Houtkachel aangesloten op CV installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij overwegen om een houtkachel aan te schaffen om eveneens het water van onze CV ketel mee te verwarmen.

Ondertussen zijn we bij 3 merken uitgekomen:
DDG
Nordic Fire
Flam.

De werkwijze van het opwarmen van de CV is telkens anders.

DDG --> water wordt van kachel naar de CV gestuurd en daarna naar radiatoren, ook de boiler wordt mee verwarmd
Nordic fire --> warm water wordt aangesloten op de collector van de radiatoren, CV zelf wordt niet opgewarmd, Boiler kan via bypass opgewarmd worden
Flam --> veel te duur, extra expansievat nodig, ...

Wie heeft hier ervaringen mee. OF zijn er nog andere merken die we kunnen overwegen.

Reacties

Nadia
spendeer veel aandacht aan de veiligheid. Immers als de elektriciteit uitvalt en je kachel is aan het branden dan heb je een stoomketel.
Zelf heb ik dit opgelost door de circulatiepomp te voeden vanuit een UPS, zoals ze computers nog een tijd laten werken zonder stroom. Je moet wel een goed model UPS kiezen.

en hoeveel co 2 geeft deze kachel niet denk je.
je zou beter je huis wat meer isoleren .
een kachel voor de sfeer ok maar toch geen centrale verwarming neem een pellets kachel al een beetje beter.
voor het mileu .

Isoleren is natuurlijk steeds aan te raden.
Echter CO2 van houtkachel is hernieuwbare co2 dit wil zeggen dat die recent opgenomen is door de boom in wording.
Wat betreft verwarming door houtkachel is het ook mogelijk te werken met thermotransport. Dit vereist dat de dikte naar de radiatoren berekend worden en hierdoor een transport van warmte op gang komt door verschil in dichtheid van warm water tov koudwater.
Naast de merken die opgenoemd werden is er ook nog het kachelhuis in maastricht dat het merk village stoves verdeeld. Zijn relatief goedkoop maar beperkte vermogens

Beste,

Wij hebben een DDG-kachel en zijn zeer tevreden van de kwaliteit, het zijn kachels die nog met de hand in elkaar gestoken worden en met goede materialen (atelier in Leuven aan de vaartkom). Wij hebben ze nu al 4 jaar. vroeger hadden wij 4000 liter mazout nodig, nu nog 1750 liter/jaar, wat een flinke besparing is. Natuurlijk heb ik het hout wel gratis, alé buiten het zagen en verwerken.
Wij hebben wel een schakelaar geplaatst naast de kachel om de CV uit te schakelen, omdat de temperatuur anders in huis tot 28° werd. Dus kachel aansteken en direct de CV uitschakelen. Reden: als je de kachel alleen stookt met hout, blijft de temp op 40° en dan gaat de CV altijd bijstoken tot hij zijn 60° heeft bereikt. In koudere periodes leg ik op de bodem (op het serpentijn) eerst een laag antraciet en dan kan ik mijn 60° houden op het water, je mag niet vergeten dat er thuis 11 radiatoren, een watervat van 100L en een CV-installatie verwarmd worden.
Op cocoon stond ddg en ik stelde de vraag ivm het verlies dat je maakt met door de cv-ketel te gaan en de baas vertelde dat ze nu ook rond de ketel gaan in combinatie met een terugslagklep. Ze hebben nu ook batterijen voor als er een stroomuitval is, want dan gaat hij stomen, nog steeds geen groot probleem, want hij stoot zijn heet water uit naar de riolering vanaf 80° en neemt koud water bij (natuurlijk een zonde van het verloren water). Thuis los ik het op met een elektrische generator op benzine, waar ik stroom kan nemen voor m'n pomp in beweging te houden.
Wacht echter niet te lang voor te beslissen, want als ik de prijsverhoging zie tegen 5 jaar terug en die trend zal zeker niet veranderen.

Groetjes ivan

Hebben ze bij DDG ondertussen al een oplossing voor die gitzwarte rook die regelmatig uit de schoorsteen komt ?

Hout milieuvriendelijk verbranden kan alleen bij hoge temperaturen.

Dirk

Een kachel van 35 kW in de living ??
Daar zou ik toch nog eens goed over nadenken, zeker als het over een iet of
wat deftig geïsoleerd huis gaat is dit veel te veel : ook als hij 75% van de
warmte aan de CV kan afgeven (haalt een DDG dat ? kan de CV dat
absorberen zonder een groot buffervat, ook in het tussenseizoen ?), blijf je
met een slordige 9 kW in je leefruimte zitten. Dat is voldoende om de
volledige warmtevraag van een LEW te dekken...bij -10º C buiten !!

een nieuw forum in verband met DDG kachels zodat alle ervaringen gegroepeerd worden:

http://ddg-heatingforum.actieforum.com/index.htm