Saey Pelletkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Heeft er iemand ervaring met de nieuwe Saey pelletkachels?
Blijkbaar zouden deze een hoger rendement hebben dan MCZ.

Groetjes

Reacties

Patrick,

Uiteraard was het niet de bedoeling te suggereren dat uw schouw niet goed zou zijn, was louter een vraag. Soms kan een schouw ook 'te goed' zijn. Vooral een rechtstreekse aansluiting op een bestaande schouw zou dat probleem wel is geven. Dan wordt er aangeraden om een 2-tal meter omhoog te intuberen. Die te grote benedenkamer zorgt anders voor te veel trek. Nu ja, ik vertel ook maar wat ze toen tegen mij zeiden bij het informeren naar pelletkachels.
Tussen de 60 en 80% is het volgens mij normaal dat u een 'jagend' geluid hoort, die ventilator doet dus zijn ding .
En uw pellets, volgens mij mag je hier namen noemen. Ik gooi er nu Plospan in, maar mijn volgende aankoop zal terug Mercosan worden. Kwaliteit is even goed, maar goedkoper (just my 2 cents).

Mvg,

Peter

Beste Partick,

Ik heb ook en Rika Rio staan en onze kachelruit wordt ook vrij snel vuil. Iedere morgen reinig ik de ruit met een vochtig doekje zonder reinigingsmiddelen. (dit duurt absoluut niet lang)

Onze kachel staat een 1 tot 1,5 uur op 60% te branden, daana verminderen we het vermogen geleidelijk tot 20%

Ik heb hieromtrent informatie opgevraagd en blijkbaar komt dit probleem regelmatig voor wanneer de kachel op een bestaande schouw is aangesloten. Bij een normale schouw is eigenlijk de trek van de schouw te hoog zodat de warme rookgassen te snel afkoelen en de clean functie (die gaten die verse lucht langs het raam laten vloeien) eigenlijk geen effet meer geeft.

Ik neem aan en hoop dat dit inderdaad de oorzaak zal zijn.
Ik weet dat ik een redelijk goed trekkende schouw heb.

Voor de rest ben ik qua geluid en warmte zeer tevreden over onze Rika Rio.

Wij gebruiken pellets van Plospan

Vriendelijke groeten

Nico

Wij gebruiken nu ook de pellets van plospan en zijn daar zeer tevreden van: absoluut geen stof, een voorbeeld voor sommige pelletfabrikanten die beweren dat dit onmogelijk is...

Peter, hoeveel betaal jij dan voor plospan en mercospan?
Voor plospan betaal ik per zak:
3,56 EUR bij afname van 1 pallet
3,40 EUR bij afname van 2 palletten
3,32 EUR bij afname van 3 palletten

Eric,

Mag ik weten bij wie je uw pellets koopt. Is dit prijs incl levering ?
Je mag gerust mijn email adres gebruiken om maar geen reclame te maken op dit forum.

Nico

Eric,
Plospan: 3,6€ /pallet, 3,56€ /2 pallet.
Mercosan: 3.21€ /pallet.
Afgehaald weliswaar.

Mvg,
Peter

ps: wat denken jullie van een forum, enkel voor pellets en de kachels. Onafhankelijk uiteraard (dus geen verkoper die erachter zit)

Peter, de prijzen die ik opgaf ook afgehaald, indien geleverd is het 3,75 eur bij 1 pallet, 3,55 eur bij 2 palletten, 3,4 eur bij 3 palletten

Nico, ik mail je het adres van mijn leverancier door...

Ik heb vooral interesse in zo'n SAEY Kali Mini CV. Heeft iemand daar ervaring mee (of z'n RIKA equivalent). Ik zoek voornamelijk een Pellet met waterverwarming (voor CV), maar liever kleiner dan 10kW vermogen ...
Er staat bijzonder weinig technische informatie op de websites van zowel Rika als Saey (welke pompen incl. / welk programma / ...)

Kan iemand mij het voordeel geven van het verwarmen met pellets tegenover een gewone houtstoof. En wat het zou kosten per jaar om met pellets te verwarmen?

