Upgrade van mijn vitodens 300 + vitosol systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag beste forummers & viessmann specialisten ,

Ik zit nu ongeveer een 2 jaar in mijn nieuwbouwhuisje en ben nu al een tijdje aan het kijken voor mijn vitosol 100 systeem uit te breiden. ( upgradevirus haha ) . Ik heb een zeer goede viessmann installateur maar toch zit ik nog met een hoop vragen zodat ik mijn installateur kan toetsen met voorgestelde verbeteringen .

Ik zal mijn huidig systeem even voorstellen :

Situatie huis : Dubbel glas 1.1 , 10 cm rotswol in de muur , 8 cm pur in de vloer en 28 cm in het dak.Het huis is een 250 m2 groot ( verdiep incluis ) .

Ketel betreft een vitodens 300 met een onderbouwunit ( tja tis zo een warmtewisselaar met extra pomp en mixventiel) een WAR en een vitosol installatie met 5m2 vitosol 100 vlakkeplaat panelen en een 300 liter boiler .
Er zijn 2 circuits - onder alles vloerverwarming en boven alles overgedimensioneerde radiatoren met een T begrensd op 45 graden .

Ik zou nu echter mij zonnepanelen willen upgraden van de huidige 5m2 die nu Zuidwest liggen , naar een 4 extra panelen zodat het totaal op 15 m2 komt te liggen .

Dit zou ik willen doen om 4 redenen.nl :

1.Meer "gratis" warm water tijdens de mooie winterdagen.
2.Mijn vloerverwarming ondersteuning geven , waardoor ik minder gas verstook ! ik zit nu aan 1100 m3 per jaar.
3.Eventueel in de zomer als ik toch een overschot aan warmte heb , mijn zwembadje ( 15 m3 ) verwarmen tot een aangename zwemtemp .
4.Minder afhankelijk worden van alle oliederivaten.

Nu komen de vragen :

1. Boiler : Ik weet dat ik waarschijnlijk een grotere boiler nodig heb , eentje van 750 a 1000 liter . Echter wil ik geen viessmann want die hebben blijkbaar geen met 3 of 4 spiralen . Enige suggesties van merk of ervaring met ? En hoe word zoiets meestal aangesloten ? Heeft iemand een voorbeeldtekening of schets ?

2. Ik wil mijn radiatoren sturen met mijn domotica van nikobus, dus elke kamer met zijn eigen thermostaat en controle op opening van ramen ( raam open = geen verwarming ) , maar ik wil ook mijn ketel laten weten als er warmtevraag is . Bestaat hier een soort connector voor zoals een spanningsloos contact dat ik bedien door ijn domotica ?

3. Voor het zwembad zou ik waarschijnlijk best met een WW werken aangezien dit met chloor werkt ? Is dit correct of mag dat door een RVS spiraal lopen ?

dat zijn de vragen voor nu ...Ne hele boterham ...

bedankt
Kenny

Reacties

Hey ,

Er moeten toch een aantal mensen wat ervaring in de materie hebben . Miscchien ook mensen die ervaring hebben in zonneboiler met vloerwerwarmings ondersteuning ?

groeten

Kenny

Beste,

Ben zelf ook aan het overwegen de 300 aan te kopen. Ga deze volledig verbinden met de verwarming.
Eventjes kort schetsen.
Gebruik zonne boiler zoals elke boiler.
1)Is de boiler vol warmte overdag, kontrole temperatuur in de ruimtes is deze onder een bepaalde temp. (bv 18°c) gaat het systeem warmte ontrekken uit de boiler en verpompen naar de ruimtes enkele als er voldoende energie kan ontrokken worden vanuit de panelene (eigenelijk overschot).
2)andere sitiatue boiler zit vol energie je komt thuis je wilt warmte. Het systeem meet buitentemperatuur berekend de gewenste vertrek temperatuur kijkt dat de boiler voldoende temperatuur heeft en maakt de keuze verwarmingsketel of boiler. Neemt bv boiler. We krijgen dan warmte van ons opgeslagen energie, temperatuur daalt na enige tijd en is te laag voor rendabel te zijn. Vertrek cv word dan gekoppeld met de verwarming. Kontrole op het terug komende water van de cv dat deze temperatuur onder de de temperatuur is van de boiler en maakt dan de keuze om het terug kerende water bij te verwarmen nog met boiler of niet anders rechtstreeks naar verwarmingsketel.
Heel dit systeem staat op papier en plc's liggen klaar moet alleen de panelen nog aankopen en de boiler.
Er bestaat een merk met 3 & 4 spiralen uit RVs en kuip uit kunstof, Sanisolar.

