Help! Ben ik bedrogen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Iedereen,

Onlangs heb ik een offerte getekend voor nieuw dak+onderdak+isolatie.
De offerte vermeldt het aanbrengen van geïsoleerde onderdakplaten type Celit 4D tand en groef 22m dik. Ik las hier over op het internet en meende dat dit goed was. Intussen zijn de dakwerken gestart en men gebruikt volgend materiaal voor onderdak: pavatex Isolair L 22mm. Ik heb dit toevallig gezien en had de indruk dat men dit probeerde te verstoppen voor mij.

Ik voel me er ten eerste niet goed bij dat men dit doet zonder mij hiervan op de hoogte te stellen. Ik vraag me dan ook af of ik bedrogen wordt of niet: zijn beiden evenwaardig of is Pavatex minder goed? Waarschijnlijk is Pavatex goedkoper dan Celit 4D? Of geen van beiden en maak ik me zorgen om niets?

Ik wil dit bedrijf daar zeker over aanspreken maar liefst met nodige informatie. Als iemand me die informatie kan verschaffen, dan zou dit fantastisch zijn. Heel erg bedankt.

Kimx

Reacties

Bedrogen zou ik niet zeggen.
Het zijn vergelijkbare produkten.
ik ben er ook nog niet uit welke van de 2 ik ga pakken
Celit zou ietsje sterker zijn, maar dacht ook ietsje minder isolerend.
maar het scheelt allemaal niet veel.
Het kan wel zijn dat celit wat duurder is.
Maar als ze je celit beloven, kan je misschien een korting vragen?

Pavatex Isolair L is ietsje goedkoper ... maar wordt wel gezien als evenwaardig aan Celit ... zou dus idd een korting vragen.

steekt men iets anders moet de aannemer dat eerst maar met u overleggen zo simpel is het lijkt mij

Bedankt voor de reactie!!!
Ik vind ook dat men dat met mij had moeten overleggen.
Als Pavatex iets goedkoper is zal ik zeker een korting vragen.
Vriendelijke groeten,
Kimx

@kimx
Ik heb offertes gekregen juni dit jaar waar Pavatex duurder is dan Celit

De prijs voor Celit 4D - 22 mm is € 7,90/m2 (excl. B.T.W.)
De prijs Voor Pavatex - 22 mm is 9,56/m² (excl. B.T.W.)

Voor Gutex Multiplex-top - 22 mm was dat 7,72/m2

Dirk

prijzen voor plaatsing van onderdaken kunnen enorm variëren al naar gelang de specifieke vorm van het dak, de te verwachten afval, noordbomen of niet , veluxen of niet, randaansluitingen of niet, aansluiting op onderdak van de buren of niet (rijwoningen), cementbed of niet , etc, etc ...

het heeft dus weinig zin hier prijzen voor jouw situatie te vermelden, zo creëer je onjuiste verwachtingen .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Kim,

Naar mijn mening vergeet u het belangrijkste ! Hebt u naast de prijzen ook het isolerend vermogen van deze panelen vergeleken ? En is dit voldoende om isolatiepremies te krijgen ??
Na nieuwjaar gaat er bij ons ook een nieuw dak op, maar hier wel voldoende isolatie : 6 cm Powerroof van Recticel. Kost uiteraard meer, maar de isolatiekosten zijn fiskaal aftrekbaar, Eandis geeft €1/m2 premie en ook Recticel geeft nu extra korting €1/m2 (tot max. €100). Zo is de meerprijs grotendeels terugverdiend. En door de betere isolatie gaan volgend jaar onze stookkosten ook nog dalen !

Succes, Luc

@Bart

de prijzen die ik vermeld heb zijn doe-het-zelf. Maw het leggen is niet inbegrepen.
En mijns inziens is er weinig verschil in het het leggen van Celt 4D, Pavetex of Gutex

Dirk

@Luc,
die onderdakplaten type C**** of Pav**** zijn een isolerend onderdak, en niet de isolatie zelf ; daaronder wordt de ruimte tussen de kepers opgevuld met (hopelijk) minimum 18 cm isolatie van de 0.040 groep .