Eerst en vooral, aangezien we op het forum van de BBL zitten, een pelletkachel is veel milieuvriendelijker dan een "gewone houtstoof". Het verbrandingsrendement van de pelletkachel ligt rond de 99% en het warmterendement tussen de 85-97% . Fabrikanten van houtstoven beweren dat ze ook warmterendementen tot 80% halen maar vergeten er bij te zeggen dat dit enkel in ideale omstandigheden is zoals de juiste hoeveelheid *extra droog* hout, luchttoevoer en rookafvoer. In de praktijk heeft een houtstoof dus een veel lager rendement en een veel hogere uitstoot dan een pelletkachel omdat mensen de kachel trachten te moduleren door meer of minder hout in te leggen of door te spelen met de luchttoevoer/rookafvoer.
De pelletkachel is computergestuurd, je kan dus niet 'verkeerd' stoken en bovendien heb je het comfort dat je slechts om de twee dagen moet bijvullen en dat hij vanzelf start (electrische ontsteker).
Een pelletkachel kan moduleren tot 30% van zijn max vermogen met omzeggens geen invloed op het rendement, waardoor je dus gans de dag rustig kan doorstoken wat goed is voor een constante binnentemperatuur en goed is voor het milieu omdat het starten/stoppen altijd meer vervuilt dan continue regime.
Door het zeer hoge verbrandingsrendement is er zeer weinig asse waardoor je deze dus maar om de week of zo moet leegmaken.
Tegenover de speksteenkachel heeft de pelletkachel het voordeel dat hij enkel warmte levert wanneer er warmte nodig is en dus geen leeg huis staat te verwarmen tijdens de werkdagen wat wel het geval is met een speksteenkachel. Dat merk je dan ook aan de hoeveelheid hout die een speksteenkachel er door draait tegenover een pelletkachel...

Eric,
Bij het berekenen van het rendement van houtkachels wordt de vochtigheidsgraad van het hout gemeten. De vochtigheidsgraad wordt verwerkt in de berekeningen. Er is dan ook geen invloed in het uiteindelijke resultaat. Voor de rest heb je 100% gelijk. Een speksteenkachel is enkel zinvol voor mensen die veel thuis zijn of in woningen die zeer goed geïsoleerd zijn.

Eric,

Over welke regio spreken we dan? Want deze prijzen vind ik in onze buurt niet. (mag eventueel via mail, om niet teveel OT te gaan).

Mvg,

Peter

Peter, regio Putte

Beste xxx, de vochtigheidsgraad kan inderdaad opgenomen zijn in hun berekeningen, maar wat ik wou zeggen is dat in de praktijk dikwijls slecht gedroogd hout gestookt wordt waardoor de uitstoot van giftige stoffen vergroot en de nuttige warmte afneemt...

heeft er iemand ervaring met ecologica van extraflame?

Peter - Eric - Nico.....

Alvast bedankt voor jullie tips.
Mijn schouw kan misschien "te" goed zijn,ze heeft namelijk een zéér goede trek.Is dit nadelig voor een pelletkachel of
niet? Is het bij te veel trek aan te raden om de aansluitingsbuis een eind verder in de schouw te steken?
Ik gebruik de pellets van Bioflam te Dessel, die naar verluid van goede kwaliteit zouden zijn.
NICO...Als jij het vermogen kan laten zakken tot 20%,dan zal de te verwarmen ruimte wel niet zo grot zijn,of toch?

MVG Patrick

Patrick,

Wij verwarmen hiermee onze living en keuken. Dit is ongeveer 50 - 55 vierkante meters.

Nico

Patrick,
Die pellets zijn goed, maar er zijn beslist betere. Ik weet niet uit welke regio u bent, maar probeer eens een paar zakken van een andere producent. Ben er zeker van dat u een (groot) verschil zal merken.

Mvg,
Peter

wij zijn ook aan het zien voor een kachel ... kleine ruimte van 4 op 4 meter...als ik naar die prijen kijk dit is niet betaalbaar???in aankoop...

Patrick, wij verwarmen living, keuken en bureau op 20-30% (= 2 KW) bij 3 graden buitentemperatuur...

in de wekelijkse handelsbeurs de bosduin in Kapellen heb ik er gezien 6kw voor € 1500 gelevert btw incl en met gewone schouw aansluiting geplaatst .dit is toch niet duur en pellets zijn met din norm+ of zuivere pecea en niet duur

Eric,

Bij welke firma koop je de Plospan-pellets voor de prijs van 3,75 euro/zak per pallet en afgeleverd?
Hoeveel zakken per pallet?

mvg. Patrick

In mijn living kan ik geen kachel plaatsen, ik kan wel mijn cassette vervangen door een cassette op pellets. Iemand daar enige ervaring mee ? Verkopers spreken van een hoog rendement maar dan moeten de blazers constant aan staan, ik vrees voor te veel lawaai.

Beste pelletstokers....
Heeft er iemand van jullie weet van,dat men een "energiepremie" van 250 euro zou kunnen bekomen bij aankoop van een pelletkachel?
Er is namelijk een handelaar die dit op internet beweert.

