Bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Al eens gekeken op www.bramstone.com?
Lijkt me heel interessant om te bouwen doch ik vermoed dat ook hier isolatie en bouwen hetzelfde probleem is.

Reacties

Ja ik ben eens even gaan kijken, en heb twee bedenkingen.

1)
Op hun site staat:
Het stapelen van grote blokken gaat sneller dan het metselen van klassieke snelbouwers.
Akkoord: Dat stapelen zal snel gaan, maar hoe lang duurt het om het beton er in te gieten?
Als een geroutineerde metser-aannemer met snelbouwsteen aan het werken is dan gaat supersnel.
Bij mijn woning ging dat toch aan zo'n 30m2 per dag met 2 personen en uit de hand gevoegd (ik heb geen bezetwerk langs de binnenzijde).

2)
Hoeveel beton moet er in hun stenen muur gegoten worden?
Zo te zien is dat een flink pak want blijkbaar is de muur geheel hol van onder tot boven.
Op hun site staat het afgebeeld dat men het beton erin giet met een emmer... simpel afgebeeld maar doe het maar eens voor een heel woonhuis hé.
Dat is arbeidsintensief en zwaar labeurwerk en ik vind het ook kwistig omgaan met beton (Het cement in beton moet gebrand worden en daar kruipt heen flink pak energie in).
't zal natuurlijk wel sterk zijn want je maakt als het ware een bunker.

Heb ondertussen eens gebeld met die firma.
U bedenkingen en hun antwoord : er kan ongeveer tussen de 150 en 175 m² per dag gebouwd worden. Het vullen is niet met beton of mortelspecie, een mengeling van 1:9 cement zand/verhouding zou volstaan omdat de vulspecie geen lijmfunctie vervult. Kostenprijs daalt hiermee enorm omdat de cementprijs de doorslag zou geven. Er moet minimaal 1 op 3 van de gaten gevuld worden om alle stenen met elkaar te verbinden. In een vergelijkbare situatie zou dit 2650 liter vulspecie tegenover 2375 liter mortel vertegenwoordigen, in acht genomen een standaardwoning van 10m x 12m met binnenmuren. Er wordt in 2 fasen gevuld, op 1.5m stellinghoogte en op 2.7m hoogte. Benodigde liters per holte per 1.5m is 11.5 liter = 1 emmer.
De arbeidsintensiviteit wordt blijkbaar drastisch teruggeschroefd en hiermede ook de arbeidskost.
Tot hiertoe lijkt dit me heel aannemelijk en interessant, afwachten of dit ook zal zijn als het op de markt is.

Naar het schijnt zijn ze de productie aan het opstarten, vermoedelijk begin volgend jaar zou dit product op de markt komen. Ten tweede is het aggregaat geen klei volgens ik heb vernomen maar puimsteen, ten derde niet iedere manufacturer staat te springen om bij elke nieuwigheid een totale nieuwe investering te doen van miljoenen euro's telkens keer weer als er iets innovatiefs op de markt is en ten vierde wordt elke nieuwigheid met de nodige argusogen bekeken maar dat weerhoudt een goed product niet om op de markt te komen. Kijk er toch naar uit want ondertussen heb ik nog een ander systeem ontdekt dat volgens mijn bescheiden mening niet tipt aan dit maar toch wel vrij gemakkelijk is gecommercialiseerd volgens de site en waarbij scholing wordt voorzien om deze bouwmethode aan te leren.
Zo zie je maar dat de bouwwereld niet stil staat en alles uiteindelijk ten goede is van ons, de eindgebruiker.
Ik denk dat toen werd gebouwd met stro en leem, de komst van de baksteen hoogstwaarschijnlijk de zelfde tegenkantingen had als alle nieuwigheden die heden ten dage worden ingevoerd.
De site waarover ik het heb is http://www.besto-belgium.be/Main.aspx?IDPage=16&CodeLangue=Bijlage rechtstreeks bij de video's.

ook cellenbeton werkt sneller dan gewone bakstenen of snelbouw stenen. Echter, als je luistert naar ytong, dan bepaalt de prijs de keuze. Ytong is duurder.
Ze zorgen er wel voor dat de prijs van snelbouwstenen, of ytong blokken zo liggen dat elkaar blijven beconcureren.

