Duitse regering neemt milieumaatregelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

http://buitenland.nieuws.nl/489719/Duitse_regering_neemt_milieumaatregelen

Na de aangekondigde Zweedse maatregelen, lijkt Duitsland nu ook van plan om meer duurzame energie te gaan produceren.
Wanneer volgt België ?

Reacties

De belgische politici hebben blijkbaar andere prioriteiten ...

Ondertussen bij de buren ....

..."Vom Jahr 2009 an werden die Energiestandards für Neubauten und sanierte Altbauten um 30 Prozent verschärft. In einer zweiten Stufe gelten ab 2012 nochmals 30 Prozent schärfere Vorgaben..."

Nog ff en PH is standaard voor nieuwbouw in duitsland.

..."Neu ist das Erneuerbare-Energien-Wärmegesetz. Es schreibt vor, dass in Gebäuden, die ab 2009 fertig gestellt werden, Heiz- und Wasserwärme weitgehend mit erneuerbaren Energien erzeugt werden müssen."

Onze ideeen in de praktijk gebracht op grote schaal ... leuk toch.

Nu het eigen volk nog overtuigen ...

dirk

Lijkt mij in een enorm contrast met een docu (op ZDF dacht ik) van enkele maanden geleden. Daarin werd de bouw besproken van super-bruinkoolcentrales in Duitsland door de grote duitse energieconcerns (RWE, Eon etc). Die krijgen allerhande milieuvrijstellingen voor de eerste 10 jaar en nog van dat soort mafia-achtige ondersteuningen. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat is de uitstoot van zo'n gigant vergelijkbaar met de uitstoot van 80 miljoen auto's. Voor sommige van die centrales heeft men dan de 'ongelooflijke' oplossing om de CO2 in de grond op te slaan (mooi cadeautje voor onze nakomelingen). De op dit forum zo besproken steenkoolcentrale van antwerpen is peanuts naast zo'n centrale. En dan nu dik uitpakken met de goed-nieuws show. Belgie moet zeker duitsland niet volgen. De schadelijke gevolgen van fijn stof beginnen nu pas door te dringen bij de gemiddelde burger. Wel, dat is ook zo'n geschenkje vanuit duitsland.

En laat je ook niet wijsmaken dat dankzij de duitse milieumaatregelen hun co2-uitstoot in vgl met 1990 behoorlijk gedaald is. Niet moeilijk als je het op-milieu-vlak middeleeuwse oost-duitsland er bij rekent. Nagenoeg alle industriele activiteit is daar op z'n gat gevallen. Vermindering niet dankzij maar ondanks de duitse politiek. Via mijn beroepsbezigheden heb ik behoorlijk wat contact met duitsers. Mijn les: op papier dik in orde, alles picobello volgens de voorschriften. Kijk wat verder dan je neus lang is en je ziet dat ze meesters zijn in het verbergen van gebreken, fouten en mistoestanden. Moeilijk aan te nemen dat ze dan net op milieuvlak het voorbeeld kunnen zijn.

"Moeilijk aan te nemen dat ze dan net op milieuvlak het voorbeeld kunnen zijn."

Danny,
als het op huizenbouw aankomt zijn alle landen een betere leerling dan de Vlaams/Belgische toestanden. De Duitse regelgeving mag daarover best gezien worden. Dit mag in Vlaanderen best gevolgd worden.
Heb je meer gegevens over de plannen voor bruinkoolcentrales in Duitsland?

Walter

Tja, aan de ene kant wordt een duurzame transitie voorgesteld, aan de andere kant worden we opeens van alle kanten bestookt met berichten over kolencentrales. Dat is zo voor belgie, duitsland en nederland, voor zover ik weet.

tijd voor een referendum, wie wil kolencentrales?

Bruinkool is een bio-product, dat op volstrekt natuurlijke wijze gevormd werd tijdens het Mioceen.
In bruinkoolcentrales komt slechts 1kg CO2 per geproduceerde kilowattuur vrij (nauwelijks iets meer dan het dubbele van gasgestookte centrales).
M.a.w. 10 GW aan bruinkoolcentrales produceren, hoop en al, slechts 240.000 ton CO2 per dag.
Den duits wilt dat opvangen in de vorm van vloeibare CO2, met een of ander Duits procédé, en dan in de ondergrond pompen ( in de, anders tóch nutteloze, aquiferen ).
240.000 ton vloeibare CO2, da's de inhoud van slechts één supertankertje, en dat over een héle dag...moet zekers kunnen.
En dan als groene stroom aan ons willen verkopen... we zouden toch content moeten zijn?
Goed, er moeten continu miljoenen liters water weggepompt worden om de bruinkool te kunnen ontginnen, maar die worden vanuit het lekke drinkwaternetwerk in Oudenaarde wel weer aangevuld. Dus geen probleem.

"Ondertussen bij de buren ....

..."Vom Jahr 2009 an werden die Energiestandards für Neubauten und sanierte Altbauten um 30 Prozent verschärft. In einer zweiten Stufe gelten ab 2012 nochmals 30 Prozent schärfere Vorgaben..."

@ Dirk,
hier (in vlaanderen) wordt toch ook niet stilgezeten, hoor.
De bedoeling is de huidige norm van E 100 om de vier jaar telkens te verstrengen met 10 punten, zodat in 2030 E30 gehaald wordt.
Wie nu dus net binnen de norm isoleert, is binnenkort alweer achterhaald.
Hopelijk worden die vrome (H. Crevits is toch cd &v)voornemens ook in daden omgezet.

Strenge normen voor hun huizen, maar wel per se aan 250 per uur over de autostrade willen scheuren, het blijft een raar volkje, die duitsers

Luc

Het is de eerste keer dat ik hoor over de "bedoeling" om de E100 norm om de vier jaar te verstrengen.
Wiens bedoeling is het? Waar haal je die informatie? Hoe officieel is dat?

