mazoutmeter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi,

ik zou mijn mazoutverbruik beter in kaart willen brengen. Nu moet ik steeds naar buiten en met een maatstok de waardes opnemen. Ik zou graag op mijn aanvoerleiding een metertje plaatsen (vb. een watermeter) en zo de juiste liters kennen die ik verbruik. Want METEN is WETEN.
Heeft er al iemand ervaring met een bepaald soort meter dat hiervoor goed zou werken?
Ik zou de meter voor mijn bypas zetten van de retourleiding.
Dan meet ik enkel het effectieve verbruik.

Alvast bedankt.

Piet

Reacties

HZ5 van Braun is bruikbaar, reken op zo een 300 € bruttoprijs

Stefan

Beste Piet,

Er is een goedkoper alternatief, misschien minder correct maar volgens mij toch voldoende voor jouw toepassing. De meeste mazoutbranders hebben een vast debiet-sproeier. Door een tijdsmeter (vb. energiemeter is daar geschikt voor, welke de 'aan' tijd ook meet), kan je simpel tijd x debiet uitrekenen.
(je moet dan het debiet van je sproeier weten natuurlijk).

filip heeft het bijna volgens mij
ik heb het in den tijd zo gedaan pak een fles van een liter of zo ,aansluitdarmen er in aanvoer en retour dus
doe dat met een koude ketel zodat hij enigetijd kan branden
laat hem 1 of 2 minuten branden en u weet hoeveel hij per minuut verbruikt
hang u er dan een tijds meter aan dan kan u het per minuut volgen

Hallo Piet,

Vraag aan uw installateur van een urenteller op uw brander aan te koppelen (telt de uren tot op 1/100 ste nauwkeurig)en vraag hem welk het exact debiet is van de brander. (ingreep is echt niet duur)
Op die manier kunt u uw verbruik narekenen.

Doe vóór de volgende tankbeurt een controlemeting in uw tank en bepaal aan de hand van het "speeltje" op de site hierna de werkelijke inhoud van uw tank:
http://www.wisfaq.nl/top.htm?url=http://users.skynet.be/cabri-applets/vloeistoftank.htm
Stel zo nodig het debiet dat u is medegedeeld bij.

Ik gebruik deze methode al heel lang, maar zolang ik het speeltje niet had rekende ik via een (ingewikkelde) formule de inhoud na. Thans steekt deze formule in mijn pc, maar het speeltje vind ik toch handiger.

Groetjes,
Franske

een urenteller is het goedkoopste heeft bij mij ongeveer een 20 euro gekost.de formule voor het verbruik te berekenen
kunt ge op deze site terugvinden onder het onderwerp
verbruik mazoutbrander.
mvg Luc

Oh ja, even toevoegen ...
Ipv die energiemeter, kan je inderdaad vragen aan je installateur om die urenteller toe te voegen. Dit kan je makkelijk en goedkoop doen wanneer je ketel wordt afgesteld, die onderhoudstechnieker kan je ook de gegevens geven van je sproeierdebiet.
Daarna geeft hij je ook het ketelrendement (dus kan je ook je verlies aan brandstof berekenen van je ketel op zich ... maar daar wordt je niet gelukkig van).
Indien hij dit goed doet krijg je het jaarlijks 'verplichte' onderhoudsattest, dat bij je belastingen kan voor vermindering (dacht ik toch).

indien piet een modulerende ketel heeft dan heb je pech met de voorgestelde oplossingen.
in de meettechniek heb je doorstroommeters die werken op het principe van warmte. Een verwarmingselement warmt de brandstof op en meteen erna meet men de temperatuur. De temp geeft een indicatie van de doorstroming.
Wel geen goedkope elementen.

Vroeger bestond er wel een andere mogelijkheid om de inhoud van een ondergrondse tank na te kijken. Een grote schaal met wijzerplaat +/- 280° met een hendel welke uit de schaal getrokken kon worden, door het uittrekken maakte je een overdruk welke via een slangetje naar de tank ging, afhankelijk van de weerstand van de lucht gaf de schaal aan hoeveel brandstof er nog in de tank zat.
Zo moest je niet elke keer de pijlstok gebruiken.
Ijken was iets moeilijker.

Hoi,

ik vandaag een urenteller gehaald.
Er staat hier geen aansluitinfo op.
ik zou hem willen aansluiten op mijn elektromagnetisch ventiel van de brander.
Als het ventiel aangetrokken wordt dan staat er 220 V tussen de blauwe en bruine draad naar het ventiel.
Moet ik de teller ook aansluiten op de blauwe en de bruine draad? Kan hij die 220V aan?

thxs

je zou hem parallel op je ventiel moeten hangen dan begint die pas te tellen bij mazoutverbruik,is bij mij ook zo uitgevoerd.
De spanning zou normaal op het toestel moeten staan want er bestaan ook 24 volt exemplaren.
Het is natuurlijk wel zo dat ge een gewone brander moet hebben aan uit principe alles of niks dan zit ge zeer goed met deze teller,op voorwaarde dat ge u sproeiergrootte kent en u pompdruk.
mvg luc

Hoi,

urenteller is aangesloten. werkt perfect. omdat ik de sproeiergrootte en druk niet ken ga ik anders te werk.
ik meet nu de juiste hoeveelheid mazout in mijn mazoutton en na een 50 branderuren meet ik de hoeveelheid opnieuw. Dan weet ik perfect wat de ketel per uur verbruikt.
urenteller koste 15 euro en kan je vastklikken op een rail in je elektrische kast. Nu nog een excel filetje aanmaken en dan het verbruik mooi in kaart brengen. Merci voor alle tips.