finoven (wie heeft er ervaring mee?)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi heeft er iemand ervaring met finovens gemaakt uit vuurvaste beton? (liefts niet te duur hé!)
Ik weet wel dat men bij de 12 ambachten, tichelkachel, vuurmeester en Fantilhou terecht kan, maar vind ze wel een beetje ouwbollig.

Maar wat ik echt zou willen vragen, heeft er al iemand ervaring met een BERGKACHEL ???
dit is hun site: http://www.qenep.nl/kachel/index.html
Ziet er mooi modern uit, maar is deze finoven ook degelijk?

Als iemand nog adressen weet van goedkope, moderne finovens, laat me dan maar weten.(mag zelfbouw zijn)
Maar betwijfel of er nog vele andere firma's zijn , want ik heb het hele net afgezocht.

Reacties

Hallo,
Ja ik heb hier ervaring mee. Mijn ouders hebben er een thuis welk mijn vader zelf bij Qenep heeft gemaakt. Kost ongeveer 1600 euries als je deze zelf maakt in de werkplaats van Qenep.
Mijn ervaring is super met deze kachel.
De gehele beneden verdieping van hun vrijstaande woning is de hele avond ongeveer 23 graden als je 2 blokjes hout hebt verstookt. Als je in de ochtend naar beneden komt is de betonnen onmanteling nog seeds heerlijk om tegenaan te zitten. Om het niet een over de sfeer te hebben wanneer je de vlammen door de grote raam heen voelt en ziet.
Ik ga binnenkort een woonboot kopen en ben nu bezig om er zelf ook een aan te schaffen want dit scheelt erg veel qua stookkosten.
Wat mij betreft is dit een fantastische kachel.

groetjes

Wij hebben sinds oktober j.l. een Bergkachel. We wonen in Frankrijk, in een oude boerderij met lemen muren. Het binnenklimaat was hiervoor "kelderachtig": klam en kil. We waren ons al langer aan het oriënteren op een kachel. Hier in het zuidwesten zijn uiteraard niet alle kachels te koop. Na een bezoek aan een Tulikivi-leverancier (te duur) en Hiemstra kachels (soortgelijk als Tigchelaar, en ook prijzig) ontdekten we per internet de Bergkachel. De prijs was meteen zo interessant dat we hem in NL zijn gaan bekijken. We waren meteen verkocht! De vormgeving sprak ons aan en we hadden vertrouwen in het vermogen. Het opbouwen was voor ons (2 vrouwen) best zwaar, maar met enige hulp is het prima gelukt. Inmiddels heeft de Bergkachel onze kille kamer omgetoverd tot heerlijk behaaglijk vertrek. Iedere ochtend genieten we van het uurtje bij het vuur, en daarna blijft het de hele dag zeer aangenaam van temperatuur. Het huis is matig geïsoleerd: betonnen vloer die direkt op de grond is gestort, ongeïsoleerde 50 cm dikke muren, wel dubbel glas en wel geïsoleerd dak. Toch verwarmt de kachel (het kleinste model) met gemak in 2 stookbeurten per dag de ongeveer 40 m2 tot 20 graden. We hebben een koude periode gehad met behoorlijke nachtvorst maar het was steeds behaaglijk in huis. Wat ons betreft is de prijs/kwaliteit verhouding uitstekend. Bovendien vinden we hem mooi en het feit dat hij verhuisbaar is sprak ons ook aan. Ik kan hem aanbevelen!

is een tigchelkachel of bergkachel geschikt voor een uitwerkend gezin?
wij gaan onze woning uitbreiding, en daar gaan we vloerverwarming plaatsen
in het oude gedeelte (geïsoleerde houten vloer, dubbel glas, niet geïsoleerde massieve muren met kleine spouw) zoek ik nog een verwarming voor een 50 m²
een half uur stoken smorgens en een uur 's avonds, of soms alleen 's avond een half uur of een uur, is dat haalbaar?
Of moet je continuiteit garanderen omdat het systeem traag reageert?

alvast bedankt voor jullie ervaring

Stijn

bergkachel en tichelkachel kunnen met 2 stookbeurten per dag voldoen.
Met 1.1 glas en volgespoten spouw gaat het zeker.
Maar jij hebt misschien 2.7 glas (grote partijen?) en luchtspouw.
Denk dat het in jouw situatie ook gaat als je hem groot genoeg neemt.(hangt natuurlijk ook af welke t° je wilt verkrijgen, want ik lees hier op het forum soms dat sommige klagen als ze maar 21° graden halen.)

De bergkachel heeft een grote ruit, heeft een voor-en nadeel:
nadeel : minder warmteopslag
Voordeel: gedeeltelijk sneller warmte afgifte via dit raam.

