Pellets en de kachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie heeft er goede sites of adressen i.v.m. pellets en desbetreffende kachels uit België.
Wanneer men voor dergelijke verwarming zou kiezen is het immers belangrijk te weten dat er reeds echte leveranciers met kennis van zake rondlopen in België.
Ook het voorzien van pellets moet gemakkelijk verlopen, waarmee ik bedoel dat niet moet uitgeweken worden naar andere landen om te voorzien worden van pellets.
Kortom; wie zijn de uitgelezen handelaars op dit ogenblik om mij met raad en daad te kunnen bijstaan ?

Reacties

@ Toon

Kan jij zo een ideetje geven van de prijs?

Voor een juiste prijs van pellets, en van zeer goede kwaliteit zou je u moeten wenden tot Ludwig van Wonterghem. Bie weet er alles over en kan je pellets leveren.
Groetjes alvast.
Etienne

Ik bedoelde eigenlijk de prijs van de ketel

Arnold,

Ik lees hierboven dat jij de kleine Ökofen pelletketel heb staan. Daarover heb ik een aantal vragen:
- hoe groot is je opslag?
- wat is de opstellingsruimte? Bij Stroomop zag ik de ketel naast de boiler staan, kan hier ook de opslag naast?
- Is het een open of een gesloten toestel? maw hoe moet je de toevoerlucht en de rookgasafvoer voorzien.

Groeten,

Marnix

Marnix

De opslag is de S190 van oekofen ofwel ca 3500 kg maximaal.

Het toestel haalt zijn luht uit de opstelplaats (in mijn geval via wandrooster) en uiteraard een rookgaskanaal naar buiten

Ik heb ervoor gekozen de boiler in de thermische schil te plaatsen (zodat alle verliezen ten goede komen en dus geen verliezen meer zijn). Aangezien dit een verwarmde kelder is ben ik s zomers niet bang voor oververhitting zoals in de zomer.

De ketel staat (vanwege de buitenluchtaanvoer) in een onverwarmde ruimte (kelder onder garage), samen met de silo.

Je kunt de silo ook buiten opstellen onder een afdak maar lijkt me risico op vocht

Als je vragen hebt hoor ik t graag, de boel staat nu opgebouwd en volgende week maandag gaat hij in bedrijf.

Mvg Arnold

Arnold,

deze Oekofen, is die eigenlijk een goede (lees:ideale) oplossing om te combineren met een vloerverwarming: dus lage temperatuur?
kan hij tevens makkelijk met een WAR gekoppeld worden?

en last but not least: wat kost deze ketel eigenlijk?

groetjes,
teizman

Arnold,

deze Oekofen, is die eigenlijk een goede (lees:ideale) oplossing om te combineren met een vloerverwarming: dus lage temperatuur?
kan hij tevens makkelijk met een WAR gekoppeld worden?

en last but not least: wat kost deze ketel eigenlijk?

groetjes,
teizman

teizman,

De Ökofen is net zoals alle andere type ketels, volautomatisch. Je kunt hem uiteraard op vloerverwarming aansluiten, je moet wel met een buffervat werken.
Het grote verschil tussen Ökofen en andere types pelletketels is het unieke aanvoersysteem van pellets en volgens mij ook het gebruiksgemak.
Het grootste hekelpunt is de prijs. Die is helaas niet mals.
Prijzen beginnen bij 5500€ (excl.BTW) voor de 8kW ketel, dit zonder enige toebehoren.

Yoeri.

Dat is niet mis zeg! Forse prijs. In holland zijn Tjechische volautomatische pelletketels (23 kW) te koop vanaf 3700 euro, van prima kwaliteit. Ik stook er nu een jaar op en mijn gasmeter staat al een jaar stil! Een buffervat heb je niet nodig. Ik heb begrepen dat er binnenkort een Belgische verdeler komt. zie www.indieco.nl.

Vwb de prijs van de Oekofen, reken er wel op dat dit list-prijzen zijn, maar weet dat er forse kortingen worden gegeven (25-35%), dat zijn echter normaal gesproken de marge voor je installateur om alles goed uit te zoeken en rekenen en te servicen en dat is ook niet meer dan redelijk vind ik.

Echter als je dat alles zelf kan en je handig weet in te kopen is ie voor jouw en dan is de prijs ineens toch wel veel interessanter.

Die prijs voor de tjechische ketel is af magazijn leverancier en veel succes ermee, dus wel appels met appels vergelijken.

