Eelktrisch bijverwarmen, wel of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht. Hierin wordt heteluchtverwarming aangelegd. Nu blijkt omdat wij meteen uitbouwen deze heteluchtverwarming te weinig capaciteit heeft in de woonkamer. Optie van de bouwer is nu elektrisch bijverwarmen dmv een elektrische verwarming in een convectorput. Maar is dit wel zo'n goed idee? Qua milieu en verbruikskosten ?

Reacties

Ecologisch is electrisch verwarmen nooit goed! Ik denk dat hete lucht verwarming hier ook al wordt afgeraden. Waarom? Best opzoeken in het forum.

Maar heb je wel een andere optie?

Tamara,

hoeveel is 'te weinig'? Hoeveel KW zou je extra nodig hebben en hoeveel is je totale nodige vermogen?
Naar verbruikskost en vanuit een bezorgdheid voor het milieu is elektrische verwarming af te raden.
Alternatieven: uitbouw en huidige ruimte beter isoleren (bv door wat minder glas te nemen, uitbouw niet verwarmen (optie?), een kachel, een gaswandkachel,...

Walter

Wij gaan voor onze badkamer en/of living als bijverwarming een elektrische verwarming plaatsen.

Welke van deze 3 heeft het hoogste rendement: een elektrische convector, elektrische radiator of elektrische wandverwarming?

Geven de radiator en wandverwarming convectiewarmte of stralingswarmte?

Groeten

ik heb gewoon een warme lucht blazer, is het zo warm binnen, en ik richt hem naar mijn hoogte opzetten en wassen sta ik in de winter niet in de kou
gewassen stekker er uit en aankleden een minium aan verbruik
kan volgens mij niets tegen op,want verwarming moet veel langer aan dan soms nog vergeten uit te draaien en zo
persoonlijk vind ik de blazer de oplossing voor mij,wegens snelle voelbare warmte,zoder dat de hele badkamer moet opgewarmd worden

elektrisch verwarmen is volgens mij echt uit den boze, maar goed. JE zou kunnen overwegen om een zonneboiler aan te leggen en die met een warmtewisselaar je lucht te verwarmen. De warmtecapaciteit van lucht is niet bijzonder, dus zeker in een minder goede woning dan een passiefhuis moet je toch al goed weten welke uitblaastemperatuur je krijgt, nooit hoger dan 52 graden.

Als je een zonneboiler plaatst kan je natuurlijk ook met een anders soort lage temperatuur verwarming gaan verwarmen, zoals vloerverwarming of muurverwarming.

tamara
je moet inderdaad een idee hebben vanaf welke buitentemperatuur je heteluchtverwarming ontoereikend zal zijn.
Ik geef een fictief voorbeeld: stel je verwarming is berekend voor -10° en door de wijziging zou deze nog voldoende capaciteit hebben tot -5°.
Dan kan je beslissen, afhakelijk van waar je woont, of elektrische verwarming veel of weining zal moeten werken.
Bij het KMI kan je nagaan hoeveel vriesdagen je hebt van welke temperatuur over de jaren heen.
Hiermee kan je dus weten hoeveel dagen je statistisch zou moeten elektrisch bijverwarmen en hoelang.

Heteluchtverwarming kan ook via aardgas, kolen, pellets.

De vraag van Tamara dateert van 2005.

Ik wou geen nieuwe vraagstaart starten en de vraagstaart hergebruiken omdat wij ook elektrisch gaan bijverwarmen en met een paar vragen zitten. Dus...

Welke van deze 3 heeft het hoogste rendement: een elektrische convector, elektrische radiator of elektrische wandverwarming?

Geven de radiator en wandverwarming convectiewarmte of stralingswarmte?

Peter,

electrisch is altijd 100% omzetting van de energie. Je rendement is altijd gelijk. Enkel in de comfort beleving verschillen ze wat. De radiator zal meer stralingswarmte geven wat veelal comfortabeler wordt aanzien. Maar in vergelijking met een conventionele water-radiator blijft het oncomfortabel.
Maar wat bedoel je met bijverwarmen? Waarom denk je dat je verder niet genoeg verwarming zou hebben?

walter

Walter
Omdat ik voor de rest geen enkel ander verwarmingselement heb in ons passiefhuis.

