Optimale PV-celtemperatuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kent iemand die? Wel honderden sites met beschrijvingen in de trant van "Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken zijn er standaardcondities opgesteld: instraling van 1000 Watt/m2, luchtmassa van 1,5 en een celtemperatuur van 25°C." en verder ook nog de melding dat een hogere temperatuur een negatief effect heeft op de werking vanwege de intrinsieke eigenschappen van silicium, maar is die 25 ° ook de "ideale" temperatuur en in welke mate daalt het rendement (procentueel bij lagere temperaturen). Iemand een grafiek/excel/url? Ik had nl. meer piekopbrengst verwacht deze koude wolkenloze dagen. dank bij voorbaat!

Reacties

@ Jan,

Die 25°C is zeker niet de ideale temperatuur. PV-panelen hebben een negatieve temperatuurscoëfficiënt. Een licht positieve van ongeveer +2mA/°C temperatuurstijging en een negatieve van ongeveer -112mV/°C temperatuurstijging wat resulteerd in een totale negatieve temperatuurcoëfficiënt. Deze grafiek zet zich ook voort onder de 25°C. Daarom wordt de koppeling van de PV-generator met de wisselrichter meestal berekend voor een temperatuur van -10 tot +70°C. De dc-volt ingang van de wisselrichter moet deze spanningsverschillen kunnen verwerken. Dat je opbrengst kleiner is dan verwacht ligt wel aan de veel kortere dagen en de lage zonnestand (hoogte zon op 21/12: 16°; op 21/06: 63°). De opbrengst is dus ook afhankelijk van je tilthoek van je panelen. De ideale hoek voor maximale opbrengst tijdens de zomer en winter is op 52° noorderbreedte ongeveer 36°. De invloed van de temperatuurscoëfficiënt kan je nalezen op volgende link:
http://photovoltaics.sandia.gov/docs/PDF/IEDFB5~1.pdf

m.v.g.

Francis

Francis, alvast bedankt voor deze toerlichtingh, maar wat is nu de ideale temperatuur? De zonnestand bepaalt zeker mijn minderopbrengst, vanaf half 4 staat mijn buur zijn huis in de weg, maar de dag met laagste stand (21 /21) is in aantocht. Vanaf half januari ben ik terug 100 %schaduwvrij. Maar die piekopbrengst waarover ik het had: eind juni 2007 gaf de Fronius 2035 bij 25 ° als dagpiek(installatie 2 kWp), en gisteren (0° maar wolkenvrije, zeer zonnige dag), was de piek slechts 1323. Vandaar...

Toevallig geen kenner actief nu?

Jan,

op volgende link kan je het archief vinden van zonneinstraling gemeten door het KMI West-Vlaanderen.

http://www.west-vlaanderen.be/upload/povlt/HTML/Menu%20Algemeen/Weer/archief%20weer/2006/weer-archief%202006.htm

Het volgende document bevat een uitleg waarom in de winter er een verschil in zonstraling is tov de zomer:

http://igitur-archive.library.uu.nl/dissertations/2005-0119-003032/sam.pdf (Zie pagina4 voor een grafiek, die het verschil van instraling aantoont)

Groeten,

Rik

http://users.telenet.be/riho/PV

Heb het eens doorgelezen, Rik, interessant. Echter ik vind hier nog steeds geen antwoord op mijn initiele vraag: Bij welke temperatuur werkt een Si-junctie van een PV-paneel optimaal. Is 25 graden ideaal en gaat het bij lager temperaturen quasi exponentieel dalen net als bij hogere temperaturen?

Niemand anders enig idee of cijfers?

jep op mijn website staat er een exel file online

www.zonstraal.net
doorklikken zonne energie , instraling

Helaas stef, weerom niet wat ik zoek. Toch bedankt voor de reactie. Rik gaf me ook al zoninstralingsgegevens (zie hoger), echter ik zoek een antwoord op één enkele vraag. Bij deze nogmaals:

"Bij welke temperatuur werkt een Si-junctie van een PV-paneel optimaal. Is 25 graden ideaal en gaat het bij lager temperaturen quasi exponentieel dalen net als bij hogere temperaturen?"

Dus niet "in welke maand", maar "bij welke buitentemperatuur". De correlatie had ik reed begrepen.

