warmtepomp-vloerverwarming Masser

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We willen in het najaar starten met de bouw van ons huis. We hebben gekozen voor houtskeletbouw o.w.v het energiezuinige karakter.
Maar over de verwaringswijze hbben we nog enkele vraagjes (geen mogelijkheid tot aardgas)

Heeft er iemand ervaring met het warmtepomp-vloerverwarmingssysteem van Masser?

Tips voor een energiezuinig verwarmingssysteem in houtskeletbouw (merken, firma's)

alvast bedankt

Reacties

Beste,

Wij hebben 7 jaar geleden gekozen voor het Masser S systeem (grond-grond).
Op zich een goede keuze, we hebben een laag verbruik en een zeer hoog comfortniveau.
Doch, spijtig genoeg is de pomp reeds 3X kapot gedraaid in september-oktober na een periode van stilstand.
De eerste keer heeft men een herstelling zonder vervanging gedaan doch was per ongeluk alle koelvloeistof vrij gekomen.
De tweede keer was de pomp verbrand en werd ze onder garantie vervangen. De vervangpomp had echter maar een garantie van 2 jaar.
De derde keer, vorig jaar dus, was de pomp weer verbrand en moesten we een groot bedrag ophoesten voor een nieuwe pomp.
Het zou nu wel een ander type pomp zijn.
Mogelijk lag de oorzaak aan spanningspieken en dalen in het net doch dit is niet te bewijzen. Blijkt dat dit kon vermeden worden door een eenvoudige module bij te plaatsen. Deze module kost notabene geen 100 euro!
Van de nieuwe pomp kan masser geen COP waarde doorgeven, bijgevolg geen REG en andere subsidies....

Kortom kies iets anders....

Veronique,

Ga voor isolatie ipv een warmtepomp.
Neem bv de helft van het bedrag van de installatie van de warmtepomp en steek dit bedrag in extra isolatie van je woning.
Misschien heb je dan wel een passiefhuis ipv een LEW.
In deze woning moet je bijna niet meer verwarmen!

Van de andere helft van het geld, neem je opnieuw de helft, hiervan koop je een houtkachel, pelletkachel, micro WKK enz.

Met de rest van het geld, dus één vierde van het bedrag, hiermee kom je misschien de eerste 15 jaar toe om je woning te verwarmen.

In ieder geval heb je hun balansventilatie in uw woning niet, die geen warmteterugwinning heeft.
En die continu koude lucht naar binnen blaast, en de warme lucht via de kieren van je woning laat ontsnappen.

Alzo kan je een goede balansventilatie plaatsen die wel een warmte recuperatie heeft.
En nog minder zal verbruiken dan die van onze vrienden.

Denk hier een over na.
Ik hoop dat je de essentie mijn verhaal begrijpt, dus;
Eerst isoleren.
Vervolgens heeeeeeeel weinig verwarmen.
Dan ventileren.
De gratis zon, die via je ramen in de zomer naar binnen komt, buiten houden.
Dan moet je beslist geen airco plaatsen.

En met de overschot van het geld, dat je nu niet moet uitgeven, kan je op vakantie gaan.
Sorry, heb nu geen tijd, ik vertrek op verlof.

Groeten,

Lucien

Lucien

Hartelijk dank voor uw verhaal, uw mening, maar dit was geen antwoord op de vraag.

Ik kan u vertellen dat mijn warmtepompinstallatie goedkoper is dan de pelletkachel of de WKK die je voorstelt.
Mocht ik dan nog de rest van je redenering volgen....

Wij hadden ook de problemen met de aansluiting op aargas, passeert voor de deur maar men wil niet aansluiten op de wachtbuis (conform de geldende normen bij de bouw).
Ja als je alles terug openbreekt dan willen ze even komen kijken. O ja het houtkachelverhaal kennen we, aan de lijve ondervonden.

Het is een lucht/lucht geworden voor ons waar we tevreden over zijn én waarbij een gasinstallatie moeite zal moeten doen om goedkoper te zijn.