de isolatie die jij wil plaatsen is allerminst "power" ...
lambdawaarde 0.024 is zeer goed, maar met 6 cm dikte haal je slechts een ontstellend slechte U-waarde van 0.379 W/(m²K)!
op dit forum proberen we juist iedereen over te halen om energiezuinig te isoleren, dus U-waarde dak ONDER 0.20 W/(m²K) .
een DUBBELE laag van 6 cm zou je tenminste een fatsoenlijke 0.195 W/(m²K) opleveren !
maar dan nog is het niet zeker dat je in de zomer ook koel zou zitten, aangezien die harde chemische plaatmaterialen niet zo goed scoren qua piekwarmte/faseverschuiving .

kortom : enige lectuur op dit forum zou je geleerd hebben dat je met jouw 6 cm powerroof juist voldoet aan de vereisten om de subsidies te verkrijgen, maar sorry, dat vinden wij hier ABSOLUUT onvoldoende als duurzame maatregel .
het probleem is dat de criteria voor het bekomen van de subsidies véél te zwak zijn, en eigenlijk tekort schieten om te spreken over "duurzaam" of zelfs "energiezuinig"...

jammer van jouw investering, daar riskeer je later (als de prijzen voor energiedragers weer een heel eind gestegen zijn) zelfs spijt van te hebben ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

u bent zeker en vast bedrogen
de celid 4d platen hebben een speciale tand en groef verbinding die gepaendeerd het is nu juist die tand en groef verbinding die de plaat zo veel beter maakt de tand en groef verbinding van de pavatex is veel zwakker
dus laat alles er terug afhalen en eis dat het bestek (celid) wordt uitgevoer!!

Kim en Jan,

Kim, neem gerust eens contact op met dat bedrijf, ze zullen je zeker op je gemak stellen. Celit en Pavatex zijn vergelijkbare produkten. Wij plaatsen ze al jaren.

Jan, informeer u alvorens uitspraken te doen. Pavatex isolair, de onderdakplaat van het MERK pavatex is vierzijdig getand en gegroefd en is even winddicht als celit, deze plaat is zelfs iets steviger wat de kans op beschadiging bij het plaatsen verkleint. Bekijk deze link eens: http://www.ecologischbouwen.be/onderdakplaten_pavatex_isolair_celit.htm en je zal zien dat je fout bent.

koen,

de link die je aangeeft toont duidelijk dat de tand/groef van Pav**** een doodgewone 4-zijdige tand/groef verbinding is,
in tegenstelling tot de (zeer verschillende) speciale gepatenteerde tand/groef van C**** , die betere garanties zou moeten bieden naar waterdichting toe .

Pav**** maakt ook duidelijk op de technische fiche dat er niet tussen de kepers in mag op gelopen worden, wat bij C**** helemaal geen probleem is (zolang je niet op de naden stapt) .

en los daarvan is het hier in ieder geval niet de bedoeling stiekeme publiciteit of links naar de website van verdelers te posten ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

@koen
ik de twee verschillende producten ZEER goed het is daarom dat ik ook deze uitspraak doe

het moet maar eens gedaan zijn met die aannemers die wat anders dat beschreven gaan gebruiken
en zeker al het nog miderwaardig is!

daarom zeg ik nog eens je bet echt bedrogen!

je moet maar eens een blower test doen van een dak met enkel de pavatex en een dak met celid dan ga je nogal raar omkijken. het is nu juist die speciale tand die er voor gaat zorgen dat de winddichting van je isolatie in orde is
met minder mag je echt geengenoegen nemen

als het al geplaatst is maak foto's neem contact op met de invoerder (ik geef het je wel als je dat wil privé)
en klaag het aan waar je het maar kan

dacht dat de proclima moest zorgen dat alles luchtdicht was?

LUCHT-dichting en WIND-dichting worden soms wel eens verward met elkaar .
WIND-dichting is één van de functies van het onderdak,
LUCHT-dichting is één van de functies van damprem ofdampscherm .
De Blower Door test wordt toegepast op de LUCHT-dichting, noemt ook : LUCHT-dichtingstest .

dus of het onderdak nu C of P is (of G, of S ...)maakt in principe geen verschil voor het aftesten van de LUCHT-dichting ...

