Superisolerend glas en condensatieproblemen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onlangs liet ik in de zuid-west gevel een ALU schuifraam plaatsen met glas met een U-waarde van 1,1k. Bij de plaatsing waren er serieuze problemen bij de montage van de 'glaslatten' omdat de dikte van het gekozen type beglazing (6-15-4) blijkbaar te dik was. Nu heb ik gemerkt dat het vaste gedeelte van dit schuifraam veel meer condensatieproblemen-na een koude nacht parelt het water gewoon van het profiel af!- vertoont dan het schuivende gedeelte (de ruimte is momenteel nog wel niet verwarmd).Wat wel opvalt is dat zowel bij het vaste gedeelte als bij het schuivende gedeelte de schuimrubber tape tussen het glas en het alu-frame is weggekrabd om alzo toch de glaslatten te kunnen plaatsen!!
Kan dit laatste het condensatieprobleem mee in de hand werken?
Eric

PS:in dezelfde ruimte,maar dan aan de noord-oostzijde, staan houten ramen met 1,3k beglazing en die vertonen nauwelijks enige vorm van condensatie en dan nog enkel onderaan het glas

Reacties

Beste,

Ik kan me aansluiten bij één van de reacties hierboven. Onze nieuwbouw is voorzien van alu schrijnwerk. Ook wij hebben op de dubbele schuiframen grote condensatieproblemen. Op het vaste gedeeelte loopt het water er echt af, 's morgens kunnen we dit opdweilen. Het schuifgedeelde heeft hier geen last van. Een ander raam, rond venster, in dezelfde ruimte heeft hier totaal GEEN last van. Dit kan dan toch niet anders dan een constructiefout zijn denk ik..

Door de overmatige condensatieproblemen ga ik de aannemer van onze SOD woning in gebreke stellen. Ben benieuwd of er aan het probleem iets kan verholpen worden...

Beste,

Voor de schuiframen worden andere profielen gebruikt dan de gewone ramen.
Schuiframen zijn meestal 2-kamerprofielen en gewone ramen meestal 3-kamerprofielen.
Daaroom dat er meer kans op condensatie is bij de schuiframen, en wil het dus niet zeggen dat er een constructiefout is.

Stefan,
Ik heb al onze verouderde triple-beglazing in houten kader vervangen door triple-glas u=0.60. Ik heb wel een aanpassing uitgevoerd met de glaslatten. Deze latten zijn nu bevestigd op het houten kader. De sponing van de raamkaders zijn te smal voor het nieuwe glas (44mm). Dit is allemaal prima gegaan. Van condens is geen sprake. Zoals Hans al zei, het zijn de tradionele afstandhouders en het alu-schrijnwerk die dit veroorzaken.Koudebruggen. Het glas in de veluxramen is u=1.3, daar is er wel condens langs de buitenzijde aan de boorden van het glas. Balansventilatie speelt op dit vlak ook een belangrijke rol.Er werd een muurtje(6m2) met wandverwarming geplakt met 35mm kalk. Van condens op de ruiten is geen spoor te bekennen. Mijn vroegere warmtepomp lucht/lucht was jaren geleden een paar dagen buiten gebruik; gevolg, condens op de binnenzijde van het glas aan de veluxramen.
Mon

even inpikken op de al wat oudere thread.
wij hebben in feb 2006 ook superisoglas wel in pvc-profiel laten plaatsen.
Tot deze zomer hadden we enkel aardgaskachels (2 in de woonruimte - alles is open beneden).
Nu hebben we zolder geisoleerd (18 cm dik) en chauffage laten plaatsen (2 grote overgedim radiators in de woonruimte).
Het huis is een hoekhuis 1953, spouw is niet geisoleerd.
Vloeren moeten nog gedaan worden en ook nog enkele gaten en kieren dichtgemaakt worden.
Hiervoor hadden we geen last van condensatie binnen, enkel buiten en dan op bovenkamers ramen (geen prob dus).
Nu hebben we chauffage en is de binnentemp constant 19° enkel 's morgensvroeg en 's avonds gaat deze eventjes naar 21° en wordt er dus verwarmd.
Van morgen hebben we gemerkt dat erin eens op alle ramen beneden condensatie is langs binnen (???).
Hoe kan dit nu? Is het omdat we steeds beter isoleren en er te weinig verluchting is en omdat er ook bijna niet wordt verwarmd (op die 2 à 3 uurtjes na).
We hebben al gedacht om de gaten in onze schouwen die blijven staan (je weet maar nooit) daar een rooster in te steken om te verluchten.
Is dit een goed idee en wat voor soort roosters kan je dan best gebruiken.
Of is er sprake van slechte plaatsing, koude bruggen.
Toen de ramen uitgewerkt werden heeft de stukadoor wel overal styrodurplaten geplaatst (dikte weet ik niet meer).
De oude rolluikkasten zijn volledig opgevuld met rotswol en afgewerkt met gipsplaten omdat we geen rolluiken meer wilden.(toen waren we wel nog niet op de hoogte van dit forum maar enkel van de "gangbare norm en dan nog!!!" - grrr spijtig want nu weet ik dat er ook geisoleerde rolluikkasten bestaan en dat goed geïntegreerde ventilatieroosters in ramen ook oké zijn).