Ervaring met het Masser systeem is me maar gekend via fora. Even zoeken kan misschien meer info geven, echter ik vrees dat in het verleden nogal wat bemerkingen kwamen.
Wat is de grootte orde van zo'n installatie?

Veronique,

ik moet Lucien en Marc gelijk geven. Allereerst isoleeren. De k waarde van muren dak en vloer onder de 20, beter onder de 15 en dan WP. Om U een idee te geven. Bij K waarde onder de 16 zal uw WP een vermogen van ca. 6 kw hebben. Reken dan maar op een energie verbruik van onder de 500 €/a. Masser is een direktverdamper, dat wil zeggen, de koelvloistof cirkuleert niet alleen in de WP, maar ook in Uw grond en in Uw vloer. Wat dat heet bij lekkage, kan Geert U zeker vertellen. Ook legt Masser zijn verdamper maar op 60 cm onder de grond. Dus beinvloedbaar van de temperatuur die aan de oppervlakte heerst. Ik denk dat Masser in de winter veel moet elektisch bijverwarmen. Niet goed. Dat is het goedkoopste, maar er bestaat veel beter.

Een woodje bij de levensduur van de pomp. Verdichters leven het langst, als hij gelijkmatig aan lage temperatuur kan draien. In dit geval is de temperatuur aan de verdichter gemeent. Maar hoe hoger U aanvoertemperatuur, hoe hooger te temperatuur an de verdichter. Dus U heel konzept van WP en vloerverwarming moet op elkaar afgestemt zijn.

Ik volg nu bijna een jaar de gesprekken over WP. Ook de informatie, die op het internet te verkregen zijn. Ik heb toch de indruk, dat er in Belgie geen mensen zijn, die its van WP verstaan. Ik ben ook van plan een WP in het huis van mijn dochter te plaatesen, maar ik ga ze toch in Duitsland kopen, of michien in Holland. Ook hier op het vorum zijn er uit onwetenheid meer mensen tegen een WP als voor.

Als ik hoor, dat hier WPs installeerd woorden met waarden van 18 Kw en meer bij woonoppervlaktes van bij de 160 qm, dan kreeg ik toch een kippenvel. Die mensen gaan beter met alles andere verwarmen, maar niet met een warmtepomp.

Wini

Hallo,

er zijn goede instalateurs,
maar je moet ze vinden en dit is niet enkel voor warmtepompen zo maar voor alle installaties.
Bij mij 18kw bewoonde oppervlakte 750m²en reeds 3jaar tevreden.

groeten

Er zijn zeker wel goeie installateurs, zo zijn wij perfect tevreden van de onze (niet Masser )

Bij ons 200m2 vloeropp. geïsoleerde ruimten (120 m2 effectief verwarmd 24h/24h, oktober - mei),

geschatte K-waarde huis 40-45

jaarlijks verbruik +/- 5000 kWh eli

systeem draait nu 4 jaar, nog geen enkele keer onderhoud nodig gehad (buiten enkele mineure opstartperikelen)

Vloer- en wand-verwarming door de installateur gezet die ook de WP plaatste, beide zijn dus perfect op elkaar afgesteld.

merk: Stiebel Eltron grond/water WP, eli vermogen 3,5kW, warmteafgifte vermogen 13kW, voldoet ruimschoots.

Kortom wij zijn tevreden, 'k heb de indruk dat je van Masser best ver weg blijft...

Guy

Guy,

de 5000 kw/h kosten ca. 800 €. daarvoor kan ik ook ca. 1500 liter stookolie kopen. Een huis met 120 m2 verwarmte oppervlakte verbruikt bij een K 40 huis ca. 1800 tot 2000 liter stookolie, zonder warm water. Bij een laagrendementketel op gas komt het nog voordeliger uit.

Bij een oppervlakte van maar 120 m2 is een vermogen van 13,5kw veel te groot.

Als ik Uw 5000 kw/h neem en van 210 stookdagen uitgaa, heefd Uw WP 1428 uren gedraid of 6,8 per dag. Ik denk dat U WP een heel hoog pendelgedrag heefd, gemiddeld zo 3,5 keer per uur. Niet zo best voor de levensduur van de WP. De meeste fabrikannten leggen een maximum aanslagen per uur vast en dit liegd bij vier. Als ze een hooger aantal zullen toelaten, zullen de meeste WP de garantie niet overleven. En hier meen ik de kompressor.