Peter
Ik was dit even uit het oog verloren.
Een ander idee, een sierhaard kan je een mooi vlammenspel te voorschijn toveren en toch nog verwarmen (warme lucht).

Voordeel van warme lucht is dat de lucht snel kan opwarmen. Echter als een deur te lang openstaat al dat meteen invloed hebben op de temperatuur. het opwarmen is wel snel.

Oei Peter, waar jij je in zorgen maakt .

Ik denk dat je problemen gaat hebben om iets te vinden dat een laag genoeg vermogen heeft.
Naar welk vermogen ben je op zoek, hoe denk je het toestel te gebruiken en hoe groot is je badkamer?
Waarom denk je eigenlijk dat dit nodig gaat zijn?

Is er geen optie om een radiator aan te sluiten op een vrije warmtewisselaar van een warmwater boiler (zo die er is).

Walter

ps: er is hier ergens een vraagstaart over bijverwarming in een passiefhuis. Misschien moet je die eens zoeken.

Marc,
een (sier)haard was niet meteen de bedoeling. Wist niet dat deze ook warmte afgaven of is het de warmte van de lamp?

Walter,

ben op zoek naar een vermogen van 0,5 kW voor de badkamer en 3 kW voor living/hal.
Voor de badkamer hadden wij volgende opstelling in gedachten: er is 1 stopcontact voorzien van een schakelaar, in dat stopcontact kan een elektrisch element (waarschijnlijk een convector) geplaatst worden. Als er een hogere temperatuur vereist is (bv bij douchen) kan het element met de schakelaar aangeschakeld worden.

Voor de living zouden we de (elektrische) radiatoren met een thermostaat aansturen.

Afmeting van de badkamer is 2,7 m breed, 2,6 m lang en 2,6 m hoog.

Ik denk dat dit nodig is op basis van een warmteverliesberekening van Cenergie.

Radiator aansluiten op warmtewisselaar van boiler is inderdaad een mogelijkheid waar ik nog niet aangedacht had. Probleem is echter dat in de winter de zonnepanelen al niet genoeg produceren voor het sanitair water. Ben dan dus eigenlijk de ruimte's ook elektrisch aan het verwarmen maar met een tussenstap (dus extra verlies), zijnde eerst opwarming water.

Die vraagstaart over bijverwarming kende ik al en heb er ook al aan deelgenomen. O.a. op basis daarvan heb ik besloten een van die economische PH-bouwers te zijn (sorry hiervoor) en te gaan voor een zo goed koop mogelijk systeem maar dan wel groene stroom te nemen van E******r.

Groeten

Peter

de sierhaarden gebruiken een lamp voor het vlammenspel maar hebben (de meeste versies) een verwarmelement met ventilator die geregeld kan worden 1.000 of 2.000W
Bij de aankoop letten op hoeveel lawaai die ventilator produceert.
Beide functies hebben normaal gezien elk hun eigen aan/uit knop zodat vlammen met of zonder verwarming kunnen en omgekeerd.

Indien in de badkamer ruimte is voor een lage temp straalkachel, je zet niets maar voelt wel de warmte stralen, zou ik daar de voorkeur aan geven. Heb je bij de ene leverancier in diverse maten en vermogens, bij de andere één enkele maat maar met 2 knoppen 900W of 600/1300Watt zodat je wat meer speelruimte hebt in vermogen.

Peter,

"Ik denk dat dit nodig is op basis van een warmteverliesberekening van Cenergie."

Daar moet je toch zeer zeker van zijn voor dat je een stap verder gaat. 3kW bv voor woonkamer, vind ik toch zeer veel. Dat is wat wij nodig hebben voor woonkamer/keuken/eetkamer in een LEW die ik zeker geen PH zou noemen?
Ben je zeker dat je een PH aan het bouwen ben met die waardes?
Ik denk dat je bij de waardes die jij opnoemt beter af bent met bv een kleine aardgas installatie en de zonneboiler nog wat laat rusten. Bv, zonneboiler en elektrische naverwarming zal je op jaarbasis snel een 1500kWh vragen of een 250 Euro per jaar. Een gasinstallatie heb je ook voor de prijs van je zonneboiler maar zal financieel beter (normale verwarmingskost meegerekend) zijn (en je kan rap een paar radiators plaatsen) en zal zelfs milieuvriendelijker zijn.