Arnold

Appels en Peren? Tja, ik weet het niet hoor. Ik heb vorig jaar een prima 22 kW graangestookte benekov gekocht voor 4200 euro inclusief BTW, rendement 85%. Alvorens ik hem gekocht heb, ben ik voorgelicht in de showroom, en heb een brandend exemplaar gezien bij iemand thuis. Nadat ik hem gekocht heb, heb ik telefonische ondersteuning gehad bij het aansluiten. Materiaalkosten: tweedehans pomp 25 euro, met een 2e hands schoorsteen van marktplaats.nl (175 euro ) en 150 euro voor pijpmateriaal. Voor 4500 euro heb ik dus een compleet biomassasysteem gekocht en aangesloten. Als ik nu prijzen van 5500 euro voor een 8 kW ketel, af leverancier, zie, met of zonder korting...... moet je dan onderhandelen of zo bij de aanschaf? Erg vreemd hoor... Ik ben volgens mij goedkoop uit, heb een goede service gehad en stook al een jaar voor bijna niets... Volgens mij zijn dat appels en appels.....

Peter

Hoi Peter,

Je bent dus tevreden over die Benekov?
Ik had hiervan wat fotos gezien op het internet en merkte dat de display+controls allemaal in het Tsjechisch waren?

Is dit bij jou ook zo?
Is het mogelijk om een WAR te gebruiken bij deze toestellen?
Ik neem aan dat je geen automatische bijvulling (schroef of vacuumsysteem) kunt krijgen voor deze ketels?
Waaar heb je hem gekocht?)---->referenties voor België?

beetje veel vragen, maar ja, je komt niet elke dag iemand tegen met een pelletkachel (in Belgie) laat staan met een Benekov?

groejes,
teizman

Hoi Teizman,
Hij bevalt me prima, ik stook nu op stropellets, die heb ik gratis gekregen van een stropakjes fabriek. Wel veel as, maar goedkoop stoken. Ik heb ook op grasbrok, veevoer en graan gestookt. De controle box is in het Engels, en de handleiding ook, dus dat is geen probleem. Ik meen me te herinneren dat toen ik de ketel kocht, ze het over een 'sucking device' en een asverwijdering hadden, voor respectievelijk vullen van het brandstofvat en het verwijderen van as. Die was toen nog niet leverbaar, maar wellicht ondertussen, je zou eens kunnen informeren bij ze. Wat die Belgische dealer betreft, ik weet het niet. Ik heb hem bij een Nederlands bedrijf gekocht: IndiEco in Ruinerwold. Ze zijn de Importeur voor de BeNeLux. Ik kan me nog herinneren dat ze ook nog een Italiaans merk hadden met een fantastische pelletkachel met alles erop en eraan, maar die was net effies duurder dan de Benekov, ik kan het merk niet herinneren. Op zich viel de prijs wel mee, maar ach, je moet een keus maken, hé. Ze hebben ook een site www.indieco.nl. Ze kunnen je vast wel meer vertellen.... Succes, Peter

Dat was ik vergeten: een WAR. Ik denk het wel, nmaar dan zou je er een mengklep tussen moeten zetten, gtekoppeld an de regeling om de watertemperatuur na te regelen. In principe werk je met een watertemperatuur tussen de 65 en 85 graden, om condensvorming te voorkomen. Ik heb hem aan mijn klokthermostaat aangesloten, gaat geheel automatisch.
groet, Peter

Hoi Peter,

bedankt voor je info!!

Ondertussen vond ik op de site van indieco al een korte verwijzing naar de mogelijkheid van de WAR.

Verder zou ik met vloerverwarming gaan werken en dus niet met temperaturen van 65°C en meer.

Ik heb begrepen dat je alles zelf geinstalleerd hebt, zou Indieco dit ook doen voor Belgische klanten (omgeving Kortrijk)

groetjes en bedankt,
teizman

Geachte,

U bent ook geintresseerd in het verwarmen met alternatieve energie met de goedkoopste bron namelijk houtpellets.Een vebranding die in de eerste plaats milieuvriendelijk en onuitputtelijk is. WIJ HEBBEN HET ! Ga een kijken op onze website : www.edelflam.be. Een eenvoudig seintje en wij geven u vrijblijvend alle nodige informatie van wat u nodig hebt (berekening tot instalatie en verzorging van de brandstof).