Geert? Mischien een oorzaak bij U?

Die mensen, die beweren dat een WP ekonomisch onzin is, hebben nog niet zo ongelijk. En toch.... Ik zal altijd een WP kiezen in opzicht van toekomstige energieprijzen. Deze zijn in de laaste 10 jaar verdubbelt en ik denk dat zullen ze ook blijven doen en dan begint te rekening anders uit te zien. Maar niet met totaal overdemensioneerde installaties.

Dus eerst isoleeren en dan verwarmen. De beste warmte is die, die ik niet moet produceren.

Wini

Hallo,
Wij hebben vorige jaar een WP van Masser laten steken.
Na ongeveer 10 maanden moet ik zeggen dat we veel zuinigere zijn dan in ons vorige huis (enkel nachttarief 12000 kW) waar we werkten op accumulators.
We zitten nu aan ongeveer 5000 kW aan electriciteit maar dan ook voor al onze electriciteit verlichting, vaatwas, wasmachine, droogkast, warm water keuken, ... .
Bijverwarming hebben we niet enkel op de bovenste verdieping waar geen grond-verwarming is werken we met aardgas en ons water badkamers verwarmen we met aardgas.
Ik moet nu wel bekennen : we hebben dan ook nog geen strenge winter gehad tot nu toe, dus kan ik moeilijk vergelijken.
Maar tot hier toe ben ik best tevreden, het is altijd aangenaam warm binnen.
Er zijn natuurlijk andere merken van WP maar voor ons was masser het goedkoopst, dus misschien zijn er wel betere WP dan Masser, maar de prijs moet je er dan wel bijnemen.
Wat ik ook wel raar vond is waarom masser de captatie niet lager legt dan een 1 meter onder de grond, waar de schommelingen minder groot is.
Maarja, we zullen zien in de toekomst of we de juiste keuze hebben gemaakt. Maar ik denk dat men met alle systemen wel iets is, wat beter kan.
Zo moet je met houtkachels of pelletskachels altijd een opslagruimte hebben, met aardgas vrees ik dat het met de tijd ook wel alles duurder zal worden want aardgas is ook wel een eindig product en steeds meer mensen vinden de weg naar aardgas. Electriciteit kunnen we op veel andere manieren opwekken en zal er dus altijd zijn, nu volgen deze wel de aardolie- en gas- prijzen maar als er voldoende alternatieven zullen zijn, zullen deze wel stabiel worden terwijl de ander zullen blijven stijgen.
Een passief huis, dat is volgens mij een manier van leven en daar wij het toch altijd aangenaam warm willen hebben zonder te veel aan confort moeten inboeten hebben we gekozen voor een WP en om financiële reden kwamen we echter uit bij Masser.

Maar ik zou wel voor een ander verluchtingsysteem kiezen dan deze die door Masser wordt voorgesteld, maar wij hadden toen nog niet de ervaring met verluchtingsystemen ik zou eerder opteren voor een vol-automatisch verluchtingsysteem.

Groetjes Olaf

Olaf schreef:

"Een passief huis, dat is volgens mij een manier van leven en daar wij het toch altijd aangenaam warm willen hebben zonder te veel aan confort moeten inboeten hebben we gekozen voor een WP en om financiële reden kwamen we echter uit bij Masser."

Graag toch wel even dit misverstand uit de wereld helpen...