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

bart natuurlijk heb je gelijk dat voor d luchtdichting het onderdak geen rol speelt.
het geen ik wilde zeggen is dat als je echt objectief wil meten het een mogelijk is om de winddichting van het onderdak te meten met een blowerdoor test.
dan ga je echt grote verschillen zien tussen P* en C*
de test zou dan natuurlijk gedaan moeten worden zonder isolatie of damprem
de isolatie waarde van de onderdakplaten zijn zeer vergelijkbaar maar niet de winddichting.
en nu ga ik er mee stoppen straks denken ze nog dat ik aandelen heb
jan

Jan

Nonsens, al die onderdaken sluiten goed af, als ze goed geplaatst worden. Zonder de kwaliteit van celit te willen afbreken, met deze plaat is m.i. net meer kans op foutjes. De schuine kant aan de buitenkant maakt net dat je niet kan zien langs de buitenkant of de plaat mooi in elkaar zit, daarvoor moet je steeds aan de binnenkant gaan kijken, en hoeveel dakdekkers doen dat denk je??? Ik heb al heel wat daken gezien waar de platen niet volledig in elkaar zitten.
Overigens, als de platen goed geplaatst zijn (en daar moeten we toch van uitgaan), waarom zou er dan een verschil zijn? Al die tanden passen perfect in elkaar, als ze niet beschadigd zijn, dat is het grootste risico volgens mij. En het merk doet daar niet toe.

Hans

Jan, Bart, Hans,Kim

Eerst en vooral mijn excuus voor het plaatsen van een webadres op dit forum, ik heb dan ook geen enkele band met deze firma. De bedoeling was om Kim gerust te stellen dat de platen die op zijn dak liggen vergelijkbaar zijn met die voorgeschreven volgens zijn offerte.

Natuurlijk moeten aannemers zich houden aan de afspraken die gemaakt worden. Iedereen moet dat.
Als men produkt x voorschrijft op de offerte en men plaatst produkt y is dat fout. Verbouwingswerken zijn sowieso een bron van stress voor de verbouwer, men houdt de zaak beter transparant. Een goede communicatie lost hier al veel op.

Naar ik begrijp gaat het bij kim om de renovatie van zijn dak? Dit veronderstelt dat zijn huis toch al enkele jaren oud is. Als de pavatex op zijn dak vakkundig is geplaatst ook de details aan de puntgevels,nok... . zie ik echt geen verschil met celit. Men kan inderdaad gaan discussiëren over de waterdichting van de t&g, maar ik vermoed dat dit zal gaan over minimale verschillen. Gezien de ouderdom van zijn huis en het feit dat een luchtdichtingstest een zeer specifieke manier van bouwen veronderstelt, denk ik niet dat de 100 % luchtdichting van zijn huis hier aan de orde is. Kim, ik kan dan ook alleen maar concluderen dat indien je dakdekker zijn stiel kent, je op beide oren kan slapen en gerust kan zijn voor de volgende jaren.

Tot slot nog dit. Ik zet al enkele jaren ecologische houtskeletten. Hier speelt de luchtdichting natuurlijk een heel grote rol. Met de materialen die vandaag de dag voor handen zijn is een simpele vierkante doos als huis redelijk makkelijk luchtdicht te maken. Maar zelden bouwt men een vierkante doos. De grillen van de bouwheer, de creativiteit van de architect, stedenbouw..., zorgen ervoor dat de vorm van het gebouw steeds complexer en unieker wordt. Dit heeft ook zo zijn gevolgen. De architect moet bedreven zijn in deze manier van bouwen en het gebruik van dampschermen perfect onder de knie hebben. Tot in de kleinste details.
Ook de uitvoerder moet voldoende geengageerd en technisch bekwaam zijn om het belang van deze werken niet te onderschatten. En uiteindelijk moet de klant ook bereid zijn om hier dan ook voor te betalen.
Als het lukt om deze 3 bepalende factoren samen te brengen bekomt een goed resultaat.
Maar deze synergie gaat meestal verloren in discussies over "minor issues" zoals deze. Als ecobouwers en alle mensen die deze filosofie een warm hart toedragen moeten we mensen engageren, aanmoedigen en informeren om hen te overhalen de keuze te maken voor het alternatief. Alleen zo zullen we vooruitgang boeken en echt het verschil gaan maken.

"Als de pavatex op zijn dak vakkundig is geplaatst ook de details aan de puntgevels,nok... . zie ik echt geen verschil met celit. "

dat is een stelling die niet opgaat!
dat wordt vooral gezegt door verkopers die of wel geen celit 4D hebben of uit andere producten meer geldhalen.
ik weet waarover ik spreek.

dus nog een maal ik pavatex isolair is niet het zelfde als celit 4D de winddichting en waterdichting en zelfs de stevigheid van de plaat is bij celit 4D veel beter!