Walter

Walter,

Ben er vrij zeker van dat het een PH is, de aanvraag voor het certificaat is lopende. Volgens de phpp berekening kwamen wij aan 13 kWh/m². Blijkbaar hebben wij een groot huis

De totale verwarmingscapaciteit (voor het hele huis) werd berekend op 3,5 kW. Dit wordt dus verdeeld in 0,5 voor de badkamer en 3 voor de rest. De slaapkamers en zolder zullen niet verwarmd worden.
De keuken/eetkamer/zithoek en bureel zijn een grote open ruimte. Er werd ons wel aangeraden die 3 kW te installeren in ruimtes waar er veel binnen en buiten gegaan wordt bv hal, sas of eventueel living waar groot venster staat dat naar de tuin gaat.

Een rekenvoorbeeld:
Eletriciteit: 1500 kW/jaar aan 0,16 euro/kW geeft 240 euro/jaar. Vaste kost 0 euro.
Gas: 2000 kW/jaar geeft +/- 135 euro/jaar. Vaste kosten voor gas is 40 euro.

Verschil tussen gas en elektriciteit is dus 65 euro.

Heb een hele tijd geleden eens prijs gevraagd voor een condenserende wandgasketel met een vermogen van 0,9 tot 9kW. Prijs inclusief de boiler van 200 liter was 6176 euro (excl BTW)
Van die 6176 euro krijk ik terug 125 euro van de netwerkbeheerder. Eigenlijke investering is dus 6051 euro

Heb recent een prijs ontvangen van een zonneboiler van 300 liter: 5478 euro (excl BTW)
Van die 5478 euro krijg ik terug 2191 euro (fiscaal voordeel), 1000 euro van de gemeente, 575 euro van de netwerkbeheerder, 250 euro van de provincie. Eigenlijke investering is dus 1462 euro.

Om het verschil van 85 euro/jaar terug te verdienen moet de gasketel (zonder onderhoud of stukken) dus (6051 – 1462)/65 = 70,6 jaar meegaan. Als jij een ketel weet met een vergelijkbaar laag vermogen tegen een veel lagere prijs mag je mij het adres van een installateur altijd doormailen.

6176 euro !!!

Nice price ... en de mijne zal rond de 25Kw moeten zijn.
Jeez, zit ik onnozel te doen over de hoge aanschafprijs van een Pellet CV van OkeFEN. Komt ook nog een extra reservoir nodig voor de Pellets, maar toch ....

Peter,

"Eletriciteit: 1500 kW/jaar aan 0,16 euro/kW geeft 240 euro/jaar. Vaste kost 0 euro.
Gas: 2000 kW/jaar geeft +/- 135 euro/jaar. Vaste kosten voor gas is 40 euro. "

Waar haal je die 1500 kWh en die 2000 kWh? Hoe groot is je huis?
Als je maar 13kWh/m2 per jaar nodig hebt lijkt mij die 3,5kW nog veel. Wij zitten met ongeveer 6kW nodig vermogen en verbruiken tss 8.000 en 10.000 kWh voor verwarming (200m2). Als jij die 3,5kW nodig hebt, denk ik dat je rap 4.000 kWh gaat nodig hebben voor verwarming.
Denk er ook aan dat je ook minder dan 120 kWh/m2 primaire energie mag gebruiken (verwarming, ventilatie, warm water). Met alles elektrisch kan dit eventueel tegenvallen.

Walter

beste peter, je cijfers zijn om jaloers van te worden.
ik wil een passiefhuis bouwen net over de grens in NL.

investeren: bouwen is heel duur op het moment.
fiscaal voordeel: nul
netwerkbeheerder: nul
subsidies overheid, provincie, gemeente: nul

dus als je een zonneboiler systeem aan 1460 euro kan krijgen, wow.

Walter,

Die 1500 kWh had ik van uw post van 06/12/07 om 20u45.
"Bv, zonneboiler en elektrische naverwarming zal je op jaarbasis snel een 1500kWh vragen of een 250 Euro per jaar."

En in een offerte van een zonneboiler stond dat die 537 kWh/jaar opbrengst had. Dus als ik geen zonneboiler zou nemen maar een gasketel zou het verbruik 500 kW hoger zijn.

