ECB alternatief voor EPDM?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een aannemer uit de buurt claimt dat hij een uitstekend alternatief heeft voor EPDM: ECB.

ECB zou voordelen kennen t.o.v. EPDM. Ik ben niet ingewijd genoeg om een correcte vergelijking te maken maar laat mij even citeren:
- hoge scheurvastheid 4,0 N/mm²
- goede warmtebestendigheid
- hoogelastisch, 10 N/mm² en rekbaar tot 600 %
- UV bestendig
- wortelvast
- ECB banen worden met hete ucht gevulkaniseerd (ca. 600°C)

De plaatser in kwestie geeft ook mee dat de banen met grote naden worden geplaatst, en beveelt dit in het bijzonder aan voor groendaken/daktuinen.... Ik wil groendaken plaatsen.

Ik heb hier nog nooit van gehoord. Kan ik deze ECB zowel vanuit bouwtechnisch als vanuit ecologisch standpunt in overweging nemen?

dank en gegroet
Kris De Lepeleire

Reacties

iemand die weet of ECB (Extrubit) even goed is als EPDM

Om te beginnen:

Weet iemand waar die ECB voor staat?
Volgens info die ik opzocht ZOU die ECB een homogeen mengsel bitumen en kunststof zijn.

Bitumen OK, dat is (relatief!) milieuvriendelijk, maar weet er iemand de aard van die fameuse kunstof die men daar aan toegoegd?

Pas dan kunnen we een goed antwoord geven op de gestelde vraag.

Typfout: toegoegd moet zijn toevoegd.
Sorry.

dit is wat ik er over vond:

Extrubit dakdichtingsbanen is een éénlaagse kunstofdakbedekking bestaande uit ECB (ethyleen-copolymeer-bitumen), met speciale polymeertoeslagstoffen en in het midden een glasvliesinlage volgens DIN 16729 type 2.
Zo worden de positieve eigenschappen van bitumineuze en kunststof dakbanen verenigd.
Extrubit is zeer robuust en kan aangebracht worden op iedere draagvaste ondergrond.
Extrubit is weerbestendig, temperatuurbestendig en elastisch.

Extrubit is de ideale dakbedekking voor u Plat dak, of dit nu nieuwbouw of een bestaand dak is.
In geval van een bestaand dak, moet de oude bitumineuze dakbedekking niet afgebroken worden.
Extrubit is ook ideaal voor intensief begroeide tuindaken en uniek is de toepassing bij daken waar een grote chemische bestendigheid vereist is, denk o.a. aan de veevoeder-,zuivel- en verfindustrie, alsmede brouwerijen.
Met extrubit kan zelfs uw zwembad worden afgedicht.
extrubit heeft brandklasse DIN4102 (volgens de duitse norm-brandweerstand van bouwmaterialen en bouwdelen)
Extrubit kan geplaatst worden door mechanische bevestiging (fig1), maar ook met hete bitumen (fig 2)kan men Extrubit verwerken( dan moet wel de extrubit CIK (fig3) gebruikt worden en niet de CI (fig4)).
De lassen worden altijd gevulcaniseerd d.w.z. met een heteluchtstroom van min. 500 graden, hierdoor bekomt men een homogene en schone verbinding, en zonder open vuur zodat er een veilige verwerking plaatsvindt.

vond nog deze info, zou het beter/even goed zijn dan EPDM (ecologisch gezien?)

http://www.schedetal.de/icoaster/files/k060703_extrubit_en.pdf

Weet iemand hoeveel garantie je gemiddeld krijgt bij EPDM?

Walter,
volgens hun uitleg is het inderdaad een echt copolymeer.
Daarom vermelden ze vermoedelijk ook dat ze met "speciale" bitumen werken.
Met dat woord "speciaal" zullen ze dan inderdaad met bitumen werken waar reactieve groepen op zitten (voor de chemici: onverzadige groepen...) want anders kunnen ze het ethyleen chemisch niet verbinden met het bitumen.

Ik stel voor dat we ze geloven, en dan zitten ze inderdaad met een uniek product!

Als dat goed uitgekiend is dan kan men met zo'n copolymerisaat dikwijls de nadelen van de ene grondstof soms sterk compenseren met die van de andere grondstof.
Het eindresultaat (hier het co-polymeer) heeft dan dikwijls dan betere eigenschappen dan één van de zuiver polymeren van één van de grondstoffen.

Bovendien zullen ze voor de creatie van hun product ook minder energie nodig dan hun concurenten die met isobutyl-grondstoffen werken.
Dit is goed voor het milieu EN hun product is daarboven dan nog eens economischer dan eender welk ander isobutyl- of butyl, of butyleen-combinatie.

Toch wel heel inventief van die firma.

raar dat het niet veel in Belgie word gebruikt.
Word vooral in Duitsland en ook wat in Nederland gebruikt.
hier nog een link naar een onafhankelijke site ivm. daken:
Het zou goedkoper zijn dan epdm en ook goed voor groendaken.
ECB bestaat al sinds de jaren 70 , gemaakt door BASF
Bestaat wel alleen in kleur zwart (maar bij ons toch alleen aan de noordoostkant, dus er komt niet veel zon op!(krijgt aan de ander kanten schaduw van de rest van het gebouw)

http://www.dakweb.nl/rh/97-9/97-9-16.htm

Een late reactie maar ik wil het toch nog even reageren.
Ik kan zeggen ECB is zeker een alternatief. ECB is een perfekt dakbedekkingsmateriaal omdat deze heel erg goed bestand is tegen UV straling. Daarbij kan je er heel goed daktuinen, vijvers enz. mee maken. Is wortelvast, ervaring met een daktuin, geen sedum, einde dit jaar is deze daktuin 30 jaar oud. Een heel sterk punt van ECB is om van de onderlinge banen een waterdichte laag, dak vijver enz, te maken. De banen worden overlappend gelegd. De overlappen worden gelast met hete lucht van 600gr. Deze temperatuur is te laag om de ECB tijdens het lassen te kunnen verbranden. Een uitstulping van ongeveer 2 mm dik bepaald de lassnelheid, te weinig lanzamer te veel sneller lassen. Maakt de dakdekker gebruik van lasautomaten is dit een waarde volle optie. Tevens is deze uitstulping de controle op het oog dat de las goed is uitgevoerd. Mochten er ingewikkelde details op het dak staan kunnen deze met een ongewapend hulpmateriaal homogeen worden bekleed in-of afgewerkt. Ook de naden van deze details worden allemaal homogeen gelast. Kan de nodige ervaring vragen maar er wordt niet gelijmd of gekit.
*Wim*