Quookers energiezuing of helemaal niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

de kokend water kraan wie heeft er ervarng mee.
Ze beweren dat het energiezuinig is, maar is het ook zo?
wat is uw ervaring?

Reacties

Een boilervat met bijvoorbeeld 10 liter water wat continue op "kokend water" temperatuur gehouden wordt kan nooit energiezuinig zijn, ten eerste wordt het water al elektrisch verwarmd, en dan wordt de voorraad ook op temperatuur gehouden.

Tenzij je natuurlijk die elektriciteit zelf opwekt, met pv-panelen of een windmolen.

Paul,
zelfs al zou je de benodigde energie opwekken via PV of wind, dan nog BLIJFT het systeem NIET energiezuinig. Energiezuinig zijn heeft niets te maken met de manier waarop je deze energie opwekt, maar wel met de manier waar je er mee omspringt.

Eric

het idee er achter is dat er steeds kokend water aanwezig is en dit voor een constant verbruik van 10 watt nu is de vraag hoeveel energie hebben we nodig om het water dat we verbruiken te laten koken bij het klaar maken van onze voeding, koffie, thee enz.
Is dit dan geen verantwoorde keuze?
op comfort ben ik overtuigd van wel, is dit energetisch dan ook zo slecht?

@eric, klopot helemaal hoor, ik dacht slechts aan de mogelijkheid autarkisch te wonen, dus zonder stroom van buitenaf.

ik heb juist een nieuw apparaatje gekocht, omdat ik veel thee drink. hihi

De t*f*l quick and hot, is een apparaatje dat kokend water levert volgens het doorstroom principe, altijd de juiste hoeveelheid kokend water, nooit meer en niet minder. Omdat de waterkoker in principe altijd teveel water bevat, dat tot koken gebracht wordt en week afkoelt, is dit een zuiniger principe.

Het doorstroom idee is denk ik een goed idee, het apparaat vraagt wel 3000 watt, tja, das de keerzijde. Het vullen van een kop duurt schat ik ca 10 seconden.

Is het nu eigelijk energie zuiniger?
Wij zijn met een verbouwing bezig en hebben een doorstromer voor het verwarmen van ons water. Afstand naar de keuken is iets van een 12 meter. Warm water is voorzien, maar wij vroegen ons af of het niet beter is een extra boilertje te voorzien in de keuken, voorwaarde is wel dat het elektrisch moet zijn. Zo zijn we bij de Quooker terecht gekomen.
Een constant verbruik van 10 watt is weinig, zeker voor het "bewaren" van kokend water. Vatje van 3 liter opwarmen verbruikt volgens de fabrikant 1600watt (basis model).
Maar is dit nu zuiniger dan een gewoon boilertje in de keuken, doorstromer- of boilertype?

Beste Jan,

Hellas ben ik zelf nog bezig met mijn verbouwing en is mijn quooker nog niet in gebruik, ik kan je dus geen cijfers geven van het verbruik hiervan. ik wil wel even mededelen dat de quooker niet geschikt is om het leveren van gewoon warm water. even de handen wassen bv je zal een andere bron moeten voorzien voor warm water.

Kan je niet een aparte boiler voorzien die ook gekoppeld is aan uw cv installatie?

Wij hadden in de keuken van onze vakantiewoning een Quooker en ervaarden dit als zeer handig ! Persoonlijk zou ik wel voor een Quooker Combi kiezen, omdat die niet enkel kokend water maar via de 2de kraan ook heet/warm water geeft.

Op de website van de fabrikant vindt u de technische specificaties : www.quooker.com
En op deze link een interessant artikel over energieverliezen in warmwaterleidingen : www.uneto-vni.nl/Applications/getObject.asp?FromDB=1&Obj=40004602.pdf

Het warmteverlies van warmwaterleidingen komt wel in uw woning terecht en is dus (in het stookseizoen) toch niet helemaal verloren, maar het comfort door zeer korte aanvoerleidingen is naar onze ervaring gewoon onbetaalbaar !

Succes, Luc

als comfort belangrijk is en je géén halve minuut koud water wil laten stromen alvorens het warme er aankomt, dan kan je een pomp installeren op het warmwaterleidingsnet.
de boiler moet dan wel een retouraansluiting hebben.

Jan, die boiler van 3 liter kan wel 1600 Watt zijn, maar het verbruik is 1600 Watt als die een uur "draait". Als hij 3 liter op 5 minuten tot 60 graden krijgt, dan is dat één twaalfde van 1600 Watt. Doch aoals eerder gesteld: neen de qoocker of welke elektrische waterverwarming dan ook is niet energiezuinig, integendeel. Oplossing van katrien voor onmiddellijke beschikbaarheid WW is ideaal, zeker bij jou met je 12 meter (meer dan het dubbel te lang). Er moet dan wel weer een (elektrisch) pompje dat water rondsturen.

kan wel zuinig zijn in de zomer bijvoorbeeld denk ik niet als men met een boiler zit en mensen geen gasdoorstromer kunnen instaleren
zelf ga ik een electriche doorstromer plaatsen en hoef ik in de zomer geen cverwarming op te zetten,en ben ik zeker profijt te doen,alleen in de zomer he
alleen water in de keuken en voor de douche he niet voor het bad dan ga ik de boiler gebruiken
maar douche ik sta er amper 5minuten onder zo dus
millieu is war anders

>als comfort belangrijk is en je géén halve minuut koud water >wil laten stromen alvorens het warme er aankomt, dan kan je >een pomp installeren op het warmwaterleidingsnet

Met het verbruik van de pomp en constant verlies in de leidingen tot gevolg. Is in mij ogen niet echt een energie vriendelijkere oplossing.

Zou eens graag een volledige berekening zien voor beide systemen. Opwarmen van het water is hetzelfde voor de Quooker als voor een waterkoker, beide toestellen gaan evenveel verbruiken. Volgens mij de Quooker zelfs minder omdat het een gesloten en goed geïsoleerd systeem is.
Nu is dus eigenlijk de vraag of die 10 watt evenveel is als het verlies in de leidingen, niet?

Tim

la