Een passiefhuis is de max kwa comfort, dus geen "manier van leven"

Groeten

Jeroen

"Een passiefhuis is de max kwa comfort".
Ge moet mij niet verkeerd verstaan, ik was ook voor een passiefhuis, maar de verhalen die de ronde doen zullen blijkbaar erger voorgesteld zijn zoals ze in werkelijk zijn. Ik heb niet de ervaring en ik weet niemand die er ervaring meegeeft, maar ik ben wel op het internet te raden geweest en sommige verhalen hebben mij afgeschrikt blijkbaar.
Met confort bedoel ik dat we ons geen zorgen hoeven te maken of het te warm of te koud wordt en dat we niet moeten bijverwarmen of afkoelen met ander engeriebronnen dan de CV.
Bij ons staat de termostaat in de leefruimte op 21°c en de warmtepomp doet de rest. Momenteel is het steeds aangenaam we hoeven ons niet te overkleden en hoeven niet de kachel aan te steken om alles op te warmen.
En het is wat ze zeggen "onbekende is onbemind", misschien moet de overheid hierover meer informatie verschaffen of meer projecten opstarten om aan te tonen dat het echt anders kan.
Als ik ooit opnieuw zal bouwen of verbouwen zal ik denk ik mijn wil wel doordrijven, maar nu is het te laat.

Ook een beetje off-topic...

Wij (Kleine Landeigendom-Turnhout) starten met de ontwikkeling van 9 passiefhuizen op een rij te Turnhout.

Nu worden er over het passief-huis veel vragen gesteld ivm het leefcomfort. Toch zal er een 'verwarming' worden voorzien in onze passiefhuizen, alleen zal die een zeer beperkt vermogen moeten hebben. Hoe we dit gaan doen (gas, elek, andere) is nog niet bepaald maar we moeten ook warm water aanmaken en daar is meer vermogen voor nodig dan de verwarming.
Ik zou onmiddelijk mijn warmtepomp met een supercomfort willen ruilen voor een passief huis!

Misschien moet de overheid iets doen...

Laat mij niet lachen. Ik heb een voorstel in onze gemeente gedaan en werd naar huis gestuurd metde uitleg dat ik nog 10 jaar tevroeg ben gekomen. En deze mensen zouden de burgers moeten aanmoedigen voor alternatieve energie??? Binnen 100 jaar misschien. Spijtig vind ik zoiets.

Beste,
ik heb slechte ervaring met Masser.
't zijn pure verkopers .
Ik vroeg een verwarming met warmtepomp en men bezorgde me een voorstel met combinatie van electrische verwarming en een ventilatiesysteem dat zéér weinig voorsteld en veel te duur is. Het warmtesysteem kun je niet regelen per lokaal , er is geen buitenvoeler , zodat je hoge temperatuurverschillen in huis gaat bekomen door de traagheid van het systeem. Een raad , ga ook bij anderen zoals Stiebel Eltron te rade. U zult er geen spijt van krijgen.Eerst goed informeren , eens geplaatst zit je ermee !
sukses
Robert

@Hans, vandaar dat ik niet de stap had gezet tot een passiefwoning en eerder koos voor een LEW met warmtepomp.
Nogmaals "onbekend is onbemind".
@Robert, Mijn hebben ze ook een voorstel gedaan een wp in combinatie met electrische bijverwarming. Maar ik heb deze niet genomen ik heb enkel gekozen voor de WP en enkel op de bovenste verdieping (waar geen vloerverwarming is) heb ik gekozen voor verwarming op aardgas en in de badkamer hebben we wel een bijverwarming op aardgas en anders niets.
Wij hebben wel drie thermostaten dus 3 circuits 1 voor het leefgedeelte (living, keuken en badkamer) 1 voor de benedenverdieping (bureau, gang) en 1 voor de slaapkamers. En het zijn aparte circuits want op de kamers staat de verwarming niet aan en in de leefruimte voelt men wel dat de verwarming aanstaat. Dus ik wil maar zeggen het is een voorstel men kan steeds afwijken. Wat betreft het verluchtingsysteem, daar heb je een punt, dat kan zeker beter en daarom denk ik wel dat je deze ook niet hoeft te nemen.
Maar omdat het systeem geen buitenvoeler heeft, is dat zo belangrijk voor een vloerverwarming. Het gaat hier toch over lage temperaturen (rond de 30°c). Welk voordeel zal men daaruit halen ?
Ik betwist zeker niet dat Stiebel Eltron beter is maar je moogt van mijn de prijzen eens vergelijken !
Het belangrijkste blijft toch, eerst goed isoleren !!!