De holle stenen die gevuld worden heb ik al gezien op enkele sites in D, dan zou ik toch kiezen voor een isorast systeem, dan isoleer je tegelijk.

trouwens, als je de kostprijs van een strobalen woning uitrekent, en de isolatiewaarde, dan zou iedereen een strobalenwoning bouwen???

Ik zou toch heel graag de vergelijking willen zien in de praktijk met de bestaande systemen, qua arbeidsintesiviteit, kostenplaatje, kortom alles wat dit nieuw systeem te bieden heeft vooraleer een besluit te vormen. Ik geef de voordeel aan de twijfel. Wat me nog is opgevallen na een derde bezoek aan die site is de mogelijkheid om ronde muren te bouwen alsof het niets is, toch wel de schrik van aannemers en bouwvakkers.
Als het is wat men beweert op die site zou dit weleens een revolutie kunnen ontketenen op deze markt.
Ik ben zelf een bouwvakker al 20 jaar en werkte tot voor kort(ben ermee gestopt omwille van de slechte rug) met een hele ploeg onder mij en ik moet zeggen dat ik dit systeem ook eens heb aangehaald bij de collega's, de meningen waren net als hier ook verdeeld, weliswaar in het voordeel van dit nieuw product. Men is er klaar voor om nieuwe zaken uit te testen zo te horen. Ik kijk er naar uit, blijf erbij.
A propos, een strobalen huis is wel mooi maar hoe zit het met de brandveiligheid? Wat is de kostprijs van een polis om dit verzekerd te krijgen? En hoe zit het met bederf of houdbaarheid van organisch materiaal? Toch ook wel zaken waar men rekening moet mee houden niewaar? Mocht alles draaien om de prijs dan zouden we allemaal toch minder investeren? Denk dat hier in de westerse wereld luxe een ziekte is waar we niet meer vanaf zullen geraken gezien de huizen die men overal neerpoot en hun kostprijs.

Heb zojuist ook de antwoorden gekregen ivm die strobalen huizen en eventuele opmerkingen die ik had.
Wat me na het lezen van die pdf file is opgevallen is de nodige vakkenis die ervoor nodig lijkt. Heel veel zaken waarmee rekening moet gehouden worden; geen werk voor leken, dat is duidelijk. Toch dank voor de toelichting hierover.

Ik beschouw me als leek qua bouwpraktijk, en werk zelf aan m'n strobalen huis. Je leert al doende, en belangrijk is ook het gezond verstand te gebruiken. Als ik op m'n bouw ben, wil ik al wel eens de helft van de tijd nadenken, en dan uitvoeren.
Brandveiligheid is een heikel punt tijdens de constructie, als er veel los stro e.d. ligt. Eens ingepakt in de leem en kalk valt het onder de klasse B2 (normaal brandbaar). Mijn polis voor de brandverzekering (bij een grote bekende maatschappij) lijkt me niet duurder te zijn dan een gewone woning. De bank is eerder geïnteresseerd in je loonbriefje dan in de visie van de architect en bouwheer.
Organisch materiaal moet je wel droog houden, dan gaat het zeer lang mee. Heb een tiental jaar geleden nog een oude hoeve afgebroken, dat stond er al vele decennia, en daar stak het stro gewoon onder te pannen (geen onderdak e.d. uiteraard). In dat stalletje hadden vele jaren lang kalfjes overwinterd (hoge luchtvochtigheid). Het stro vertoonde geen enkel teken van afbraak. Ingepakt in de leem is er weinig of geen mogelijk voor biologische aantasting.
Het is wel zo dat strobalen, zoals vele ecologische materialen zonder veel energie-input, wel wat extra (arbeids)energie vergen van de bouwheer, door o.m. mindere maatvastheid of gebrek aan normering e.d. Dat maakt het ook wel boeiend.
Wie gehecht is aan plannen die tot op de mm juist moeten getekend zijn - en ook zo uitgevoerd moeten worden, kan dit misschien beter terzijde laten liggen...