Bergkachel is op dit moment ook zware modellen aan het maken (staan nog niet op hin site)
Tigchelkachels zijn waarschijnlijk nog beter, maar ook duurder.(wel meer opties ivm zonne/boiler)

Heb je ballansventilatie?

Stijn, mijn ervaring is dat je wel iedere dag 2x een flink vuur maakt. Dit duurt bij ons elke keer een uur. Je hoeft er natuurlijk niet bij te blijven zitten, maar je moet wel de asla sluiten als de vlammen laag worden. Het is wat meer werk, wat wij zelf niet erg vinden. Maar ik zou niet zo'n kachel nemen als wij beiden buiten de deur werkten. Wanneer je stookbeurten gaat overslaan zal de temperatuur zeker dalen.

Bedankt Walter,

Is inderdaad een kleine luchtspouw. Geen grote glaspartijen in de buurt. Is een ruimte met een dubbele buitendeur naar terras, een gewoon raam en gang en bureau sluiten hier op aan. Enkel de kamer met raam en dubbele deur is een buitenmuur. Heb de indruk dat ze bij Bergkachel vanalles op til hebben (zoals aansluiting externe luchttoevoer,cfr. jouw vraag ivm balansventilatie neem ik aan). Opties met warmtewisselaar nog niet. Maar gezien de modulariteit van deze systemen hoop ik dat dit later geen problemen geeft als het er wel is.

Verkoopsapparaat van tigchelkachels lijkt mij alleszins wat log.

Heb jij er een idee van hoelang het duurt om van een een koude kachel tot een warme ruimte te komen?

Stijn, bij ons duurde het wel 4 weken voordat de kamer helemaal op temperatuur was. Maar het was dan ook jarenlang een onverwarmd vertrek.
Het stoken van de kachel moet bij je leefstijl passen. De traagheid van het systeem ook. Je kunt niet verwachten dat het na 1 flink vuur ineens lekker warm is. De kachel gaat zijn ware kracht stukje bij beetje tonen.
Wij hebben een camping, dus delen we 's winters onze tijd zelf in. De bergkachel vraagt gewoon elke dag wat tijd, maar wij hebben die tijd en genieten van het stoken. De grote ruit zien wij als een voordeel, je kunt zo heerlijk van de vlammen genieten en de kachel straalt zo ook warmte uit.

walter,

kijk eens op de site :zantusfantilhou.
ziet er goed uit ,mooie prijs .+ - 1600 tot 2100 euro
ik zou er ook een willen heb info. gevraagd maar de bouwer is tot 7-1-2008 op vakantie.

beste Maarten,

kan je ons (mij) op de hoogte houden van het antwoord. ik heb ook eens trachten in contact te komen, maar heb helaas geen antwoord meer gekregen. Dank!

De kachel van zantusfantilou lijkt verdacht veel op de finoven van Hiemstra, een bedrijf in Prades (81220) (zie hun website poeles de masse) Ik heb die kachel ter plaatse gezien, een nogal simpel en verouderd model met heel klein ruitje. De verkoopster van Hiemstra wilde hem niet aan ons verkopen, want hij is volgens haar alleen geschikt voor een kleine ruimte. Hij staat bij haar in een keuken van zo'n 20 m2. Ze wilde ons de Nordoven 80 verkopen maar wij hebben daar niet voor gekozen.

De kachel van zantusfantilou is volgens de kachelexperts niet echt een finoven.
Heb meer dan een jaar geleden op dit forum een lijst gezet met alle finovens,waarop onder andere ook deze.
Het rendement van die zantusfantilou zou niet zo hoog zijn
Weet wel niet meer of ik het ben te weten gekomen via BBL of ecologieforum.

de finoven van :www.detwaalfambachten.nl , lijkt mij ook een leuk ding.en je kunt zelf de tegels kiezen
kun je zelf daar gaan bouwen voor 2300 euro ,en de meetgegevens staan er ook bij ,en t is weer dichter bij huis dan zantusfantilhou.
voor mij is de standaard kachel goed en die heb ik ,jaren, >25 , her al eens gezien en gevoelt [ t voelde goed ].
grt maarten

www.rondolino.de lijkt me ook leuk geert

Inderdaad, wat zeggen de specialisten over deze kachel? Voldoende finoven-principe?

Geert schreef: “Voldoende finoven-principe?”

De Rondolino is geen finoven. Het is een relatief kleine en lichte tegelkachel die zich meer als een gewone houtkachel zal gedragen dan als een finoven.