Beste leden

Ik heb reeds 6 jaar een systeem van masser. Onderhandel goed bij de aankoop. Ik heb geen andere verwarming bijgekocht en heb ook afgezien van hun verluchtingssysteem. Ik ben tevreden over het comfort maar, ik heb reeds 3 winters een probleem gehad. Een keer is er zelfs een pomp vervangen, 4 weken wachten, waarna bleek dat er eigenlijk een beveiliging stuk was. Hun normale manier van werken is het nog steeds ozon onvriendelijke gas laten ontsnappen. De opvang in een speciale cilinder kost immers veel geld. Sta er bij een reparatie op dat ze een cilinder meebrengen en kijk toe.
Zou ik dit systeem opnieuw nemen? Laag verbruik, goed comfort,reparaties onder garantie, onvoldoende regl mogelijkheden, laagste aankoopprijs, nooit te vervangen door een ander systeem. Als ik het geld had twijfel ik sterk.
Ik woon te Itegem als je dit zou willen zien of bespreken, willem.knapen@telenet.be

Wim,

"Laag verbruik, goed comfort,reparaties onder garantie, onvoldoende regl mogelijkheden, laagste aankoopprijs, nooit te vervangen door een ander systeem."

=> kan je spreken van goed comfort en gelijktijdig spreken over onvoldoende regelmogelijkheden. Ik zou zeggen dat dat niet samengaat. Als je niet voldoende kan regelen zou ik zeggen dat je ook een comfortprobleem hebt.

Walter

Wim

Ik woon in Wiekevorst en denk ook sterk aan een warmtepomp. Masser is niet te duur en je hebt er ineens een ventilatiesysteem bij. Welk merk zou je nu kiezen?

Tom

ik vind het spijtig dat hun verluchtingsysteem geen recuperatie systeem is anders valt de prijs wel mee vind ik, heb net prijsofferte gekregen voor iemand waar we een goede verwarmings bron zoeken, vloerverwarming lijkt duur maar volgens mij op lage temperatuur moet er toch wel een voordeel uit te halen zijn

een reactie op een bericht van wini in februari,
't is een tijdje terug maar ik was deze staart uit het oog verloren

- K-waarde van ons huis ligt hopelijk rond de 40, maar is waarschijnlijk eerder 50 (berekening architect: 54), het huis is gebouwd toen K55 nog de norm was

- de 5000 kWh per jaar is inclusief warm water, hiervoor tel ik zo'n 1000 kWh, waardoor er nog 4000 kWh uur overblijft voor verwarming

- prijs voor 4000 kWh (excl. nachttarief, Lampiris, 100% groen): +/- 440 Euro (december 2007) Hoeveel stookolie koop je daarvoor?

- waarom is een vermogen van 13,5 kW te groot? natuurlijk wordt dit vermogen 80% van de tijd niet volledig gebruikt, maar ik moet mijn huis toch kunnen verwarmen als het -10° vries (vooral dan, zou'k zeggen)

- hoe kan jij weten hoe dikwijls mijn WP pendelt? Ik heb toch nergens vermeld hoe groot mijn buffervat is? Hoe groter, hoe minder de pomp aan en uit slaat. Het buffervat is 500 l wat eigenlijk te weinig is, de installateur raadde 1000 liter aan, maar dat ging niet in de kelder.

Groet,

Guy (meer en meer tevreden WP gebruiker, zowel wat betreft comfort en prijs verbruik)