Met vriendelijke groeten.
Hejo

Peter,

Zo lang je 22 of 25 kW nodig hebt zou ik mijn goeie geld eerst in isolatie en ventilatie stoppen dat levert meer op dan welke installatie dan ook.

Verder moet iedereen natuurlijk zelf weten waar hij zijn geld aan uitgeeft maar ik ken beide ketels, de oekofen en de benekov en ga nu niet zitten verdedigen dat ze gelijkwaardig zijn.

Ten eerste is de oekofen echt zelfreinigend (dmv veer die 1x per dag omhoog komt en de hele warmtewisselaar schoon slaat, plus een comprimeersysteem voor de as en last but not least een pelletreservoir van 2500 tot 5000 kg, dat is wat anders dan de 200 kg van de benekov.

Van de oekofen kun je wel stellen dat het qua comfort en onderhoud een volwaardig alternatief is aan gasketels of warmtepomp, van de benekov moet je wel zeggen dat deze wat meer aandacht behoeft.

Verder kun je de oekofen uiteraard ook zonder buffervat toepassen alleen dan niet in combinatie met zonnepanelen en dan draait ie dus ook s zomers voor dat beetje warm water.

Tenslotte, de oekofen kan ook met buitenlucht werken, zit speciale aansluiting aan (rn 75 of rond 100mm afh van type) dus ook geschikt vor passiefhuis.

Dat ie dan 1 of 2 duizend euro duurder is kan een bezwaar zijn maar niet voor iedereen, de keuze is aan jezelf.

Arnold

Goh, het lijkt wel of je aandelen hebt in dat bedrijf. Het is altijd prettig om te weten dat andere mensen een beeld hebben hoe je woont. Isolatie en ventilatie? Ik heb een boerderij met een inhoud van 800 m3, behoorlijk goed geïsoleerd, maar met 8 kW lukt me echt niet om dat te verwarmen. Met 23 kW lukt me het nét om dat te verwarmen.....Wat kost dat? een ökofen van 23 kW? In ieder geval geen 1 of 2 duizend euro. Kunnen we het dan nog vergelijken? Appels en appels vergelijken. Het is echt niet mijn bedoeling om jouw trots af te kraken of zo, mijn reactie was dan ook dat het veel geld was (en dat is het ook, zelfs mijn ketel is veel geld), en dat er ook nog andere mogelijkheden zijn. Ik zit echt niet te wachten op een zelfreinigende ketel, als ik elke week vijf minuten nodig heb om de asla schoon te maken..... Overigens heb ik een reservoir van 8000 kilo (silo), de pellets vallen vanzelf in het voorradvat, die kostte overigens 250 euro op marktplaats... Maar goed, ik zal niet het bloed onder je nagels vandaan halen, mijn punt was dat er voor elk wat wils is. Ik heb voor weinig geld een voor mij volwaardige installatie die mijn boerderij kan verwarmen. Geheel naar tevredenheid. En dat heb jij ook. Dus zijn we allebei tevreden, toch? De een is alleen wat duurder dan de andere....

Beste Peter,

bedoel je 800 kubieke meter? of vierkante?

Als je woning inderdaad goed geïsoleerd is zou je met 8KW inderdaad moeten toekomen.

Helaas vind elke Belg dat zijn woning goed geïsoleerd is...

Wat betaal jij voor de pellets in bulk?

groeten!

jeroen

teizman,

65°C is keteltemperatuur en heeft niets te maken met watertemp van vloerverwarming, door het bijmengen van retourwater kan je dit perfect regelen, er zijn ook nog andere mogelijkheden

Stefan

Peter,

Dit heet cognitieve dissonantie, geeft verder niet hoor, heb ik ook wel eens last van.

Waarom moet een boerderij van 800 m3 meer dan 8 kW ketel hebben? Wat vind jij goede isolatie? Ik besef dat een renovatie moeilijker is dan nieuwbouw maar mijn woning is 885 m3 + een kelder van 400 m3 meeverwarmd, met die 8 kW gaat dan wel lukken.

Met de 3400 kg pellets hoop ik 2 jaren te doen weliswaar geholpen door de collectoren, al hebben enkelen (o.a. de leverancier van de ketel) me al gewaarschuwd dat je het eerste jaar i.v.m. bouwvocht ongeveer 50-80% meerverbruik hebt. Iemand die dat kan bevestigen of ontkennen uit ervaring? Is geen HSB, geheel gemetseld met alle vloeren in beton (keldervloer, begane grond, 1e verdiep).