Heb nog eens in de warmteverliesbereking en de php berekening zitten zoeken. In de php berekening staat dat ik 2380 kWh/jaar aan verwarming nodig zou hebben en in de warmteverlies berekening staat dat ik 1850 kWh/jaar nodig zou hebben. De gegevens gebruikt in de warmteverliesberekening waren echter verouderd en de isolatie was nog aanzienlijk verbeterd. Zou dus volgens de warmteverliesberekening nog minder nodig gaan hebben dan 1850 kWh. Vind het verschil tussen beide berekeningen wel raar.

Stel worst case en dat ik nog nodig zou hebben 2380 kWh/jaar ruimte verwarming en 500 kW/jaar voor het sanitair water (er vanuit gaande dat de zonneboiler 50% dekking geeft), dan heb ik dus 2880 kWh/jaar nodig.

het rekenvoorbeeld opnieuw:
Eletriciteit: 2880 kW/jaar aan 0,16 euro/kW geeft 461 euro/jaar. Vaste kost 0 euro.
Gas: 3380 kW/jaar geeft 221 euro/jaar. Vaste kosten voor gas is 40 euro.

Verschil tussen gas en elektriciteit is dus 200 euro.

Om het verschil van 200 euro/jaar terug te verdienen moet de gasketel (zonder onderhoud of stukken) dus (6051 – 1462)/200 = 22,9 jaar meegaan.
Aanzienlijk minder maar vind het nog steeds lang.

Peter,

ik betwijfel of je met een 1000kWh (537+500) gaat toekomen voor je warm water. Volgens mij zal het rap het dubbele zijn.
Voor verwarming 2380kWh of 1850 kWh lijkt me idd goed mogelijk voor een passiefhuis. Maar een dergelijk totaal verbruik zou je toch moeten kunnen verdelen via de ventilatie? Of wordt er jou gezegd dat dat niet kan? Je kan dan nog altijd kiezen het vermogen elektrisch op te wekken of niet.
Maar dat neemt niet weg dat ik idd vermoed dat het verschil in kostprijs tss gas en elektriciteit ergens rond de 200 Euro per jaar kan zijn (al zou ik voor het plezier van gaskoken alleen al gas nemen). En met 200 Euro is het moeilijk een relatief dure gasinstallatie terug te betalen.
Zie je geen optie een goedkopere gasinstallatie te plaatsen?
Ik zie niet in waarom een passiefhuis zo een dure gasinstallatie zou moeten hebben (desnoods maar 1 die niet zo goed moduleert en de nodige warmte haal je dan maar steeds uit de boiler).
Met je berekende jaarlijks kost elektrisch zit je zowat aan mijn jaarlijks kost in een LEW (verwarming met warmtepomp).

walter

Walter,

sorry voor het late antwoord: druk gehad op de bouw en ziek geweest.

Verdelen via ventilatie zou gaan maar om dan enkel de lucht naar de leefruimte (en dus niet de slaapkamers) te verwarmen is technisch heel wat moeilijker (wegens de opbouw van de ventilatieleidingen en beperkte ruimte in leidingenspouw).

Wil alleen de lucht naar de leefruimte verwarmen omdat ik persoonlijk 20 à 22°C in een slaapkamer nog al veel vindt.

Vandaar de keuze voor decentrale verwarming en valt de mogelijkheid van bijverwarming via het ventilatiesysteem weg.

Ander punt om voor elektriciteit te kiezen is dat ik dan de mogelijkheid heb om zonnepanelen te plaatsen (die na ongeveer 10 jaar zijn terugverdiend) en daarna goedkoper af ben dan met gas. Ok, ik moet wel de panelen financieren maar ben ook niet van plan van ze volgend jaar te leggen. Heb dus nog even tijd om het geld bijeen te krijgen.

Goedkopere gasinstallatie? Het probleem is dat heel veel een veel te groot vermogen hebben.

Groeten

Peter

Peter,

mijn vakantie is niet begonnen...

"Verdelen via ventilatie zou gaan maar om dan enkel de lucht naar de leefruimte (en dus niet de slaapkamers) te verwarmen is technisch heel wat moeilijker (wegens de opbouw van de ventilatieleidingen en beperkte ruimte in leidingenspouw)."
=> Ik begreep eerst dat je de slaapkamers niet wilde verluchten. Maar ik denk dat ik het nu door heb.