Dirk Bauwens

geert , ik heb contact gehad met zantusfantilhou en de prijs is + - 2400 euro klaar , zelfbouw 1650 euro, + - 400 transport kosten.
kleur mag je ook kiezen.
van de rondo 1 krijg ik nog folders [zal in week 4 zijn ]
ik lees veel over kachels , de een is beter of slechter dan de ander word verteld want het zouden geen echte finovens zijn of... of...
toe gegeven : de berg kachel oogt mij beter maar het nadeel voor mij is dat de afvoeraan de achterzijde zit waardoor hij bij mij te ver van de muur komt. de zantus heeft de afvoer bovenop.
als ik kijk naar wat ik nu ,al 25 jaar een altech wat niet echt een hele goede kachel is, heb en ik kan mijn huis ermee verwarmen zonder overdreven veel hout te gebruiken dan denk ik dat met de zantus of de rondo 1 , of ze nou perfect zijn of niet , mijn woonst toch ook veel zuiniger en met een betere verbranding kan verwarmen want de massa is minstens al 3 a 4 x groter en zonder ijzer wat wel in de altech zit .de altech red het omdat ik na het warm stoken er een stammetje in leg dat ik dan laat smeulen [ wat geen goede verbranding oplevert] en zo 8 uur de temp in de woonkamer op pijl kan houden .
mijn huis is matig geisoleerd [ spouw 6 cm , vloer en dak 5 cm glaswol ]en geen mechanische ventilatie .met ramen en kieren word er natuurlijk geventileerd en ik stook het toch heel makkelijk mijn 18 graden .
dus wie kan mij vertellen waarom ik een grotere en duurdere "echte"finoven aan zou moeten schaffen ?
wellicht in het streven naar het verwarmen met 1 lading hout ?
ik hoor graag. grt Maarten

ik denk dat je mij niet helemaal begrijpt ,zal aan mij liggen , ik ben niet zo'n prater.
weet je wat ik bedoel met de altech? die is 50x70x60 ,giet- ijzeren frame met speksteen ertussen en de rookgassen gaan bijna direct de pijp uit.
ik laat hem net zo "loeien" als anderen met een finoven of bergkachel om op temperatuur te komen,alleen daarna moet ik hem eenbeetje op temp. houden met een smeulend blok want hij is net te klein [ massa]en de "echte"kan gewoon uit gaan.
de zantus is groot genoeg maar geen "echte" finoven [ zecht men ]en ik bedoel dus wrom zou ik persee! n echte nemen als de iets mindere , die toch een veelvoud aan massa heeft,ook voldoet.
mijn idee is dat er al gauw te min word gedaan over kachels die niet "echt" zijn
grt Maarten

geert ,
rondo 1 , ongeglazuurd rond 65 cm x 165 hoog : 5970.- euro
evt nog een bocht 90 gr. : 195.- euro

een schnellheizinrichtung ? :260.- euro

transport kosten : 1000.- euro !!

de kachel word door rondo zelf gemonteerd bij je thuis ,montage zit bij de kachel prijs.

er kan ook nog een luchtbevochtigings stuk ingezet worden
voor de luttele prijs van : 255.- euro.

jammer ,mooie maat en vorm , maar helaas..voor mij te duur.
ik hoorde/las dat er dit jaar een bergkachel met bovenuitlaat komt , dus nu ga ik ff dubben , berg of
zantus ?

Mme Marchand van Hiemstra kachels was niet enthousiast over hun model "Finoven", hun oudste model, dat sprekend lijkt op de zantus. Ik heb die Finoven gezien en zou die nooit kopen. In haar kleine keuken voldoet ie prima, maar in een groter vertrek kom je massa tekort. Dan dat kleine ruitje, vind ik persoonlijk niet mooi. Die zantus ziet er net zo uit, en ik kan je aanraden er eerst een te gaan bekijken voordat je zoiets aanschaft. Mij viel het in werkelijkheid erg tegen terwijl ik op de website het model wel aantrekkelijk vond. Je moet maar eens kijken bij poeles de masse, een Franse website, daar zie je die "Finoven". De Bergkachel heeft voor mij alle voordelen: mooi, voordelig, eenvoudig op te bouwen en hij presteert uitstekend. Voordeel is ook dat je hem in Den Haag zo brandend kunt bekijken bij de mannen van Concrete.

marianne, heb jij voor mij een adres ? ik kan poules de masse niet vinden op t net.
ik heb vandaag foto's binnen van de zantus van de bouwer en t deurtje is inderdaad klein , naar mijn idee moet dat ook want deurtjes houden geen warmte vast en inderdaad op de foto op de site ziet de kachel er beter uit maar daar is ie dan ook nog nieuw.
toch weegt deze zantus 900 kg wat mij toch wel n mooie massa is, lijkt mij goed warmte te moeten accumuleren .
dus wrom zou hij dat volgens jou niet goed doen en ongeschikt maken voor grotere ruimten dan een keuken ?
en vierkant 70x70 is en blijft een vierkant net als de berg, wellicht de stalen zantus band een andere kleur geven ?of de hoogte toont wat anders want 180 hoog [ berg] is wat anders dan 150 hoog [ zantus]
maar het aangezicht ...ja ...je heb gelijk .