Patrick, dit is de leverancier: http://www.fransagro.be/

45 papieren zakjes of 52 plastiek zakjes per pallet (zakjes steeds 15 kg)

@ Patrick

Die 250 EUR premie klopt...voor het Waals gewest ; is trouwens ook geldig
voor een houtkachel, houtcassette, enz. op voorwaarde dat hij geïnstalleerd
wordt door een erkend installateur.
Voor toestellen met automatische voeding van de brandstof (pelletketels of
kachels met een groot reservoir en een wormvijs of aanzuig vulsysteem) kan
dat oplopen tot 1500 EUR of zelfs 1750 EUR premie !

Als het je interesseert kan je de nodige info terugvinden op
[url]http://energie.wallonie.be[\\url]

euhh, blijkbaar te ijverig geweest, hier nog een poging voor de link :

http://energie.wallonie.be

Let wel op want er is sprake van dat het premiesysteem ook in Wallonië gedeeltelijk zal afgeschaft worden (enkel voor bepaalde ketels zou het behouden blijven) en dit vanaf 1/1/8. Inlichtingen hierover kan je ons per mail aanvragen.

Ik bezit een pelletkachel van het merk Saey type Kali. In het begin heb ik nogal problemen gehad maar kreeg volle steun van de dealer en firma Saey zelf om tot een oplossing te komen. Deze toestellen onderscheiden zich werkelijk van andere pelletkachels daar ze een zeer hoog rendement geven.(92%) Dergelijk rendement vindt u bij geen enkel ander merk.
Zeer belangrijk is de schouwtrek voor het goed functioneren van een Kali alsook het type pellets die je gebruikt. Er worden pellets aangeraden die een keuringlabel hebben DIN plus. En inderdaad met een goesde schouwtrek en het gebruik van dergelijke pellets geniet ik dagelijks optimaal van mijn toestel zonder problemen die ik eerst had met minder kwalitatieve pellets.

Isabelle

Wij hebben sinds enkele dagen ook een Saey Kali. Om de 2 à 3 seconden maakt hij een bonzend geluid met een nazoem.Heel vervelend! Weet iemand raad?

Na het lezen van de berichten van jullie, weet ik niet meer welk merk van pelletkachel ik nemen zal, de saey is de hoogst renderende maar ook blijkbaar de meest met euvel bedeelde!!lawaai-gebrom-gezoem-moet een goede schouwtrek hebben enz. Een schouw hebben we niet ze moet geplaatst rechtstreeks naar buiten met een pijp, eigenlijk bij ons een makkelijk iets,alleen is dit voldoende voor een goede schouwtrek?Dan moet ik op zoek naar een winkel in de buurt waar ze, als het kan alle merken hebben, maar ik vrees dat je niet altijd een eerlijke uitleg + hulp krijgt bij de leveranciers, want ieder probeert toch zijn merk(met comissie) te verkopen en erna zo weinig mogelijk met je te doen hebben als er iets mis loopt niet? voor bij ons zouden we een pelletkachel moeten hebben die -+23kw geeft of iets meer.
Dus voor ons vragen alom vooraleerst over te gaan naar een koop.
Groeten en een fijne kerst
Marie-Paule

Verleden jaar hebben wij een Mcz kachel Nova multiair 12 KW. aangeschaft. Doorgebrande vuukorf, ondanks het niet verkeerd kunnen stoken, en veel te veel as in de kachel en schouwkanalen. Verplicht dagelijks te reinigen, schouw elke drie maand.De installateur wéét het niet en de invoerder beweerd zeker dat de plospan pellets dit veroorzaken.Deze pellets worden gepromoot door de installateur!!!! én dat ik deze moet terugbrengen naar de plospan verkoper!!! Kortom na service-&technische know how is er absoluut niet, nogthans de hoofdreden dat ik deze kachel en schouw heb laten plaatsen dor de installateur.

Graag Uw reacties over gelijkaardige problemen van een Mcz kachel maar vooral over de plospan pellets.

Dank

Ik ben zinnens een pelletkachel Piazzetta P955 aan te schaffen. Heeft er iemand ervaring met dit toestel of merk? Kan het voorlopig enkel in Aartrijke vinden. Ik ben van het meetjesland : zijn er in onze buurt ook verdelers?

doe ik er goed aan om een mcz vega te kopen.da lijkt me tog het beste,of nie???

doe ik er goed aan om een mcz vega te kopen.da lijkt me tog het beste,of nie???

iemand ervaring met een pelletkachel rika integra 2?

