max watertemperatuur bij een condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor een condensatieketel moet de watertemperatuur zo laag mogelijk zijn om condensatie van de rookgassen te krijgen, als ik me niet vergis moeten de rookgassen afkoelen onder ongeveer 56°C voordat ze condenseren.
Dan moet de binneninstallatie daarvoor geschikt zijn, ideaal is natuurlijk vloerverwarming maar bij een bestaande woning is dit moeilijk haalbaar. Dus zouden de radiatoren overgedimensioneerd moeten zijn (is in de praktijk ook meestal zo).
Bij zachtere buitentemperaturen heb je ook minder warmte nodig, en kan de vertrektemperatuur redelijk laag gehouden worden.
Nu beweert een installateur dat een retoutemperatuur van 50°C en een vertrektemperatuur van 70°C voldoende laag is om te condenseren in je ketel. Mij lijkt dit nogal optimistich van hem, ik zou liever lagere temperaturen zien. Als de ketel niet meer condenseert heeft het het geen nut om veel geld aan een condensatieketel te hangen. Heeft er hier iemand ervaring mee of waar kan ik daar verdere info over vinden.
Groeten en alvast bedankt

Hans

Reacties

Eerst en vooral een spraakverwarring wegwerken: indien de radiatoren zo gedimensioneerd zijn dat je ketel goed condenseert, zijn ze niet 'overgedimensioneerd' maar zijn ze correct gedimensioneerd. Zoniet zijn ze ondergedimensioneerd

De stooklijn moet zo ingesteld worden dat je bij elke buitentemperatuur net genoeg kan opwarmen tot de gewenste binnentemperatuur. Dit is vanuit condensatie oogpunt het meest optimaal... Dat gezegd zijnde denk ik dat je inderdaad al kan condenseren bij 50 graden retour temp.