dank marianne, ik heb + - 35 m2 dus maar niet doen .
ik ga ff kijken op poule.com

www.poele.com , ik schrok marianne !!
t deurtje viel nog mee maar de prijs !! en dan geen 38m2 kunnen verwarmen !mijn klein altechje lukt dat nog.
inderdaad net de zantus, alleen de deur is anders.
maar ff : ik vind dit een hele leuke site , snuffel bijna daags ff rond.
het lastige/storende is dat belgen , leuk en lief volk overigens [ met lekker bier en goede keuken ] en gelukkig niet zo arrogant en kwallerig als veel nederlanders, graag en veel afkortingen gebruiken waar ik geen kant mee op kan .
ik bedoel : merk namen en wetsregels/voorschriften en ook vaak dezelfde artikelen als in nederland maar met een andere naam. lezen jullie ook het nederlandse ecologie forum ? is net zwiets als dit forum.
als ik vergelijk komt het mij over dat belgen meer en wellicht beter bezig zijn met energie besparen .
hoe zeggen ze dat ook weer : chapeau ? ga zo door graag , ik leer .

Die Nordovens zijn mooie én goede kachels, maar iid zeer prijzig. Wij kregen een prijsopgaaf van ruim 9300 euro voor N.o. 80, geplaatst dan wel. Maar voor de aansluiting in de schoorsteen moesten we zelf nog zorgen. Ons werd dat model erg opgedrongen, de finoven 50 wilde ze ons niet verkopen (want daar kon ze niet achter staan) Ik zou zeggen, haal dat ding dan van je website.
Weet je dat Tigchelkachels stages organiseert waar je zelf een finoven opmetselt? Zowel in Nederland als in Frankrijk. In Frankrijk zijn een paar vestigingen, zie hun website. Ik had prettig contact met "feu vivant", in de buurt van Poitiers. Nadeel voor ons is het feit dat die finovens gemetseld worden, en dus niet verhuisbaar zijn. Aan de andere kant lijkt het mij heerlijk, zo'n verwarmde bank b.v. De Tigchelkachels (die uit losse elementen bestaan) vind ik heel mooi, het lijken mij echt superkachels, maar voor ons budget te prijzig. Er moet nog meer gebeuren aan onze oude boerderij!

marianne,
sinds oktober een berg kachel , twee maal daags stoken om de hele dag 20 gr c te hebben .
had je ook water uit het beton toen je zachtjes begon met stoken ? leon , op forum ecologie , had hier wel last van en de vlekken die achter blijven zijn hardnekkig begreep ik.
ben je nog steeds tevreden ? ik heb nu ook een berg besteld maar dan voor komende winter.
eerst ff vloer en schoorsteen aanpassen .

Als je begint met stoken moet eerst het vocht uit het beton worden gestookt. Daar blijven geen vlekken van achter. Het is wel zo dat de stenen van de buitenmantel wat verschillend zijn van uiterlijk, ze kunnen ook soms wat gespikkeld zijn. Je moet bij het uitpakken een beetje sorteren, kleur bij kleur. Wij hebben b.v. een steen met een soort donkere "vlek" (het is geen vlek, het zit gewoon in het beton) erin. Die gaat niet weg, dus we hebben die steen aan de achterkant geplaatst. Ook is de ene steen wat meer bruinig, de andere wat meer lichtgrijs. Ik vind dat juist wel levendig. Vlekken van water heb ik niet gehad. Het is min of meer handwerk, het storten van die stenen, dus kan de ene wat van de andere verschillen. Voor mij geen probleem.

Mijn 100jaar oude tegelkachel is kompleet versleten .Na 3 keer opnieuw opmetselen is het nu klaar.Gisteren door een verstopte pijp (rotspreeuwen) is het houtgas ontploft in de kachel en nu staan alle tegel los. Jammergenoeg.
Ik twijfel nu tussen een Bergkachel en een Rink kachelofen .de laatste heeft nl een oventje ,iets wat ook in mijn oude tegelkachel zat.Een beetje mini AGA dus .
Lekker stoofpotjes maken of brood.

Wij hebben persoonlijk een finoven en een speksteenkachel in onze woonkamer staan ... voor we dit product ook verdeelden wou ik net als u ook zeker zijn van de kwaliteit ... het heeft mijn verwachtingen overtroffen