Jan,

Vroeger op de site van photovoltech stond een dergelijke grafiek voor mithras panelen. Je vindt deze overigens normaal gezien ook wel voor andere merken, of zie hier eens :
http://www.solarshop-europe.net/images/allgemein/sharp_ex06.jpg

Maar de vorm van de grafieken is altijd zo dat het rendement het best is bij de laagste temperaturen,er is ergens een 'kantelpunt' waarbij de opbrengst terug zou gaan dalen vanaf bvb -20° ofzo.
Dit is een interessante studie : http://www.solar2006.org/presentations/tech_sessions/t61-99024.pdf

groeten,

Albrecht

jep is juist nu je het zegt is enkel bij hogere temp
maar bij lagere dat weet ik ook niet
nu de winter is nog lang he (knn nog veel zoeken)
groeten stefaan

Inderdaag, de winter is nog lang, maar de kortste dag is alvast vandaag 20 december (volgens kalendergegevens zonsop- resp. -ondergang). Die 2de studie is zeer interessant, Albrecht, maar geeft geesn sluitende verklaring op de vaststelling dat de piekproductie 2035 Wp is bij 25 ° buitentemp van een 2kWp-systeem, en bij 0° maar 1323 Wp en dit terwijl de grafieken toch een og hogere productie veronderstellen bij lagere temp dan 25°. Met wat zou dat dan wél kunnen te maken hebben?

Een beetje evident, maar toch:

Als het nu buiten erg koud is zouden de zonnecellen misschien een beter rendement kunnen leveren. Maar dezer dagen staat de zon een stuk lager aan de hemel (moet een dikkere laag atmosfeer doorboren + verdeling over grotere oppervlakte) dat betekent dat de maximale energie die de zon levert een tuk minder is dan in de zomer. En ook de daglengte is een stuk korter. Tel die 2 factoren samen en het is maar logisch dat we nu minder opbrengst hebben van onze panelen dan in de zomer.

ben net thuis van wrk panelen sneeuwwit totaal dichtgevrozen
maken ze wel bijna 200 w
ben content maar minder content met mijn cv mijn mazout peil zakt lol

http://www.zonstraal.net/

groeten stefaan

ps voor jan de gols ik heb misschien wat je zoekt laat het wel nog horen

wie weet??? jan de gols kijk eens naar mijn website
info scharp
staat daar een grafiek op bij verschillende temp enz.....
is een pdf file

www.zonstraal.net

Inderdaad het is zoals Jan (wonko) zegt de combinatie van de 2 factoren er is minder potentieel aan zonne-energie in de winter (minder lang zon en minder hoog), maar je kan het aan een beter rendement omzetten in elektriciteit (koude).
Op zicht vind ik het knap dat PV-panelen zelfs in de winter tot 60% van hun piekvermogen geven (weliswaar slechts gedurende enkele uren).

Albrecht

Bedankt Jan, mijn frank is gevallen denk ik: Gemonteerd op een tracker zouden ze wel maximaal renderen vanwege loodrechte (zonàlichtinval), toevallig iemand ervaring mee?
Mijn helling is 45° en die van de zon vandaag nog geen 15° Dus 2 redenen voor minder rendement: verdichte luchtlagen en veel grotere brekingsindex. Denk ik juist?

Als je enkel het piekrendement bekijkt (Wat is de hoogste opbrengst vandaag) klopt het ongeveer. Maar het is niet omwille van verdichte luchtlagen (zou misschien ook een effect kunnen hebben). Gewoon, als je een luchtlaag van x km dik hebt en je moet daar door passeren onder een hoek van pakweg 50°, dan moet je niet zo'n lange weg afleggen als onder een hoek van 35°.
En die tracker zou daar dus niet veel aan veranderen, zou in de zomer en de winter evenveel verbetering kunnen geven. Maar de energie van de zon raakt in de winter minder goed aan het aardoppervlakte (daarom is het in de winter ook kouder).

Voor de totale dagproductie komt daarbij dat de daglengte veel korter is dan in de zomer, dus minder uren opbrengst. Vandaag zon op om 8h46, onder om 16h40 dat is ongeveer 8 uur zonneschijn.
Op 21 juni was dat zon op om 5h30, onder om 22h03 dat is ongeveer 16,5 uur zonneschijn (meer dan dubbel zo lang).
Gegevens van http://www.urania.be/sterrenkunde/zon-en-duisternis.php voor Gent

Vergelijking tussen een Duits zuidelijk georienteerde installatie:

http://www.solarlog-home.de/jurablick/

en een Duits 2-as-tracker systeem (in dezelfde buurt weliswaar, anders kunnen we niet vergelijken):

http://www.solarlog-home.de/treppenbau-birke/

Datum Tracker kwh/kwp

27/4 x 8.92
27/4 - 6.44

21/12 x 4.05 (wel is er in winter last van schaduw)
21/12 - 3.38

Groeten,

Rik