magnetische wasbol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

In een blaadje van een ecologische vereninging heb ik een artikel gelezen over het wassen met een " magnetische wasbol". Dit zou het gebruik van chemische wasmiddelen aanzienlijk verminderen. In het artikel stond beschreven dat de magnetische wasbol werkt op het verlagen van de oppervlaktespanning (wat ook wasmiddelen doen). Echter wasmiddelen zorgen er ook voor dat vetten min of meer " opgelost" raken in water. Lijkt me niet dat deze magnetische wasbol dat kan.

Heeft er iemand ervaring met het gebruik van zulke magnetische wasbollen?

Het is namelijk alleen maar positief als wereldwijd minder gebruik wordt gemaakt van (chemisch) wasmiddelen

Reacties

Ik heb gisteren ook dat artikel gelezen.
Een vriend van mij vertelde dat zijn buurvrouw dat ook al enige tijd gebruikt en er zeer tevreden van is.

Toen had ik zoiets van zou het niet gewoon door de mechanische interactie van die bollen met het wasgoed zijn dat ze gewassen worden? In de ontwikkelingslanden zie je ze ook in de rivier wassen met gebruik van keien en zo....

Maar volgens dat artikel kleven die bollen aan de zijwand van de wastrommel en vliegen ze dus niet heen en weer zoals ik eerst dacht. Maar ik heb ze zelf nog niet gezien, ik weet niet hoe het werkt.

Vermeldenswaardig is wel dat ze voor de hardnekkige vlekken en voor witte was nog wat (lokale) detergenten gebruiken

Ik ben wel nieuwsgierig, misschien dat we zelf ook dat systeem gaan proberen.

Wij hebben een paar jaar geleden een magnetische ontkalker laten plaatsen op onze leidingen. Onze warmtewisselaar van de CV moest vervangen worden wegen compleet toegekalkt. Bij ons hebben we extreem hard water.
Onze installateur raadde het magnetische systeem aan. Ik heb zelf nog wat opzoekwerk verricht en kwam enkele studies tegen waaruit bleek dat dergelijke systemen wel degelijk werken, maar niemand weet hoe. Het Kalk wordt niet uit het water gehaald, maar komt in een soort pre-kristalijne toestand waardoor het niet meer als een harde koek neerslaat op warme oppervlakten. Hetgeen neerslaat is als een poeder te verwijderen (in onze waterkoker zie je het, je wrijft het er gewoon af). Het is niet helemaal waterdicht, bepaalde toestellen hebben nog last van verkalking, maar volgens mijn komt dat doordat het water er lange tijd blijft in staan (waterkoker en stoomkoker). Dan komen die pre-kristalijne kalkdeeltjes opnieuw in oplossing neem ik aan.

Het belangrijkste voor ons was het feit dat de leverancier van onze CV garantie geeft op de warmtewisselaar als we zo'n systeem hadden. Als het niet het gewenste effect zouden bereiken is het toch niet op onze kosten.

Er bestaat al een vraagstaart over wasmagneten. Het standpunt was toen: onzin.

Zelf weet ik het niet.

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1174317023&first=&last=

Ik heb het eens gelezen, maar echt waardevolle berichten zitten er niet bij.

Enkele mensen zijn duidelijk sceptisch en 1 persoon gebruikt het zelf en is tevreden.

Ik vraag me bijvoorbeeld ook af of het even goed zou werken met tennisballen of keien of zo....

Zijn er intussen al meer ervaringen met het product?
Voelt iemand zich geroepen om een vergelijkende test te doen met de tennisballen?

als iemand denk een wetenschappelijke onderbouwing voor het verhaal te kunnen overleggen, graag.
Anders kolder van de bovenste plank, net als zuiverende lampen, kookpotten met superlagen en bodems, en al die flauwekul.

Iedereen heeft het recht om sceptisch te zijn natuurlijk, ik hou toch graag nog een open geest.

Maar ik heb toch wat meer nodig om me over de streep te trekken, een stormvloed van tevreden gebruikers zou mij misschien kunnen overtuigen om het eens te proberen.

ik heb eens gevraagd een proef te mogen doen zou er alle buren bij halen
wat een zeer goede reclame zou zijn ging natuurlijk niet,ik vroeg toen of zij zelf wilde komen ik zou voor genoeg volk zorgen,dat zou toch de reclame zijn voor hen
als het werkt en er zijn een 15 tal vrouwen die dat zien weet u hoe vlug dat rond gaat,wilden ze ook niet
natuurlijk als het niet werkt gaat dat ook vlug rond
en wat jan wonko schrijft stenen zullen zeker helpen voor het wassen,maar zullen natuurlijk uw trommel beschadigen
die bollen zullen de was ook beter doen denk ik, niet omdat ze speciaal zijn,maar ze kneden de was zodat het beter wast maar wel met zeep natuurlijk

Een beetje OT maar hier wordt gewassen met wasnootschalen.
Puur natuur maar geen wonderwasmiddel.
Maarja dat is de chemische troep ook niet
Ik ben er allezins content over, hardnekkige vlekken en bepaalde vlekken zijn nu eenmaal moeilijk weg te krijgen.
+ het is nog goedkoop en milieuvriendelijk en je doet er héél lang mee.

Ongelooflijk dat dit steeds blijft terugkomen.

Wat is wassen? Tijdens het wassen vormen de detergenten zogenaamde micellen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Micel). Want vuil is per definitie "vettig", want anders is zuiver water voldoende om te wassen. Het "vettig" vuil wordt door de hydrofobe staarten van de oppervlakte-actieve stof in oplossing gehouden, waarna ze verwijderd kunnen worden. Geen detergent -> geen micellen -> geen vet/vuil dat verwijderd wordt. Magneten hebben hier geen uitstaans mee en dus klinklare onzin, tenzij iemand mij zwart op wit bewijst dat het bij hem/haar wel zou werken.

Zwart op wit is hierbij een uitstekende woordkeuze!

Gunter,

Ik ben wetenschapper van opleiding, ik wil dus ook graag verklaringen zien van dergelijke fenomenen. Ben vooral nieuwsgierig naar het onderliggende mechanisme.

Maar een wetenschapper mag ook niet blind zijn voor fenomenen waar nog geen verklaring voor gevonden is. veel wetenschappelijke doorbraken waren in hun tijd ook erg controversieel.

De Aarde is niet plat, maar rond! stel je eens voor dat een gek zoiets komt verkondigen, zou je hem niet direct willen lynchen? Iedereen weet toch dat het niet klopt, enfin, in dien tijd toch.

Dus als we iets observeren dat we niet kunnen verklaren, dan moeten we niet als eerste reflex hebben "die observatie is verkeerd" maar eerder "tiens, da's eigenaardig, hoe zou dat komen?"

Maar dat wil natuurlijk niet betekenen dat we gelijk welk charlatan moeten geloven die siroop verkoopt "die helpt tegen alles" (bijvoorbeeld)

En als pragmaticus ben ik bereid om iets te gebruiken waar ik geen verklaring voor heb, maar wel voldoende aanwijzingen dat het in de praktijk wel werkt. Zeker als het geen grote implicaties zou hebben als het dan toch niet blijkt te werken.