ik ben per toeval op deze site terecht gekomen en daar ik reeds zes winters met een WP masser S systheem verwarm en ook het ventilatiesystheem heb wil ik hier ter info mijn
zeer positieve ervaringen mededelen
ik heb nog geen enkel defekt of herstelling aan het systheem gehad , ben zeer tevreden over de capaciteit,
we wonen in een bungalow met 190 meter grondoppervl waarvan
een 110 verwarmd word opmerking ik gebruik het systheem
als volgt voor we gaan slapen zet ik de thermostaat op 30°
zodat de compressor (5 KW)de ganse nacht draait (dit is uiteraard aan nachttarief ) s'morgens word de termostaat voledig afgezet en heeft de vloer mooi warm en geeft gedurende de ganse dag zijn warmte af in de leefruimte is het bij ons altijd 23 a 25° volgens de temperatuur van buiten
jaarlijks verbruik voor alles (verwarming , koken ,verlichting ,pomp in de vijver, jacuzy, waterbed op temp.houden , enz.....) 1000 € btw in !!!!
zou niks anders meer willen overal waar wij komen is het koud en moet ge met een pull en onder een deken naar de
tv zitten kijken of ze betalen zich blauw ik zit in m'n
t'schirt en heb ook warme voeten !!!!
grt YVES

Yves,

hoeveel hout verbruik je zo op een jaar?

Walter

kernenergie is de oplossing!

@ James:

- Kernenergie is ook niet eeuwig. Uranium is niet oneindig op voorraad.
- Om die kernenergie te maken heb je ook energie nodig die niet elektrisch is, je hebt dikwijls fossiele brandstoffen nodig. CO² uitstoot is dus niet neutraal, zelfs nog redelijk groot.
- Kernenergie is vuiligheid voor uw achter kleinkinderen en hun achterkleinkinderen.
- Het is zo gevaarlijk dat er geen enkele verzekeringsmaatschappij dit wil verzekeren. De staat neemt de verantwoordeijkheid op zich. En je ziet van hier dat je achter uw geld gaat kunnen fluiten als er iets erg mis loopt, uw gezondheid is zelfs niet te betalen.
- ...
- Off topic...

bij gebrek aan gas in de straat hebben we masser laten
plaatsen eind 2001. Vorig jaar was de ontspanner kapot,
deze heb ik onder waarborg hersteld gekregen. Nu is de
compressor kapot. Vandaag offerte laten maken : 2213 euro
en dan hebben ze zogezegd 10% comm. tussenkomst gegeven.
Als er nu nog mensen naar mijn bevindingen komen vragen
zal ik zéér zeker antireclame maken. Er zijn wel andere
warmtepompen die degelijker zijn. Gelukkig heb ik nu
nog een houtcassette.

Mensen,

Ook wij lieten 6 jaar geleden een warmtepomp plaatsen door Masser. Tot voor kort enkel lof over het systeem. Doch een paar weken geleden kreeg ik geen warm water meer. (ook de boiler werkt met een aparte compressor). Toen de technieker over de vloer kwam verving hij de "timer", want dit was volgens hem de enige reden waarom het kon kapot zijn. De pomp werkte terug. Een weekje later ontving ik een factuur van €230 voor de plaatsing van een timer van pakweg €70 en 20 minuten werk. .Laat dit nu ook de dag zijn waarop ik opnieuw geen warm water kreeg. Daags nadien dezelfde technieker die mij vertelde dat hij dit nog nooit had meegemaakt maar dat de compressor vastgelopen was en die dus moest vervangen worden. Ook bij Masser vertelden zij me dat zij dit nog nooit hadden meegemaakt. Offerte dus voor ca €1200. 4 weken geleden vroeg ik beleefd naar een tegemoetkoming. Vandaag heb ik echter telefonisch vernomen dat er een brief vertrokken is die mij daarop een negatief antwoord geeft.

Aan iedereen die het horen of lezen wil. Koop iets anders.

Een warmtepomp werkt op gas en vloeistof. De vloeistof verdampt immers tot een gas om vervolgens weer te condenseren. Bij de meeste warmtepompen bevindt deze cyclus zich effectief in de warmtepomp en loopt er een vloeistof in een apparte kring door de buizen in je grond en door de buizen in je verwarming. Warmte wordt hier overgedragen door een warmtewisselaar.

Bij masser echter gaat men de vloeistof direct laten verdampen in de bodem (vandaar de benaming direct verdamper), om dat bekomen gas dan te comprimeren ("op pompen") en door je verwarming te sturen. Hier condenseert dit gas geleidelijk aan weer en geeft op die manier warmte af.