"Wil alleen de lucht naar de leefruimte verwarmen omdat ik persoonlijk 20 à 22°C in een slaapkamer nog al veel vindt."
=> In een passiefhuis mag je op je hoofd gaan staan, je zal 11 maanden per jaar slapen in een slaapkamer waar het tss 20 en 22°C. Heel je huis zal zowat op dezelfde temperatuur komen. Of je dat wil of niet. Ik weet trouwens ook niet hoe je nu slaapt in de maanden mei tot september. Dan is het in zowat alle slaapkamers ergens tss 20 en 22 graden. Je gaat me toch niet zeggen dat je heel de zomer slecht slaapt?
Hier in een LEW is onze niet verwarmde slaapkamer toch nog niet dikwijls onder 20°C geweest.

"Ander punt om voor elektriciteit te kiezen is dat ik dan de mogelijkheid heb om zonnepanelen te plaatsen (die na ongeveer 10 jaar zijn terugverdiend) en daarna goedkoper af ben dan met gas..."
=> PV-Zonnepanelen (ik begrijp dat je het daarover hebt) hebben niets te maken met je verwarming. Die kan je evengoed plaatsen met gas. Het gemiddelde huishouden heeft trouwens een PV installatie nodig van 30.000 Euro of een 40m2 om zijn 'normaal' elektriciteitsverbruik te dekken met PV-panelen. PV-panelen lijken mij absoluut geen argument om elektrisch te gaan verwarmen. Waarmee ik niet wil zeggen dat PV-panelen plaatsen niet zinvol is (het is zinvol om je 'normale' elektriciteit verbruik te dekken).

"Goedkopere gasinstallatie? Het probleem is dat heel veel een veel te groot vermogen hebben".
=> eventueel omgekeerd werken zou ik voorstellen: je plaatst installatie met boiler voor warm water; in boiler voorzie je een 2de warmtewisselaar van waar je warmte onttrekt om je huis te verwarmen. Hiermee kan je vrij kleine vermogens verdelen.
Maar eigenlijk ik zou verwachten dat het bouwteam je hier mogelijke oplossingen voorstelt. Er zijn bij mijn weten toch nog andere passiefhuizen waar ze een gasinstallatie hebben voor warm water en eventueel bijverwarming.

Walter

euh... mijn vakantie is NET begonnen...

Walter

Walter,

i.v.m. de PV-panelen ben ik het niet 100% eens met u. Ik vind dat dat er wel mee te maken heeft. Even uitleggen.

Momenteel hebben wij in onze huidige woning (met elektrische boiler) een verbruik van rond 2000 kWh/jaar. In onze toekomstige woning wordt er alles aan gedaan om zuinige toestellen, zuinige verlichting, zonneboiler (i.p.v. puur elektrisch) te plaatsen.
Ik hoop dat ons "normaal verbruik" ongeveer hetzelfde zal blijven (balansventilatie komt erbij) als in onze huidige verblijfplaats en als dat zo is dan is de in installatie van 2000 kW die Ecopower gaat leggen (project PV-prive), waar ik dus niets aan betaal, voldoende om ons "normaal verbruik" te dekken.

Op het dak is er nog plaats genoeg om binnen enkele jaren op eigen kosten panelen bij te leggen. Deze zouden dan het verbruik van de verwarming dekken waardoor ik volledig in mijn eigen verbruik kan voldoen.

Volledig instaan voor mijn eigen verbruik kan niet bij verwarming op gas. Gas kan ik nooit zelf gaan produceren. Daarenboven blijft er dan een redelijk gedeelte van mijn dak ongebruikt. Meer gaan produceren dan er verbruikt wordt is zeker niet aan te raden.

In verband met omgekeerd te werk te gaan. Bedoel jij dan gasgeisers? De systemen die tegenwoordig veel toegepast worden is een ketel plaatsen en de boiler hieraan koppelen. Gevolg 2 aparte systemen. Bedoel jij een enkelvoudig systeem?

Peter

PS veel vakantieplezier

Peter,

dan zal je uiteindelijk met 30.000 Euro PV panelen op je dak zitten. Niet mis. Maar vergeet niet dat de belastingsbetaler hier hard aan meebetaald. Het blijft milieuvriendelijker elektriciteit te gebruiken voor zaken waarbij het niet anders kan. Verwarmen op gas is nog steeds milieuvriendelijker dan op elektriciteit. Wat je meer produceert dan je eigen verbruik kan bv je buur gebruiken voor zijn 'normaal' verbruik.