Mvg Arnold

Arnold,
Natuurlijk heb je gelijk, het gaat niet zozeer om de inhoud van de woning, als wel de warmtedoorgangscoefficient van de schil. Mijn boerderij is weliswaar behoorlijk verbeterd (mijn definitie van goed in de huidige situatie) maat niet vergelijkbaar met een woning met een EPC van 0,5, of zelfs 0,8. Dat heeft ook een reden, en dat is dat je altijd een compromis moet maken tussen wat je doet: origineel half steens muur, lemen vloer, ongeisoleerd rieten dak, enkel glas. Wat doe je dan: spouwmuur maken en isoleren, maar dikker dan 8 cm isolatie wordt erg moeilijk. HR++ glas, het dak isoleren is mogelijk, maar erg duur als je dat aan de binnenkant wilt doen, daarnaast zit je ook met de sporen. Dus maximaal 5 cm isolatie. De historische elementen maken het helemaal tot een drama, want die wil je absoluut niet kwijt. En tot slot de keuze die maakt met verbouwen: ik heb geen plafond, kijkrechtsreeks tegen het dak aan, dus mijn woonkamer is ca. 8 meter hoog. Wel aardig, maar de warmte stijgt omhoog, dus meer transmissieverlies. Met mijn 18 kW gasketel kon ik, toen ik die nog had, het niet warm krijgen bij koude dagen en een stevige wind. Met de biomassaketel lukt dat net. Het is dan altijd een compormis tussen energetische aspecten, kosten en wat je mooi vindt.

Wat betreft je vraag over het bouwvocht: (ik ben bouwfysicus) je warmteverlies is hoger omdat je meer moet ventileren, om het vocht kwijt te raken. Als jij gebruik maakt van een warmteterugwinning in je ventilatiesysteem moet dat wel meevallen: de vocht wordt afgevoerd en de warmte voor een groot deel hergebruikt. Een hygrometer geeft inzicht in je vochthuishouding.
Groet en succes, Nico

Nico/Peter (?)

We zijn nu 1 1/2 dag aan het stoken, van 15.5 naar 18.9, de RV is nog steeds 79%....

Ik heb net de balansventilatie aangesloten en direct in de hoogste stand gezet (400m3/h) dus nu kunnen we sneller gaan drogen dan een paar raampjes op de kiepstand..

Overigens moet ik wel toegeven dat die 8 kW ketel er een hele dobber aan had om het systeem op warmte te krijgen, het buffervat van 850L, de houthaard 60l, de oekofen zelf 65 l, 3 etages vloerverwarming, 2 radiatoren, toch wel een 1200 L of zo, om die van 12 graden op temperatur te krijgen waren we toch wel een dagje verder, nu was die 24 kW wel even van pas gekomen

We zullen zien hoe snel we de RV onder de 60% kunnen krijgen, jouw redenatie klinkt aannemelijk en zou betekenen dat het verbruik dit jaar (gelukig...) nogal mee kan vallen.

Arnold

arnold,

en het wordt NOG beter: hoe hoger het vochtgehalte van je lucht hoe beter het rendement van het toestel! dus zolang je je bouw aan het uitdrogen bent aan een normaal debiet zal je toestel beter de warmte recupereren. de warmte die je dus extra nodig hebt om het vocht te verdampen uit je muren zal je minder nodig hebben aan ventilatie, dus het zal toch geen groot meerverbruik geven!

groeten,
christophe

PS: wij hebben tot en met vandaag nog GEEN verwarming nodig gehad: de beglazing op het ZO en ZW heeft de zonneuren goed weten opvangen, en de K20 + luchtdichting + balansventilatie heeft die warmte goed bijgehouden. ook met dank aan de bezoekers van dit weekend, zij hebben samen voor 60 personen * 70 W * 2h = 8,4 kWh gezorgd

Arnold,
Tja, normaal ben je zo'n 400 m3 aardgas per jaar kwijt aan ventilatie, bij een balansventilatie zou dat zo'n 150 m3 aardgas moeten zijn, hetgeen neerkomt op ca. 280 kilo pellets. Stel dat je dubbel moet ventileren (79% is wel fors) zou dat zo'n 280 kilo extra kunnen zijn, dus dat valt mee. Trouwens, hoe hoger de RV, hoe hoger het rendement van je WTW.

Groet, Nico

p.s. Peter is even buiten beeld, is mijn broer, nu bemoei ik me er maar mee...

Christophe,
Je moet dikke mensen uitnodigen, sommigen zijn wel 200 Watt!
Peter

Hoi..

