Energie voor het opscheppen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een paar jaar lang een groot aantal vragen over energiebesparing en duurzame energie in en om het huis bij elkaar gezet en er een boek over geschreven: 'Energie voor het opscheppen' (AW Bruna, Utrecht, ISBN 978 90 229 9363), 200 pagina's. Zojuist uitgekomen. Ga er maar aan staan: zonneboilers, zonnepanelen, isolatie, windenergie, besparen, warmtepompen, enzovoort. Allemaal voor je eigen woning.

www.zonnepanelen.wouterlood.com
www.awbruna.nl

Reacties

Floris

welkom op dit forum van gelijksgezinden. Sommige leden staan wel afkerig voor reclame van een commercieel product (boek).

Ik heb kort je website bekeken en ik vind het leuk om onze noorderburen reclame te zien maken voor duurzame en milieuvriendelijke energie.

Doordat je golf- en getijdenenergie apart opsomt, vroeg ik me eigenlijk af wat aan de bron van de zeegolven ligt: wind, onderzeese stromingen, gravitatie,...?

Groeten

Luc

Floris

je website is goed uitgelegd en ook attractief, maar hier en daar zie je dat hij gemaakt is in de tijd van de eerste onverschrokken pioniers.

De door jou vermelde rendementen en opbrengsten liggen inmiddels al wat hoger. Panelen van Sanyo HIT215 geven per m² zo'n 180Kwp wat toch op jaarbasis 155Kwh wordt. Rendementen van de cellen stegen van 15% naar 19%. En er zijn al heel wat omvormers bijgekomen (bvb Solarmax) met hoge rendementen (97%). De prijs per KWP lijkt me ook te zijn gedaald.

De federale subsidies in België zijn nu opgetrokken tot 40% van de factuur met een maximum van 3380 euro. Bovenop die belastingvermindering krijg je via de gemeente gemiddeld zo'n 500 tot 750 euro terug.
Maar door te verwijzen naar www.energiesparen.be corrigeer je wel je verouderde cijfers. De Limburgers zullen nu wel kwaad op me worden, want misschien verhogen die gestegen subsidies de immigratie van de zuinige Nederlanders in België

Aan de andere forumlezers. De aangehaalde link naar het zelfstandig zonnesysteem van "the Monastery of Christ in the dessert" bevindt zich onder "Monastery news" - "Strawbilt".

Niettemin ik doe mijn hoed af voor je inzet!
Bovendien merken we nu eens de verschillen op tussen België en Nederland op het vlak van subsidies, regelgeving bouwvergunningen,...

Groeten

Lucvt

Luc,

getijden worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de gravitatiekrachten die de maan op de aarde/oceanen uitoefent.

Walter

En de golven op zee komen van de wind. Bij ons is dat sterk gerelateerd aan de lokale weersomstandigheden, als het goed gewaaid heeft zullen er hoge golven staan, een dag of 2 later zijn die al uitgestorven. In de oceanen kun je grote golven hebben die het gevolg zijn van stormen die een heel eind verder razen. De golven op de oceanen komen immers geen obstakels tegen om hen af te remmen. Hier in de Noordzee kan het al niet van zo ver komen, overal ligt er wel een stukje europa in de weg.

Voor onze kust is de energie van de getijden waarschijnlijk handiger om te gebruiken. We hebben hier immer een sterke getijdenstroming omdat de getijdengolf zich door het kanaal moet wringen. Die stroming gaat bijopkomend tij van de Panne naar Knokke, en bij afgaand tij in de omgekeerde richting. Het is een cyclus van 12 uur (ongeveer) 6 uur opkomend tij, en dan 6 uur afgaand tij. In die cyclus heb je 2 maal 2 uur waar je bijna geen stroming hebt, het zal een soort van sinuscurve zijn.

Als we onderwater enkele (vele) turbines plaatsen (bijvoorbeeld aan de voet van die grote windmolens). Dan heb je een energiebron die erg standvastig is, niet afhankelijk van weersomstandigheden. Waarom er nog niemand is die dat opgeraapt heeft versta ik niet.

Om een idee te hebben van de energie die hier in zit moet je maar eens proberen bij opkomend tij tegen de stroom te zwemmen. je moet al een goeie zwemmer zijn om niet achteruit te zwemmen!

@Jan (wonko)
ter info, noord frankrijk staat al 40 jaar een getijdencentrale:

http://www.edf.fr/html/en/decouvertes/voyage/usine/usine.html

Groeten,
Dirk

nog meer info over de getijdencentrale:

The world's largest tidal power plant is almost 40 years young
Submitted by Hans De Keulenaer on Thu, 2006-05-18 11:39.

la ranceSince 1967, the La Rance tidal power plant, near Mont Saint Michel, generated annually 600 million kWh using its 24 turbines of 10 MW.

During the first 30 years of operation, the 24 turbines of the Rance facility has operated without major incidents or breakdowns for 160,000 hours and generated 16 billion kWh at the price of 2.8 cEuro per kilowatt-hour, a highly competitive price and one that is lower than Electricité de France's average generation costs.

Dirk