Met omgekeerd bedoelde ik het volgende; normaal heb je een verwarminginstallatie, en dan wordt daaraan iets gekoppeld dat warm water voorziet. In een passiefhuis zou je een systeem kunnen voorzien dat in SWW voorziet in een boiler, waar dat je dan iets van aftapt voor de verwarming.
Maar welke opties voor verwarming worden je door architect en eventuele andere experten voorgesteld?

Walter

Ben het nog steeds niet eens met uw uitspraak "het blijft milieuvriendelijker elektriciteit te gebruiken voor zaken waarbij het niet anders kan." Voor mij hangt het ervan af hoe die elektriciteit geproduceerd werd. Werd deze door gas opgewekt dan is het inderdaad beter deze gas rechtstreeks, op de plaats van behoefte, te verbranden in een gasketel.
Wordt de elektriciteit via wind opgewekt dan heeft verwarming op elektriciteit het voordeel dat het een CO2-vrije kring is .

Als die gebuur het verspilt aan een airco, amerikaanse koelkast, sierverlichting in de tuin, kerstverlichting, ... gebruik ik de groene stroom liever zelf om ons zeer zuinig huisje te verwarmen.

Door architect en andere experten worden geen opties voorgesteld. Vanaf het begin is er de afspraak met de architect gemaakt dat dat iets was waarvoor ik zelf zou instaan. En ik heb offertes gevraagd voor een gasketel, pelletketel, pelletkachel.

Walter,

Hoe staaf je de uitspraak: Het blijft milieuvriendelijker elektriciteit te gebruiken voor zaken waarbij het niet anders kan.
Gas is fosiele brandstof, dus eindig. Rendement van een moderne centrale is rond de 40%. Pak met distributieverliezen nog 30% (=pessimistisch gerekend). Een WP met COP van 3,5 is dus 'even milieuvriendelijk' dan gas. En COP van 4 is voor een moderne WP, over het hele seizoen gerekend (dus eigenlijk SPF) zeker niet onredelijk.
Dus graag uw redenering...

Hans,

ik denk niet dat we het hier over warmtepompen hebben, maar over zuiver electrisch verwarmen. Een warmtepomp kan idd best concurreren met fossiele brandstoffen.

Walter

Peter,

ik denk dat je die afspraak met je architect/bouwteam toch eens moet herbekijken. Er zijn in Vlaanderen zo weinig mensen met ervaring in passiefhuis dat je als particulier het toch moeilijk zal hebben én de juiste oplossing te vinden- er zijn weinig voorbeelden- én de juiste vakmensen aan te spreken.
In een passiefhuis is de manier van verwarmen/warmwater maken juist veel ingrijpender dan in een normaal huis. Voor mij hoort die verwarming bij het concept van het huis.

En zeker als je er nog aan denkt je slaapkamer op 18°C te houden zou het wel eens slecht kunnen aflopen .

Walter

Walter,

volgens mij zijn er meerdere juiste oplossingen. Decentrale verwarming is daar een van.

Ik denk niet de slaapkamer op 18°C te kunnen houden maar de slaapkamers actief verwarmen wil ik zeker vermijden.

Om terug te komen op mijn post van 10-12-2007 20:56. Ik heb toen een berekening gemaakt van de kosten voor gas en elektriciteit.

Verleden week heb ik, voor mijn huidige woonplaats, de afrekening van de gas gekregen. Het viel mij op dat de vaste kosten 163,61 euro/jaar zijn!!!
- vaste vergoeding 45,55 euro,
- abonnement infrax 84,90 euro,
- meet en telactiviteit gas 4,76 euro,
- BTW op deze vaste kosten: 28,40 euro

Prijs vanaf 1/12/07 (incl taksen en bijdragen en BTW): 0,049433 euro/kWh.

Een verbruik van 3380 kWh geeft 167,0843 + 163,61 = 330,7 euro.

Verschil met elektriciteit is dus 130 euro waardoor de terugverdientijd van een gasinstallatie 35,3 jaar wordt.

Peter

Peter,

ik ken de tarieven niet goed genoeg om daar commentaar op te geven. Misschien zijn er andere leveranciers die misschien minder vast deel hebben.

Misschien de tarieven eens vergelijken.

Walter