, verdwijnen die hoge waardes weer. Maar die temperaturen hebben niets te maken met vv, enkel met de zon (een externe warmtebron).

Walter

Watertemperatuur zal in elk geval te hoog zijn - stookplaats 300 kW wordt binnenkort vervangen. VV is een 20 jaar oud, waarschijlijk niet meer dan een paar cm langs onder isolatie (toestand? welke soort?). Aanvoer- noch retourtemp meetbaar. Zaal is 200 j oud, langs de binnenkant steen voor gemetst, dus niet geïsoleerd(dikte = 45 cm baksteen), opp. 10*23m, muren rondom 5 m hoog, geen plafond, nok van zichtbare spanten 9 m. (en daar is het zeer warm). Geen enkel raam, wel 3 houten poorten van een 8 m².

Jan,

Dan treedt er een soort schouweffekt op in het midden van de zaal, waardoor al de opgewarmde lucht in de nok gaat hangen. Aan de ongeïsoleerde muren koelt de lucht af, valt naar beneden en stroomt over de warme vloer naar het midden van de zaal. Dat is gewoon een luchtcirkulatie, die net omgekeerd verloopt als de luchtcirkulatie bij een hete radiator.

vr gr
Pluto

Pluto,

Ik geloof dat je zeer dicht in de buurt komt. Begin volgend jaar ga ik de zaal eens trachten te "monsteren" ttz bij cte ruimtetemperatuur een aantal metingen van muur tot muur en verschillend in de hoogte, verrichten. Wordt vervolgd!

en de vloertemperatuur zelf een meten (bv met zo een oorthermometer). Die zou hoe dan ook lager moeten zijn dan de temperatuur in de nok.

Walter

hmmm, bizar,
ikzelf heb thuis vloer verwarming + radiatoren, het concept van het huis is
open, met veel vides ... toch is het boven niet warmer dan benden, overal een
gelijke temp van tss de 20 en 21 graden.
M'n ouders hebben hetzelfde concept maar zonder vv, en als ze het benden
warm willen hebben dan is het boven niet te harden, zo warm.
Ik veronderstel dat er in de feestzaal echter andere, extra warmte bronnen zijn
zoals feestverlichting ... en vergeet niet een zaal vol mensen zijn allemaal
radiatoren ik dacht 200w/persoon ... en ja warme lucht stijgt ... das thermiek
... delta gliders en zweefvliegtuigen gebruiken dit om te stijgen ...

Yves, heb ik in het begin niet gemeld , maar het gaat wel over een lege zaal met 10 armaturen van 400w kwikhogedrukontlandingslampen, waarvan de warmte zeer lokaal blijft. Dus neen (helaas), geen indirecte warmtebronnen als daar zijn publiek en feestverlichting.
De situatie mét publiek én feestverlichting wil je niet meemaken, daty wordt al 20 jaar over geklaagd: 19 ° voor een a"aangenaam binnentreden van de zaal", een uur later;, met de pauze van een voorstelling al vlot 27 °. Kan je je voorstelen dat het zeer regelmatig voorvalt dat mensen vanwege de te hoge t° na de pauze liever niet meer binenkomen? 2 joekels van luchtextractieventilatoren ten spijt-kunnen ook niet draaien vanwege 't geluid tijdens een voorstellingg NB.

Er is weinig te zeggen wat de preciese oorzaak is.
Je moet alle facetten van het gebouw weten, wel is aan te geven dat de vloertemperatuur theoretisch de maximum is als er een enkele warmtelast aanwezig is. En van de vloertemperatuur moet je uitgaan van de maximale temperatuur.
Een vloer is nooit egaal op temperatuur tussen de slangen is de temperatuur iets lager dan rechtboven de slangen.
Dit is goed te zien met een warmtebeeldcamera.
Die 5 graden is goed mogelijk.
De 400watt lampen kunnen ook al voldoende zijn voor de opwarming, zeker als de ruimte ongeventileerd is op dat moment.