Als je een goed ventilatiesysteem hebt zal je geen probleem hebben van condensatie !

Overisoleren zonder goede ventilatie is om problemen vragen !

Al het vocht kan nergens meer naartoe en gaat dan maar condenseren op de ramen !

De rest is allemaal zever

Sven, overisoleren BESTAAT NIET!!!!!
Mon

"(toen waren we wel nog niet op de hoogte van dit forum maar enkel van de
"gangbare norm en dan nog!!!" - grrr spijtig want nu weet ik dat er ook
geisoleerde rolluikkasten bestaan en dat goed geïntegreerde ventilatieroosters
in ramen ook oké zijn)."

dit kan ik niet volgen!
dus als je een raam hebt met glas van 1.1 met een roostertje er boven dan is
alles ok??
waarom dan glas steken van 1.1 als je er boven een gat in je kader laat
maken!

monjansegers sven schreef wel dit

Overisoleren :zonder goede ventilatie is om problemen vragen:

regelbare (= afsluitbare) rooster, jan. Zijn ook tegenwoordig dermate geconcipieerd dat de lucht er makkelijker door kan in de ene dan in de andere richting. bestaat ook zelfregelend: hoe meer wind buiten, hoe meer ze zich sluiten, teneinde de reeds aangehaalde,-eventuele- verliezen te vermijden. NB Nog altijd vééééél beter dan bij een kennis, ook met identiek condensatieprobleem, waar Murprotec dan maar wat dichtingsrubber vantussen de nagelnieuwe raamprofielen sneed en een toestel installeerde om elektrisch verwarmde buitenlucht naar binnen te blazen. Hun probleem was weliswaar opgelost, maar ten koste waarvan???

Inderdaad , ik zei overisoleren zonder goede ventilatie !

Ik weet ook wel dat overisoleren op zich niet bestaat !

Je kan niet genoeg isoleren maar enkel met goede ventilatie !

Dan zal je geen last van condens hebben !

Groetjes

hm, laten we even de discussie achterwege van isoleren...
Blijkbaar hebben we het probleem, als het al 1 was niet genoeg bestudeerd om het zo te zeggen. (deze morgen was er totaal geen condens)
We hebben allezins al 2 oorzaken gevonden, momenteel koken we zonder dampkapafzuiging en moet er nog stukken chape uitdrogen waar de leidingen zijn getrokken.
Dus moeten we nu even beter verluchten...
Toch nog 1 vraag:
Is het een goed idee om ventilatieroosters (afsluitbare...) te plaatsen in een niet-meer gebruikte schouw?
Of in de spouwmuur (die niet geisoleerd is).

Ik zou nog even willen terugkomen op een voorgaande vraag.

Heeft er iemand ervaring met eiken ramen? Zijn er nadelen/voordelen tov de tropische houtsoorten (als bv afzelia?). Bv de duurzaamheid. Is het zo dat eiken ramen dan veel meer onderhoud vragen?

Beste,

Na een poosje deze rubriek te hebben gelezen merk ik dat er serieuse eisen gesteld worden aan de beglazing, minder aan de raamprofielen en nog minder aan de ventilatiesystemen.
Het is van essentieel belang om deze aspecten met eenzelfde zorg in te passen in uw woning. Het heeft weinig zin om één aspect van de passief woning (K-waarde ramen < 0,8 W/m2K)in te passen zonder de andere aspecten met eenzelfde zorg in te passen. Het passiefhuis is een totaalconcept die goede uitgewerkt en nagerekend is.

Dus:
3 voudig glas in aluminiumramen is momenteel niet ok omwille van de lage isolerende kwaliteit van de huidig op de markt zijnde profielen.
3 voudig glas gecombineerd met natuurlijke ventilatie via raamrooster is niet ok. Dit ventilatiesyteem is zeker niet slecht maar niet het energiezuinigste. Waarom investeren in dure beglazing als je met dezelfde centen meer resultaat krijgt door deze te spenderen aan een mechanische ventilatie met warmterecuperatie.

Zo t'is gezegd