houtvezel onderdakplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen:

Binnen afzienbare tijd vernieuwen wij ons dak. Als onderdak hadden wij evt. gedacht aan platen type Celit/Gutex. Dergelijke types worden door de éne dakwerker verguisd en door de andere juist niet... maar daarover was op dit forum al eerder te lezen.

Een paar vragen:

- heeft er iemand een idee over de duurzaamheid van deze platen (bv. rot- en vochtbestendigheid)? Het is de bedoeling dat die platen zolang blijven meegaan, als de dakbedekking zelf (er komen stormpannen op). Zou dergelijke houtvezelplaten dat uithouden denken jullie?

- neem bv. Gutex-platen van 22 mm.: met wat is de zogenaamde isolerende eigenschap hiervan te vergelijken? Ik heb 'horen' zeggen met 6 cm. minerale wol. Klopt dit?

- moet er nog iets bovenop de vezelplaten gelegd worden (dampscherm ...)?

- i.c.m. die Gutex-platen: welke bijkomende isolatie zouden julllie aanraden (flensdekens of bv. iets anders) en hoeveel (16 of 18 cm. of ...). Onze kepers hebben een diepte van 6 cm.

Heb al bij verschillende mensen en instanties te rade geweest. Probleem is dat de één de ander tegenspreekt. Weten jullie nog raad a.u.b.? Alvast bedankt!!! Bart

Reacties

Bart,

Vraag 1: Ja die platen gaan dat uithouden als het over een normaal hellend dak gaat.

Vraag 2: Nee, het isolerend vermogen van dit type houtvezelplaat komt niet overeen met 6cm minerale wol. Wat wel klopt is dat in de zomer de platen evenveel weerstand bieden tegen warmtedoorslag als 6cm minerale wol. Tegen de koude isoleren de platen ongeveer even goed als 2cm minerale wol. Wel onderbreken ze voor een deel de koudebruggen gevormd door de daktimmer.

Vraag 3: Nee dat is niet nodig.

Vraag 4: Ik zou minstens 20 cm isolatie steken. Als je dan nog voor papiervlokken kiest zal ook in de zomer de temperatuur onder het dak te doen zijn. De kepers moeten dan wel uitgetimmerd worden maar dat is bij flensdekens ook het geval.

mvg,
Jonas

Bedankt voor je heel snelle reactie Jonas!

ivm vraag 2 : dienen de platen nog "getaped" te worden langs de naden om koudebruggen te elimineren? Of is dit niet nodig: zijn er sowieso geen koudebruggen bij houtvezelplaten?

ivm vraag 4 : beter papiervlokken dan ipv flensdekens? Totaal geen ervaring mee: isoleert 20 cm. papier meer dan 20 cm. flensdeken? En wat met kostprijs?

Groeten, Bart

vraag 2: tapen voorkomt geen 'koudebrug'. Een koudebrug is een plaats met minder isolatie. En daar tape niet isoleert zal dat weinig helpen tegen koudebruggen. Je onderdak moet winddicht zijn. Tape kan helpen om beter winddicht te zijn. Op sommige plaatsen is tape daarom nuttig om winddichtheid te verbeteren (bv aansluiting aan schouw, dakpunt,... ). Maar de meeste houtvezelplaten sluiten onderling voldoende om niet nog eens extra getaped te worden.
vraag 4: papiervlokken isoleren iets minder dan minerale wollen (isolatie materiaal in flensdekens). Maar is beter bestand tegen warmtedoorslag. Daarom zullen papiervlokken een beter comfort geven in de zomer.
Papiervlokken laten plaatsen zal veelal goedkoper zijn dan laten plaatsen van minerale wol. Het dampscherm moet wel zeer secuur worden geplaatst bij papiervlokken (vóór het spuiten van de vlokken). Maar een dampscherm moet eigenlijk altijd secuur worden geplaatst. Bij papiervlokken wordt veelal wel gewerkt met een duurder dampscherm dan bij minerale wol.
Merk op dat je de flensdekens zelf beter negeert. Die krijg je nauwelijks correct luchtdicht afgewerkt. Beste manier met minerale wol blijft toch werken met een apart dampscherm.

Walter