Verhoging VOC-concentratie door ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik lees net dat er nu vrijdag een studiedag is over ventilatie georganiseerd door het Vibe, hier gaat ook gesproken worden over de verhoogde concentratie van vluchtige organische componenten door ventilatie.....in Duitsland is er blijkbaar hier het een en ander over gemeten.
Wie weet er meer over?

Reacties

Waar lees je dat? staat in ieder geval niet aangekondigd op de site van Vibe.

ivm verhoogde VOC concentraties door ventilaties, bel Vibe gewoon eens direct. Zelf heb ik het ook al wel eens gehoord. Details weet ik wel niet.

Walter

ik heb een paar rapporten over allerlei concentraties stoffen, ook VOC, staan, als je duits kan lezen.....

p.s, de bouwmaterialeen die je gaat gebruiken zullen wel radon en formaldehyde vrij zijn neem ik aan?

http://www.passiefhuis.info/kader.php?tekst=ventilatie

even zo vrij geweest om een stuk uit een pers bericht van Vibe te knippen en te plakken :

VIBE vzw ziet veel meer heil in een preventieve aanpak: gebruik in huis geen producten meer waarin ongezonde stoffen zitten. Het gaat dan over poets- en onderhoudsproducten, cosmetica, maar ook bouwmaterialen, afwerkingsmaterialen en meubilair. Duitse metingen wijzen er immers op dat ventileren het probleem nog kan verergeren. Hoe dit juist in z’n werk gaat is nog niet helemaal bekend, maar men zoekt de verklaring in het feit dat continu ventileren de vluchtige organische stoffen juist meer onttrekt aan de materialen waar ze in zitten.
Peter Thoelen: ‘Gebruik maken van natuurlijke bouwmaterialen met een goede gezondheidsscore zal wél een wezenlijke bijdrage leveren om deze problematiek op te lossen’.
Intussen is er op Europees niveau een label op de markt dat niet alleen de milieu-impact van bouwmaterialen beoordeelt, maar ook op vlak van gezondheid zeer strenge waardes hanteert.
Het label heet natureplus. Metingen in de Duitse ‘ecostad’ Freiburg hebben intussen aangetoond dat gebouwen die met deze materialen gebouwd zijn, zelfs voor de meest allergische en gevoelige mensen een gezonde woonomgeving kunnen bieden.

precies,
dit bericht is helemaal niet te begrijpen als een aanklacht of kritiek op balansventilatie-systemen,
maar als een pleidooi om gif-vrij te bouwen !
ook VIBE is wel overtuigd van het nut van balansventilatie ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Deze maand heeft een er studiedag plaatsgevonden van Vibe over de diverse van ventileren.

Heeft iemand deze bijgewoond of weet iemand wat de conclusie was van deze dag?

Alvast bedankt!

Mvg

Jeroen