Daalderop 32/80+

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vraag van een leek

Ik heb voor de verwarming van mijn nieuwbouwwoning enkele offertes opgevraagd. Daarbij kreeg ik als advies de Daalderop combiboiler 32/80 + of de Buderus Logamax plus 142-30 + SU 160 W.

Ik lees zowel positieve als negatieve commentaar over de Daalderop.

Wanneer ik de technische fiches erop nakijk heeft de Daalderop een inhoud van 80 l terwijl dit bij de Buderus 160 l is.

Dit lijkt met toch een groot verschil?!?

Heeft de 32/80+ dan niet te weinig inhoud of versta ik dit verkeerd? Het is de bedoeling om met 4 personen na elkaar een douche te kunnen nemen... + verwarming van de woning...

De prijs van de Daalderop is niet min en ik wil dan ook geen kat in een zak kopen.

Kan iemand mij helpen? Wie heeft hier ervaring mee?

Reacties

Beste Kwabbernoot (?)

Als u een douche pakt met een spaardouchekop is het benodigd debiet iets van 6-8 liter per minuut. Zonder spaardouchekop het dubbele. Met een ketel van 30 kW of meer maak je echter snel weer warm water, dus met douchen zal u nooit in de problemen komen met beide configuraties.

Alleen in het geval dat u een ligbad (meer dan 150 liter totale inhoud)heeft met een badkraan welke 25 liter/minuut afgeeft kan u in de problemen komen met de 80 liter boiler.

De 160 liter boiler is normaal overbemeten. Maar misschien heeft u wel een rain douche of een heel groot bad ?

De daalderop levert 22 ltr/min dus ook voor een bad hoeft dit geen probleem te zijn.

De daalderop levert 22 ltr/min dus ook voor een bad hoeft dit geen probleem te zijn.

Je kunt de slechte ervaringen ook opzoeken, ga dan eens kijken op de fora van consumentensite`s.
elfs de "beste" ketel wordt wel ergens als waardeloos omschreven.

Mensen met een daalderop die ik ken zijn tevreden met de ketel.
Voor de Buderus zou ik geen gebruikerservaringen kunnen opnemen.

Ik vindt het eigenlijk nogal moeilijk om een merk voorkeur te uiten. Dat kunnen we eigenlijk niet want we kennen onmogelijk de situatie's bij alle fabrikanten en een modellen en hun problemen. Tevens zou je dan nog de situatie van de vrager goed moeten kennen.

Waar we wel op deze site het eens over zijn, is dat we om een energiezuinige verwarmingssysteem te creeeren we een ketel dienen te hangen welke afgestemd is op de warmteverliezen van uw woning.

30 kW is nogal wat en als dit veel te veel wordt uw rendement minder. Pak tevens een ketel welke een zo laag mogelijke beginmodulatie heeft. Een beginmodulatie van 6 kW of 1 van 10 kW is nogal een verschil. Hoe lager de beginmodulatie deste langer kan uw ketel blijven brander op een laag pitje. Zorg ook voor een regeling welke dit mogelijk maakt. (buitenvoeler-stookcurve)

Bekijk vervolgens uw warm waterverbruik. Hoeveel water heeft u waar nodig ? Welke oplossingen zijn er hiervoor ?

Pas als u dit allemaal op een rijtje heeft gezet, kunnen de toestellen erbij gezocht worden. Als u af gaat om alle aanbiedingen welke u van installateurs gaat krijgen komt u er toch niet uit.

Dus doe het op de enigste goede manier: maak een warmteverliesberekening en beschrijf uw afnamepunten voor warmwater om daar uw sww behoefte te bepalen. Zoek daarna pas de toestellen erbij.

Er is ook een 24 kw uitvoring met 22 ltr/min. tap.
De ketel zal met afname van cv minder opstarten vanwegen de cv buffer van 80 liter.
Tevens is de 2 de cv circuit wel handig in sommige gevallen.
Deze is 6 kw en kan dienen om `s ochtens een deel van het huis te verwarmen met dit circuit.

Het advies is een 32 kw ketel, wellicht dat je kunt navragen of dit niet te ruim is en of ze een warmteverliesberekening maken of aan kunnen leveren.