Groetjes

Ik ben aan het twijfelen tussen een boiler van tisun of van rotex , maar ik mis wat ervaringen .

Heeft er al iemand ervaringen met verwarmingsondersteuning via zonneboiler ?

Kenny

om even terug te komen op mijn " üpgrade ".

Ik ben aan het zien voor een andere boiler alvorens de panelen aan te schaffen . Ik ben aan het zien naar een latento boiler > www.latento.de

Helaas gaat deze boiler maar tot 500 liter en ik zoek een grotere .Ten minste een 750 liter of ik moet mijn bestaande 300 liter hergebruiken > helaas heb ik hier geen plaats voor.

Zijn er mensen die mij kunnen helpen of ervaring hebben in zonneboiler met verwarmingsondersteuning .

Elco zonnecombi boiler, type vistron 750 of 1000 kan een oplossing bieden.

Boilers van 1000liter zijn handiger op gebied van sturing. Maar let wel op je zit met ongeveer 1200kg of 1,2ton te drukken op een zeer kleine plaats. Kan u vloer dit wel aan?

Zelf was ik ook aan het rond kijken voor een grote boiler uit RVS van 1000l of meer.
La Pesa te bekomen via sanisolar, kan deze aanbieden.

Maar ben afgestapt van het idee en ga werken met 2 boilers van 500l.
Eerst boiler 1 max. vullen met warmte en nadien overschakelen naar boiler 2.
Ga de vacuümbuizen viesman 200, niet de 300 gebruiken. Als je het rendement bekijkt scoort de 200 beter dan de 300 en ze zijn betere koop

Normaal februari gaat de volledige installatie opgebouwd worden.

De sturing eigenontwerp via een logo van siemens en een zelio van telemecanique met sms module. Dat ik altijd kan opvragen temperaturen (boiler, panelen, kamer,…) , draaiuren,…

Het grote probleem Viesman werkt met PT 500 en is niet alledaags in de industrie.

@goefie

Zou je dan 1 gebruiken voor Warm Water en 1 voor Chaufage ondersteuning ?

Kan je meer details omtrend die boiler bezorgen ?

De zon laat boiler 1 op als deze vol energie zit dan pas boiler 2 laden.

Voor warm water. Het koude water komt eerst in boiler 2 en gaat dan naar boiler 1 m.a.w. ze staan in serie.

Van mijn boilers ga ik energie gebruiken voor het huis te vewarmen.

Eerst warmte ontrekken uit boiler 2 als er voldoende energie of warmte is.

Dan pas boiler 1 gebruiken. Deze staan niet in serie maar via een automatische keuze schakeling.

En komt er nog bij als de temperatuur in de boilers onvoldoende is voor de woning te verwarmen springt de CV ketel bij maar doe een controle op het water dat terug komt als deze lager is dan de temperatuur in de boiler 1 of 2 dan gaat het water er nog eens door.

Waarschijnlijk ga ik gebruik maken van de Viesman boilers ze hebben er tot 500l volledig uit RVS.

Beste,

Ik ben zelf ook aan't "puzzelen" hoe ik best mijn verwarming kan sturen op zonne-energie, en ik moet helaas toegeven dat daar momenteel heel weinig ondersteuning is van installateurs uit...ze vertellen je gewoonweg dat er in België te weinig zonlicht is in de winter en laten je daarmee dus letterlijk in de kou staan.

Gelukkig ken ik een architect die in het Gentse zijn huis warm krijgt met bijna uitsluitend zonne-energie (voor het overige deel gebruikt hij zo'n pelletkachel)...en dit via vloerverwarming over het ganse huis.