welke pellet kachel is nu eigelijk een aanrader voor oppelvlekte van 60m² en meer
deze kachels heb ik al in werking gezien in stekene
merk www.eurofiamma.com waren zelfs enkele waar geen ventilator op de uitlaat zat en deze gaven een veel natuurlijker vlammenspel niet zo'n bunderbrander beeld maar een mooi traag vlammenspel zoals in een houtkachel
wat ook nog is een minder aan elektrish verbruik geeft.
Maar heb van dit merk nog niet veel gehoord dus daarom twjfels en dus jullie raad over welke kachel ik best kan kopen.
Op Batibouw ook niet veel nieuws gezien
dus ik wacht op jullie reacties

niemand

hallo,

ik heb een saey kali gekocht , en is vandaag in gebruik genomen ik ben van alles tevreden ivm geluid enzo...
alleen heb ik geurhinder (geen rookgeur) maar het is precies een verfgeur kan iemand mij vertellen of dit normaal is de eerste dagen

alvast bedankt

Stef,

Dit is volkomen normaal. Wij hadden dit ook de eerste dagen met onze Rika Rio. De installateur had dit ook op voorhand tegen ons gezegd.

Trekt weg na een aantal dagen

Nico

hallo stef,

die reuk hadden wij ook de eerste week laat ze een tijd op het max vermogen werken dat hielp bij ons.wij werken met een rika rio die ook wel een vervelend brommend geluid maakt van de aanvoorslang,dat zou normaal moeten zijn volgens de verkoper ?is daar echt niets tegen te doen?

in het najaar van 2006 kochten we een saey neema pelletkachel.Wij zijn hier heel tevreden over.Mijn vraag is nu,na enkele uren branden wordt het veel te warm,we schakelen dan over op 0%,is het misschien voordeliger om de kachel dan gewoon af te zetten en later terug op te starten.
Zou dit minder verbruiken aan pellets.
Weet er iemand een oplossing om de centrale verwarming enkel te gebruiken op de boven verdieping,of plaatsen we de kamerthermostaat op de badkamer.
Wij halen onze pellets 2 maal per jaar zelf af in Dessel,3.22 per zak van 15 kg,zijn zeer tevreden over de pellets.

Weet er iemand of er voor één pelletkachel ook een premie kan krijgen ,?
vrindelijk groeten
bedank wie me kan helpen.

voor een pelletkachel kan je geen premie krijgen

@ Patrick

Pelletkachels aansluiten op een goed trekkende schouw kan inderdaad een probleem zijn. Maar bij mij was het vooral de onregelmatige trek van mijn goed werkende schouw die een probleem was. Ik had vaak overdreven veel rook met momenten, en zeer korte vlammen op andere momenten. Nu en dan wou de kachel niet opstarten. Sinds ik zo een trekregelaar (type betonnen blokken) op mijn schouw staan heb, brand mijn kachel véééél beter. Ik heb wel een kachel waarbij ik de ventilator die de luchttoevoer van de kachel regelt kan bijstellen. Maar voordien had dit geen zin daar de trek te variabel was.

Onze interesse gaat uit naar een piazzetta pelletkachel
Heeft er hier iemand ervaring mee, waar kunnen wij deze in gebruik zien.Zouden graag living / keuken en veranda willen verwarmen (+/- 220 m³ )
Men raad ons aan een pelletkachel van 11 KW.
hoe weten we hoeveel KW we nodig hebben ?
alvast bedankt voor jullie advies / ervaringen

wij hebben sinds 6 maanden een combinatiekachel hout en pellets, met slechts één verbrandingszone. Af en toe slaat de pelletstoevoer op hol en loopt het potje over, zodat ze op een bepaald moment niet meer verder brandt. Het is een italiaans model, eurofiamma. De vertegenwoordiger is al verschillende malen komen kijken, maar we vinden het probleem niet ? Zou het iets te maken kunnen hebben met de schouw. Ze is aangesloten op een originele schouw waar vroeger een houtkachel op aangesloten was.Ik heb verschillende reacties gelezen ivm een trekregelaar, zou dat aan te raden zijn ?

Ik heb sedert september een Saey neema, ik verwarm ongeveer 200 m³ maar het duurt wel een eind tegen deze ruimte is opgewarmd.
Ik gebruik de kachel op max 50 % en schakel dan naar 25.
Je kan een ventilator optioneel laten inbouwen. Heeft iemand daar ervaring mee? Prijs en geluid.
Ik zou graag de ruimte vlugger warm krijgen wat mijn mazoutkachel wel vlugger deed. Ok 2 kg tov 1 liter mazout is de regel maar het rendement is hoger op pellets.
Moet je lucht aanzuigen van buiten af , is dat beter of blijft dit hetzelfde.
Weet iemand hier meer van ?

Mailen mag ook