Om de opwarming door publiek op te vangen is een goede ventilatie nodig. Voor feestend publiek kan de interne warmtelast oplopen tot 500 watt per persoon.
De hoge ruimte is ideaal te gebruiken om de warmtelast effectief af te voeren. Maar naast afvoeren is het toevoeren van verse buitenlucht net zo belangrijk.
Het toevoeren van verse lucht dient zo te zijn oppgebouwd dat er geen tocht ontstaat. Je zal de toevoer goed moeten verdelen over meerdere inblaaspunten.
Het binnenste van de zaal is het lastigste bereiken als de zaal gevuld is.

Een exacte benadering is enel te geven met alle gegevens van het gebouw en het gebruik.

Wat ik zie als een slechte keuze is de vloeverwarming in een feestzaal. Je zal eerder warmte moeten afvoeren dan toevoegen. Bij aanvang had de ruimte het beste verwarmd kunnen worden met lucht. Je gaat niet een flinke vloer opwarmen voor enkel een korte periode als er na enkele uren veel warmte afgevoerd moet worden.
De systeemkeuze is dus niet goed gekozen voor het gebruik van de zaal.

Dat is reeds jaren duidelijk Chatanky, dat het opdrachtgevend bestuur en/of architect toen de verkeerde keuze gemaakt hebben. Rehau werkt aan een mogelijke oplossing, maar ik denk eerder het VITO, Cegelec of ander gespecialiseerd studiebureau erbij te betrekken. Suggesties?
Het is me ook al duidelijk geworden dat best met een combinatie VV-radiatoren (tegen de ongeïsoleerde muren) dient gewerkt, aangezien een gespreid warmeluchtsysteem te drastische architecturale ingrepen vergt en praktisch onmogelijk is. We houden er evenwel rekening mee dat alles wordt uitgegraven tot op de beton met daarboven volledig nieuwe opbouw (nivelleringschape, isolatie, gewapende chape, afwerking), waarin opnieuw een VV-systeem kan geimplementeerd en waar ook de toevoer voor de nieuw te plaatsen radiatoren in kan aangebracht.
"Het binnenste van de zaal is het lastigste bereiken als de zaal gevuld is. ". Da's inderdaad een groot probleem zonder oplossing: voor convectorputten moet de beton er ook uit, en dat is onmogelijk.

Het is maar een ideetje, maar zouden direct gasgestookte stralingspanelen (donkere stralers) geen oplossing kunnen zijn? Deze hebben een heel snelle reactietijd en zullen ook minder warmte in de muren en vloer pompen bij het opwarmen van de zaal. Tegen dat de mensen de lucht in de zaal opwarmen zit er dus minder restwarmte in de constructie.

Koeling zou ik in eerste instantie aanpakken met een goede ventilatie (afzuiging vlak tegen het plafond, want hier zit de warmste lucht) aangevuld met een koeling van de ingeblazen lucht voor de warme zomerdagen.

Ik snap trouwens niet zo goed waarom de meeste het vreemd vinden dat er warme lucht tegen het plafond zit. Dit is toch doodnormaal? Als je een ruimte perfect afsluit en isoleert, zal er nog een temperatuursverschil zitten tussen de vloer en het plafond. De aangehaalde 5°C lijkt mij zeker niet vreemd.

Jan De Gols schrijft:
> althans dat verneem ik via een occasionele verkoper en tal van websites. Los van het feit dat de ene zegt dat het hoofd beter warmer heeft dan de voeten en de andere (veeleer fan van VV) het tegendeel beweert, merk ik toch in de praktijk dat in een feestzaal met VV het op 5 m hoog een 5-tal graden warmer is dan aan de vloer. Hoe verklaart men dan tal van tekeningen en beweringen in publicaties waar de plafondtemperatuur bij VV steeds lager ligt dan beneden. dit druist toch in tegen elke logica en fysica?