Er loopt dus deels vloeistof en deels gas door je captatienet bij het systeem van masser. Idem voor je vloerverwarming

mvg,

Toon Demuynck

ik heb sinds 5 maanden een masser warmte pomp + verluchting ik heb hier zeer lang over nagedacht het was voor ons de goedkoopste oplossing. heb bij enkele mensen navraag gedaan die het systeem al 5 a 8 jaar hebben zij waren allemaal zeer positief over het systeem dit is bij mij ook het geval ik zou het iedereen aanraden! ik zeg het ik heb het nog maar 5 maanden. wel kleine opmerking ze hadden mij kompressors belooft met tellers erop dit is niet gebeurd maar ik heb ook nog niet de tijd gehad om dit te melden. zeer druk leven.

Weet er eigenlijk iemand of bodemcollectoren( het captatienet) een negatieve invloed hebben op de natuurlijke omgeving qua temperatuur bijvoorbeeld.
Is het mogelijk om teveel warmte uit de grond te halen zodat struiken, aanplantingen minder snel groeien? of andere neveneffecten?

Louis 2/12/2008 : "P.vermeulen, heb jij ook last van grond die omhoog komt?
mijn vriend heeft er heel erg last van. blijkbaar zou dat komen omdat masser de leidingen van horizontaal net maar op 70cm diep leggen en daardoor ijsvorming ontstaat rond de leidingen. "

Kent iemand firma Joassin ? installeurs wrmtepompen
=> www.joassin.be
Komt mij zeer professioneel over.

Paul

Beste mensen

 

Alles is mogelijk in WP land. Het maken van een juiste berekening is echter iets wat tijd kost. Een warmtepomp die goed berekent is zal geen problemen geven. Ik raad iedereen aan de moeite te doen om op de site van ode vlaanderen de nodige info op te doen over een warmtepomp. Hier krijg je objectieve informatie die door de betere producenten steeds kan ingevuld worden voor hun systeem.

Een warmtepomp kan elke temperatuur (tot 55°)leveren, dit gaat echter ten koste van het rendement. Daarom is de isolatie zo belangrijk. Als je veel geld uitgeeft aan een verwarmingssysteem moet het ook een laag verbruik hebben.

Nadelen van een direct syteem (zogezegd goedkoop) hoge druk van het gas in de vloer (20 bar) lage temperatuur in de tuin (-10°) grond bevriest hoge onderhoudskosten vanaf dit jaar door het grote gasvolume (175 euro/j) Zeer veel milieuonvriendelijk gas

Doordat je met een direct systeem geen warmtewisselaars gebruikt en direct het gas in de tuin gebruikt om energie op te nemen en hetzelfde gas gebruikt om warmte af te geven in de woning, is het later onmogelijk om met een ander vloerverwarmingssysteem te werken. Eens je gekozen hebt voor het directe systeem ben je onherroepelijk verbonden met een bedrijf dat met zulk een systeem werkt.

Ik blijf een ontevreden klant en vindt het jammer dat een bedrijf op zulk een manier kan werken zonder dat we er iets aan kunnen doen. Ze zijn nu al 35 jaar op de markt en blijven er in slagen om de klant te laten geloven dat hij een goedkoop systeem koopt.

Ondanks het feit dat een jaarlijks onderhoud verplicht is vanwege de grote hoeveelheid gas,"vergeet " men dit te vermelden. Dit onderhoud kost 175 euro ofwel ongeveer 1/3 tot 1/4 van uw totale jaarlijkse verbruikskosten. Als er dan een onderhoud nodig is wordt het milieuonvriendelijke gas op onwettig uit het systeem weggelaten.

Waar andere degelijke bedrijven proberen om de warmtepomp in een goed daglicht te stellen, probeert deze firma om de klagende klanten monddood te maken en hen voor het blok te zetten. Je moet immers met hen verder indien je niet enorm hoge kosten op je nek te halen.