Vind ik trouwens wel schromelijk traag hoor. Vooral de eerste - 40 kunnen relatief makkelijk gehaald worden, alleen door betere isolatie.

groeten
rik

Officieel is er nog niets, het gaat om een werkdocument- discussienota opgesteld door de VITO ten behoeve van de vl klimaatconferentie.
Daarin wordt gepleit voor een graduele verlaging v d e en k-peil normen tot e30 en k15, passiefhuisnorm dus.
Hartverwarmende lectuur.
Groot probleem is ook de bouwsector meekrijgen in dit scenario.
Zag deze week nog plannen van renovatie met nieuwe achter- aanbouw: houtskelet met 18 cm isolatie, prima, maar dan... dak 12 cm mw. Dat soort constructies wordt dus nog altijd uitgetekend door architecten en is perfect binnen de (huidige) normen. Begrijpe wie kan.
Dit is de link www.lne.be/themas/klimaatverandering/klimaatconferentie/vlaamseklimaatc…

Beste Luc,
het document van het Vito ziet er inderdaad goed uit!

-Maar nog 23 jaar wachten op E30 voor nieuwbouw vind ik persoonlijk ook weer niet zo ambitieus, zeker niet omdat het aantal inwoners en gezinnen niet drastisch meer zal stijgen... Alle architecten omscholen en op korte termijn een nieuwbouwverplichting E50 is ook weer niet zo overkomelijk!

-De prognose voor prijsevolutie brandstoffen vind ik kort door de bocht: een beetje in de lijn van wat het Federaal PlanBureau schreef in 2000: een energieprijs die quasi stabiel blijft tot 2020... We zijn op 5 jaar al VERDUBBELD in energieprijs, en toch blijven het Vito en het FPB volhouden dat de energieprijzen quasi stabiel zullen blijven. (een toename van 20% over 23 jaar is minder dan de inflatie, en dus een prijsdàling...). De energieprijzen zijn tussen 1988 en heden meer dan verdrievoudigd, ik zie niet in waarom dat de komende 30 jaar niet opnieuw zo zou zijn: we zullen in 2030 met dubbel zoveel aardbewoners zijn dan in 1988, en zo spectaculair zijn de ontwikkelingen op energievlak toch niet geweest... zéér merkwaardige standpunten vind ik dat voor zulke instanties.
Niettemin goed dat er nog zoiets is als het Vito in ons traditioneel landje!

Walter, de duitse overheidshouding tegenover bruinkool is al zeker 1 reden om hun pr-stunt rond afgekondigde broeikasmaatregelen met een korrel (ter grootte van een ijsberg,.. uit 1900) zout te nemen. De docu in kwestie van de ARD of ZDF vind ik in hun archief niet terug. Maar eventjes googlen of bijgevoegde wikipedialink vertellen je genoeg. Naast het feit dat bruinkool de meest broeikasongunstige brandstof is, is de mijnbouw om die bruinkool boven te halen op zich al een gigantische milieuramp. Stel je oppervlaktes voor van 10-tallen km² die 100 meter diep afgegraven worden door machines van een grootte die wij ons in belgie niet kunnen voorstellen. De centrales worden dan ook aan de rand van die mijnen neergepoot. Landschappen inclusief dorpen verdwijnen gewoon. Dat zijn/gaan ze nu gevoelig uitbreiden. Voor ons moeilijk te vatten (Doel ligt al zwaar op onze lever): in 1 van die gebieden verdwijnen 33 dorpen. In de wijde omtrek verdwijnt alles wat op natuur gelijkt omdat die mijnen blijvend drooggepompt worden. Tot in nederlands limburg wordt een dalende grondwaterstand waargenomen door het droogpompen van bruinkoolmijnen in het Ruhrgebied. Een ander punt van kritiek is dat de nieuwe centrales hun emissierechten van de duitse overheid gratis en voor niks hebben gekregen. Laat de data in de bijgevoegde wikipedia-link even doordringen en je snapt over welke milieu-aanslag het gaat. Vanuit dat gebied (48km²!!!) verhuis je met plezier naar het antwerpse havengebied.
Europa heeft trouwens openlijk Duitsland 'op de vingers getikt' voor het plan om een 20-tal bruinkoolcentrales bij te bouwen.
Op zich is de aandacht van de duitsers voor ecologie en energie bij huizenbouw uiteraard een goeie zaak voor het milieu. Alleen...dit is niet meer dan een compensatiepolitiek om de duitse industrie te sparen. En niet te onderschatten: ongeveer 1 milj duitsers zijn tewerkgesteld in de milieubusiness en verre aanverwanten. Na de Verenigde Staten (oehaha) de grootste exporteur van milieutechnologie (of is het milieu-problematiek?)

http://de.wikipedia.org/wiki/Tagebau_Garzweiler

Danny,

Duitsland heeft een lange geschiedenis in het gebruik en opgraven van bruinkool. En zoals je zegt hele landschappen zijn er door veranderd. Ik wist niet dat ze die plannen nu hadden. Best interessant. Ik denk trouwens dat het in alle landen moeilijk is zo een berg energie ongemoeid te laten liggen. Al is het een van de minst milieuvriendelijke vormen. Ik ben benieuwd hoe ze dat binnen hun kyoto normen gaan inpassen.

Walter

Iemand een idee hoe in het kader van de Kyotonormen gerekend wordt met opwekking, transport en verbruik van geëxporteerde energie? Wat indien onze elektriciteit deels afkomstig is uit bruinkoolcentrales? Is in Nederland trouwens al zo.