speksteenkachel in houtmassief woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een houtmassief woning (K35) gebouwd waarbij het de bedoeling is om centraal tussen de open keuken en de leefruimte een speksteenkachel te plaatsen (ongeveer 70m² samen). We merken dat de dealers van Tuliki en Nunnauuni uitgaan van een klassiek geïsoleerde woning om de benodigde capaciteit van de kachel te berekenen. Voor een houtmassief woning heeft men blijkbaar geen vaste "vuistregels". Heeft iemand hier ervaring mee?

Nancy Van den Broeck

Reacties

@Nancy

Wij gaan ook een houtmassief woning (K35) bouwen met ongeveer de zelfde situatie living 60m2 en open keuken 14m2. Wij kregen van de dealer van Tulikivi een offerte met een speksteenkachel van 2800 kg. Wij hebben dit met de bouwer overlegt en deze melde dat dit veel te groot zou zijn. Wij zijn met de bouwgegevens weer naar de dealer gegaan en heb deze verzocht om Tulikivi kontakt met de bouwer te laten opnemen. (Deze komt ook uit Finland) Na een paar dagen kregen we een telefoontje van de dealer met excussus voor de overbemeten offferte. Zij kwamen hierna met een offerte voor een model van 1400kg. Komende week gaan ze beginnen met de bouw en waarschijnlijk wordt de kachel in Februari geplaatst.

Frank

Frank,

dank voor je reactie. Bij ons heeft de Tulikivi dealer een kachel voorgesteld van een kleine 1800 kg omdat we veel ramen tot op de grond hebben in de leefruimte.
De kachel zal centraal worden opgesteld tussen keuken en woonkamer met een warme bank. We twijfelen echter nog omwille van het hoge prijskaartje (de prijzen zijn enorm de hoogte ingegaan ten opzichte van 2000 toen we een speksteenkachel hebben geplaatst in ons vroegere huis). Anderzijds weten we nog niet welk model het zal worden. Nu vormen keuken, zit- en eetkamer een grote ruimte. Een speksteenkachel is een robuust stuk wat het ruimte-effect wel vermindert (we hebben al eens een aantal kartonnen dozen op elkaar geplaatst om een idee te krijgen). Eerst hadden we het model 2203/1 voor ogen (1790 kg - 1m65 hoog). Nu vragen we ons af of de nieuwe modellen niet minder robuust zouden uitvallen (vb Lainio 1715 kg - 1m53 hoog).
We zullen dus nog een aantal knopen moeten doorhakken...

Wat heeft massa met warmte-afgifte te maken??
Geven zwaardere kachels dan meer warmte af dan lichtere kachels?? Ik denk dat eerder het omgekeerde waar is.

Dirk Bauwens

@Dirk

Ik heb van diverse zijden gehoord dat er een verband is tussen groote/massa (warmte opslag)en de te verwarmen opervlakte bij het gebruik van een speksteen kachel. Misschien zijn er hier mensen op het forum die mij dit duidelijk kunnen uitleggen.
Ik ben afgelopen week in Finland geweest en heb daar een huis bezocht gemaakt door hetzelfde bedrijf wat onze huis gaat bouwen. Ik heb met de bouwers overleg gehad over de groote van de Tulikivi en zij gaven aan dat een kachel met een massa van ongeveer 1200Kg. voeldoende moet zijn. Het huis wat ik bezocht heb had een tegelkachel staan van ongeveer h150 x b70 x d60. Het was er zeer behagelijk ondanks dat er al 2 dagen niet gestookt was, opervlakte van het huis was ongeveer 160m2.

Frank

Frank,

De hoeveelheid massa bepaalt vooral hoeveel energie praktisch kan opgeslagen worden op een bepaalde temperatuur. De oppervlakte die men daarna aan die hoeveelheid massa geeft, bepaalt in combinatie met de temperatuur van die massa, het vermogen van de kachel. In feit zou iedere kachel maatwerk kunnen/moeten zijn.

Het voordeel van een grote en zware kachel is dat het huis daarmee met een lagere temperatuur verwarmd kan worden. Een grote kachel verwarmt een woning wanneer hij bijvoorbeeld op 40 graden staat, terwijl een kleinere daarvoor bijvoorbeeld 80 graden warm moet worden. Sommige mensen op dit forum stoken hun speksteenkachel zelfs tot 130 graden oppervlaktetemperatuur. Zwaardere kachels hebben daardoor meestal ook veel kleinere schoorsteenverliezen dan lichtere kachels. Zwaardere kachels veroorzaken daardoor ook minder gelaagdheid en convectie in de woning. Zwaardere kachels kunnen ook meer warmte stockeren. Algemeen gesproken moeten kachels van rond de 1000 kilogram gemiddeld twee keer per dag gestookt worden. Kachels van rond de 3 ton moeten gemiddeld maar één keer per dag gestookt worden. Dat alleen al kan voor veel mensen een niet te onderschatten praktisch voordeel zijn.

Dat het in die houtmassief woning die je bezocht lang warm bleef, heeft niet alleen iets met de kachel te maken. Massief hout kan ook erg veel warmte opslaan. Een kilogram hout bevat, bij een gelijke temperatuur, minimaal twee keer meer warmte dan een kilogram speksteen.

Dirk Bauwens