Als je weet dat er ongeveer 300 warmtepompen per jaar worden verkocht door dit bedrijf, dan zou het verwonderlijk zijn als er geen goed werkende systemen zijn. Uiteraard geeft deze pomp warmte af en houdt ze de woning warm en dit is ook het doel. Dit betekend echter niet dat het systeem goed werkt. Iemand die echter wat meer verwacht van zij warmtepomp merkt al gauw dat dit niet kan. Daarnaast is op langere termijn onvermijdelijk dat er problemen komen met het verwarmen van de woning en/of met de plantengroei in de tuin onder het captatienet.

Vraag altijd referenties en stel veel vragen, maar doe zelf ook de moeite om je voor te bereiden. Zo voorkom je dat je pas nadien tot de ontdekking komt dat je iets hebt dat je geen voldoening geeft op lange termijn. Ps Laat je geen ventilatie opdringen of acumulatiekachels maar vraag een juiste berekening.

Wat MASSER betreft

Sinds 2003 heb ik in mijn nieuwbouw een warmtepomp die de woning verwarmt via vloeverwarming en een boiler werkende op een warmtepomp van MASSER.

Voordat ik daaraan begon heb ik een tiental referentieadressen bezocht waarvan er bij waren die toen reeds 9 jaar het MASSER S systeem gebruikte om hun woning te verwarmen. Alle gebruikers van het MASSER systeem waren tervreden met hun keuze, uiteraard was de ene meer tevreden dan de andere, en één van hen was niet zo tevreden.

Hun, en mijn eigen ervaring met MASSER in mijn eertse woning heeft er mij toe aangezet in mijn nieuwbouw het vloerverwarmingssysteem MASSER S te laten installeren.

Vandaag 2010 kan ik bevestigen dat ook ik de juiste keuze heb gemaakt, het vloerverwarmingssysteem heeft tot nu toe storingsvrij gefunctioneerd en doet dat nog steeds.

Het warmwatersysteem heeft vorig jaar een herstelling ondergaan hetgeen €250 kostte.

Ik heb geen bijverwarming geinstalleerd, neen zelfs niet in de badkamer woon fomfortabel en heerlijk warm, constant 21,5gr in de woonkamer, de andere vertrekken voldoen ook aan de vooropgestelde temperatuur.

En uiteraard kan je de temperatuur in de verschillende lokalen niet afzonderlijk regelen, maar dat is ook nergens voor nodig.

De kosten, ik zit nu rond de €850 verwarming en warm water samen op jaarbasis.

Ik betaal €2300 voor mijn totaal elektrisch verbruik, maar we zijn een gezin met 5 personen met elk hun eigen TV en PC, de wasmachine daaid iedere dag,in de winter de droogkast, heb een vijver die de nodige stroom verbruikt, kookfornuis twee diepvriezers, koelkast enz.

De bassis oppervlakte van mijn woning is 180m2, (12,5mx14,5m) en bestaat beneden uit woonkamer, keuken, open hal, slaapkamer, wasplaats, veranda, wc badkamer.

Boven 4 slaapkamers, badkamer,wc, (zijn niet inbegrepen in de 180m2), zijn wel voldoende warm omdat tussen het gelijkvloers en verdieping GEEN isolatie is voorzien.

Kortom ik ben een meer dan tevreden MASSER klant.

 

Yves

Ik woon in een matig geisoleerd gebouw met 5 appartementen, 10 bewoners, 350 m³ verwarmd, altijd lekker warm binnen, en wij gebruiken 1500 euro per jaar voor CV en warm water. Met een condenserende gaswandketel. Met jou systeem van verwarmen zal je wel wat goedkoper uitkomen, daar twijfel ik niet aan, maar comfort is voor mij wat anders dan 23 a 25° 's morgens, hoe warm is het 's avonds? Maar jou manier van verwarmen is wel bevorderlijk voor de levensduur van de WP, misschien heb je daarom tot nog toe geen problemen gehad. Of misschien heb jij gewoon geluk met je WP van Masser, velen denken er anders over en zouden beslist niet meer voor Masser kiezen. Erg luidruchtig, slecht (of niet) regelbare warmteverdeling zijn maar enkele van de regelmatig gehoorde klachten. Velen laten zich over de streep trekken door gewiekste verkopers en de lage prijs.

Hans

p.s. overigens, warme voeten, da's niet gezond