Ik wil zelf graag ook overstappen van m'n keuze van gas naar Pellets.

M'n huis zal "goed" geisoleerd zijn (10cm rotswol in muren, 7 pur in vloer, en 20 in dak(optie van papiervlokken is nog open). Ik voorzie vloerverwarming (overal of in combinatie met radiatoren (voornamelijk boven))

M'n vraag is of men met bv een benekov pellets/graan ketel ook de lage temperaturen van een vloerverwarming kan combineren.

Ergens gelezen dat dit samen met een drukvat of wel mogelijk is. Op welke temp. stookt een Pelletketel minimum? Alle hulp, uitleg is welkom.

Heeft iemand in het Limburgse al een Benekov geïnstalleerd? Installateurs?

Mvg
Davy

Hallo allemaal,

Wij hebben enkele maanden geleden een vakantiehuisje gekocht in de hoge venen omgeving Malmédy (niet zo ver van Verviers en Eupen, dus in oostkantons). Wij hebben laatst in vlaanderen gehoord over de Pelletkachel, maar wij zijn op zoek naar een verdeler van de kachels en/of pellets in de oostkantons. Moest er een mankement zijn, dan kunnen wij ter plaatse terecht en dienen wij niet in vlaanderen op zoek te gaan naar hulp.

Ik zou reacties ten zeerste apprecieren omdat deze manier van verwarmen ons ideaal lijkt, zeker omdat ge gehoord hebben dat u kan instellen wnn de kachel moet aanslaan (bv komen zaterdag toe en moet smorgens beginnen het huis verwarmen). Weet immers of verwarmen met pellets wordt aangemoedigd in wallonie? bv met premies/subsidies of zo?

mvg, femke

Zeker te vinden in die regio.

Wallonië 1500EUR subsidie dacht ik.

Met programmeerbare thermostaat (makro 25EUR) kan je de kachel automatisch starten.

kijk eens op houtpellet.be voor leveranciers of zoek op het WWW.

groeten

Jeroen

NB invoerder calimax zit in Wallonnië

Sterker nog, de Rika pelletkachels kan je zelfs met je GSM inschakelen. Lijkt me interessant wanneer je onverwacht naar je buitenverblijf gaat...

Eric

aan en uit met je gsm kan bij alle pelletkachesen is overal een optie groeten ........... gelbert

Goedemiddag,

weet iemand een producent van pellets in Belgie, waar je evt. naar toe kunt gaan om daar te spreken over verbruiken van pellets tov gas, want in nederland zijn de leveranciers van pelletkachels en de evaringen hiermee nog dungezaaid,

alvast bedankt,

Bouke de Groot

Bouke ,
de beste info over pellets en kachels kun je vrij bekomen bij www.everflam.be het voordeel is gegarandeerd 30%
je kunt er een kachel op proef hebben of huren.
vele groetezn gilbert

Wie heeft er ervaring met een okofen pellet cv ?
Wat is jullie ervaring daar mee ?
wat zijn de eventuele problemen met minderwaardige pellets?

heeft er iemant ervaaring met extraflame
ben van plan een ecologica van extraflame

Hey,

kan er iemand me vertellen waar ik pellets kan kopen in Limburg?

Alvast bedankt

Ja dat wil ik ook graag weten.

Dank bij voorbaat.

Rik

ik zouw meer imfo over een pellets ketel willen hebben groetjes liliane

en wat wil je weten?

Hallo, dit is nieuw voor mij, maar zijn vandaag naar pelletkachels van MCZ gaan zien. Overwegen sterk onze oude kolenkachel te vervangen door pellets. Maar ik heb nu al zoveel pro's en contra's gelezen dat ik toch wat twijfel.
Kiezen voor Oosternrijks of Italiaans? Wat te doen?
Ook vindt ik het heel jammer dat er vanuit de Vlaamse regering niks,nadda subsidie is voorzien naar een blijkbaar milieuvriendelijke manier van stoken. Daartegenover staat dat bv in Wallonië meer subsidie is en in Frankrijk de aankoopprijs voor de 1/2 wordt terugbedtaald. Of heb ik dit dan toch verkeerd voor?
Graag reactie!

Mvrg Fil

da klopt ik heb ook een pelletkachel gekocht: geen subsidie
ga toch proberen voor 2008 de factuur van aankoop in te brengen bij de belastingen ook als het geen vervanging b etreft van oude stookketel