warmtepomp voor ventilatie - verwarming - water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi iedereen,

Ik plan volgend jaar te starten met de bouw van een lage-energiewoning. Daarvoor ben ik nu aan het kijken naar een goed systeem voor de verwarming - warm water en ventilatie.

Na een zoektocht en veel lezen ben ik vooral geïnteresseerd in het gebruik van een warmtepomp op lucht. Een interessante bron van de lucht lijkt mij daarbij de afgezogen lucht van het ventilatiesysteem (type D).

Bij het overlopen van mogelijke manieren van verwarmen komt onze voorkeur uit bij het verwarmen van de ingeblazen lucht (liefst geen vloerverwarming en geen radiatoren in de woonruimtes). Vermits er sowieso ventilatie voorzien is, lijkt een combinatie mij ideaal.

Natuurlijk moeten niet alle ruimtes volledig verwarmd worden. In de woonkamer/keuken/badkamer zou ik graag 20graden kunnen behalen, in de andere ruimtes mag het zeker wat frisser zijn. De totale oppervlakte waar 20 graden gewenst is bedraagd ong. 90m2. In totaal kom ik op een ca 180m2.

De productie van warm water zou ook dienen te gebeuren met de warmtepomp met daarbij een zonneboiler (evt. later bij te plaatsen ivm budget).

Mijn idee op papier was dus het volgende:
Als basis voor de ventilatie een systeem met efficiënte warmtewisselaar en bypass voor tijdens de zomer.
De afgezogen lucht wordt gebruikt als 'brandstof' voor de warmtepomp.
De lucht in de ruimtes waar geen 20 graden nodig is is de warmtewisselaar gepasseerd en daardoor voldoende warm. Naar die kamers wordt daarnaast via de binnenmuren/deuren ook nog wat warmte doorgegeven.
De lucht richting de ruimtes waar wel 20 graden gewenst is passeert de warmtepomp om daardoor bijgewarmd te worden.
Daarnaast zorgt de warmtepomp tevens voor het warm water.
Als de temperatuur onder de -5 zakt is een binnentemperatuur van 18-19 graden voor mij voldoende. Als het toch warmer moet zijn mag dit gerust via elektrische bijverwarming (zelden nodig), dit tevens voor nog lagere temperaturen.

Vermits ik niet goed thuis ben ik de verschillende waarden/berekeningen en bijna enkel kan afgaan van mijn ervaring en die van anderen is het moeilijk om uit te zoeken of er systemen zijn die zo gecombineerd kunnen worden en zo ja, welke...

Op internet heb ik wel een toestel gevonden dat eigenlijk alle functies combineert (Genvex 185 EC), maar ik zit dan met de vraag hoe het zit met de ventilatie van de ruimtes waar het niet zo warm moet zijn.

Ik ben niet op zoek naar de meest ecologische oplossing, maar naar een oplossing met aanvaardbare kost in aanschaf en werking. Dit mag dus iets hogere aanschafprijs zijn als een systeem met gas (condensatieketel) + vloerverwarming, maar wel een lagere werkingskost.

Alvast bedankt,
Koen

Reacties

Vlug wat opmerkingen:

=> LEW: ruimtes waar het niet zo warm moet zijn: die worden met dezelfde lucht verlucht als de andere ruimtes.

=> dat toestel kan ongeveer 2kW leveren aan verwarming: Je moet al passiefhuisniveau gaan bouwen om daar mee toe te komen (ook als je content bent zijn met 17-18°C.)

wat opmerkingen:
=> Toestel heeft boiler van 185liter: is niet zo veel voor een gezin als warmtepompboiler (levert water van maar 55°C max) of om aan te sluiten op zonnepanelen
=> ik vermoed dat toestel ofwel warm water maakt of wel lucht opwarmt. In de winter kan het zijn dat hij 10 uur nodig heeft om water te verwarmen en dus niet kan verwarmen. Je moet dus echt passiefhuis niveau hebben om er iets aan te hebben.

Dit systeem heeft zeker geen lagere werkingkost als gas. Daarvoor heeft een luchtwarmtepomp te weinig rendement. En zeker als je nog elektrisch wil bijverwarmen.

Mijn conclusie is in ieder geval dat het niet de beste oplossing is voor een LEW (toch nog ongeveer 5kW nodig om je huis te verwarmen). Een 'eenvoudige' gasketel met radiatoren en balansventilatie gaat je meer plezier geven.
Heb je een idee van de kostprijs?

Maar laat mijn opmerkingen je vooral niet tegen houden om LEW te bouwen

Walter

Tja, ik lees al dat er een eleketrische zusatzheizung van 1 kW in zit, das dus om het warmwater extra te verwarmen als de warmtepomop het niet lukt......
Daarbij, de warmtepomp werkt ook al op elektriciteit, das volgens mij een stevige elektriciteitsrekening dan.

Als je een mooie LEW wilt zetten kijk dan eens naar de site van lieven, lika.be.
En als verwarming zou ikzelf voorkeur hebben voor een pellets ketel, of kachel, in combinatie met een zonneboiler.
Als je dan al je dak voorziet van een aantal PV-panelen denk ik dat je een fijne woning hebt.

We gaan zelf een passiefhuis bouwen en heb dus al wat informatie rond deze toestellen opgezocht.

Ik denk ook dat die combitoestellen enkel geschikt zijn voor passiefhuizen, omdat ze inderdaad een zeer klein vermogen hebben. Ongeveer 500W elektrisch vermogen (afhankelijk van de buitentemperatuur dus een warmtevermogen van tussen de 1000 en 1500W). En inderdaad: waterverwarming krijgt voorrang.

Bijverwarming zal voor jou dus noodzakelijk zijn.

De prijs gaat al vlug naar de 10.000€, dus als je toch nog een aardgasaansluiting of dergelijke nodig hebt om bij te verwarmen lijkt me zo'n combitoestel voor jou niet de beste keuze.

Koen

Ik heb een tijdje alle info gezocht van een vergelijkbaar toestel. Ik was uitgekomen bij Nibe een zweeds toestel met mooie mogelijkheden voor koppeling aan zonneboiler en PV. Jammer genoeg is het een hoog toestel en dus niet haalbaar op mijn zolder. Kijk eens op hun site.

Wim