Ik heb zelf ook al overwogen om met 2 (of zelfs 3) boilers te werken, maar uiteindelijk ben ik van dat idee moeten afstappen omwille van te ingewikkelde sturingen. Ook werkt een grote boiler van 750L of 1000L op dezelfde manier: als je de boiler opwarmd stijgt die warmte naar het bovenste deel van je boiler en vormd daar een warmte-laag. Van die laag ga je gebruik kunnen maken om je huis/warm water te verwarmen. De rest van de boiler blijft koud en kan dus verder opgewarmd worden door de zon. Op die manier moet je de bovenste helft van de boiler zien als boiler 1 en de onderste helft als boiler 2. Het grote voordeel dat je nu hebt is dat de warmte van boiler 2 nu automatisch doorschuift naar boiler 1 als dat nodig is. Zo vereenvoudig je de sturingen enorm...wat uiteindelijk ook de prijs zal vereenvoudigen

succes!

ik geraak er inderdaad niet aan uit bij de installateurs en daarom dat ik beslist heb om het zelf te gaan doen , duurt misschien wat langer , maar dat is niet zo erg

@ nonkelseppe

Ik werk hier met een vrij programeerbare regeling daarmee is bijna alles mogelijk,je programeert wat je wil.
http://www.ta.co.at/content/blogcategory/14/32/lang,de/
Mvg Eric

@Eric

Heb je hier misschien een prijslijst van ?

Wat voor een boiler gebruik jij ?

Hallo

De UVR 1611 kost 400 à 500 euro dacht ik.

Mijn boiler is een vat van 2000 liter gevuld met "chaufagewater".

Voor de zon werk ik met een externe warmtewisselaar en kan de boiler laden op 2 niveaus.

Voor de verwarming kan ik de boiler ook ontladen op 2 niveaus.

En voor het sanitair warm water werk ik met een friswaterstation
Indien je het online schema even bekijkt word het wel duidelijk

http://users.skynet.be/zonnigniel/1/Solstat%20Niel.JPG

Mvg Eric

Ik heb je schema al gezien :

1. Welke warmtewisselaar gebruik jij tussen je boiler en zonnepanelen? Wat merk gebruik jij en heb je hiervan een richtprijs ? Heb je trouwens geen pomp nodig ussen je zonnepanelen en je warmtewisselaar ?

2.Dat buffervat van 2000 liter ,heb jij hier een referentie of merk van ? ik was aan het zien voor de latento xxl maar die is max 500 liter ...

@ Kenny

Het meetste komt hier van Solarfocus (Oostenrijk)
http://www.solarfocus.at/

1.Een platen WW uit edelstaal prijs ca 750 euro ???=overgedimensioneerd
Inderdaad die pomp staat niet op het schema,ben ik toen vergeten te tekenen en is er niet meer van gekomen

2.Is en pufferspeicher = leeg vat(schichten of gelaagd zijn doen ze bij juiste aansluiting allemaal)

Indien je uiteindelijk 15m² gaat hebben zou ik zeker een "boiler" van 1000 liter bijplaatsen.
Meer is beter en je zorgt dat je op 2 niveaus kan laden,de regeling denkt dan dat je 2 "boilers" hebt.

Voor verwarmingsondersteuning op zuid-west zou ik de panelen met een hellinshoek van 60° à 65° plaatsen.
In de zomer minder opbrengst maar ook geen stilstand of oververhitting en in de winter en tussenseizoenen meer opbrengst

Mispak je niet aan de kosten en hoeveel het opbrengt hangt zeer sterk van je huis en de pasieve zonnewinsten af.
De ecologische argumenten zijn veel sterker dan de economische

Ik heb hier een zeeer lage energie woning met veel pasieve zonnewinsten,dus wanneer de zon schijnt of scheen moet ik buiten de 2 badkamers niets meer verwarmen.

Er ook rekening mee houden dat er boilers zijn met drinkwater in en er zijn er met verwarmingswater in.

Mvg Eric
http://users.skynet.be/zonnigniel/

Kleine reactie op jouw verbruikt: mijn verwarming= gewone radiatoren (wel groter dan nodig), ATAG condens gas wandketel, brain thermostaat, het huis is 200m² groot en wordt verwarm de hele dag. De 3slpk worden maar op 18° gehouden, rest van de woning 22°. Badkamers 24°. Muur 9cm glaswol, binnenmuur 9cm glaswol, 12cm in plfond en dak.
Geen zonnesysteem.
Verbruik 1250m³ gas per jaar. We zijn met 4...
Ik vraag me af als het ligt aan jouw systeem of als zonnepaneel wel de moeite zijn...
Verkoper zonnesysteem zei: je kun op jouw warm water 450€ per jaar besparen... Volgens de ketel wordt er maar 1/4 voor het warm water gebruikt... Dus +-180€! Hoe komt hij aan 450€ weet ik niet...
Conclusie: zonneboiler is, financieel gezien, niet interessant.